porównaniu z innymi dostępnymi na rynku. Idealnie sprawdzi się do różnego rodzaju wypieków, placuszków, naleśników, zdrowych śniadań i fit deserów. Wszystko zależy od inwencji twórczej kucharza Składniki (6 sztuk): Ciasto: 1,5 szklanki mąki żytniej 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki jogurtu naturalnego szczypta soli Nadzienie: frużelina Apple & Pear in Jelly 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki(...)zagniatamy ciasto, ale nie za długo. Ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na około 45 minut. Po schłodzeniu rozwałkowujemy małe okrągłe placki (o średnicy około 11 cm) i przekładamy na blaszkę. Następnie nakładamy po jednej dużej łyżce frużeliny Apple & Pear in Jelly na rozwałkowane placki, zostawiając około 2,5 cm brzegu i zawijamy brzegi ciasta na wierzch. Posypujemy
Oryginalny smakprzepis. Jak co roku będą to dania mięsne i wegetariańskie, ciasta, desery, przystawki i przekąski. Jeśli lubicie śledzie w sosie śmietanowym, zapraszam Was do wypróbowania przepisu na Śledzie w jogurcie z bakaliami. To troszkę lżejsza i mniej kaloryczna wariacja na temat klasyku. Wybierzcie ulubione bakalie: rodzynki, żurawinę, suszoną gruszkę, śliwki czy jabłka a całość i tak pysznie wyjdzie
Dorota Smakujepolewą z mleka w proszku Śnieżna rolada Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik
mojewypiekiinietylkomakowiec. Ja mam trochę inną propozycję, a mianowicie keks makowy. Ciasto składające się z samego maku i bakalii. Myślę,że zadowoli najbardziej wybredne podniebienia:) Składniki 250 g mielonego maku 150 g cukru ( lub według uznania, próbować czy wystarczająco słodki) 2-3 łyżki miodu po 50 g rodzynek,orzechów,moreli,śliwek, skórki, … Czytaj dalej Keks makowy
gotuj ze mnąpolewą z mleka w proszku Śnieżna rolada Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik
mojewypiekiinietylkopolewą z mleka w proszku Śnieżna rolada Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik
mojewypiekiinietylkopolecam, do wyboru, więcej przepisów na serniki: Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik
mojewypiekiinietylkojest w czterech smacznych kombinacjach belgijskiej, mlecznej czekolady z Truskawką, Śliwką, Brzoskwinią oraz Wiśnią- każda z nich warta spróbowania, nie tylko jako dodatek do naleśników czy pieczywa, ale także do wyjadania prosto ze słoiczka! Blaszka 20x20 cm: * 1 słoik Czekodżemu Łowicz Wiśnia z belgijską czekoladą + 3 łyżki do posmarowania ciasta * 120 g olej kokosowego nierafinowanego * 50 g cukru kokosowego
Kraina Miodem Płynącamnie kwiatki i jajka), nakłuć widelcem. Z obkrojonych kawałków ciasta można dodatkowo zrobić mini kwiatki na dekorację mazurków lub cienkie warkocze jako rant i ułożyć na ciastkach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty kolor. Upieczone ciastka ostudzić. Nadzienie I: 200g śliwek kalifornijskich 3 łyżki rumu 150g marcepanu 100g gorzkiej czekolady Śliwki pokroić
Obiad gotowypolecam, do wyboru, więcej przepisów na serniki: Truskawkowo waniliowa zebra Ciasto śnieżny puch Sernik gotowany Chatka z ptasim mleczkiem Sernik jagodowy Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową Sernik krakowski Sernik ananasowo kokosowy Seromakowiec Sernik wiedeński bezglutenowy Sernik czekoladowy z wiśniami Sernik na zimno z owocami Tartaletki sernikowe ze śliwkami Mini serniczki cytrynowo czekoladowe Sernik z marakują Sernik tęczowy Sernik
mojewypiekiinietylkokurczak, szpinak, gorgonzola (25 zł), Garganelli Toscola – żeberka, śliwki wędzone, pomidory (29 zł) i Pappardelle Boscaiola – podgrzybki, boczek (26 zł). Porcje były słuszne i smaczne. Klasycznie musiałam się wychylić i zamówiłam Calzone z wołowiną, cebulą i kwaśną śmietaną (25 zł) i cóż, mięso było mięciutkie i delikatne, ciasto akurat, tylko coś z doprawieniem było nie tak. Żałowałam
karmelowyPowidłami bardzo lubię przekładać ciasta,szczególnie mirabelkowymi,mają fajny kwaskowy smak. Składniki: 3 kilogramy mirabelek żółtych 2 kilogramy cukru Sposób przygotowania: Mirabelki należy umyć i wypestkować.Najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Przełożyć do garnka z grubym dnem,zasypać cukrem i smażyć śliwki co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliły.Powidła smażyć około dwóch godzin.Przez kolejne
Bajeczna KuchniaMirabelka , Mopsik , Lejdi , Siaśka , Bartoldzik , Siankoo i Śliwka Uwielbiam wszelkiego rodzaju tarty, jednak takiej z pieczarkami jeszcze nigdy nie przygotowywałam. Akcja wspólnego gotowania stała się świetna okazją, aby to zmienić, a tarta udała się wyśmienicie. Smakowała nawet K., który nie przepada za tego typu daniami. Polecam! Ciasto: 250g mąki duża szczypta soli 1 jajko, lekko roztrzepane 75ml
Codzienne GotowanieWypiekanie na śniadanie tym razem prowadzi Monia [ klik ] i wybrała dla nas prawdziwą pychotkę. Przepis na drożdżówkę z bloga 100 smaków [ klik ] Drożdżówka ze śliwkami bo
Moje Małe CzarowanieJest mi niezmiernie miło zaprosić Was do lektury najnowszego numeru magazynu Spring Plate. Znajdziecie w nim smaki jesieni, a w nich m.in. moje śliwki :) Magazyn ten
Pink Envelopeciasto z owocami! Crumble z jabłkami i borówkami to taki szybki deser na niedzielę. Dodam, że znika ze stołu równie szybko. To takie ciasto na jedno posiedzenie. Ciasto z jabłkami smakuje najlepiej, jeśli jabłka są soczyste i lekko kwaśne jak genewa, discovery, czy antonówka. Ja zawsze zaczynam sezon jabłkowy od papierówek . Crumble, czyli tarta kruszonkowa to super deser, który można(...)przyrządzić z różnymi owocami. Piekłam już crumble z truskawkami . Piekłam tartę kruszonkową z jabłkami , gdzie zamiast płatków owsianych użyłam płatków gryczanych. Kiedy pojawiają się śliwki to piekę chrupiące crumble o smaku migdałowym . Crumble z jabłkami i borówkami 6-8 porcji Składniki: 100 g pszennej mąki 200 g owsianych płatków 150 g cukru trzcinowego 200 g masła, zimnego szczypta soli
codojedzeniaczubate łyżki kakao 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju roślinnego 3 jajka 3/4 słoiczka powideł śliwkowych garść orzechów garść suszonych śliwek garść rodzynków Polewa: 80 g masła 240 g czekolady gorzkiej lub mlecznej Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników(...)tartą ( ja piekłam piernik w formie silikonowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto folią aluminiową. Gotowy piernik studzimy, wierzch polewamy polewą czekoladową. Polewa. W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią
Kocham Czekoladęczubate łyżki kakao 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju roślinnego 3 jajka 3/4 słoiczka powideł śliwkowych garść orzechów garść suszonych śliwek garść rodzynków Polewa: 80 g masła 240 g czekolady gorzkiej lub mlecznej Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników(...)tartą ( ja piekłam piernik w formie silikonowej). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto folią aluminiową. Gotowy piernik studzimy, wierzch polewamy polewą czekoladową. Polewa. W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią
Kocham Czekoladęzostają mi białka, zawsze mam dylemat, co z nimi zrobić. Tym razem padło na keks. Pyszny, słodki, przepełniony kolorowymi i słodkimi bakaliami. Ciasto nie tylko na święta :) Podana ilość bakalii jest przykładowa, możecie dowolnie modyfikować zarówno ich ilość, jak również skład, dajcie takie, które lubicie, albo takie jakie macie pod ręką ( u nas na przykład zawsze mamy daktyle i żurawinę(...)kilka suszonych śliwek 11) 2 suszone gruszki 12) 2-3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 13) 2-3 łyżki kandyzowanej limonki 14) 3 łyżki suszonej żurawiny Sposób przygotowania: 1. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia. 2. Daktyle, morele, gruszki i śliwki kroimy na mniejsze kawałki
Na kulinarnym poligonieBardzo łatwe do przygotowania, a jeszcze szybciej znika. Skorzystałam z przepisu s.Anastazji i jak zawsze jestem zadowolona z efektu i smaku. Może i Wy skusicie się na proste ciasto bakaliowe na waflu. Jeżeli skorzystaliście z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Będzie mi bardzo miło, a także będzie to informacja dla innych. Składniki Suche wafle(...)cukru 100 g mąki pszennej 100 g orzechów włoskich drobno posiekanych 100 g rodzynek (sparzonych gorącą wodą) 100 g skórki kandyzowanej cytrynowej i pomarańczowej 50 g suszonych śliwek (dałam suszone morele) drobno pokrojonych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Lukier 1 białko 120 g cukru pudru sok z cytryny Białko utrzeć z cukrem i cytryną na gładko. Polewa
O kuchni z uczuciemtylko nadają ciekawe odcienie smakowe i zapachowe potrawom, lecz korzystnie wpływają na przemianę materii, pomagają trawić tłuste potrawy oraz są pomocne przy przeziębieniach. Do najbardziej popularnych przypraw wykorzystywanych do ciast i potraw Bożego Narodzenia zaliczamy: anyż gwiazdkowy cynamon gałka muszkatołowa goździki imbir jałowiec kardamon kurkuma liść laurowy szafran wanilia Anyż gwiazdkowy - pochodzi z Chin i Wietnamu. W Europie(...)śliwkami, gruszkami i jabłkami. Może być używany do gorącego wina, kremów i syropów. W Meksyku stosowany jest do kawy, herbaty i czekolady. Cynamon w proszku swój smak traci szybko, dlatego powinien być zakupywany w małych ilościach i przechowywany z dala od światła w szczelnych pojemnikach. Ma słodki aromat i korzenny lekko pikantny smak. Oprócz pięknego zapachu nadaje też ciastom brązowany
Ciastka - domowe słodkości