ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:310/457)

GIBAR- SŁODKOŚCI DLA KAŻDEGO 65

Mimo tego, że kocham piec ciasta i ciasteczka to w mojej szafce nie może zabraknąć też cukierków. Nie ukrywam, lubię od czasu do czasu podjeść dobrego cukierka. Do słodkości Gibar mam szczególny sentyment... śliwki w czekoladzie, uwielbiam :) Gibar to rodzinna firma z ponad 20-letnią tradycją i dużym doświadczeniem w branży cukierniczej. Specjalizują się w produkcji wysokiej jakości cukierków

Zrób to smacznie
Knedle z owocami 102

twarogu mielonego 1 żółtko  Owoce dowolne, miękkie, jeśli z pestką – wydrylowane: brzoskwinie, śliwki, truskawki, morele. Ostudzone ziemniaki tłuczemy dokładnie lub przeciskamy przez praskę do ziemniaków. Nie miksujemy, bo wtedy zrobi się z nich wodnista papka. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy gruby wałek, który następnie dzielimy na 3 części

Kucharzyca
Jaglana tarta ze śliwkami 139

jajko 2-3 łyżki erytrolu Podane składniki przekładamy na stolnicę i szybko zagniatamy ciasto, a następnie chłodzimy je w lodówce przez ok godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, wylepiamy nim formę do tarty i zapiekamy ok 15 minut w 180 st. C Śliwki: 1 kg śliwek 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu Umyte śliwki przecinamy

Cynamonowe szczęście
Tarta z jabłkami i brzoskwiniami 122

niej brzoskwinie i jabłka, ale tutaj będą pasowały także inne owoce, takie jak gruszki, śliwki, rabarbar… Co tylko przyjdzie nam do głowy. To, co bardzo lubię w tego typu tartach, to to, że właściwie nie potrzebujemy do nich żadnej foremki, ponieważ to ciasto nadaje formę. Wygląda to wspaniale i bardzo efektownie. Proponuję od razu przygotować dwie porcje, ponieważ

Analiza Smaku
Powidła śliwkowo - orzechowe 117

razem mam dla Was przepis nie na ciasto, nie na deser, ale na coś, co może stanowić smakowity dodatek do jednego i drugiego :). Powidła śliwkowo - orzechowe to propozycja dla prawdziwych łasuchów ;). Pyszne połączenie soczystych, słodziutkich śliwek, moich ulubionych orzechów laskowych i aromatycznego kakao. To wszystko sprawia, że powidła przypominają smakiem Nutellę, więc myślę, że trafią w kubki smakowe także

Opowieści z piekarnika
Pieczone warzywa z sosem curry 234

Nie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Świąteczne wypieki i desery 221

wypieki i desery, jest pysznie i tak różnorodnie! Zapraszam! Babka czekoladowa Babeczki czekoladowo - bananowe z kruszonką Ciasto czekoladowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Jabłka pod owsiano-cynamonową kruszonką Keks 2016 Keks Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami owsianymi Migdałowo-kakaowa babka Muffinki owsiane z marchewką

Moja smaczna kuchnia
Chałka z rodzynkami i cynamonem czyli Słodki Czwartek odc.139 186

Lubię ją, czekam na nią co roku. Jesień pachnie mi cynamonem, nęci domowym ciepłem, śliwkami, gruszkami i dyniami.  Cieszę się nią, kontempluję, popadam w zadumę, czytam fajne książki i oglądam więcej filmów niż latem.  Piekę też częściej bułeczki, chałki i gliniaste korzenne ciasta.  Tak, jesień i wczesny czas przedświąteczny lubię najbardziej!!! Dzisiaj zapraszam Was na chałkę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Śląski skubaniec z wiśniami 158

cukier. Sztywną pianę wykładamy na ciemne ciasto, a następnie wierzch przykrywamy ostatnimi kawałkami jasnego ciasta. Gotowe wkładamy do nagrzanego do 170st C piekarnika i pieczemy ok 35-40 minut.   Ps. W sezonie letnim do skubańca można użyć innych owoców jak truskawki czy śliwki.  Dekoracja kwiatowa w wykonaniu niezawodnej Różanej Krainy - zapraszam

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto orzechowe z węgierkami 116

Idealne wczesnojesienne ciasto, niezwykle aromatyczne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. W mojej kuchni pachniało tak cudownie, że nie mogliśmy się doczekać aż wyjmę je z piekarnika. Połączenie orzechów ze śliwkami to strzał w dziesiątkę :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
szybkowar-śliwki do pączków,naleśników i innych... 182

ogniu, po zakończeniu gotowania spuścić powietrze od razu i zdjąć pokrywę do wyparzonych słoiczków dać śliwki gorące i mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia lubimy owoce w kawałeczkach aby je było czuć i gryźć - nie są za słodkie mocno, można dodać do ciast, naleśników, kisieli, budyniu lub zjeść z tostami na śniadanie............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Hamantaschen 221

ciasto na Rugelach, które z przepisu Moniki (klik) piekłam już niezliczoną ilość razy i które ogromnie nam smakują. Z wyborem nadzienia nie było już tak łatwo. Spośród 10 nadesłanych wersji, miałam ochotę na wszystkie! Przypomniałam sobie jednak żurawinowy post Moniki (klik) i przepiękne zdjęcia jakie w nim umieściła - zatem nadzienie żurawinowe z suszonymi wiśniami, które ja zamieniłam na suszone śliwki(...)minut, co mam nadzieję jest wystarczającą rekomendacją. Żałuję, że działając w porozumieniu z Moniką, zmniejszyłam ilość składników o połowę, bo 4 tuziny kapeluszy ucieszyłyby nas jeszcze bardziej!  HAMANTASCHEN - CIASTO SEROWE /cytuję za M. Goldman - składniki na 12 sztuk/  1/4 filiżanki cukru (użyłam pudru) 1/2 filiżanki masła 1/2 filiżanki twarogu  1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ew. cukier waniliowy

KUCHARNIA
Ciasto „śmietniczek” 56

Ciasto „śmietniczek” czyli deser przygotowany z resztek z lodówki. Wygląda pysznie i tak też smakuje. Składniki oraz sposób przygotowania Biszkopt 4 jajka 250 g cukru 200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g sera twarogowego półtłustego garść orzechów laskowych garść rodzynek garść rodzynek w czekoladzie garść suszonych śliwek w czekoladzie garść

Wasze Przepisy
Ekspresowy keks herbaciany 218

Składniki:250 g cukru4 torebki herbaty Earl Grey230 g masła miękkiego4 jajka230 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia80 g żurawiny suszonej Bakalland50 g śliwek suszonych80 g rodzynek Wykonanie:Herbatę zalać 80 ml wrzątku - odstawić na 5 minut. Odsączyć torebki z herbatą.Miękkie masło pokroić w kawałki, ucierać dodając po jednym jajku.Dodać cukier i napar herbaciany - ucierać.Mąkę(...)pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia - dodać do utartego masła.Dokładnie połączyć wszystkie składniki.Na koniec wsypać bakalie - wymieszać.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto keksowe.Piec 35 minut w 180 stopniach C.Upieczony i ostudzony keks wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem, ewentualnie oblać lukrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 169

trochę z przepisem eksperymentowa łam i posiłkowałam si ę zamien nikami , ale efekt bynajmniej mnie nie rozczarował :) Chlebek jest niebywale aromatyczny korzennymi przyprawami oraz obłędnie pachnący pomarańczą i wędzoną śliwką . P iwo porter i ciemny miód gryczany nadały mu ciepłego, br ązowego koloru, a chrupiąca skórka piwna - niepowtarzalnego, rustykalnego wyglądu.  Przyznam, że ogromnie dumna byłam z efektów mojego pieczenia(...)inalnie miały być 2 ma ł e bocheneczki : STARTER: ok. 1 g świeżych drożdży 75ml zimnej wody 90g mąki pszennej   - u mnie sielska, typ 650 1/2 łyżeczka soli CIASTO WŁAŚCIWE: 125ml wody - w temp.pokojowej 125ml ciemnego piwa - u mnie Żywiec Porter 3 łyżki ciemnego, płynnego miodu rzepakowego [ok 75 g] - w oryginal e miała by ć melasa 2 łyżki

Grunt to przepis!
piernik krakowski „last minute” 124

bakali, posiekanych (suszone more, śliwki, orzechy) wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika oraz kakao. Miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników. Dodajemy powidło i miksujemy. Następnie dodajemy masło i miksujemy do połączenia. Dodajemy bakalie oprószone mąką i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki/ keksówki wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia
Keks z bakaliami 104

pomarańczowej, śliwek, fig etc.) ¾ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) *można dodać 1 łyżkę suchego maku *ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladę Lukier:   ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Margarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy wodą i przesypujemy mąką. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy

Smakowy Raj
Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem, suszonymi śliwkami i płatkami czekoladowymi 150

łyżki płatków czekoladowych 2 łyżki syropu klonowego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia BIO 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka kardamonu ½ łyżeczki imbiru 100 ml wrzątku  Suszone śliwki zalewamy wrzątkim i odstawiamy na 10 minut. Odcedzamy na sicie i blendujemy na masę. Dodajemy biały ser, dżem z czarnego bzu Łowicz , mleko i żółtko. Mieszamy na gładką masę. W misce(...)masą otrębową. Z powstałego ciasta dłońmi formujemy kulki wielkości mandarynki i umieszczamy w foremkach do muffin. Każdą bułeczkę smarujemy z wierzchu syropem klonowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy przez 30 minut, ale można zostawić je jeszcze na kwadrans w ciepłym piekarniku. Słodkie bułeczki otrębowe z czarnym bzem i suszonymi śliwkami podajemy jeszcze ciepłe na śniadanie. Smaczne

My Chcemy Jeść