można szybko przygotować, świetnie smakuje a poza tym można też podać na zimno : ))) Składniki: ok 200 g łososia na osobę ok 300 g szpinaku (u mnie świeży w liściach) 300 g twarożku śmietankowego 1- 2 opakowań ciasta francuskiego sól, pieprz cebulę tłuszcz do smażenia Pryzgotowanie: Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu podsmażamy drobno posiekaną cebulę aż będzie szklista i dodajemy(...)opłukany, odsączony szpinak. Gotujemy na małym ogniu ok 10/15 minut (aż szpinak się podgotuje i odparuje nadmiar wody) poczym dodajemy serek. Całość mieszamy, doprawiamy do smaku i czekamy aż zacznie „bąblować”. Zestawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy ciasto francuskie – kładziemy je na blasze, a na środku umieszczamy ostudzony, szpinakowy farsz. Na wierzchu układamy łososia i przykrywamy drugim kawałkiem ciesta
Szybko Tanio Smaczniewpasowały się do dekoracji tego ciasta. Sporo osób już to ciasto piekło ale kto jeszcze nie próbował zachęcam do upieczenia w wersji z galaretką. Składniki: Ciasto szpinakowe: 3 jajka 450 g mrożonego szpinaku(rozdrobniony) 3/4 szkl cukru 1,5 szkl mąki pszennej typ 500 0,5 szkl mąki krupczatki 0,5 szkl oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)cukrem. Dodawać porcjami szpinak i miksować na wolnych obrotach. Następnie dodawać naprzemiennie i małymi porcjami olej i mąki. Gdy masa będzie jednolita wylać do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra-dół i piec około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić. Ściąć około
Ala piecze i gotujewytrawnym, miłośnicy ravioli będą tym daniem zachwyceni, niesamowicie delikatne, bogate w smaki które doskonale się uzupełniają, poezja! Składniki na ciasto: 20 dag mąki pszennej 2 jajka 1-2 łyżeczki wody ¼ łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 20 dag świeżego szpinaku 100 g sera ricotta 125 g wędzonego łososia Mowi 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła Sól morska(...)suche i nie chciało się zagnieść dolewamy łyżeczkę lub dwie wody, zagniatamy całość aż będzie jednolita gładka konsystencja ciasta. Formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki aby odpoczęło. W tym czasie przygotowujemy nadzienie: Szpinak płuczemy, osączamy na sicie z wody, drobno siekamy. Cebulę i czosnek obieramy, siekamy drobno w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
Wanilia i Kardamonresztę zostawiamy do podsypywania w trakcie wyrabiania.Mieszamy łyżką i czekamy aż przestygnie , aby nie poparzyć rąk .Dodajemy sól ,oliwę i wyrabiamy gładkie ,miękkie i elastyczne ciasto .Odstawiamy pod przykryciem. Farsz: 150 g świeżego szpinaku 150 g twarogu ,kremowego ząbek czosnku sól ,pieprz Szpinak pokroić na mniejsze kawałki ,dusić na oliwie nie dłużej niż 3 minuty ,dodać pokrojony czosnek i smażyć
Ladylaura.Rolada jest równie pyszna co oryginalna wersja. Wyrazistego smaku nadaje jej dodatek chrzanu do sałatki, dzięki temu nie jest mdła. Ciasto szpinakowe z sałatką chrzanową świetnie się komponuje i z pewnością zaskoczy Twoich gości. Składniki: Rolada: 450 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego 4 jajka 2 ząbki czosnku 1 ły żeczka soku z cytryny 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)prawie odparuje. Następnie dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz sok z cytryny, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Smażymy jeszcze kilka minut do całkowitego odparowania wody. Studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą z pianę z białek i delikatnie mieszamy całość łyżką. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią masę szpinakową
Kuchnia MagdaLenyobiad na rodzinne spotkanie czy sobotnią imprezę. Na pewno pojawi się u nas nie raz :) Składniki na dużą tartę : Ciasto : 250 g mąki (u mnie orkiszowa) 1 jajko 100 g zimnego masła Sól Zimna woda Farsz: Opakowanie mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżka oleju 3 łyżki jogurtu Kostka sera feta (sałatkowo-kanapkowego, najlepiej półtłustego) Pieprz Vegeta(...)pokruszony ser. Całość wylewamy na patelnię. Doprawiamy Vegetą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wyciągamy z lodówki, podsypujemy mąką i wałkujemy na cienki placek. Przekładamy na formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 10-15 min. Na podpieczony spód przekładamy szpinak z fetą. Wkładamy ponownie do piekarnika
Czarnawisienkaproszek do pieczenia. Zmniejszam obroty miksera i wsypuję powoli mąkę z proszkiem. Mieszam krótko, tylko do połączenia składników. Następnie dodaję masło ze szpinakiem oraz skórkę startą z 1 cytryny. Mieszam chwilkę łyżką lub mikserem. Dodaję do ciasta posiekane orzechy. Rozgrzewam piekarnik do temp. 180 st. C (bez termoobiegu) grzanie góra plus dół. Keksówkę smaruję lekko olejem i przyklejam papier
Zasmakuj Kuchnicoś zrobić a się za dużo nie narobić, postanowiłam zamiast roladek z tortilli z łososiem zrobić roladę szpinakową z łososiem, zawsze jakaś odmiana :) Składniki na ciasto szpinakowe 4 jajka 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku sól, pieprz Składniki na farsz 200 g serka śmietanowego 3 łyżki jogurtu greckiego gęstego skórka z 1 cytryny (opcjonalnie) 1 pęczek koperku sok z 1/2 cytryny(...)żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy białka na sztywno, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy pojedynczo żółtka. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo szpinak i mieszamy dokładnie (najlepiej łyżką) żeby szpinak połączył się z masą jajeczną. Płytę z piekarnika przykrywamy papierem do pieczenia na całej powierzchni. Na papierze dokładnie rozprowadzamy masę jajeczno szpinakową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Piekielna Kuchnia Patiminut Składniki Nadzienie (połowa porcji) 1 pierś z kurczaka pojedyncza (ok. 200 g) 2 łyżki masła klarowanego 200 g szpinaku w liściach świeżego 100 g sera feta 50 g pomidorów suszonych odsączonych z oleju sól, pieprz do smaku Ciasto na empanady 3 jaja 1 szczypta soli himalajskiej , kłodawskiej lub morskiej 30 g mąki kokosowej 30 g lnu złotego zmielonego(...)przygotowania Nadzienie Kurczaka pokroić na niewielkie kawałki. Przyprawić. Smażyć na maśle, a gdy się lekko przyrumieni dodać drobno pokrojony szpinak. Smażyć jeszcze przez chwilę aż do całkowitego odparowania płynu. Ostudzić. Dodać pomidory suszone oraz fetę pokruszoną na drobne kawałeczki. Ciasto na empanady Mąkę kokosową wymieszać z siemieniem lnianym oraz babką jajowatą. Dodać szczyptę soli oraz wrzątek. Wymieszać, a następnie wbić
Modern Cave Girlamarantus, bo cenię go za bogactwo odżywcze. To "złoto Inków" jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wapnia, magnezu, żelaza (zawiera go 5 razy więcej niż szpinak). Mąka amarantusowa znalazła się i w tym cieście. Składniki: 3,5 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych, u mnie: - 1,5 szklanki płatków owsianych bezglutenowych zmielonych na mąkę, - 1 szklanka mąki amarantusowej, - 1 szklanka mąki
Jeść, by żyć w zdrowiuPrzyszedł wreszcie czas na szpinakowe ciasto w wegańskim wydaniu! Wyszło całkiem zacnie mimo iż myślałyśmy, że biszkopt ze szpinakiem bez jajek raczej się nie uda. Tymczasem smakowało super i było mięciutkie oraz nieco wilgotne 😊 Takie śliczne zielone ciacho przełożyłyśmy proteinowym kremem limonkowym. Waniliowe, wegańskie białko Plantforce świetnie połączyło się z cytrusowym akcentem. Torcik idealny dla każdego zakręconego(...)punkcie zieleni 😍 Składniki (śr: 21 cm): Szpinakowe ciasto -200g mąki ryżowej -150g skrobi -60g mąki sojowej -230g mleka sojowego + 1 łyżka octu jabłkowego -150 g ksylitolu -200 g świeżego szpinaku -100g szklanki oleju rzepakowego -40 g siemienia lnianego mielonego -200 ml gorącej wody -sok z 1/2 cytryny -1 łyżeczka sody oczyszczonej
Candy PandasSposób przygotowania: 1. Ubijamy białka jaja na sztywną pianę, stopniowo dosypując cukier. 2. Do piany dodajemy żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. 3. Rozdrabniamy szpinak przy pomocy blendera i dodajemy do ciasta. 4. Do wyłożonej papierem do pieczenia blachy przelewamy ciasto i pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 20 min. 5. Serek mieszamy z cukrem pudrem i ziarenkami
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachoregano. Zagotować duży garnek osolonej wody. Z mąki z odrobiną soli i jajka zagnieść ciasto. Jeśli jest za suche, można dodać nieco wody. Ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok. 30 x 45 cm. Wyłożyć szpinak, następnie dynię, posypać pokruszoną fetą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Wykładając nadzienie należy pamiętać o pozostawieniu wolnego paska ciasta o szer
zdrowa vege kuchniawędlin i warzyw. I tak do serów i dżemów użyjemy ciasta z dodatkiem mleka, zaś ciasta z dodatkiem wody użyjemy np. do przygotowania krokietów mięsnych, naleśników ze szpinakiem itp. Sposób przygotowania naleśników: Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, podgrzewamy, wlewamy trochę ciasta i ruszając podniesioną patelnią powodujemy, że ciasto równomiernie rozprowadza się
Przepisy kulinarne babci Antoniny