składniki na 30 sztuk 500 g mąki pszennej 40 g drożdży szklanka ciepłego mleka 2 łyżki roztopionego masła 1/4 szklanki cukru kryształu kieliszek rumu 2 żółtka szczypta soli 30 śliwek kalifornijskich olej do smażenia cukier puder przepis Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę a następnie robimy w niej zagłębienie. W mniejszej misce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, całość łączymy(...)wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut do powtórnego wyrośnięcia. Następnie urywamy niewielkie porcje ciasta, lekko rozpłaszczamy je w dłoniach, na każdej porcji układamy śliwkę, całość dokładnie sklejamy i formujemy małe pączki. Gotowe pączki smażymy z każdej strony, partiami na złoto- brązowy kolor w głębokim tłuszczu. Usmażone pączki wyjmujemy łyżką
Smakowite Daniawilgotny. Nie klei się do noża podczas krojenia. Dodatek suszonych śliwek bardzo tu pasuje i podkreśla aromat żytniego razowca. Chleb zachowuje długo świeżość i najlepszy jest moim zdaniem po 2-3 dniach. Z podanych proporcji wychodzi bochenek o wadze ok. 1,2 kg. Hydratacja ciasta :73 %. Zakwas wyjąć z lodówki kilka godzin przed przygotowaniem zaczynu, dokarmić mąką(...)wody (ok. 30oC) Składniki dokładnie wymieszać i zostawić w przykrytym naczyniu na 14-20 godz., w ciepłym miejscu. Ciasto cały zaczyn 220 g letniej wody (ok. 30oC) 300 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 łyżeczki soli 100 g śliwek suszonych, pokrojonych na mniejsze kawałki 1 łyżeczka melasy (niekoniecznie) 2 łyżeczki miodu Najpierw do zaczynu dodać wodę i dokładnie
Przepisy na domowy ser i chlebzeszklonej cebulki wrzucamy pokrojoną kaszankę, czosnek i śliwki. Smażymy całość, co jakiś czas mieszając, aż kaszanka porozpada się i utworzy ze śliwkami jednolitą masę. Doprawiamy cynamonem, imbirem, goździkami, solą i pieprzem, studzimy. Do tych pierogów polecam Wam wykorzystanie ciasta pierogowego z jajkiem – jest minimalnie twardsze niż ciasto bez jego dodatku, ale pierogi nie sklejają się i nie rwą, co przy(...)smaku kaszanki! SKŁADNIKI- NADZIENIE /ok. 50 pierogów/ 500g dobrej kaszanki 1 duża cebula 150-180g 10 śliwek kalifornijskich 2 małe ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru 7 zmielonych na pył goździków czarny pieprz sól 3 łyżki oleju CIASTO PIEROGOWE Z JAJKIEM 400g mąki typ 500, poznańskiej 1 jajko rozmiaru M 1 płaska łyżeczka soli
Karo in the Kitchenrobiłam już wiele razy. Kiedy ostatni raz zabrałam się za pieczenie nie byłabym sobą gdybym trochę nie poeksperymentowała . I tak wyszło bardzo smaczne ciasto bez mąki, jajek, mleka oraz dodatku cukru. Dodałam do niego trochę suszonych śliwek, pestek dyni oraz gorzkiej czekolady. Ale tak na prawdę można do niego dodać wiele innych ulubionych dodatków;) Chlebek robi się szybko - wystarczy wszystko(...)miski wrzucamy kawałki bananów i blendujemy na jednolitą masę. Dodajemy płatki owsiane, pestki dyni oraz suszone śliwki. Całość ponownie blendujemy. Na koniec wsypujemy pokrojoną w kostkę czekoladę i mieszamy. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi lekko je dociskając do ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut. Chlebek bananowy sprawdzi się zarówno
Health-Fit-Lifepiernik to ciasto idealne, nie tylko dla tych, którzy są na diecie. Nie znajdziesz w nim masła czy cukru, za to małe ilości mąki pełnoziarnistej, cudowny aromat suszonych śliwek, miodu i kawy zbożowej. Mało kalorii, ale dużo smaku! Ja przekładam go niskosłodzoną konfiturą z dzikiej róży, ale śmiało można nie dodawać do niego żadnych powideł czy dżemu, by jeszcze bardziej(...)Piernika możecie także nie przekładać konfiturą, ale zapewnia ona dodatkową wilgoć i cudownie komponuje się z korzennym smakiem ciasta. Ciasto nie jest przesadnie słodkie, ale w teksturze i smaku nie odbiega niczym od tradycyjnego piernika. Śliwki nadają mu cudowny aromat, a daktyle zapewniają słodycz bez martwienia się o ilości kalorii. Polecam wszystkim łasuchom
Cooking Monstermieszamy w jednej misce. W drugiej jajka, mleko i olej. Dodajemy mokre składniki do suchych i miksujemy do połączenia się składników. Nadkładamy partiami ciasto do gofrownicy i pieczemy na średniej mocy 7-8 minut. Ze śliwek usuwamy pestkę, Kroimy na 4-6 części. Gofry podajemy z bitą śmietaną i śliwkami. Można podać również z samymi śliwkami i posypać dodatkowo cynamonem
Lena Gotujeśliwek to oczywiście nie mogłam nie upiec z nimi ciasta :) Już wcześniej w planach był jogurtowiec , a do niego , jak i do wielu letnich ciast najróżniejsze owoce się nadają. Dlatego tez powstała wersja jogurtowca ze sliwkami. Kruchy spód , warstwa jogurtowa i owoce ... czy to może nie smakować ??? Jeśli chodzi o jogurt to ja akurat użyłam brzoskwiniowego , ale możemy
Malinowa KawiarenkaSkładniki: (na około 20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów) Ciasto parzone: 125 g masła 200-250 ml wody 250 g mąki pszennej 4 jajka Krem/bita śmietana ze śliwkami: 500 g śmietany 36% łyka cukru pudru 250- 350 g śliwek- drylowanych przepołowionych (mogą być również mrożone) 40 g cukru opcjonalnie: łyżeczka whisky Dekoracja: opcjonalnie: gałązka świeżej mięty cukier(...)puder Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się od łyżki oraz gdy będzie gładka bez grudek odstawiamy masę do całkowitego ostudzenia. 4. Gdy masa ostygnie miksując dodajemy kolejno po jednym jajka. Można mieszać również drewnianą
KreatywnePinyjabłkowym to kolejny pomysł na wypieki z domowym musem jabłkowym , który przygotowuję na zimę. To kolejny przepis po zawijanej drożdżówce i zakręconej drożdżówce ze śliwkami warty polecenia. Niedawno było lato i wtedy piekłam pyszne, sezonowe ciasta np. drożdżówki z serem i jagodami . Przeważnie drożdżówki piekę z ciasta „Crazy Dough for Everything”, ono często króluje w naszej kuchni, polecam np. rogale
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięknedle” dla leniwych i jest w tym dużo dużo racji, ponieważ jeśli chodzi o smaki, bardzo to danie przypomina ulubione knedle ze śliwkami, z bułeczką i śmietanką, jednak omijamy proces całego brudzenia się ciastem i lepienia. Nie widzę nic złego w takim kulinarnym lenistwie i pójściu na łatwiznę jeśli efekt jest tak pyszny, słodki i zachęcający, że zostaje tylko
Smaczna Stronauwielbiam sezonowość w naszej, polskiej kuchni, uwielbiam to że w czerwcu mamy truskawki, jagody, potem pyszne czereśnie i wiśnie a jesienią śliwki, jabłka i gruszki. Tym razem nasze polskie, aromatyczne truskawki znalazły swoje miejsce w cieście drożdżowym, wykwintnym i za razem bardzo prostym. Polecam gorąco upieczcie sobie tego lata ten pyszny deser, ciasto jest wilgotne nawet po dwóch dniach. Drożdżowiec
Moje Małe Czarowaniekilka wskazówek: 1) Zawsze owoce po umyciu dokładnie osusz. 2) Nigdy nie przesadzaj z ilością owoców. Wystarczy tyle by pokryć wierzch ciasta, a nawet mogą zostać małe wolne przestrzenie. 3) Owoce typu śliwki, truskawki itp., jeżeli kroisz na pół, zawsze układaj przecięciem do góry. 4) I trik, który nigdy mnie nie zawiódł: obtocz owoce w mieszance mąki ziemniaczanej z mąką
Fitsweet.mekilka wskazówek: 1) Zawsze owoce po umyciu dokładnie osusz. 2) Nigdy nie przesadzaj z ilością owoców. Wystarczy tyle by pokryć wierzch ciasta, a nawet mogą zostać małe wolne przestrzenie. 3) Owoce typu śliwki, truskawki itp., jeżeli kroisz na pół, zawsze układaj przecięciem do góry. 4) I trik, który nigdy mnie nie zawiódł: obtocz owoce w mieszance mąki ziemniaczanej z mąką
Fitsweet.merazem bardzo proste i szybkie ucierane ciasto PIASKOWIEC. W moim wypieku posłużyłam się świeżymi jabłkami, równie dobrze smakuje ze śliwkami, nawet tymi z kompotu. Przepis pochodzi z Biblioteczki Poradnika Domowego, bardzooo starego zresztą. Składniki 25 dag masła 2 szkl maki 1 szkl cukru torebka budyniu śmietankowego 3 jaja mus owocowy lub świeże owoce (najbardziej smakuje ze śliwkami) 2 łyżeczki proszku
Kuchenne aromatybędę owijać w bawełnę i po prostu napiszę, że ten sernik to mistrzostwo :) Osobiście jestem bardzo sernikową osobą i uwielbiam to ciasto nawet w najprostszym wydaniu, jednak sernik daje dużo możliwości do kombinowania z jego smakami. Sernik "śliwka w czekoladzie" jest idealny dla osób, które są fanami cukierków o takiej samej nazwie - zwłaszcza mojej mamy dla której to głównie(...)minut i wyjac sernik. Przygotować wierzch. ~150g białej czekolady ~5 łyżek niesłodzonego mleka skondensowanego ~100-150g cukierków śliwka w czekoladzie Czekoladę i mleko skondensowane rozpuścić w kąpieli wodnej, polewą polać sernik. Cukierki posiekać i ułozyć dookoła wierzchu ciasta. Odstawić sernik do momentu stężenia polewy, a najlepiej wstawić na noc do lodówki i podawać następnego dnia - wtedy smakuje najlepiej :) Smacznego
chili & sugar