Serniko - makowiec z polewą czekoladową. Jagielniczek bez laktozy, bez glutenu 155łyżki kakao Dodatkowo: płatki kokosowe polewa truskawkowa Kruche ciasto Składniki na kruche ciasto wymieszałam i wstawiłam do lodówki na 1 godzinę. Następnie przełożyłam do tortownicy wyłożonej folią aluminiową. Ciasto musi się delikatnie kleić. Jeśli jest zbyt suche należy dodać oleju ub agawy, jeśli natomiast zbyt mokre, należy dodać mąki. W kilku miejscach nakłułam widelcem i wstawiłam do piekarnika(...)dokładnie wypłukałam, a następnie ugotowałam do miękkości w wodzie. Do wystudzonej kaszy dodałam sok z pomarańczy, jajko i agawę, a następnie zblendowałam na gładko. Dodałam wiórki, rodzynki, pokrojone daktyle, śliwki oraz pomarańczę wraz ze sparzoną i pokrojoną na drobno skórką. Wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Całą masę jaglaną przełożyłam na upieczony spód i ponownie wstawiłam do piekarnika
nietadieta
Dutch Baby z fetą i szpinakiem 94piekarnika, nastawiamy go na 200 stopni, podgrzewamy w nim patelnię. W misce mieszamy jajka z mlekiem. Dodajemy do nich mąkę, sól, pieprz mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno być dość lejące. Odstawiamy je na 15 minut. Fetę kroimy w małą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie(...)Następnie wylewamy na to ciasto i rozkładamy usmażony szpinak i małe kostki fety (parę można zostawić do dekoracji). Pieczemy 20-25 minut, aż się podniesie i zarumieni. Przed podaniem posypujemy go pozostawionym szpinakiem i fetą. Ja jeszcze posypuję wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Pieczony naleśnik – Dutch Baby Dutch Baby pieczony ze śliwkami Artykuł Dutch Baby z fetą i szpinakiem
Kardamonovy
Dutch Baby z fetą i szpinakiem 105piekarnika, nastawiamy go na 200 stopni, podgrzewamy w nim patelnię. W misce mieszamy jajka z mlekiem. Dodajemy do nich mąkę, sól, pieprz mieszamy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto powinno być dość lejące. Odstawiamy je na 15 minut. Fetę kroimy w małą kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem, smażymy do lekkiego zrumienienia, następnie(...)Następnie wylewamy na to ciasto i rozkładamy usmażony szpinak i małe kostki fety (parę można zostawić do dekoracji). Pieczemy 20-25 minut, aż się podniesie i zarumieni. Przed podaniem posypujemy go pozostawionym szpinakiem i fetą. Ja jeszcze posypuję wszystko świeżo zmielonym pieprzem. Podobne przepisy: Pieczony naleśnik – Dutch Baby Dutch Baby pieczony ze śliwkami Artykuł Dutch Baby z fetą i szpinakiem
Kardamonovy
Piernik z powidłami i czekoladą 112Piernik staropolski to dla mnie kwintesencja świąt Bożego Narodzenia. To swego rodzaju rytuał, który powtarzam co roku: w połowie listopada zagniatam ciasto na ten dojrzewający piernik, a potem na około siedem dni przed Wigilią piekę go, a następnie po czterech dniach przekładam domowymi kwaśnymi powidłami. W tym roku postanowiłam go nieco zmodyfikować i zamiast samych powideł, do jego przełożenia użyłam(...)głównym składnikiem jest mąką pszenna. Krem czekoladowy: 100 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki mleka 2 łyżki mielonych orzechów 25 g masła Dodatkowo: powidła ze śliwek włoskie orzechy Polewa czekoladowa 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao orzechy Wykonanie: W garnuszku umieszczamy cukier, miód i masło
Kulinarne przygody Gatity
Najlepszy owocowy keks (bez jajek i masła) 196dzięki naturalnym cukrom z owoców. Ciasto sprawdzi się idealnie również na święta. Zapewniam Was, że gdy wypróbujecie mój przepis, nie wrócicie do standardowego keksa z bakaliami.👌 (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:(keksówka 26 cm) -360 g mąki orkiszowej -3 jabłka -1 marchewka -100 g orzechów (u mnie nerkowce) -100 g moreli suszonych -100 g śliwek suszonych -50 g żurawiny suszonej
Zdrowie i pysznie na talerzu
Świąteczny keks z bakaliami 200mieszanki bakaliowej (orzechy włoskie,daktyle,śliwki suszone,morele suszone,migdały,skórka pomarańczowa i cytrynowa,suszona żurawina itp.) Pokrojone bakalie namoczyć w rumie przez parę godzin.Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę,nadal ucierając połączyć z wbijanymi kolejno żółtkami.Mąkę przesiać przez sito i jednym ruchem wsypać do masy.Dokładnie ucierać aż ciasto będzie puszyste i jednolite.Odsączone
Anielskie wypieki
Chleb z suszonymi pomidorami i "Matecznik" 201pomidory połamane na kawałki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (pod przykryciem) do wyrośnięcia na ok. godzinę-dwie. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć papier do pieczenia i odłożyć chleb do ostudzenia. ----- Podobne: Chleb marchwiowy na zakwasie Chleb wileński ze śliwkami i żurawiną Chleb z jagodami
Weekendy w domu i ogrodzie
Kokosowy torcik 163garść suszonych wiśni (można zamienić śliwkami) łyżka oleju kokosowego łyżeczka cynamonu 1/3 szklanki wody MASA 3/4 szklanki nerkowców 5 łyżek mąki kokosowej 1/2 szklanki mleka kokosowego (gęstego) WYKONANIE Daktyle zalewamy wrzącą wodą na 10 min, to samo robimy z nerkowcami. Płatki jaglane mielimy na mąkę, po czym blenujemy z pozostałymi składnikami na spód ciasta. Ciasto dokładnie mieszamy i ubijamy, następnie
healthy dreams
Prosty i szybki jabłecznik z cynamonem 177Ciasto powstało w wyniku zorganizowanej przez jeden z portali kulinarnych akcji testowania przepisów wybranego użytkownika. Jest naprawdę szybkie, łatwe i całkiem smaczne, a przepis wart wielokrotnego powtarzania, ale już z mniejszą ilością proszku do pieczenia, którego posmak na języku nieco mi przeszkadzał. Fajną modyfikacją byłoby wymieszanie jabłek ze śliwkami, które też doskonale komponują się z cynamonem :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edyty
Muffiny z owocami i kruszonką 204równie dobrze można dodać truskawki, śliwki, brzoskwinie, jagody lub inne ulubione owoce. Przepis na 12 sztuk. Kruszonka: 30 g mąki pszennej 20 g schłodzonego masła 10 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków Chłodne masło posiekać z mąką i cukrem aż do powstania sypkiej, grudkowanej mieszanki. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta na muffiny. Ciasto na muffiny
Trzeci talerz
Tarta z brzoskwiniami i mascarpone 179muszę go spróbować. Zamiast śliwek użyłam brzoskwiń, bo mieliśmy ich wtedy bardzo dużo. Były to brzoskwinie z drzewa, wybarwione ale jeszcze dość twarde i niezbyt słodkie, myślę, że takie "sklepowe" mogłyby być do tego kremu za słodkie. TARTA Z BRZOSKWINIAMI, MASCARPONE I SKONDENSOWANYM MLEKIEM Zdjęcia tarty w świetle dziennym to dzieło KonQbka:) Ciasto: 125g mąki 4 łyżki cukru szczypta
les mirabelles
Tarta ze szparagami, brokułami, suszonymi pomidorami i ricottą 276przygotowywać tartę, ale na słodko ze śliwkami.Dziś przygotowałem w wersji wytrawnej i wegetariańskiej. Do tego wykorzystałem świeże szparagi i brokuły. A wszystko zapieczone w masie z sera ricotta.Na przyjęciu... zajadali się :)Czas przygotowania: 80 min.Składniki na formę do tart o średnicy 24 cmKoszt przygotowania: 23,00 złSKŁADNIKI na kruche ciasto:250 g mąki pszennej125 g masła
kulinarnyJa
Biscotti ze śliwkami, daktylami i żurawiną 217startej gałki muszkatołowej. Przygotowanie: Śliwki kroimy na drobną kostkę, a daktyle na plasterki. W dużej misce ubijamy jajko z cukrem na puszystą masę, po uniesieniu trzepaczki mieszanina powinna tworzyć smugę na powierzchni. Dodajemy skórkę z pomarańczy i suszone owoce. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i gałką muszkatołową. Szybko zagniatamy ciasto, jeśli jest zbyt lepkie dodajemy
Moniki Smakołyki