majonezem i układam ćwiartki z pozostałych jaj, całość możesz oprószyć szczypiorkiem lub dodać natkę pietruszki) . Babki wielkanocne , bo przecież nie ma Świąt Wielkiej Nocy bez baby ! Potrawy czy ciasta wielkanocne są na pewno różne u każdego z nas, ale jedno jest pewne. Babka wielkanocna musi być na stole . Uwielbiam babki wszelakie, te cytrynowe, czekoladowe, pomarańczowe z czekoladą, z makiem(...)innych. Dzisiaj mam dla Was kolejny przepis na przepyszną babkę, niesamowicie puszystą, lekko wilgotną (nie ma nic gorszego niż sucha babka!), połączyłam w niej moje ulubione smaki: czekoladę i śliwkę. Brzmi pysznie prawda? I taka też jest! To niesamowite, jak długo zachowuje świeżość i ten zniewalający zapach! Do wypieku babki niezbędna będzie odpowiednia forma z tzw. kominem. Polecam
SMYKWKUCHNIdodawałam 3 łyżki. Po wyrobieniu ciasta dajemy na 1 godzinę do lodówki a potem dajemy do tortownicy i podpiekamy ok 10 minut. masa serowa składniki 75 dag sera półtłustego 6 jaj 1/2 kostki masła 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru kryształu 1 łyżka soku z cytryny 30 dag śliwek węgierek przygotowanie Ser zmielić dwa razy. Białka
Moje Wyrobyzrobić wrażenie na biesiadnikach. Każde domowe ciasto, nawet to zakalcowate, smakuje przecież lepiej niż najpiękniejsze z cukierni. Wystarczy mieć jedno czy dwa dania popisowe, nauczyć się profesjonalnie kroić i mieć dobrą gadkę na temat modnych restauracji i znanych kucharzy. Każdy ma przecież znajomego, który potrafi zrobić dobrze tylko jedną rzecz np. schab ze śliwką i na podstawie tej jednej umiejętności
Ugotowane pozamiatanewakacje Bratowa poczęstowała mnie ciastem wykonanym z tej kaszy. Było bardzo smaczne, ale brakowało mi w nim jakiegoś świeżego smaku, np. owoców. Skoro na bazarku p. Jabłuszko" nadal ma węgierki, postanowiłam dorzucić je do tego deseru. Manna przypomniała dzieciństwo, ale jakże przyjemniej jadło się ją w tym wydaniu :) Składniki : ok. 10 śliwek 300 ml kaszy manny litr mleka
Weekendy w domu i ogrodzieoczyszczonej i proszku do pieczenia, szczypta soli, 1/4 szklanki kefiru, 1 duże jajko, opcjonalnie szczypta sproszkowanej stewii ( tutaj o zaletach stosowania stewii), 1 średnia brzoskwinia lub inny owoc, np. śliwki, maliny, jabłko, gruszka. Sposób przygotowania Najpierw rozgrzej piekarnik na 190 stopni, funkcja góra-dół. Następnie wymieszaj w misce wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną(...)dodaj także posiekane i zimne masło i zamieszaj. Później zmiksuj ze sobą kefir i jajko na jednolitą masę i dodaj ją do pozostałych składników. Z powstałej masy zagnieć rękoma ciasto i wyłóż je do foremki z papierem do pieczenia. Uformuj placek. Na koniec wyłóż na niego wybrane owoce. Placuszek piecz przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku aż nabierze złotego koloru
Natka Pietruszki[Głosów:3 Średnia:5/5] składniki: 50 g suszonej żurawiny 50 g suszonych moreli 50 g rodzynek 50 g suszonych daktyli 50 g suszonych fig
Domowy Smak JedzeniaNa śniadanie polecam pożywny koktajl brzoskwiniowo - bananowy. Taki koktajl to pyszne i pełnowartościowe śniadanie, które dostarczy nam mnóstwo energii, a przygotować je można błyskawicznie :) Składniki: 1/2
kuchnia doskisię idealnie skomponowały i wyrazisty, oryginalny smak miały. Składniki 4 porcje: 100 g kaszy gryczanej niepalonej, woda, olej rzepakowy, 6 szt. wątróbki z indyka, ½ białej cebuli, 10 śliwek suszonych, 1 łyżka sosu sojowego ciemnego, 2 pomarańcze, 4 garście szpinaku, mleko, 50 g kaszy gryczanej palonej, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, świeży koperek. Przygotowanie: Naleśniki(...)odlewamy wodę i przepłukujemy ją. Kaszę wsypujemy do blendera, zalewamy ją wodą (tyle żeby powierzchnia wody przykryła kaszę) i całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Dolewamy tyle wody, żeby ciasto miało konsystencję zwykłego ciasta naleśnikowego. Patelnię dobrze rozgrzewamy, smarujemy ją pędzlem namoczonym w oleju (tylko przed pierwszym smażeniem, później już nie trzeba), wylewamy ciasto i smażymy naleśniki z dwóch stron
Moniki SmakołykiŚledzie z suszonymi owocami - świąteczne śledzie tutti frutti Śledzie z suszonymi owocami to kolejna śledziowa wariacja - idealne połączenie smaków słodkich, słonych i kwaśnych. Wytrawne, świąteczne śledzie
KorniszonkiKontrastowe smaki w kilka minut! Świeża śliwka z aromatycznym zielonym pieprzem i żurawiną to propozycja na jeden z tych nieco zimniejszych deszczowych dni. O słodycz zadba
Kuchnia PROzdrowotnaLato to świetny czas na odchudzanie, to czas gdy wysoka temperatura obniża głód a wygrywa pragnienie i chęć orzeźwienia. Wraz z większą aktywnością fizyczną warto wspomóc
Kuchnia PROzdrowotnamąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM ŚLIWKOWY: 800 g śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc) 700 g słodkich śliwek 3 łyżki brązowego cukru 1 łyżka wody 1 łyżeczka cynamonu 2,5 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody 0,5 -0,75 szklanki cukru(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika
Słodko-Słony Świat Ilonyakurat tych rodzajów mąk co w przepisie śmiało możecie je podmienić na takie co macie pod ręką. Za parę dni jeszcze przed świętami podzielę się z Wami przepisem na ciasto również z wykorzystaniem maku, ale w nieco innej wersji. Dodam, że będzie dwukolorowo. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ oraz BABKĘ TWAROGOWĄ , które idealnie(...)Składniki: ▪ 150 g maku ▪ 150 g mąki gryczanej ▪ 130 g mąki orkiszowej ▪ 150 g bakalii (u mnie żurawina, morele, śliwki, rodzynki) ▪ 2 szklanki mleka (+aromat migdałowy lub mleko migdałowe) ▪ 70 g oleju ▪ 2 małe banany (najlepiej dojrzałe) ▪ 2 łyżeczki proszku do pieczenia ▪ 2 łyżki kakao polewa ▪ 100 g masła ▪ 4 łyżki kakao ▪ 3 łyżki mleka ▪ słodzik/cukier
zdrowo i aktywnieakurat tych rodzajów mąk co w przepisie śmiało możecie je podmienić na takie co macie pod ręką. Za parę dni jeszcze przed świętami podzielę się z Wami przepisem na ciasto również z wykorzystaniem maku, ale w nieco innej wersji. Dodam, że będzie dwukolorowo. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam również po przepis na JAGLANY MAKOWIEC Z POMARAŃCZĄ oraz BABKĘ TWAROGOWĄ , które idealnie(...)Składniki: ▸150 g maku ▸150 g mąki gryczanej ▸130 g mąki orkiszowej ▸150 g bakalii (u mnie żurawina, morele, śliwki, rodzynki) ▸2 szklanki mleka (+aromat migdałowy lub mleko migdałowe) ▸70 g oleju ▸2 małe banany (najlepiej dojrzałe) ▸2 łyżeczki proszku do pieczenia ▸2 łyżki kakao polewa ▸100 g masła ▸4 łyżki kakao ▸3 łyżki mleka ▸słodzik/cukier
Zdrowie i pysznie na talerzu