ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:311/457)

Knedle z borówkami 37

Knedle z borówkami uwielbiają moi domownicy, bo tak się składa, że mam w domu prawdziwych fanów wszelakich klusek, kopytek, pyz i knedli. Knedle ze śliwkami to klasyk i w sezonie zawsze na stole, jednak jeśli lubicie właśnie takie klimaty, koniecznie polecam wam poeksperymentować z różnymi owocami jako nadzieniem do knedli. Pierogi z jagodami, pierogi z borówkami to hit, dlatego knedle(...)jajka ok. 250g borówek cukier Jak zrobić knedle z borówkami: Ziemniaki przeciskamy praskę do ziemniaków lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do nich jajka i mąkę. Wyrabiamy ciasto. Borówki myjemy, osuszamy, posypujemy niewielką ilością cukru (1-2 łyżki). Z ciasta odrywamy kawałki, spłaszczamy je na ręku, układamy na każdym kilka borówek (4-6 sztuk). Ciasto zawijamy i zlepiamy

Dorota Smakuje
Marchew do pieca! 200

rozwiązanie, niż zwykły dodatek do dania głównego. Nie będzie tradycyjnej surówki, ani świeżo wyciskanego soku. Udostępnię Wam dziś przepis na ciasto, w którym pierwsze skrzypce gra marchewka.Zajadajcie na zdrowie!Ciasto marchewkowe z bakaliami 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej  szklanka cukru (najlepiej brązowego) pół szklanki miodu szklanka oleju 2 szklanki startej marchwi (na tarce o małych oczkach, odciśniętej(...)żurawina, orzechy, morele lub śliwki suszone Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy olej bardzo powoli, i stopniowo mąkę przesianą przez sito wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Teraz dorzucamy sparzone i obtoczone w mace bakalie, delikatnie mieszając łączymy z masą.Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika

Sajkofanka smaku
Masa makowa 114

maku niemielonego 1 / 2 szklanki miodu 250 g bakalii (rodzynki, orzechy, śliwki suszone, morele, ananas, papaja, migdały) 4 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy 3 białka rum do namaczania rodzynek kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Masę makową najlepiej przygotować tuż przed wyłożeniem jej na ciasto. Mak zalać wrzątkiem, zostawić na kilka godzin lub całą noc. Dobrze odcedzić

niecodziennikpary
Keks świąteczny z bakaliami z białą czekoladą 141

mące po to, aby bakalie nie opadały na dno ciasta. Wypiekane były już w starożytnym Rzymie z orzeszkami piniowymi i granatem. Mój keks jest pełen orzechów i  ekologicznych suszonych owoców. Użyłam metody „na zimno”. Składniki: po 40 gram: - suszonych ekologicznych niesiarkowanych moreli, - kandyzowanej skórki z pomarańczy - śliwek, - żurawin - miechunki ( dałam ale nie jest konieczna)- orzechów włoskich - laskowych lub nerkowca(...)sztywno. Masło utrzeć w misie z cukrem na puch. Dodać żółtka dalej ucierać. Następnie dodawać mąki, mleko i wanilię. Dodać ubitą pianę. Dodać bakalie i całość delikatnie przemieszać. Przelać ciasto do formy prostokątnej i równomiernie rozprowadzić ciasto. Upiec w 180 stopniach 50- 60 minut sprawdzając patyczkiem. Białą czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek oleju kokosowego

AZgotuj!
Drożdżówka sypana ze śliwkami 126

minimum 3 godziny. Ciasto robi się praktycznie samo. A smakuje tak samo a może nawet lepiej niż to mozolnie i długo wyrabiane. Składniki : (Forma 25x40cm) 4 szklanki mąki (700g) 7 dkg drożdży świeżych 1 szklanka cukru (220g) 3/4 szklanki letniego mleka 3 jajka lekko roztrzepane 1 szklanka oleju szczypta soli ok 1 kg śliwek , dojrzałych , dorodnych  Kruszonka(...)szklankami mąki .Miskę przykrywamy suchą ściereczką odstawiamy  w ciepłe miejsce na przynajmniej 3 godziny. Po tym czasie drewniana łyżką mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły . Tak przygotowane ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tarta formy . (25x40 cm ) Sliwki przepoławiamy , usuwamy pestki i układamy jedna warstwa na cieście , skórka do dołu. Wszystkie składniki na kruszonkę wkładamy do miski

Malinowa Kawiarenka
Ekspresowy dżem śliwkowy 61

pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc przepis jest bardzo prosty, wyjdą nam dwa słoiczki po około 330 ml. 1 kg śliwek 400 gr cukru (można dodać mniej w zależności od słodkości śliwek) Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, wkładamy

moj przepis na
Ekspresowy dżem śliwkowy 75

pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc przepis jest bardzo prosty, wyjdą nam dwa słoiczki po około 330 ml. 1 kg śliwek 400 gr cukru (można dodać mniej w zależności od słodkości śliwek) Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, wkładamy

moj przepis na
Ekspresowy dżem śliwkowy 119

pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc przepis jest bardzo prosty, wyjdą nam dwa słoiczki po około 330 ml. 1 kg śliwek 400 gr cukru (można dodać mniej w zależności od słodkości śliwek) Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, wkładamy

moj przepis na
Dania jednogarnkowe 109

kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami

Moja smaczna kuchnia
Piegusek ze śliwkami - szybki i łatwy! 116

poprosili o jego powtórzenie. Pyszne, wilgotne a mak zaskakująco dobrze wpasowuje się w całość. Ciasto: 250 g margaryny 5 jajek L 2 i 1/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka 300g słodkich śliwek  4 łyżki maku Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru  gorąca woda 1. Margarynę w temperaturze

Szefowa kuchni
Sernik czekoladowy na zimno z 'pijaną śliwką' 194

czekoladowy, ale taki w wersji na zimno, gdyż jest on bardziej deserem niż ciężkim ciastem- jak np. tradycyjnie pieczony sernik.  Sernik, mimo, że z mlecznej czekolady jest słodki, ale nie jest przesłodzony ani mdły, o delikatnie przebijającej się nucie wanilii, przełamany suszoną 'pijaną' śliwką- czyli nasiąkniętą %- oraz polany tradycyjną polewą czekoladową . Bez spodu, dzięki czemu przygotowuje się go dosyć

Kraina Miodem Płynąca
Ekspresowy dżem śliwkowy 138

pełni… aż szkoda nie wykorzystać tych świetnych owoców w zimie np. do ciasta drożdżowego, czy nawet do zwykłej chałki z masłem i dżemem śliwkowym… mniammmmm. A więc przepis jest bardzo prosty, wyjdą nam dwa słoiczki po około 330 ml. 1 kg śliwek 400 gr cukru (można dodać mniej w zależności od słodkości śliwek) Śliwki myjemy, wyjmujemy pestki, wkładamy

moj przepis na
Flatbread, czyli chlebek z patelni 168

Ostatnio gościł na naszym stole tagine z kurczaka z suszoną śliwką. Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-).Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju.Jeśli

Kulinarne przygody Gatity
Piernik z otrębami z lśniącą polewą 54

Wszytskie składniki powinny mieć tempetarutę pokojową.  Ciasto: 200 g miodu 1 duża łyżka melasy (opcjonalnie) 150 ml oleju 4 jaja 100 g ciemnego cukru trzcinowego nierafinowany (dałam muscovado) 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 500 g mąki (orkiszowa) 100 - 150 g otrąb ( u mnie owsiane) mogą być pszenne 2 łyżeczki sody 100 ml mleka  1 słoik(...)wlać do misy z mąką, dodać olej, mleko, wbić jaja wymieszać.  Wymieszać krótko trzepaczką na jednolite ciasto. Gdyby było za tępe dolać jeszcze ok.50 ml mleka ( moim zdaniem mąka orkiszowa więcej wchłania płynu dlatego ja dolałam trochę mleka). Ciasto powinno mieć lejącą ale nie płynną  konsystencję. Przelać do formy keksowej wyłożonej papierem i wyrównać łopatką wierzch. Piec

AZgotuj!