już go od dobrych dwóch tygodni.Był j uż makaron , lasagne . Kolej na tart ę szpinakową :) składniki: na ciasto: szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli na farsz: 30 dag szpinaku 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 20 dag serka(...)śmietankowego 4 łyżki żółtego sera ( tartego ) 2 jajka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sposób wykonania: Z podanych składników przygotowałam ciasto i włożyłam na pół godziny do lodówki. Cebulkę i czosnek obrałam, pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na maśle. Świeży szpinak umyłam, osuszyłam pokroiłam na drobno, poddusiłam z cebulką ( połowę szpinaku ) dodając serek śmietankowy. Doprawiłam do smaku. Gdy farsz przestygł
Darcia w kuchnismakuje i na ciepło i na zimno Przepis na nadzienie wzorowany jest z magazynu „Moje smaki życia”. Składniki na ciasto: - 200g mąki - 100g masła - 1 jajko - 1 łyżeczka soli Składniki na nadzienie: - 1 opakowanie sera ricotta - 2 jajka - 150g szpinaku - pomidorki koktajlowe 8 szt - 2 ząbki czosnku - 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu - sól, pieprz - 1 łyżka masła lub oliwy Najpierw zabieramy(...)wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 20-30 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć. Kiedy ciasto będzie nam stygnąć robimy nadzienie. Na patelnię wrzucamy łyżkę masła lub oliwy, dodajemy pokrojony czosnek i szpinak. Ja użyłam mrożonych liści szpinaku (wcześniej je trochę rozmroziłam), można użyć świeżych liści. Szpinak smażymy krótko doprawiając go solą i pieprzem. Gotowy
Kuchenne WariacjeSkładniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka * 3 garście szpinaku * 2 ząbki czosnku * 20 dag fety * łyżka oliwy z oliwek * sól, pieprz Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż
Pobite gary BarbarySkładniki: Farsz : 500 gram świeżego szpinaku 1 opakowanie sera feta 1 czubata łyżka ugotowanych zmielonych ziemniaków sól ,pieprz, masło, 2 ząbki czosnku Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko łyżeczka oleju(...)ciepła woda Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się nie zeschło. Farsz: Szpinak zblanszowałam, odcedziłam, gdy przestygł rozdrobniłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem, rozdrobnioną fetą, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu
Darcia w kuchnizrównoważyć wypieki słodkie i wytrawne, ostatnio często królują u nas takie wynalazki jak właśnie kisz. Dziś mam dla Was przepis na Quiche ze szpinakiem. Mam nadzieję, że zasmakuję Wam tak jak mi ;) Składniki: Kruche ciasto: 300 g mąki 200 g masła 2 żółtka 1/4 łyżeczki soli Farsz szpinakowy: 400 g szpinaku (świeżego lub mrożonego) opakowanie sera feta(...)minut do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. W tym czasie przygotujemy farsz. Na patelni rozgrzej masło a następnie podsmaż drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy zacznie się rumienić, dodaj do niego szpinak i smaż do momentu odparowania zbędnej wody. Odstaw do przestudzenia. Następnie dodaj do tego
Słodkie Przyjemnościserowa z orzechami .Spód jest zrobiony z mąki orkiszowej ,która jest zdrowsza niż pszenna .Smacznego. Składniki: Na ciasto: 250 g mąki orkiszowej 125 g masła 1 żółtko 50 ml zimnej wody Szczypta soli Pół łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 150 g szpinaku świeżego 120 g sera feta Mała cebulka Jeden ząbek czosnku 125 ml śmietany 18 % 2 jajka(...)pozbawiamy ewentualnych twardych ogonków.Dodajemy też czosnek i mieszamy , Całość podsmażamy nie dłużej niż 5 minut . Z lodówki wyjmujemy ciasto ,rozwałkowujemy dość cienko i wykładamy nim foremkę i podpiekamy około 15 minut w 190 stopniach.Na podpieczony spód wykładamy usmażony szpinak z cebulą i czosnkiem ,kruszymy ser feta .Jajka łączymy ze śmietaną i serem żółtym i wylewamy na tartę .Posypujemy orzechami
Ladylaura.opakowanie mrożonego szpinaku (może być też świeży) 5 ząbków czosnku 150 g sera gorgonzola lub serek topiony z ziołami sól Wykonanie: 1.Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy żeby „odpoczęło” 30 min. 2. Szpinak rozmrażamy, doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ser kroimy w kostkę i wrzucamy do szpinaku żeby się rozpuścił. Jeśli trzeba dodajemy soli. 3. Patelnię spryskujemy
Mama z miastanaleśników? Uwielbiamy je zajadać na słodko lub na słono. Najlepiej jeszcze smakują z domowej roboty dżemem truskawkowym. Tym razem postanowiliśmy przygotować je w innej wersji. Do ciasta naleśnikowego dodaliśmy świeże liście szpinaku, które nadały im bardzo oryginalnego smaku. Zrobiliśmy dwie wersje naleśników. Pierwsza z mąki pszennej a druga z mąki bezglutenowej (Mix it Shar). Naleśniki podaliśmy z serkiem
Pan i Pani Smith w kuchniCudowna tarta wytrawna na idealnym kruchym cieście! Do tego farsz ze szpinaku i koziego sera. To aktualnie mój najlepszy przepis na tartę ze szpinakiem i serem . Jak ma być tarta wegetariańska.. to właśnie ta! Jeśli lubisz zapiekany ser, to zerknij też na typowo śniadaniowy przepis. Szakszuka z mozzarellą to wspaniały posiłek dla całej rodziny
AniaGotuje.plricotta z gremolatą Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Ravioli z semoliny z ricottą Ricotta z bananem i kiwi Ricotta z dymką i rzodkiewką Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Tartaletki z ciasta francuskiego z ricottą i cukinią Zgrzewane kanapki z ricottą, rukolą i szynką Mus czekoladowy z ricotty / 1 porcja Składniki: 200 g ricotty 3 łyżeczki kakao bez cukru
Moja smaczna kuchniamisy blendera wlewamy mleko i dodajemy umyty szpinak. Blendujemy do momentu, aż masa będzie w miarę gładka. Schodzi to dłuższą chwilę. U nas malutkie drobinki szpinaku i tak były w cieście. 2. Następnie dodajemy resztę składników i miksujemy, aż masa będzie gładka. 3. Na patelnię wlewamy niedużą ilość ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami
kruche babeczkiopcjonalnie jajka Wykonanie Ugotowane ziemniaki obrać i przepuścić przez praskę ..Przestudzić. Szpinak umyć ,odcedzić i posiekać drobno Do ziemniaków dodać sól do smaku ,jajko , mąkę. i posiekany szpinak. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto tak ,aby nie kleiło się do rąk. Na posypanej mąką stolnicy z części ciasta robimy wałek ,lekko go spłaszczamy i kroimy kopytka. Można tez z tego ciasta
w mojej kuchniSkładniki: CIASTO SZPINAKOWE 225 g mrożonego szpinaku 4 jajka 1 łyżka oleju 1 łyżka z czubem mąki pszennej sól i pieprz do smaku MASA JAJECZNA 6 jajek ugotowanych na twardo 135 g serka śmietankowego naturalnego (firmy łaciate) 1 łyżka majonezu sol, pieprz do smaku 100-150 g tuńczyka w zalewie własnej (można zrobić bez i dać więcej papryki) papryka konserwowa
Moje-pitraszenieŚwieży szpinak miałam w lodówce a obiadu nie było, chwilę pomyślałam i tak powstały pyszne pierogi nadziewane szpinakiem, fetą i ricottą. Danie palce lizać. Raz ciach i gotowe! Kto lubi? SKŁADNIKI NA CIASTO NA PIEROGI: - mąka pszenna 2 kubki - 2 zółtka - łyżka oliwy - letnia woda Na stolnicy wysypuję mąkę, robię dołeczek, wbijam żółtka i olej, za pomocą noża zagniatam ciasto(...)rozpuszczam masło, dodaje 2 garście szpinaku, obsmażam wraz z posiekanym czosnkiem, około 3 minut. Zdejmuje z ognia. Za pomocą blendera, miksuje szpinak i sery. Resztę szpinaku siekam drobno i dodaje do masy. Farsz gotowy. Ciasto wałkujemy, wycinamy kółeczka nadziewamy i zgniatamy boki dookoła. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez 3 minuty we wrzątku (na małym ogniu). Wyjmujemy na talerze
SMYKWKUCHNIJuż tak dawno nie robiłam pierogów, że musiałam zajrzeć do swojego poprzedniego przepisu, żeby sobie przypomnieć jak się je robi. Przepis wzięłam z pierogów ze szpinakiem i serem feta , wtedy ciasto wyszło pyszne, więc postanowiłam zrobić z tym ciastem pierogi z mięsem. Pierogi wyszły tak delikatne, że zniknęły od razu. Polecam, naprawdę są pyszne :-) Przepis na ok 50 pierogów
Na słodko lub wytrawnie