wielkanocne kolory, więc śmiało przygotuj ją na Wielkanoc :) sama jestem pod wrażeniem jaki cudowny kolor daje dodanie szpinaku! W tej wersji sałatki tortowej poszłam na całkowitą improwizację i do samego końca nie wiedziałam co z tego wyjdzie ;) kombinować zaczęłam już na etapie ciasta szpinakowego, bo w planie było upiec normalnie, w tortownicy i przekroić na pół, ale wymyśliłam, żeby zrobić(...)szkl. bułki tartej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka siemienia lnianego 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżka masła do formy Ciasto szpinakowe (na blat, roladki): 5 jajek 80 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex (waga po odciśnięciu) 1/2 szkl. mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu
Kolorowy PrzepisownikRaz słońce, a raz deszcz, zupełnie jak na jej twarzy - w jednej chwili promienieje najjaśniej, jak tylko potrafi, innym razem zaś przebiega po twarzy cień, niczym
W kuchni Karmel-itkiBronię się rękami i nogami. Nie, nie, nie! Ale w końcu ulegam. Staję w kuchni, biorę w dłoń łyżkę, nóż, widelec... Znów jestem sobą. Budzę się
W kuchni Karmel-itkiWytrawna tarta z łososiem i szpinakiem. Fajnie wygląda i dobrze smakuje. Dobra na lekki obiad jak i na kolację, polecam spróbować. składniki: kruche ciasto 250 g mąki pszennej 150 g margaryny 1 jajko duża szczypta soli nadzienie 300 g łososia bez skóry 250 g ricotty 4 łyżki śmietany 18% 2 małe jajka 2 garście szpinaku 1 mała cebula pół czerwonej(...)widelcem aby nie wyrosło. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty. Wstawić do piekarnika i zapiekać
Monia miesza i gotujemąki,masła i jajka zagnieść ciasto.Dodać sól i cukier. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki na 20 minut. Ciastem wyklejamy formę,nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy 20 minut w 180 stopniach. Szpinak,fetę i rozgnieciony ząbek czosnku przesmażamy na patelni tak,aby się połączyły. Dodajmy ricottę z rozmąconymi dwoma jajami.Doprawiamy do smaku pieprzem. Wylewamy masę na upieczone
Wielki apetytprzepis na dzisiejszą kolację. Naleśniki, lecz nie takie byle jakie. Składniki: 500 g piersi kurczaka 250 g szpinaku (może być mrożony) 50 g sera feta 0,5 puszki kukurydzy 2 ząbki czosnku przyprawa gyros sól 200 g żółtego sera olej do smażenia Ciasto na naleśniki 200 g mąki 500 ml mleka szczypta soli 3 -5 łyżek oleju 1 jajko Wykonanie(...)doprawiamy solą i czosnkiem. Żółty ser trzemy na tarce na grubych oczkach, ser feta kroimy w kostkę, odsączamy kukurydzę. Do miski wrzucamy kurczak, doprawiony szpinak, kukurydzę - mieszamy nasz farsz. Z podanych składników poniżej robimy ciasto naleśnikowe. Smażymy naleśniki. Obracamy naleśnika podczas smażenia usmażoną stroną do góry i kładziemy żółty ser, farsz i kawałki sera feta. Zwijamy w rulonik
W Moim Magicznym Domudrożdzy. Maszyniści mogą wszystko po prostu wrzucić do pojemnika i ustawić program do wyrastania ciasta drożdżowego. Rękodzielnicy muszą wszystkie składniki dobrze wyrobić i zostawić do wyrośnięcia. W czasie gdy ciasto rośnie możemy przygotować SOS. U mnie: 1/2 cebuli czosnek ok. szklanki przecieru pomidorowego domowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego zioła sól, pieprz, cukier Cebulę chwilkę poddusiłam, dodałam czosnek, zalałam przecierem, dodałam(...)zredukowania wody. Gdy mamy sos zaczynamy szykować wszystkie dodatki do pizzy. U mnie: sery: gorgonzola, mozarella, parmezan mięso: grillowana pierś z kurczaka, szynka szwarcwaldzka rukola, szpinak liściasty Nagrzewamy piekarnik do 200-210 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 i wałkujemy cieniutkie placki. Smarujemy 2 łyżkami sosu i nakładamy ulubione składniki. Pieczemy ok 15 minut pojedynczo. Ja rukolę wykładałam na upieczoną
Z butelką mleczka w tleDopalają się znicze. Mgła spowiła cmentarne tereny, w powietrzu unosi się zapach wspomnień i żalu po tych, których nie ma już z nami. W ciszy myślę
W kuchni Karmel-itkiRozmawiamy o podróżach, tych małych i tych dużych. Spakujmy więc plecaki, załóżmy wygodne buty i razem, jak na przyjaciół przystało, wyruszmy w nieznane. Wyciągnijmy kciuki, stojąc
W kuchni Karmel-itkisię na uroczo brzmiące ciasto "Leśne Runo" , zwane także "Leśnym Mchem". Wypiek ten zachwyca zielonym kolorem , ze względu na to, iż przygotowany jest na bazie szpinaku . Do tego lekki krem między warstwami puszystego ciasta i pestki granatu na wierzchu. Ciasto nie tylko efektowne wyglądem, ale też i pyszne smakiem :) Biszkoptowa, zielona część ciasta okazała się niezwykle miękka i puszysta, łatwo
Grunt to przepis!zamierza stać całego dnia przy garach a niezawodnych, bo smakują każdemu. :-) Szmpańskiej zabawy i dużo szczęścia w Nowym Roku! Śledzik na grzance Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym Kabanosy z serem w cieście francuskim Babeczki na słono z farszem Domowe Qurrito Jajka faszerowane pieczarkami Nuggetsy z piekarnika Schabowe kąski w krakersach Pizzerinki ze szpinakiem
Szefowa kuchnipierogów ~60g mąki pszennej razowej ~50g mąki pszennej 'zwykłej' ~ok.1/3 szklanki ciepłej wody ~łyżeczka oleju ~1/2 łyżeczki soli Z podanych składników zagnieść ciasto, uformować kulę i odstawić na ok. 30 minut do lodówki. ~150g mrożonego, rozdrobionego szpinaku (należy go rozmrozić) ~50g tofu wędzonego Polsoja ~sól, pieprz ziołowy i cytrynowy, ząbek czosnku, szczypta kardamonu, inne ulubione przyprawy Szpinak umieścić
chili & sugaruzyskałam z kurczakiem. Miał to być mielony udziec, ale wyszła pierś pokrojona w kostkę i podgotowana z przyprawami i czosnkiem. Wyszły pyszne! Składniki : Ciasto : * szklanka mąki pszennej * szczypta soli * 1/3 szklanki wrzątku Nadzienie : * 4 szklanki świeżego szpinaku bądź kostka mrożonego * filet z kurczaka * ząbek czosnku * sól, pieprz * oliwa z oliwek * łyżka jogurtu greckiego Przygotowanie : Przesiać mąkę(...)blat , zagniatać aż będzie odchodzić od ręki. Uważać bo na początku ciasto jest gorące. Przykryć czystą ściereczką i odłożyć na 30 minut. Rozwałkować i szklanką wykroić krążki na pierogi. Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, oraz pokrojoną w drobną kostkę pierś z kurczaka. Przesmażyć, dodać szpinak i dusić całość do miękkości. Przyprawić do smaku. Gdy przestygnie wymieszać farsz z jogurtem
Magiczne Życie MartyDzisiaj klasyk, czyli połączenie mięty i czekolady. Ciasto składa się ze spodu czekoladowego, z masy serowej (z tofu) barwionej sokiem ze szpinaku i mięty oraz z polewy czekoladowej na wierzchu . Jest z nim trochę zabawy, ale jeśli chcecie możecie pójść na skróty omijając etap robienia barwnika (patrz wskazówki na końcu przepisu). Jeśli chodzi o ilość porcji, to na zdjęciu poniżej(...)naturalnego Polsoi) 2 łyżki mąki kokosowej 2 łyżki oleju kokosowego 4 - 5 łyżek ksylitolu 7-10 kropli aromatu miętowego do ciast 4 łyżki soku z limonki 3. Barwnik miętowy do masy serowej: garść liści świeżej mięty 20 g szpinaku 4 łyżki wody Wszystko zmiksuj blenderem/malakserem i przepuść przez gazę. Kilka łyżek zielonego płynu, który zostanie po odcedzeniu, należy dodać później
Powiedz dietom nieSkładniki: na tortownicę 24 cm : ciasto : 3 jajka 2 kubki mąki 1 op mrożonego szpinaku mielonego (450 g) 1 kubek cukru 1 kubek oleju 3 łyżeczki proszku do pieczenia krem z owocami leśnymi: 250 g serka mascarpone 4 łyżki mrożonych owoców leśnych 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Przygotowanie : Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy(...)obrotach miksera. Dodajemy szpinak. Mieszamy. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180*C przez około 45 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, kroimy na dwa blaty, jeden kruszymy. owoce blendujemy na mus, dosypujemy żelatynę, delikatnie podgrzewamy i łączymy z serkiem mascarpone, krem wykładamy na spód ciasta( możemy go wcześniej nasączyć
Luźna Kuchnia