Składniki: 200g świeżego szpinaku, 1 łyżka śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opakowanie ciasta francuskiego, łyżka masła, 1 jajko, 1 plasterek sera żółtego. Przygotowanie: Szpinak umyć i usunąć ogonki. Włożyć do durszlaka i trzy razy przelać wrzącą wodą. Odsączyć i posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła do momentu odparowania wody. Dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól
W kuchni u Monikiowocami bardzo dobrze nadaje się na lekką kolację lub deser po obiedzie. Będzie także idealna, gdy ma się ochotę na coś słodkiego, a baton lub kawałek ciasta to za dużo. Świeże liście szpinaku wraz z jabłkami, pomarańczami i granatem stanowią doskonałe źródło witamin, a także cieszą oczy kolorami. O tej porze roku to bardzo ważne, od razu można poczuć się
niecodziennikparyśliwkami musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam! Polecam również tarty: z jabłami z truskawkami z warzywami z owocami lata ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki na ciasto: 250g mąki pszennej 125g cukru pudru 125g masła 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli Składniki na masę migdałową: 140g migdałów 50g płatków migdałów aromat waniliowy 125g
potrawyregionalnejuż go od dobrych dwóch tygodni.Był j uż makaron , lasagne . Kolej na tart ę szpinakową :) składniki: na ciasto: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli na farsz: 30 dag szpinaku 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 20 dag serka(...)śmietankowego 4 łyżki żółtego sera ( tartego ) 2 jajka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Z podanych składników przygotowałam ciasto i włożyłam na pół godziny do lodówki. Cebulkę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na maśle. Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobno, poddusiłam z cebulką ( połowę szpinaku ) dodając serek śmietankowy. Doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł
Darcia w kuchnismakuje i na ciepło i na zimno Przepis na nadzienie wzorowany jest z magazynu „Moje smaki życia”. Składniki na ciasto: - 200g mąki - 100g masła - 1 jajko - 1 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: - 1 opakowanie sera ricotta - 2 jajka - 150g szpinaku - pomidorki koktajlowe 8 szt - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu - sól, pieprz - 1 łyżka masła lub oliwy Najpierw zabieramy(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20-30 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć. Kiedy ciasto będzie nam stygnąć robimy nadzienie. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła lub oliwy, dodajemy pokrojony czosnek i szpinak. Ja użyłam mrożonych liści szpinaku (wcześniej je trochę rozmroziłam), można użyć świeżych liści. Szpinak smażymy krótko doprawiając go solą i pieprzem. Gotowy
Kuchenne WariacjeSkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 3 garście szpinaku * 2 ząbki czosnku * 20 dag fety * łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż
Pobite gary BarbarySkładniki: Farsz : 500 gram świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 1 czubata łyżka ugotowanych zmielonych ziemniaków sól ,pieprz, masło, 2 ząbki czosnku Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko łyżeczka oleju(...)ciepła woda Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się nie zeschło. Farsz: Szpinak zblanszowałam, odcedziłam, gdy przestygł rozdrobniłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, rozdrobnioną fetą, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu
Darcia w kuchnizrównoważyć wypieki słodkie i wytrawne, ostatnio często królują u nas takie wynalazki jak właśnie kisz. Dziś mam dla Was przepis na Quiche ze szpinakiem. Mam nadzieję, że zasmakuję Wam tak jak mi ;) Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 200 g masła 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli Farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) opakowanie sera feta(...)minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. W tym czasie przygotujemy farsz. Na patelni rozgrzej masło a następnie podsmaż drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj do niego szpinak i smaż do momentu odparowania zbędnej wody. Odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj do tego
Słodkie Przyjemnościserowa z orzechami .Spód jest zrobiony z mąki orkiszowej ,która jest zdrowsza niż pszenna .Smacznego. Składniki: Na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 125 g masła 1 żółtko 50 ml zimnej wody Szczypta soli Pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 150 g szpinaku świeżego 120 g sera feta Mała cebulka Jeden ząbek czosnku 125 ml śmietany 18 % 2 jajka(...)pozbawiamy ewentualnych twardych ogonków.Dodajemy też czosnek i mieszamy , Całość podsmażamy nie dłużej niż 5 minut . Z lodówki wyjmujemy ciasto ,rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy nim foremkę i podpiekamy około 15 minut w 190 stopniach.Na podpieczony spód wykładamy usmażony szpinak z cebulą i czosnkiem ,kruszymy ser feta .Jajka łączymy ze śmietaną i serem żółtym i wylewamy na tartę .Posypujemy orzechami
Ladylaura.opakowanie mrożonego szpinaku (może być też świeży) 5 ząbków czosnku 150 g sera gorgonzola lub serek topiony z ziołami sól Wykonanie: 1.Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy żeby „odpoczęło” 30 min. 2. Szpinak rozmrażamy, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ser kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku żeby się rozpuścił. Jeśli trzeba dodajemy soli. 3. Patelnię spryskujemy
Mama z miastanaleśników? Uwielbiamy je zajadać na słodko lub na słono. Najlepiej jeszcze smakują z domowej roboty dżemem truskawkowym. Tym razem postanowiliśmy przygotować je w innej wersji. Do ciasta naleśnikowego dodaliśmy świeże liście szpinaku, które nadały im bardzo oryginalnego smaku. Zrobiliśmy dwie wersje naleśników. Pierwsza z mąki pszennej a druga z mąki bezglutenowej (Mix it Shar). Naleśniki podaliśmy z serkiem
Pan i Pani Smith w kuchniCudowna tarta wytrawna na idealnym kruchym cieście! Do tego farsz ze szpinaku i koziego sera. To aktualnie mój najlepszy przepis na tartę ze szpinakiem i serem . Jak ma być tarta wegetariańska.. to właśnie ta! Jeśli lubisz zapiekany ser, to zerknij też na typowo śniadaniowy przepis. Szakszuka z mozzarellą to wspaniały posiłek dla całej rodziny
AniaGotuje.plricotta z gremolatą Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Ravioli z semoliny z ricottą Ricotta z bananem i kiwi Ricotta z dymką i rzodkiewką Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Mus czekoladowy z ricotty / 1 porcja Składniki: 200 g ricotty 3 łyżeczki kakao bez cukru
Moja smaczna kuchniamisy blendera wlewamy mleko i dodajemy umyty szpinak. Blendujemy do momentu, aż masa będzie w miarę gładka. Schodzi to dłuższą chwilę. U nas malutkie drobinki szpinaku i tak były w cieście. 2. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy, aż masa będzie gładka. 3. Na patelnię wlewamy niedużą ilość ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami
kruche babeczkiopcjonalnie jajka Wykonanie Ugotowane ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę ..Przestudzić. Szpinak umyć ,odcedzić i posiekać drobno Do ziemniaków dodać sól do smaku ,jajko , mąkę. i posiekany szpinak. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto tak ,aby nie kleiło się do rąk. Na posypanej mąką stolnicy z części ciasta robimy wałek ,lekko go spłaszczamy i kroimy kopytka. Można tez z tego ciasta
w mojej kuchniSkładniki: CIASTO SZPINAKOWE 225 g mrożonego szpinaku 4 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka z czubem mąki pszennej sól i pieprz do smaku MASA JAJECZNA 6 jajek ugotowanych na twardo 135 g serka śmietankowego naturalnego (firmy łaciate) 1 łyżka majonezu sol, pieprz do smaku 100-150 g tuńczyka w zalewie własnej (można zrobić bez i dać więcej papryki) papryka konserwowa
Moje-pitraszenieŚwieży szpinak miałam w lodówce a obiadu nie było, chwilę pomyślałam i tak powstały pyszne pierogi nadziewane szpinakiem, fetą i ricottą. Danie palce lizać. Raz ciach i gotowe! Kto lubi? SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI: - mąka pszenna 2 kubki - 2 zółtka - łyżka oliwy - letnia woda Na stolnicy wysypuję mąkę, robię dołeczek, wbijam żółtka i olej, za pomocą noża zagniatam ciasto(...)rozpuszczam masło, dodaje 2 garście szpinaku, obsmażam wraz z posiekanym czosnkiem, około 3 minut. Zdejmuje z ognia. Za pomocą blendera, miksuje szpinak i sery. Resztę szpinaku siekam drobno i dodaje do masy. Farsz gotowy. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka nadziewamy i zgniatamy boki dookoła. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez 3 minuty we wrzątku (na małym ogniu). Wyjmujemy na talerze
SMYKWKUCHNI