ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:319/457)

drożdżowa wiśniowa buła 122

powoli się kończy, więc dziś pospieszyłem na targ, aby zdążyć kupić świeże owoce i  upiec z nich pyszną drożdżową bułę. Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła dodatkowo cukier puder do posypania buły Sposób przygotowania Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone drożdże(...)zaczyn musi podwoić swoją objętość). Do wyrośniętego zaczynu dodajemy mąkę, cukier, wbijamy jajka oraz wlewamy stopione masło. Całość wyrabiamy około pięciu minut drewnianą łyżką (masa powinna byś dość luźna). Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinę. W tym czasie wyrabiamy je jeszcze co najmniej dwukrotnie. Myjemy wiśnie, każdy owoc nacinamy nożem i wyjmujemy z niego pestkę. Średniej wielkości blachę wykładamy pergaminem

Miód i pieprz
Drożdżówka cioci Basi na oleju rzepakowym z owocami 132

sprawdzą się np. śliwki oraz wszelkie inne owoce. Składniki:1 kg mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 1/2 szklanki oleju rzepakowego Rapso, 5 jajek, 1/2 szklanki cukru, 100g świeżych drożdży, cukier waniliowy, dowolne owoce.  Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać cukier oraz cukier waniliowy, wymieszać. Wbić jajka, wlać mleko oraz olej, na koniec wkruszyć drożdże. Ciasto dokładnie wymieszać, zagnieść, uformować kulę

Z miłości do słodkości
NAJPROSTSZE CIASTO Z TRUSKAWKAMI 186

truskawkami🍓 jakie znam... Czekoladowe ciasto na maślance a'la Murzynek z dodatkiem truskawek i płatków migdałowych - jest pyszne i nie można mu się oprzeć. Jego wykonanie zajmuje zaledwie 10 minut, a resztę wykona piekarnik 😉 Jest puszyste, wilgotne i delikatne w smaku. Zamiast truskawek można dodać również inne owoce, np. borówki, maliny, a nawet śliwki. Nie da się go zepsuć, zawsze(...)miksujemy je razem z cukrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy porcjami maślankę oraz olej. Na końcu dodajemy stopniowo zmieszane składniki suche i cały czas miksujemy, do uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Blaszkę  (ok. 21 x 25 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy przygotowane ciasto. Wyrównujemy. Truskawki myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek. Na wierzchu ciasta układamy truskawki, jedna obok, drugiej

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Heleny ucierane z jabłkami 54

Heleny? Jakiś czas temu szukałam przepisu i pomysłu na ciasto imieninowe osoby noszącej to wytworne imię :). Wybrałam właśnie ten wypiek. Nie jestem w stanie przypomnieć sobie dlaczego i gdzie na niego trafiłam, sporo czasu już upłynęło od mojego debiutu z tą recepturą. Ale jest wyjątkowa. Wśród tak wielu przepisów na ciasta ucierane - z masłem, z dodatkiem śmietany, jogurtu, maślanek, oleju(...)śliwki, gruszki, wiśnie, jagody. Wykonanie: Masło rozpuszczamy w rondelku, nie zagotowujemy go. Gdy wystygnie, wsypujemy cukier i ucieramy mikserem na gładką masę. Cukier powinien się rozpuścić. Nadal ucierając, po kolei wbijamy trzy jajka. Po ich wmieszaniu, małymi porcjami dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, na zmianę z dolewaniem mleka. Na koniec wsypujemy skórkę cytrynową i odrobinę soli. Ciasto powinno

Kronika Piekarnika
KEKS 99

suszonych śliwek, 15 dag łuskanych orzechów włoskich, 10 dag skórki pomarańc zowej. Przygotowanie: Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę.  Białka oddzielam od żółtek, wstawiam do lodówki.  Ciągle ucierając masę dodaję po jednym żółtku, następnie proszek do pieczenia, mąkę, aromat waniliowy i wódkę.  Z pozostałych białek ubijam sztywną pianę, delikatnie dodaję ją do ciasta.  Bakalie

JejKuchnia
Keks 45

ciasto ucierane, które zrobisz w dosłownie jednej misce! Zrobienie tego ciasta zajmie jedynie 15 minut, nie wliczając oczywiście czasu pieczenia. Pyszny, pachnący i długo zachowujący świeżość, taki właśnie jest keks . Do przygotowania keksa użyłam gotowej mieszanki bakalii. Jeśli natomiast nie lubisz rodzynek możesz przygotować samodzielnie mieszankę dowolnych bakalii i rodzynki zastąpić np. większą ilością skórki pomarańczowej, czy suszonych śliwek. Jest(...)wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, tak aby osiągnęły temperaturę pokojową. 2. Bakalie przełożyć do miski, dodać dwie łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Dzięki temu bakalie nie opadną na dno ciasta, tylko będą w całej jego objętości. 3. Piekarnik nastawić na 175 stopni, góra-dół (bez termoobiegu). 4. Do miski wbić cztery jajka i ucierać je z cukrem na najwyższych obrotach

Gotuj z Prezesem
Bezglutenowa pizza z regionalnymi dodatkami na spodzie z mąką z quinoy 134

wędzonych śliwek (u mnie nowosądeckie) 8 plastrów podwędzanego parzonego boczku (dałam boczek z Roztocza EKO) 120 gram lokalnego sera (użyłam sera łomnickiego "Krowa w Popiele") 1 czerwona cebulka 2 pomidory 1 ząbek czosnku oregano bazylia tymianek pieprz sól Wykonanie: Mąki przesiewamy do miski, dosypujemy drożdże i  mieszamy,  dodajemy jajko, oliwę, cukier sól i wodę i wyrabiamy ciasto(...)trochę oliwy z oliwek. Przyprawiamy sos ziołami, pieprzem i solą.  Wyjmujemy lekko podpieczoną pizzę z piekarnika, nakładamy na nią sos i dodatki - plastry boczku, sera, cebuli i wędzone śliwki. Wkładamy ponownie do piekarnika na około 15 - 20 minut. Po tym czasie nasza pizza powinna być gotowa. Ja rzuciłam na nią listki rukoli i jadłam polaną oliwą i skropioną sosem

Quinoa Raz!
KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM i TRUSKAWKAMI 129

bardzo podzielne.  To jedno z tych ciast, które w sezonie wiosenno-letnim często pojawia się na moim stole. Robię je z różnymi owocami lub tak jak w tym przepisie z ich połączeniem. Można użyć samego rabarbaru lub jego część zastąpić truskawkami, malinami czy poziomkami. Dobrze sprawdzą się też wiśnie, śliwki, jabłka (to będzie szarlotka), czereśnie. Jeśli używacie mrożonych owoców(...)DODATKOWO: cukier puder, lody waniliowe WYKONANIE Formę z wyposażenia piekarnika (26x36 cm)smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175℃ (grzanie góra/dół bez termoobiegu). CIASTO :Do miski przesiewamy obie mąki, dodajemy cukier, szczyptę soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Mieszamy lub siekamy nożem do otrzymania kruszonki. Dodajemy żółtka lub wodę. Energicznie ucieramy gładkie ciasto

cool and minty
Surowa tarta z malinami – bez glutenu, bez mąki, bez cukru, bez nabiału 72

glutenu (jeśli wykorzystacie bezglutenowe płatki owsiane), bez nabiału, bez mąki. Spód do tarty przygotowany jest ze zmiksowanych orzechów włoskich, płatków owsianych, łyżki kakao i suszonych owoców, takich jak suszone śliwki, suszone morele i suszone daktyle. Nadzienie tarty to zmiksowane mrożone maliny z namoczonymi orzechami nerkowca (oczywiście w sezonie możecie użyć świeżych malin). Spód do tarty oraz orzechy nerkowca można przygotować(...)tyle czekać, możecie bakalie zalać wodą, pogotować z 5 minut na małym ogniu pod przykryciem, a następnie ostudzić i odcedzić (dotyczy to zarówno nerkowców, jak i suszonych owoców). Aby ciasto było sztywne i gładko się kroiło na kawałki, powinno je się chłodzić w zamrażarce. Ja jednak w zamrażarce miejsca nie miałam, więc swoje tarty chłodziłam w lodówce. Przyznam się szczerze

Moja Delicja
Miechunka peruwiańska czyli superowoc 47

dodać suszoną miechunkę peruwiańską. Owoc cen doskonale nadaje się do wszelkiego rodzaju ciast, deserów czy koktajli owocowych. Preferujący nieco lżejsze posiłki mogą wrzucać ją owsianki, musli czy jogurtu naturalnego jako witaminowy dodatek.  Miechunka odnajduje się również w towarzystwie mięsa. Pieczona szynka z miechunką suszoną zamiast śliwki czy brzoskwini? Dlaczego nie. Owoc ten świetnie komponuje się z mięsem, ale sprawdzi

okolicepalnika.pl
Pieczona kasza manna ze śliwkami 55

Takie danie jak dzisiejsze idealnie może pracować jako deser, śniadanie czy obiad. Jak kto lubi i kiedy lubi. U mnie ze śliwkami, renklodami ciemnymi, użyjcie takich

Moje Małe Czarowanie
Owsianka w kulkach 68

Trochę inna owsianka z mnóstwem dobrych rzeczy Owsianka w kulkach to świetne drugie śniadanie . Składniki na 20 sztuk: 25 sztuk suszonych śliwek 150 g masła ½ szklanki

Słodki sentyment
Pierogi leniwe z zakwasem 95

Smakują wybornie z dodatkiem samego masła i soli. Podane ze smażonymi na maśle śliwkami, smakują równie dobrze. 90 g zakwasu żytniego 450 g twarogu półtłustego, krajanka 220 g mąki jasnej orkiszowej lub pszennej 1 jajko Składniki wyrabiamy dokładnie, najlepiej przy użyciu miksera. Ubijamy w zwarte, elastyczne ciasto i chwilę zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy wałeczek

Kucharzyca
Korzenne gruszki zapiekane pod kruchym ciastem 57

tarty na korzennym spodzie, oraz owoców zapiekanych pod kruszoną (u mnie to najczęściej śliwki, jabłka lub gruszki). Wyszło pysznie a to danie weszło do repertuaru moich dań śniadaniowych (jeśli ktoś lubi wcześniej wstać, by zrobić coś tak pysznego na śniadanie na pewno będzie miał dobry dzień - ciasto i gruszki można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce

Milion Smaków
Sernik na zimno z figami i galaretką z sharona 91

A co?, taki sernik dziś powstał i jest pyszny, zimny, idealny na lato. Galaretkę z sharona można zamienić na mango, albo śliwki i choć będzie to

Moje Małe Czarowanie