jakiegoś deseru lub ciasta, robię wtedy „pain perdu”, jest to również świetny sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Przygotowanie 20 min Dla 6 osób Pain perdu: ● 12 kromek tostowego chleba lub chałki (najlepiej czerstwego)* ● 100 g drobnego cukru ● 2 jajka ● 20 cl mleka ● 60 g masła ● 1 laska wanilii Smażone owoce : ● 150 g śliwek (np. renklod, mirabelek
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaotrąb owsianych granulowanych ze śliwką 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru 2 dag drożdży 3 jajka tłuszcz do formy Wykonanie: Mleko zagotować i zalać otręby, następnie po przestudzeniu zmiksować. Dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody i wymieszać. Jajka utrzeć z cukrem, połączyć z masą, wsypać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto ręką. Przelać do przygotowanej foremki
Tradycyjna Kuchniakanapek, jako dodatek do serów, ciast i wielu innych. Z myślą o chłodnej zimie postanowiłam zrobić powidła cynamonowe. Nie tylko pachną pięknie ale też są super smaczne. Już wyobrażam sobie jak wspaniale będą pasować do świątecznego piernika. Ilość słoiczków zależy od ich wielkości ale z tych proporcji otrzymałam niecałe 2 l powidła. 3 kg śliwek (im dojrzalsze tym słodsze) łyżka
Mienta blogNa dzień dzisiejszy proponuję lekką sałatkę owocową z dostępnych owoców. Jest pyszna i dodatkowo kolorowa, a wiadomo najpierw „jedzą” oczy. Składniki: 3 jabłka 2 mandarynki 1
Smaki EwyWspaniałe danie obiadowe, na niedzielny obiad, ale nie koniecznie...suszone owoce dodają ciekawego, słodkawego smaczku, za to ryż niczym risotto w ostrzejszym smaku świetnie uzupełnia kurczaka
kgwjanczewoSkładniki 0,5 kostki masła 0,5 kubka cukru 1,5 kubka mąki krupczatki 1 jajko 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka
Luźna Kuchniałyżeczki cynamonu 2 łyżki sosu sojowego sól, pieprz uszka z grzybami do podania (u mnie mrożone) natka pietruszki do dekoracji Przepis na zupę z suszonych grzybów i owoców Grzyby, śliwki i suszone jabłka namoczyć na noc zalewając je gorącą wodą. Dodać cynamon. Następnego dnia gotować pół godziny i zmiksować na gładki krem. Gotować jeszcze 10 minut. Przed podaniem podgrzać uszka(...)talerzu, posypać cebulą, plasterkami imbiru i rzodkiewki oraz kaparami. Polać sosem ukręconym z musztardy, miodu, sosu sojowego i octu jabłkowego. Udekorować pokrojonym na kawałki łososiem Pierogi z makiem Ciasto na pierogi przygotowane wg tego przepisu. Nadzienie 100 g maku szklanka mleka 2 łyżki miodu garstka drobno posiekanych orzechów włoskich Przepis na pierogi z makiem Na mleku ugotować mak do miękkości
Ugotowane pozamiataneciasta kruchego i oblać lukrem. Pycha! Składniki Masa serowa 0,6 kg sera sernikowego 4 jajka 4-5 łyżek cukru łyżeczka cukru z wanilią 3 łyżki budyniu śmietankowego pół szklanki mleka odrobina soku z cytryny opcjonalnie: garść rodzynek Masa makowa 200 g maku niebieskiego mleko garść rodzynek garść suszonej żurawiny 2 łyżki miodu 5-6 posiekanych suszonych śliwek 2 łyżki(...)contextual: false, ad_recommended: true, ad_showRank: false }; Foremkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) na godzinę. Na dno piekarnika (pod blachą, na której znajduje się ciasto) wkładamy także naczynie (może to być naczynie żaroodporne lub ceramiczne), w którym znajduje się wrzątek (około 2 szklanki). To sprawi, że ciasto będzie bardzo wilgotne i wprost rozpłynie się
Analiza Smakuborówkami na szpinakowym cieście Kajmakowy sernik na zimno Fit sernik na zimno z chia i mango Składniki: 400g serków quark 200ml jogurtu skyr 3 łyżeczki żelatyny 100ml mleka 3 łyżki ksylitolu (erytrolu/cukru) łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki nasion chia warstwa owocowa: 200ml pure z mango (lub innych owoców, np. truskawek, brzoskwiń, malin, śliwek) 1 łyżeczka żelatyny
Obiad gotowyTaka tarta chodziła za mną już od bardzo dawna, a właściwie od czasu kiedy zobaczyłam podobne cudeńka na instagramie. Zachwyciła mnie swym prostym wyglądem, a że akurat miałam nadmiar śliwek to postanowiłam spróbować zrobić swoją wersję. Powiem Wam że smakowała po prostu genialnie. I szkoda tylko że przez moją chwilę nieuwagi wykasowałam na trwałe jej zdjęcia, tak, że już(...)ksylitolu (lub innego słodziła) śliwki ok 0.5 kg 2 łyżki mąki ziemniaczanej cynamon garść płatków migdałowych 1 białko Zimne masło szybko zagniatamy razem z mąką, żółtkiem i cukrem. Zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Owoce myjemy, suszymy, pozbawiamy pestek obtaczamy w mące ziemniaczanej i cynamonie, możemy je lekko dosłodzić. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze, tworząc
Cynamonowe szczęścieJeszcze cała zima przed nami, warto więc przygotować się na chłodne i bardzo długie wieczory :) Dobrym pomysłem może być przygotowanie nalewki z pigwy. Nie wiem czy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!tuż przed zagotowaniem. Ostudzić.Śliwki i daktyle pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać z pozostałymi owocami. Zalać winem, dodać ciepłej wody tak, żeby przykrywała owoce. Odstawić.Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru.Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z pozostałym cukrem, solą i kardamonem. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże i mleko z masłem, wbić jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić. Odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzezrobienie. Okazało się to super proste , więc i Ciebie zachęcam zrób je w domu. Do środka możesz dać morele , porzeczki, maliny, truskawki .. a ja już czekam na śliwki :) Serowe knedle z morelami 500 gramów białego sera ( u mnie dwie kostki po 250 gram ) 1 i 1/4 szklanki mąki 2 jajka 10 moreli Dodatkowo : masło, cukier lub miód(...)razem trzeba wyrobić na jednolitą masę. Wstaw garnek z wodą, u mnie garnek 3 litrowy, zagotuj wodę. Potem tą masę nakładamy łyżką na rękę ( lub urywamy po kawałku ), spłaszczamy ciasto w dłoniach. Na ciasto kładziemy połówkę moreli i sklejamy w kulkę – u mnie były mniejsze i większe : ) I gotowe :) prawie, teraz wkładamy nasze kulki do gotującej się wody
Kuchnia na wzgórzuWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszny makowiec zawijany, ale nie z ciasta drożdżowego a z ciasta biszkoptowego. Makowiec jest bardzo smaczny, a ciasto delikatne i puszyste, i szybkie w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania makowca będziemy potrzebowali: duża blacha z piekarnika o wymiarach około 34x30 cm 120 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) – około(...)cukru kryształ – niepełne ½ szklanki 250 ml 4 jajka rozmiar L ½ łyżeczki proszku dopieczenia szczypta soli masło do posmarowania papieru do pieczenia cukier puder do oprószenia ciasta przed zwijaniem masa makowa: 150 g maku mielonego z torebki – około 1 ½ szklanki 250 ml ¾ szklanki 250 ml mleka – 180 g 1 jajko rozmiar L około 40 g masła około 4 łyżek z górką
Uwaga Babcia GotujeNalewka śliwkowa, pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje. Nalewka, którą zrobicie w tym roku będzie idealna na następny sezon dlatego już dzisiaj przygotujcie jej więcej. Naprawdę warto
To co lubię - gotuję i polecam