Zupa krem z kalafiora „Fit przepisy od Baletnicy Sezonowo„ Szarlotka „Fit przepisy od Baletnicy Sezonowo Pizza na lawaszu Tarta z masa dyniową Śliwki pod kruszoną orzechową
czarrna od kuchniKorzystając z śliwkowego sezonu, przedstawiam tartę z migdałami i bezą. Piekłam w tortownicy o średnicy 23 cm. Jeżeli szukasz przepisu na wykorzystanie śliwek zapraszam do przepisu
PychotkaaaDeser pyszny i robi się go bardzo szybko. Polecam serdecznie do zrobienia bo jest tego wart, lekko słodki z kwaskowatymi śliwkami. Sos karmelowy robiłam według przepisu
Moje Małe CzarowanieCześć! Dzisiaj na blogu jest drożdżowo i jesiennie. Upiekłam drożdżówki z masłem śliwkowym i cynamonem. Uwielbiam drożdżówki z owocami. Jesienią piekę najczęściej drożdżówki ze śliwkami . Niedawno opublikowałam na blogu przepis na masło śliwkowe, które świetnie pasuje jako nadzienie do drożdżowych wypieków. Pamiętam cukiernię, do której często zaglądałam po szkole. Świeżutkie i jeszcze ciepłe drożdżówki były jej signature wypiekami. Były(...)soku z cytryny Rozpuść masło w rondelku. Wlej zimne mleko i dodaj pokruszone drożdże. Do misy miksera wsyp odważoną mąkę i cukier. Wlej rozczyn , dodaj jajko i zagnieć gładkie ciasto. Użyj haka lub zagniataj ręcznie (10 minut mikserem lub 15 minut ręcznie) Kiedy drożdże połączą się z mąką dodaj sól i zagniataj dalej do wytworzenia nitek glutenu. Przykryj misę
codojedzeniasłodkiej rozpuście i kilku wypasionych ciastach postanowiłam upiec coś zdrowego. Wymyśliłam ciasto z otrębami, mąką razową, pełną bakalii. Wilgoć nadaje mu cukinia, a składnikiem, który dopełnia całość są jeżyny. Ciasto w czasie studzenia zapadło się na środku, dlatego pokrojone na kawałki przypomina motyle. Więcej motyli znajdziecie na moim blogu fotograficznym: http://listymalowane.blox.pl/html Zapraszam serdecznie! Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki(...)razowej 1 szklanka utartej cukinii (ugniecionej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia po 3 łyżki suszonych: - słupków migdałowych - ziaren słonecznika - suszonej żurawin - suszonej wiśni lub czereśni - suszonych śliwek (posiekanych) - rodzynek 1,5 szklanki świeżych jeżyn cukier puder do posypania Jajka i kefir wyjąć z lodówki minimum 2 godziny przed pieczeniem. Otręby zmielić w malakserze. Jajka zmiksować z olejem
Czerwień i błękittaki jak na cieście marchewkowym. Ponieważ mam sporo orzechów włoskich z działki, to najczęściej one trafiają do środka. W dużych ilościach! Praktyczne i pyszne! Składniki: 5 jajek szklanka cukru szklanka miodu szklanka mleka lub maślanki 1/4 szklanki oleju 3 i pół szklanki mąki płaska łyżeczka sody oczyszczonej półtora szklanki orzechów włoskich (posiekanych grubo) 50 g suszonych śliwek bez pestek(...)mokrego i miksujemy całość na gładką masę Pieczemy w 180 stopniach przez 50 min (góra i dół bez termoobiegu) w keksówce posmarowanej masłem. Pamiętaj, że piernik urośnie, więc wlewamy ciasto tylko do 3/4 wysokości formy. Kiedy piernik ostygnie smarujemy środek polewą zrobioną z serka mascarpone wymieszanego z cytryną i posypujemy kamyczkami do dekoracji
Ugotowane pozamiatanegładki sos. Do wyrośniętego ciasta dodajemy 1,5 szklanki jagód, delikatnie mieszamy. Na rozgrzanej patelni z olejem nakładamy ciasto łyżką. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia. Jogurt mieszamy z sosem jagodowym (niezbyt dokładnie) i przed podaniem polewamy nim racuchy, całość można jeszcze posypać cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy drożdżowe ze śliwkami Racuchy z tartymi jabłkami Racuchy
Kardamonovywzbogacić o orzechy, które uwielbiam. Tak przygotowaną nutellę możemy wykorzystać do ciast i naleśników, ale możemy też zjeść z nią pyszne śniadanie. Uważajcie tylko, by jej nie przypalić w trakcie przygotowania. A o to nietrudno, zwłaszcza jak dosypiemy orzechy. Nie odchodźcie od garnka! Składniki: 1½ kg śliwek węgierek ½ tabliczki mlecznej czekolady 2 pełne łyżki kakao 400g cukru kryształu 100g
Kuchnia w czekoladziePoza ziarnami można dodać również suszone pomidory, orzechy, wędzone lub suszone śliwki, żurawinę , rodzynki, cebulę, bazylię itp. itd. Co kto lubi :) Zamiast wody gazowanej można dodać piwo ale wówczas zamiast cukru miód. Tak wymieszana masę zostawić do wyrośnięcia na 12 godzin. Po 12 godzinach pod przykryciem ciasto pięknie sobie wyrasta. Teraz wystarczy tylko nasmarować wierzch oliwą i do pieca
Jemy PijemyLubimy knedle…. zwykle z truskawkami lub śliwkami… ale dzisiaj proponuję knedle w innej – przynajmniej dla mnie – odsłonie, a mianowicie knedle serowe z morelami. Jak znalazłam przepis na AZgotuj!, to od razu zapisałam je w folderze do zrobienia:). Zwykle na knedle robię ciasto ziemniaczane lub ziemniaczano-serowe więc ciekawa byłam jak smakuje takie połączenie. Wyszła pyszna kombinacja
UgotujmyTo.plżeby tłuszcz nie rozpuszczał się pod wpływem ich ciepła. Ciasto odstawić na 10-15 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 1 cm., wykrawać trójkąty i zawijać w rogaliki. Do środka można nałożyć owoce (na przykład cząstki jabłka, gruszek czy śliwki) lub odrobinę twardego dżemu. Pieczemy w temperaturze około 200 stopni
Codzienna kuchnia niecodziennaCiasto: 150 g mąki ryżowej 150 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 150 ml wrzątku 2 łyżki oleju Farsz: 2 kacze piersi garść suszonej żurawiny 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 papryczki chili 2 cm kłącza imbiru 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka klarowanego masła sól, pieprz Sos z suszonych owoców: 100 g suszonych śliwek (można(...)połącz i przypraw otartym imbirem oraz czosnkiem, dodaj ocet ryżowy, cebulę, posiekaną żurawinę oraz tłuszcz pozostały z pieczenia kaczki. Farsz dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem do smaku. Ciasto Obie mąki wymieszaj w metalowej lub szklanej misce wraz z solą. Zacznij polowi wlewać wrzątek, mieszając masę łyżką lub pałeczkami. Wlej olej, wymieszaj i zacznij wyrabiać ciasto rękoma. Gdy stanie
Food SquareSłodko kwaśna masa serowa ze śliwek węgierek, złagodzona bitą śmietaną z dodatkiem wiórek kokosowych. Masa śliwkowa 20 sztuk śliwek 250 g sera białego 2 łyżki cukru 2 łyżki żelatyny Masa śmietanowa 250 ml śmietany kremówki 3 łyżki wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżka żelatyny Biszkopt 3 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku(...)Ciasto przełożyć dużej prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenie piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 min Bita śmietana Żelatynę rozpuścić w ½ szklanki gorącej wody, ubić śmietanę na sztywno, dodać cukier wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać cały czas mieszając dodawać żelatynę, dokładnie wymieszać. Odstawić masę śmietanową do lodówki. masa śliwkowa Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Śliwki umyć wyjść
RAROSSA