Przy okazji śliwkowego ciasta postanowiłam zrobić też jakieś śliwkowe przetwory. Powidła mam jeszcze z zeszłego roku, więc może nie dżem... może coś bardziej wytrawnego... coś do pieczonego schabu albo kurczaka. W takm razie będzie chutney ! Słodkawo kwaskowy i korzenny dodatek do mięs, zastępca żurawiny czy borówek. Chutney śliwkowy Składniki:800 g śliwek węgierek200 g cebuli70 ml octu winnego100
Kulinarne przygody Gatityciasta drożdżowego, jednak nie każdemu to ciasto się udaje, dlatego w takiej sytuacji idealnym rozwiązaniem będzie makowiec japoński. Jest to ciasto, które smakuje niemal identycznie jak strucla. Makowiec japoński za sprawą jabłek, które dodajemy do maku, jest wilgotny i miękki. Bakalie, które dodajemy do tego ciasta możemy zmieniać według własnego uznania. Makowiec japoński jest pysznym i bardzo łatwym ciastem(...)łyżek kaszy manny (90 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 5 dużych jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 120 g masła 3/4 szklanki bakalii (suszone śliwki, rodzynki, żurawina, morele) 1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich kilka kropel aromatu migdałowego dodatkowo 1 łyżka do wysmarowania blachy i 2 łyżki bułki tartej do wysypania blachy szklanka o pojemności
Danka PichciLato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!knedle dyniowe ze śliwkami , które miały się doczekać realizacji już ładnych kilka dni temu… Donuty dyniowe Moje ulubione smaki jesieni to grzyby i dynia. Co do tej drugiej chyba zdążyliście się już zorientować... Dzisiaj królowa jesieni w kolejnej odsłonie - keto donuty dyniowe w glazurze jogurtowej z orzechami. Pyszności! Dania Deser , Przekąska Kuchnia Amerykańska , Wege Keyword ciastka , ciasto dyniowe , donuty , finger
Modern Cave Girlzimno. A nam chodzi tutaj o aksamitny, pieczony sernik z bakaliami. No właśnie – jesteście fanami bakalii w wypiekach czy raczej należycie do tej grupy ludzi, którzy skrupulatnie je z ciasta wydłubują…? Keto piernik z migdałami i orzechami pecan Rodzynki i bakalie nie idą w parze z dietą ketogeniczną Ja zaliczam się niestety do tej pierwszej grupy… Dlaczego niestety? Ano dlatego(...)śliwki i czekoladę . Myślę, że można je zastąpić jakimkolwiek innym przetworem owocowym lub np. upieczoną dynią . Keto piernik można dodatkowo przełożyć powidłami . Ja z tego zrezygnowałam. Polałam go za to polewą czekoladową i posypałam migdałami i orzechami pecan . Zdecydowanie polecam Wam ten wypiek na tegoroczne Święta, tym bardziej, że jest to przepis szybki i niewymagający. Idealny jako świąteczne ciasto last
Modern Cave GirlTrudno byłoby mi wśród naszych znajomych wskazać osobę, która nie pije herbaty, ale kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto herbaciane wszyscy byli zaskoczeni. Ja zresztą również, choć z zupełnie innego powodu. Ich dziwiło, że dodaję napar z herbaty do słodkich wypieków, mnie fakt że nie wiedzieli o babce herbacianej, którą Paweł kupował dość często w naszej ulubionej cukierni na łódzkich(...)Chocolate lub Richmont Earl Grey Blue ) *** 3/4 szklanki drobnego brązowego cukru (można odrobinę więcej lub odrobinę mniej, w zależności od upodobań) 3/4 szklanki rodzynek (można też dodać orzechy, suszone śliwki, suszone morele) 50 ml ciemnego rumu i ewentualnie rum do namoczenia rodzynek 3 łyżki oleju 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapyszny smak i mnogość przepisów, które można z nich wykonać, ale również ze względu na właściwości i wartości odżywcze. Jest co najmniej 7 POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ ŚLIWKI! Jakie? Zobaczcie! 1.BŁONNIK Jak doskonale wiemy błonnik daje organizmowi uczucie nasycenia, reguluje przemianę materii i trawienie, doskonale przyspiesza metabolizm i perystaltykę jelit – a co za tym idzie zapobiega zaparciom(...)zwalczają wolne rodniki, zapobiegając przy tym chorobom układu krążenia i serca 7. PYSZNY SMAK No a to chyba dla nas, wielbicieli słodkości – najważniejsze! Można przyrządzić z nich fantastyczne ciasta, desery, muffinki, musy, zapiekanki i powidła! Na blogu znajdziecie kilka śliwkowych pyszności! Warto zajrzeć! źródło głównego zdjęcia: Pinterest
Ostra na Słodkogalaretki. Przygotowałam je w formie ciasta w foremce keksowej ale można także zrobić od razu małe porcje w szklaneczkach. składniki: 2 duże jogurty naturalne (po 400 g) 2 galaretki o tym samym smaku, u mnie pomarańczowe 2 łyżki cukru waniliowego 300 g drobnych owoców, u mnie maliny borówki i zerwona porzeczka mus 300 g śliwek bez pestek 1 galaretka truskawkowa
Monia miesza i gotujewyłożoną papierem lub wysmarowaną tłuszczem. Ciasto rozprowadzam równomiernie i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 ° C na 20 minut. Wyciągam biszkopt i czekam aż ostygnie. Kroję biszkopt na w miarę równe kwadraty (wymyśliłam czterolistne koniczynki, ale ostatecznie przemieniły się i tak w kostki ). Każdą kostkę smaruję dżemem (wykorzystałam trzy różne: z rokitnika, truskawki i śliwek). W przypadku jednego rodzaju dżemu
Słodki sentymentUwielbiam z truskawkami , wiśniami , jagodami , śliwkami. To już za chwilę, już za momencik! I skoro wszystkie pierogi już na blogu mam, to trzeba było (tu mi się przypomina ulubione słówko Hani z czasów przedszkolnych: TRZEBAŁO) pomyśleć o czymś nowym. Kiedyś robiłam kolorowe naleśniki, znajdziecie je TUTAJ . Idąc tym tropem, czemu nie dodać szpinaku do ciasta na pierogi? Albo buraczka ćwikłowego
bistro mamabędzie pulchne i wyraźnie podwoi swoją objętość. Podziel ciasto na dwie części, a następnie każdą z nich na kolejne trzy. Z powstałego ciasta zapleć dwa warkocze. Posmaruj je rozmąconym jajkiem i posyp przygotowaną kruszonką. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. “góra- dół(...)najprostszy przepis. Wychodzi za każdym razem, smakuje wyśmienicie zarówno sama jak i z dodatkiem wszelakich konfitur. Na przykład z konfiturą ze śliwek (link) Przepis idealny Chałka z kruszonką to obowiązkowe zaopatrzenie naszego chlebaka. Kiedyś kupowaliśmy fajną chałką w lokalnej piekarni, niestety piekarnię zamknięto i dostęp do tego
kuron.com.plkakao dowolne słodzidło (do smaku) Śliwki zalewamy ciepłą wodą i zostawiamy na minimum godzinę (można też na całą noc), następnie blendujemy na gładki mus. Do miski wsypujemy mąkę, płatki owsiane, kakao, kawę, słodzidło, jajko, masło orzechowe oraz przygotowany wcześniej mus śliwkowy. Delikatnie ugniatamy i w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka/podsypujemy odrobiną mąki. Wykładamy ciastem dno lekko natłusczonej formy. Podpiekamy
Kuchnia EllieSposób przygotowania: Jabłko obieramy, śliwki drobno kroimy lub siekamy w rozdrabniaczu. Maślankę przelewamy do garnka, dodajemy koncentrat barszczu oraz pozostałe składniki. Miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku (wbrew pozorom pieprz jest wg mnie fajnym dodatkiem!) Natkę botwiny siekamy nożem i dodajemy do chłodnika. Osobno mieszamy dwa jajka z mąką, łyżką oleju i szczyptą soli. Ciasto ma być lejące
Kuchnia w czekoladzie/2015/12/wigilijny-kompot-z-suszu.html Makowiec na cieście krucho- drożdżowym http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/makowiec-na-ciescie-krucho-drozdzowym.html Wigilijne pierogi z kiszoną kapustą i grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijne-pierogi-z-kiszona-kapusta-i.html Wigilijna kapusta z grzybami http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Makownik drożdżowy http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2014/12/wigilijna-kapusta-z-grzybami.html Łosoś w płatkach migdałowych http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2016/06/osos-w-patkach-migdaowych.html Sałatka śledziowa w konserwowym towarzystwie http://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2015/01/saatka-sledziowa-w-konserwowym.html Oczywiście brakuje tu pierogów z suszoną śliwką, uszek z grzybami
Kuchnia w czekoladzie