Szybkie i proste w przygotowaniu ciasto z owocami na oleju. Powinno się udać każdemu. Sezon owocowy w pełni, więc zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto jest puszyste, waniliowe i świetnie smakuje z owocami oraz kruszonką. Tak ładnie wyrasta, że nazywane jest nawet „niby drożdżowe”:). Mnie najbardziej smakuje ze szklanką mleka. Bardzo polecam (przepis dostałam od kolegi z pracy:)). Składniki(...)szklanki oleju 1/2 szklanki mleka 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 300-350g umytych, obranych owoców (duże truskawki lub śliwki proszę pokroić) Kruszonka: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 125g margaryny lub masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra
Mała Cukierenkabezcenna. Poza tym jak już robimy ciacha , możemy ich zrobić ciut więcej i zapakować do szczelnej puszki czy słoika. Te kruche powinny wytrzymać do 7 dni. 1.Suszone owoce : rodzynki, śliwki, żurawina,morele- są zdrowe, słodkie i mają wiele wartości odżywczych. Świetnie sprawdzą się jako dodatek od śniadania, płatków (najlepiej domowych) lub musli. Łatwo je zapakować do szkoły czy na spacer(...)owocowe to dobra alternatywa dla słodyczy.Z dodatkiem kefiru lub jogurtu naturalnego to idealna przekąska lub dodatek do drugiego śniadania. W sezonie dobrze sięgać po nasze rodzime owoce: truskawki, maliny, śliwki gruszki itp. W sezonie zimowym dobrą i zdrową alternatywą są mrożone owoce. Ponieważ owoce zawierają naturalne cukry, a te w sezonie są szczególnie słodkie, nie dosładzamy już naszego napoju cukrem
WYSPA SZCZĘSLIWAblogu już w różnych wersjach: z truskawkami, z dodatkiem śliwek i soczyste borówkowe, jednak ani razu nie podzieliłam się z Wami podstawowym przepisem na szwedzkie Kanelbullar. Te przepyszne ślimaczki cynamonowe mają nawet swoje oficjalne święto, które w Szwecji i Finlandii jest obchodzone 4 października już od dwudziestu czterech lat! Delikatne ciasto drożdżowe z kardamonowym aromatem przeplatane cynamonowo-maślaną wstęgą
Kuchnia w Słońcu Skąpanakruszonką Ciasto czekoladowe Ciasto marchewkowe bez mąki Ciasto owsiane Ciasto pomarańczowe bez mąki Keks 2016 Keks z lukrem królewskim i czekoladkami Muffinki owsiane z marchewką i cynamonem Murzynek Pieczona owsianka z czekoladą Pieczona owsianka pomarańczowa Pieczona owsianka z gruszką Pieczona owsianka z kokosem i orzechami włoskimi Pieczona owsianka z suszonymi śliwkami i masłem orzechowym Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem
Moja smaczna kuchniasię oprzeć:) Idealne dla wszystkich, którzy lubią ciasto „murzynek”:) 1,5 szkl. mąki pszenej 1,5 szkl. cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 2 łyżki kakao 1 op. cukru wanilinowego 7 łyżek wody 250 g margaryny 1-2 jabłka bakalie: orzechy, rodzynki, suszone śliwki ok. 1 łyżka mąki ziemniaczanej Margarynę przekładamy do większego
Smaki Na Talerzusłodkiego". Oczywiście nie potrafię przekonać się do pieczenia ciast, bo wyliczając w głowie ilość niezdrowych składników, i tym razem byłam na nie. I wyszło mi to na dobre, nawet bardzo dobre! W szafce leżały płatki owsiane, pobiegłam do pobliskiego sklepu i nabierałam do woreczka owoce, na które miałam ochotę: śliwki, gruszki, truskawki i borówki. Które owoce najlepiej sprawdziły się
Moja smaczna kuchniajajka -- 400 g śliwki --4 łyżki posiekanych migdałów --2 łyżki brązowego cukru --4 łyżki masła --gęsta śmietana(...)Obrane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, sól, cukier oraz jajka. Składniki dokładnie wymieszać i połączyć ze sobą formując wałek. Nożem odcinać niewielkie kawałki ciasta, formować na dłoni placuszki, w środek wkładać truskawkę (małą w całości, większe pokrojone w kawałki). Zlepiać brzegi jak na pierogi i dłońmi formować kulki.Na patelni lekko zrumienić orzechy z cukrem. Dodać masło i mieszając chwilę
w mojej kuchnidopełnienie każdego popołudnia. Bardzo lubimy piec domowe mufinki , ze względu na to, że są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu a dodatkowo mega smaczne. Trudno je zepsuć, a przygotowanie ciasta trwa zaledwie kilka minut. Dodając przepis na domowe mufinki z dżemem , zachęcamy Was do jego wypróbowania, ponieważ naprawdę warto. We wcześniejszych wpisach znajdziecie już przepisy na muffinki , ponieważ można(...)słodkie, wiec większa ilość nie jest potrzebna łyżeczka cukru wanilinowego jajko 150 ml gazowanej wody 2 łyżki masła kopiata łyżeczka proszku do pieczenia 5 łyżeczek dżemu – u mnie śliwki w czekoladzie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: W miseczce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. W drugiej miseczce wymieszać gazowaną wodę mineralną, roztopione masło i jajko. Mokre składniki
Przepiski.plBabka adwokatowa Babka białkowa Babka cytrusowa Babka drożdżowa Babka korzenna Babka marmurkowa Babka orzechowa Babka z gwiazdką Babka z kawałkami czekolady 3 bit na herbatnikach
Aga w kuchnidynię lub siekane orzechy. Część mąki pszennej można zastąpić mąką razową. A jeśli lubisz słodką wersję dodaj trochę więcej cukru lub miodu, rodzynki i np. posiekane suszone śliwki. To taki cudowny przepis , który sprawia, że chlebek za każdym razem smakuje inaczej. Przepis nie tylko dla sportowców :) Szybki chlebek bez drożdży: Składniki: 200 g jogurtu naturalnego 180 g twarogu(...)miód. 3. Wlać olej i krótko zamieszać. 4. Wsypać mąkę, siemię lniane i słonecznik. Zamieszać i zostawić na 5 minut. 5. W tym czasie okrągłą foremkę wyłożyć papierem. Z ciasta na chlebek uformować kulę i lekko przypłaszczyć. 6. Lekko zwilżyć wodą i posypać ziarenkami. Naciąć ostrym nożem, najlepiej na krzyż. 7. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni
dolcevitainmykitchenżurawiną, śliwkami suszonymi, orzechami, kawałkami czekolady tym co akurat macie pod ręką czy najbardziej lubicie :-) ) Wykonanie: Masło(lub margarynę) utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem. Następnie dodać powoli mąkę i proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, kokos, płatki owsiane i wszystko króciutko miksować. Na samym końcu dodać rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kulki
Aromatyczne PodróżeDziś zapraszam na klasykę polskiej kuchni, czyli na pierogi ruskie. Mięciutkie ciasto skrywające smakowite nadzienie, okraszone rumianą cebulką zajmuje honorowe miejsce pośród przygotowywanych przeze mnie potraw. Najlepsze pierogi robi moja mama, nauczyła ją babcia, ale na szczęście odziedziczyłam po nich tę zdolność. Jako, że to danie bezmięsne najczęściej pierogi ruskie jadaliśmy w piątki, na przemian z rybą, czy pierogami(...)grzybami . Od czasu do czasu pojawiały się także pierogi z mięsem , lub pierogi z mięsem, kapustą i grzybami , latem z jagodami czy truskawkami, jesienią z jabłkami lub śliwkami (wszystkie opublikowane przepisy znajdziecie tutaj ). Nie będę ukrywać, że każdy rodzaj darzę wyjątkowym uczuciem i jak bym miała wybrać swoje ulubione to byłby to naprawdę trudny wybór
Rozpustne gotowaniePomysł przyszedł mi do głowy spontanicznie. Tak samo jak modyfikacja piernikowego ciasta o proszek budyniowy :) pięknie pachną, doskonale smakują, a do tego oryginalnie wyglądają! :) można je dodatkowo polukrować lub polać czekoladą jasną lub ciemną. Ja tego nie robiłam, bo po pierwsze nie każdy u mnie lubi dodatkowe dekoracje, a po drugie zwyczajnie mi się nie chciało ;) i tak się przy(...)dobrze, że po wieczornym pieczeniu do rana te kilka sztuk (pieczone jako ostatnie) uchowałam do zdjęć ;) W tym przepisie żurawinę można zastąpić innym suszonym owocem, np. śliwką czy morelą. Mogą to być również wiśnie z kompotu czy po prostu dżem/gęsta marmolada. Składniki: około 3 szkl. mąki 1 budyń śmietankowy 1 kostka masła lub margaryny 2 jajka 4 łyżki
Kolorowy PrzepisownikLubicie crumble z owocami? Ja bardzo… Dzisiaj proponuję truskawki pod kruszonką z mąki ryżowej . To prosty i pyszny deser na gorąco, który umili niejedno popołudnie
Oryginalny smakszklanka suszonych owoców (wybrałam żurawinę i śliwki) nagrzej piec do 200 C rozpuść masło „rozdepcz” banany widelcem w misce dodaj do masy bananowej rozpuszczone masło, jajka, sok i skórkę z pomarańczy – wymieszaj dobrze dodaj cukier, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól – wymieszaj dokładnie przełóż ok 1/3 ciasta do drugiej miski i wymieszaj z kakao
SandraFrej.com