przepisów robi na blogu prawdziwą furorę! Bezglutenowe naleśniki, bezglutenowe ciasteczka, bezglutenowe ciasta i tak jak dziś – bezglutenowe drożdżówki! To coś, co w ostatnim czasie podbija nie tylko Wasze serducha, ale i zachwyca podniebienia! Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na fantastyczne, bezglutenowe drożdżówki ze śliwkami, na które mamy sezon. Gdy sezon się skończy, śliwki śmiało możemy
Ostra na SłodkoPełnia lata to dobry czas aby cieszyć się najlepszymi w tym czasie owocami. Z pewnością należą do nich soczyste pachnące słońcem moje ulubione śliwki, przygotowuję z
Wanilia i Kardamonmaślanki 1/3 szklanki suszonych wiśni, posiekanych 1/3 szklanki miękkich, suszonych śliwek, posiekanych Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre. Wlej mokra mieszankę do suchej i wymieszaj łyżką - szybko i delikatnie, nie za długo. Ciasto powinno być gęste (w razie potrzeby można dodać jeszcze
Lejdi of the housedyni, otręby pszenne, siemię lniane, słonecznik, wszystkie orzechy, migdały, posiekane suszone śliwki i czarnuszkę. Do suchych składników wlać letnią wodę z rozpuszczonymi drożdżami i dokładnie wymieszać drewnianą łyżką (nie ma konieczności użycia miksera). Miskę przykryć ściereczką i odstawić na kuchennym blacie na 20 minut. Po tym czasie ciasto ponownie wymieszać, a następnie przełożyć do keksówki o wymiarach 40x12
Nastoletnie WypiekanieNiespieszna, lutowa niedziela. Ten kto może tonie w pieleszach do południa :) Dzisiejsza niedziela nie obfitowała specjalnie w słoneczne promienie, ale pachniała cynamonem i śliwkami, których ostatnią
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 250 dag sera 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianki 1 łyżka cukru pudru sos ze śliwek 30 dag śliwek 2 łyżki
kgwjanczewo(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 100 g masła 6 -7 łyżek miodu opcjonalnie dodatki: cynamon posiekane suszone owoce np. figi, śliwki, morele, rodzynki posiekane orzechy wykonanie: Miękkie
Domowy Smak Jedzeniaózgą ). Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię, nakładać po dwie łyżki ciasta. Smażyć 2 minuty, odwrócić i smażyć do zezłocenia. Przełożenie: - 200 g serka kremowego - cukier waniliowy Śliwkowy karmel: - 8 węgielek - 4 łyżki cukru - 1 łyżka masła Na suchą patelnię wsypać cukier i masło. Rozpuścić. Dodać wydrylowane śliwki w połówkach. Podgrzewać do zeszklenia owoców. Naleśniki układać w stosik przekładając serkiem
kawawszklanceupiec - a ponieważ znalazło się trochę dojrzałych owoców, powstało wilgotne, puszyste ciasto. Składniki: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki 4 jaja 1 cukier waniliowy 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania borówek amerykańskich śliwka, nektarynka dodatkowo - wg zasobów i upodoban Po wskazówki co do przygotowania odsyłam
Kuchnia po mojemułyżeczka koncentratu pomidorowego 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych 4 suszone śliwki drobno pokrojone 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki kminku 1 łyżeczka prażonej cebulki. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka Ziarno do posypania Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Foremki
Na słodko lub wytrawnieI w końcu nadszedł ten dzień - do świąt pozostało raptem 7 dni więc to ostatni dzwonek na upieczenie piernika z ciasta, które leżało w mojej lodówce
My Culinary Artciasto: ok. 3 szklanek mąki 180 ml letniego mleka6 żółtek 6 łyżek cukru21 g suchych drożdzy150 g masła, roztopionego, schłodzonego pol łyzeczki soli 1,5 łyzki spirytusu ( np. wodki)1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)1,5 łyżki oleju Składniki na masę :1,5 puszki gotowej masy makowej6 białekulubione bakalie : rodzynki, śliwki, morele itdSkładniki(...)trochę mąki.Formujemy kulkę i odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na min 2 godziny.Masa makowa:Ubijamy białko i dodajemy do gotowej masy makowej. Mieszamy i dodajemy ulubione bakalie.Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie- dzielimy na trzy części. Wałkujemy na 3 prostokąty- jak na zdjęciu i nakładamy masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach około 2 cm bez masy. Ciasto zwijamy
Smaki Edytykawy! #ciastojakzobrazka CIASTO DROŻDŻOWE (wyszły mi dwie rolady makowe) 380 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 25 g świeżych drożdży 50 cukru szczypta soli 3 jajka 170 g miękkiego masła MASA MAKOWA 200 g maku 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 25 g rodzynek 25 g orzechów włoskich 25 g śliwek suszonych 1 łyżka(...)mąki i zagniatamy. Dodajemy po jednym jajku i cały czas zagniatamy, po dodaniu ostatniego jajka wlewamy przestudzone i roztopione masło, a następnie zagniatamy na elastyczne i gładkie ciasto będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. MASA MAKOWA - najlepiej zacząć robić 2 dni wcześniej Mak opłukujemy, zalewamy wrzącym mlekiem (na 1 szklankę maku zagotowujemy
Gotuj z Mąkąniezwykłe ciasto o bogatym wnętrzu. Jadłam taki keks rodem z Kalifornii u mojej przyjaciółki, której amerykańska teściowa piecze duże ilości, a potem obdarowuje rodzinę. Niestety Krysia nie jest w posiadaniu przepisu na to ciasto, bo i po co, skoro dostawała co roku Christmas cake. Poszperałam więc po forach internetowych, zlepiłam kilka przepisów i wybrałam kwintesencję na to ciasto. Przynajmniej(...)dodawać dodatkowych smaków, bo takie jest wyśmienite. Moja rada – ciasto trzeba ukrywać przed łasuchami, bo nie dotrwa do świątecznego stołu, albo zrobić z dwóch porcji. Ja tak właśnie zrobiłam i wyszły mi 4 długie keksówki! Użyłam 1 litr brandy i ponad 3,5 kg bakalii! Cóż, ciasto nie jest tanie, ale zamierzam obdarować nim rodzinę i znajomych… chociaż
To co kochamalbo zrobić z dwóch porcji. Ja tak właśnie zrobiłam i wyszły mi 4 długie keksówki! Użyłam 1 litr brandy i ponad 3,5 kg bakalii! Cóż, ciasto nie jest tanie, ale zamierzam obdarować nim rodzinę i znajomych… chociaż już następnego dnia po upieczeniu pozostały mi tylko trzy keksówki. Ja uzależniłam się już(...)trochę inaczej, będzie jeszcze bardziej bakaliowo! Składniki: Owoce suszone tradycyjne 700 g – można użyć w innych proporcjach – 200 g jasnych rodzynek – 200 g śliwek suszonych – 200 g moreli suszonych – 100 g suszonej żurawiny Owoce suszone egzotyczne 450 g – można użyć dodatkowo lub zamiennie, w innych proporcjach, np. papaję
To co kocham