maślanki 1/3 szklanki suszonych wiśni, posiekanych 1/3 szklanki miękkich, suszonych śliwek, posiekanych Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę na muffinki z 12 papilotkami. W jednej misce wymieszaj składniki suche, w drugiej mokre. Wlej mokra mieszankę do suchej i wymieszaj łyżką - szybko i delikatnie, nie za długo. Ciasto powinno być gęste (w razie potrzeby można dodać jeszcze
Lejdi of the houseNiespieszna, lutowa niedziela. Ten kto może tonie w pieleszach do południa :) Dzisiejsza niedziela nie obfitowała specjalnie w słoneczne promienie, ale pachniała cynamonem i śliwkami, których ostatnią
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki: 250 dag sera 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki kukurydzianki 1 łyżka cukru pudru sos ze śliwek 30 dag śliwek 2 łyżki
kgwjanczewo(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 100 g masła 6 -7 łyżek miodu opcjonalnie dodatki: cynamon posiekane suszone owoce np. figi, śliwki, morele, rodzynki posiekane orzechy wykonanie: Miękkie
Domowy Smak Jedzeniaózgą ). Odstawić na 15 minut. Rozgrzać patelnię, nakładać po dwie łyżki ciasta. Smażyć 2 minuty, odwrócić i smażyć do zezłocenia. Przełożenie: - 200 g serka kremowego - cukier waniliowy Śliwkowy karmel: - 8 węgielek - 4 łyżki cukru - 1 łyżka masła Na suchą patelnię wsypać cukier i masło. Rozpuścić. Dodać wydrylowane śliwki w połówkach. Podgrzewać do zeszklenia owoców. Naleśniki układać w stosik przekładając serkiem
kawawszklanceupiec - a ponieważ znalazło się trochę dojrzałych owoców, powstało wilgotne, puszyste ciasto. Składniki: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka cukru 1 i 3/4 szklanki mąki 4 jaja 1 cukier waniliowy 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 2 opakowania borówek amerykańskich śliwka, nektarynka dodatkowo - wg zasobów i upodoban Po wskazówki co do przygotowania odsyłam
Kuchnia po mojemułyżeczka koncentratu pomidorowego 6 suszonych pomidorów drobno pokrojonych 4 suszone śliwki drobno pokrojone 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego majeranku ½ łyżeczki kminku 1 łyżeczka prażonej cebulki. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka Ziarno do posypania Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić na ok 1,5 godziny do wyrośnięcia. Foremki
Na słodko lub wytrawnieI w końcu nadszedł ten dzień - do świąt pozostało raptem 7 dni więc to ostatni dzwonek na upieczenie piernika z ciasta, które leżało w mojej lodówce
My Culinary Artciasto: ok. 3 szklanek mąki 180 ml letniego mleka6 żółtek 6 łyżek cukru21 g suchych drożdzy150 g masła, roztopionego, schłodzonego pol łyzeczki soli 1,5 łyzki spirytusu ( np. wodki)1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)1,5 łyżki oleju Składniki na masę :1,5 puszki gotowej masy makowej6 białekulubione bakalie : rodzynki, śliwki, morele itdSkładniki(...)trochę mąki.Formujemy kulkę i odkładamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na min 2 godziny.Masa makowa:Ubijamy białko i dodajemy do gotowej masy makowej. Mieszamy i dodajemy ulubione bakalie.Gdy ciasto nam ładnie wyrośnie- dzielimy na trzy części. Wałkujemy na 3 prostokąty- jak na zdjęciu i nakładamy masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach około 2 cm bez masy. Ciasto zwijamy
Smaki Edytykawy! #ciastojakzobrazka CIASTO DROŻDŻOWE (wyszły mi dwie rolady makowe) 380 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 100 ml ciepłego mleka (ale nie gorącego) 25 g świeżych drożdży 50 cukru szczypta soli 3 jajka 170 g miękkiego masła MASA MAKOWA 200 g maku 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 25 g rodzynek 25 g orzechów włoskich 25 g śliwek suszonych 1 łyżka(...)mąki i zagniatamy. Dodajemy po jednym jajku i cały czas zagniatamy, po dodaniu ostatniego jajka wlewamy przestudzone i roztopione masło, a następnie zagniatamy na elastyczne i gładkie ciasto będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny. MASA MAKOWA - najlepiej zacząć robić 2 dni wcześniej Mak opłukujemy, zalewamy wrzącym mlekiem (na 1 szklankę maku zagotowujemy
Gotuj z Mąkąniezwykłe ciasto o bogatym wnętrzu. Jadłam taki keks rodem z Kalifornii u mojej przyjaciółki, której amerykańska teściowa piecze duże ilości, a potem obdarowuje rodzinę. Niestety Krysia nie jest w posiadaniu przepisu na to ciasto, bo i po co, skoro dostawała co roku Christmas cake. Poszperałam więc po forach internetowych, zlepiłam kilka przepisów i wybrałam kwintesencję na to ciasto. Przynajmniej(...)dodawać dodatkowych smaków, bo takie jest wyśmienite. Moja rada – ciasto trzeba ukrywać przed łasuchami, bo nie dotrwa do świątecznego stołu, albo zrobić z dwóch porcji. Ja tak właśnie zrobiłam i wyszły mi 4 długie keksówki! Użyłam 1 litr brandy i ponad 3,5 kg bakalii! Cóż, ciasto nie jest tanie, ale zamierzam obdarować nim rodzinę i znajomych… chociaż
To co kochamalbo zrobić z dwóch porcji. Ja tak właśnie zrobiłam i wyszły mi 4 długie keksówki! Użyłam 1 litr brandy i ponad 3,5 kg bakalii! Cóż, ciasto nie jest tanie, ale zamierzam obdarować nim rodzinę i znajomych… chociaż już następnego dnia po upieczeniu pozostały mi tylko trzy keksówki. Ja uzależniłam się już(...)trochę inaczej, będzie jeszcze bardziej bakaliowo! Składniki: Owoce suszone tradycyjne 700 g – można użyć w innych proporcjach – 200 g jasnych rodzynek – 200 g śliwek suszonych – 200 g moreli suszonych – 100 g suszonej żurawiny Owoce suszone egzotyczne 450 g – można użyć dodatkowo lub zamiennie, w innych proporcjach, np. papaję
To co kochamKeksów już trochę upiekłam, w różnej postaci:) Przypominam sobie kiedy stawiałam pierwsze kroki, jeżeli chodzi o pieczenie ciast, niektórych bałam się jak ognia. Między innymi to był keks, dlaczego? Za suchy, za kruchy, owoce opadły itd, itp. Jeżeli ktoś mówi, że od urodzenia piecze i zawsze wychodzi to mija się z prawdą:) Dla wszystkich tych którzy, nie wierzą w siebie(...)skórki pomarańczowej, śliwki lub owoce kandyzowane sernik błyskawiczny 600 ml zimnego mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej Masło utrzeć z cukrem na puch. Dalej ucierając dodawać żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy. Owoce pokrojone na mniejsze kawałki ( te które tego wymagają)wsypać do miski. Posypać mąką ziemniaczaną dokładnie wymieszać, 2/3 owoców dodać do ciasta. Białka ubić
gotuj ze mnąskładniki: 5 łyżek płatków owsianych lub orkiszowych 2 łyżeczki maku 2 łyżeczki wiórek kokosowych 2 łyżeczki siemienia lnianego 3 suszone śliwki 5 migdałów 1/2 łyżeczki cynamonu
Domowy Smak Jedzeniajajka -400 ml mleka -pół szklanki cukru -150 g masła -100 g gorzkiej czekolady -1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia -1 płaska łyżeczka sody -ok. 250 g powidła ze śliwek węgierek Przygotowanie: Mleko i masło umieszczamy razem w rondelku. Zagotowujemy i zdejmujemy z palnika. Dodajemy tabliczkę gorzkiej czekolady i mieszamy do połączenia składników i całkowitego rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do przestudzenia(...)Miksujemy całość chwilę na najmniejszych obrotach, dodając powoli łyżka po łyżce resztę kremu jajecznego. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia. U mnie forma o wymiarach 20 x20 cm. Wylewamy ciasto a na wierzch wykładamy powidło robiąc łyżkami kleksy. Następnie za pomocą grubszego patyczka robimy dowolne „esy floresy” Formę umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz około
I LOVE LIFE