ciasto ze szpinakiem - 3666 przepisów (strona:90/245)

Pszenno-żytnie naleśniki ze szpinakiem pod mozzarellą 104

Dzisiaj wytrawne naleśniki, czyli prosty i szybki sposób na pyszny obiad. Całość przygotowana w wersji dosyć klasycznej ze szpinakiem, ale z małymi niuansami. Pierwsza różnica dotyczy ciasta naleśnikowego, do którego dodaję mąkę żytnią pełnoziarnistą. Z pozoru prosty zabieg, który uwielbiam i stosuję zawsze, ponieważ naleśniki wytrawne z jej dodatkiem, są bardziej sycące i wyraziste. W środku niezwykle aromatyczny farsz(...)mąki pszennej 1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 3/4 szklanki (180 ml) mleka 3/4 szklanki (180 ml) wody gazowanej 1 jajko 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki soli Farsz: 500 g szpinaku świeżego lub mrożonego 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki serka twarogowego naturalnego lub serka ricotty 1 łyżka oleju sól świeżo mielony pieprz Dodatkowo: 1 kulka (125 g) mozzarelli

Fitsweet.me
Lazania z boczniakami i szpinakiem 67

gotować przed przekładaniem lazanii * ser może być w plastrach, ja użyłam w kostce i starłam na tarce o grubych oczkach * sos beszamelowy ma mieć konsystencję przypominającą ciasto naleśnikowe * można odrobinę zwiększyć ilość szpinaku, boczniaka czy sera żółtego * przyprawiać wedle własnego smaku Smacznego! Lidka Artykuł Lazania z boczniakami i szpinakiem pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Lazania z boczniakami i szpinakiem 156

gotować przed przekładaniem lazanii * ser może być w plastrach, ja użyłam w kostce i starłam na tarce o grubych oczkach * sos beszamelowy ma mieć konsystencję przypominającą ciasto naleśnikowe * można odrobinę zwiększyć ilość szpinaku, boczniaka czy sera żółtego * przyprawiać wedle własnego smaku Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto arbuz. 261

wygląda :) Nie jest też trudne do zrobienia. Ciasto upiekłam wieczorem, a rano zrobiłam masę i galaretkę. Wypróbujcie, a na pewno zachwycicie swoich gości :) Składniki na ciasto: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 450 g. Szpinaku mrożonego 1/2 szklanki oleju 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na masę śmietanową: 250 ml. śmietanki 30 % 250 g. mascarpone 1 łyżka cukru waniliowego(...)mocno odcisnąć na sitku. Następnie zblendować. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dolewać powoli olej, cały czas miksując. Dodać szpinak. Zmiksować chwilę na najniższych obrotach miksera. Na koniec przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni,  35 minut. Po wystudzeniu, odciąć górę ciasta

Agusiowe smakołyki
ciasto szpinakowe z kiwi i mascarpone 113

składniki na ciasto szpinakowe: 100 g mąki pszennej 150 g szpinaku mrożonego, rozdrobionego 100 g cukru 4 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia wykonanie: Szpinak rozmrażamy, a następnie odciskamy z nadmiaru wody. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier a następnie żółtka, cały czas miksując. Dodajemy szpinak i miksujemy tylko do połączenia się z masę(...)proponuję szpinak delikatnie wmieszać). Na końcu dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (ok. 24 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 35-40 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę z mascarpone: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki

Domowy Smak Jedzenia
Pyszna pizza z cukinią i szynką Szwarcwaldzką 213

pizzy? Jeżeli nie to musicie to koniecznie nadrobić, ponieważ w połączeniu z sosem pomidorowym i szynką smakuje obłędnie. Spróbujcie :) Wykonanie pizzy zaczynamy od zrobienia ciasta. Przepis na pyszne ciasto na pizzę znajdziecie --- TUTAJ  (Uwaga! Dwie pizze wyszły z połowy danego przepisu) . Składniki sos (na 2 pizze): szklanka passaty pomi dorowej cebula łyżeczka przecieru pomi dorowego łyżka jogurtu naturalnego(...)prowansalskich sól + pieprz      1/2 cukinii 15 oliwek zielonych 100 szynki szwarcwal dzkiej 1/2 szklanki tartej mozzarelli 15 pomi dorków koktajlowych garść szpinaku baby   1/2 czerwonej cebuli    Przygotowanie:  Ciasto wyrabiamy we dług przepisu --- TUTAJ . Cebulę siekamy drobno i delikatnie po dsmażamy na łyżce oliwy. Zalewamy passatą i gotujemy około 5 minut. Koncentrat pomi dorowy

ChilliJemy
Tarta z burakiem naciowym i twarogiem 143

ciasto 1 szkl mąki pszennej 0,5 szk mąki graham 2 żółtka szczypta soli pół kostki margaryny lub 125 g  masła nadzienie pęk liści z buraka naciowego ok 10 szt pół cebuli 2-3 ząbki czosnku 200 g twarogu półtłustego 200 ml śmietany 2 białka 50 g żółtego sera sól pieprz(...)szczypta oregano szczypta bazylii natka pietruszki tłuszcz do smażenia Buraka myjemy, osuszamy i siekamy jak szpinak. w głębokiej patelni podsmażamy na tłuszczu posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy rozdrobnione liście i dusimy pod przykryciem ok 15 min, następnie odparowujemy nadmiar płynu. odstawiamy do wystudzenia. Zagniatamy ciasto z podanych składników i wyklejamy standardową formę do tarty. Podpiekamy

Gotowanie jest łatwe
Tarta ze szpinakiem i łososiem. 212

napoi, to bez problemu przetrwacie do końca meczu. I nie zabraknie Wam siły do głośnego, triumfalnego okrzyku gooooool!!  Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 250 g łososia ulubione przyprawy do ryby 2 cebule 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 10 pomidorków koktajlowych 2 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany(...)łyżki startego żółtego sera sól pieprz oliwa Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 10 minut. Doprawić solą.  Rybę doprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na drugiej patelni. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną  formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200° C (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć

zadanie-gotowanie
Naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym 160

szpinaku mrożonego (ja dałam świeży, który wcześniej umyłam i posiekałam) 100 g sera żółtego 1 jajko 1 łyżka masła czosnek sól, pieprz Sposób przygotowania: Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć je. Zamrożony szpinak umieścić w rondelku i dusić go na średnim ogniu pod przykryciem, aż się rozmrozi. Dodać masło, przyprawy, zmiażdżony czosnek i jajko, dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce

Cukiernia Pychotki
Naleśniki ryżowe ze szpinakiem i serem kozim 120

Składniki /2 porcje: Ciasto – 1 jajko – 200 ml mleka bez laktozy – 250 g mąki ryżowej – 1 łyżeczka oleju – szczypta soli Farsz – 250 g szpinaku świeżego lub mrożonego – ok.6 suszonych pomidorów – garść posiekanych orzechów włoskich – około 200g sera koziego w plastrach – starta gałka muszkatołowa, sól i czarny pieprz do smaku – 1  łyżka masła lub oleju Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto(...)wymieszać na luźne gładkie ciasto ( Jeśli ciasto będzie za grube dodać trochę mleka, jeśli za luźne dodać trochę mąki ). Naleśniki usmażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Z podanego przepisu wychodzi ok. 6 małych naleśników. Szpinak dokładnie myjemy w zimnej wodzie i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli nie używamy zamrożonego szpinaku od razu wrzucamy na patelnię ( wcześniej rozmrażamy). Orzechy i suszone pomidory

I LOVE LIFE
Ciasto na pierogi z mąki żytniej i maślanki- bez jajka 110

klejące. Ciasto należy ugniatać chwilę dłużej, niż tradycyjne z mąki pszennej. Odłożyć ciasto na około pół godziny (przykryte ściereczką). Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto, wycinać kółeczka i nakładać dowolny farsz. Propozycja lekkiego farszu: Składniki: 25 dag szpinaku 20 dag twarogu 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego) Sól i pieprz Wykonanie: Cebulę drobno pokroić, podsmażyć, następnie dodać(...)świeży lub rozmrożony szpinak (odsączony z wody). Dodać twaróg, zmiażdżony czosnek i przyprawić solą i pieprzem. Aby farsz dobrze się nakładał na ciasto (i nie wypływał) należy go zagęścić. Ja używam do tego zmielone siemię lniane, które doskonale spaja farsz. Alternatywą (jeżeli nie mielibyście go pod ręką) może być białko z jajka, które również zetnie nam farsz, przez co lepienie

Tradycyjna Kuchnia
Długo robiona tarta, bardzo szybko zżarta. Niedziela na Sommarøy 172

szczypta soli masło, mąka do przygotowania formy Z powyższych składników zagniotłam ciasto. Odłożyłam do lodówki na 30min. Formę wysmarowałam masłem, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciastem. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 180st. 300g szpinaku 250g sera feta 2 jajka 3 ząbki startego czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz (do smaku) Na patelni podsmażyłam suszone pomidory(...)startym czosnkiem. Dodałam szpinak. W misce połączyłam ze sobą fetę, jajka i podsmażone warzywa. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem. Wymieszałam i gotowy farsz wyłożyłam na podpieczone ciasto. Całość zapiekłam jeszcze przez 20min. w 180st.  Szybki grill... ... i szybka prezentacja

bastalena
Kibiny ze szpinakiem 230

Szpinak z twarogiem zapiekany w kruchym cieście. Wiosenne zielone wydanie Litewskich kibin. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk:     30 dag mąki     20 dag masła     1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin     2 kopiate łyżki kwaśnej gęstej śmietany     szczypta soli 1. Ciasto zagnieść(...)czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno. Masa szpinakowa: 1/2 opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku  25 dag białego sera  1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku oliwa  sól pieprz sezam do posypania  1.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę i czosnek drobno

Apetyczna babeczka
Paluchy ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, orzeszkami ziemnymi i sosem czosnkowo-orzechowym 280

ciekawa propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Składniki: Paluchy ziemniaczane: 700 g ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 duże jajko 1 łyżka masła sól pieprz Farsz: 100 g młodego szpinaku kilka suszonych pomidorów (w oleju) 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku sól pieprz Panierka: 3 jajka bułka tarta Sos czosnkowo-orzechowy: 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu „Winiary(...)obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Przestudzić. Następnie dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za rzadkie, należy dosypać odrobinę mąki więcej. Szpinak umyć, osuszyć i lekko posiekać. W garnku podgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szpinak. Podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Odcisnąć

Oryginalny smak
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 304

smażenia farsz 500-600 g świeżego szpinaku 1/2 kostki fety 3 łyżki śmietany sól, pieprz  Kamis sos beszamelowy starty ser żółty do posypania Przygotować ciasto naleśnikowe - dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki, odstawić. Szpinak umyć i dobrze osączyć, drobno posiekać. Potem wrzucić na patelnię i odparować wodę. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozkruszona fetę i śmietanę, dokładnie wymieszać, odstawić

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania