odrobinę czekoladowego smaku. Można również wykorzystać herbatniki maślane, wtedy nie będzie dodatkowego smaku i jeszcze bardziej wyczuwalny będzie rabarbar. Mało wymagające ciasto, które przygotuje bez problemu każdy. Rabarbar można również zastąpić dowolnymi owocami, szczególnie polecam jabłka, gruszki lub śliwki. Ilość porcji: 16 Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie Forma: 33 cm x 23 cm x 7 cm Składniki na ciasto
Kuchcik gotujewięcej pół szklanki cukru 125 gram masła - reszta składników potrzebna do przygotowania ciasta: 500 gram mąki (z tego odjąć 4 łyżki) pół szklanki mleka pół kostki margaryny pół szklanki cukru (z tego odjąć 2 łyżki) 3 duże jajka szczypta soli dodatkowo dowolne owoce mrożone lub świeże, jak śliwki, porzeczki, truskawki. Ze wszystkimi owocami placek wychodzi pyszny. Przygotowanie: Na początku przygotowujemy(...)minut, można ręcznie drewnianą łyżką lub mikserem z uchwytami do ciasta drożdżowego. Ciasto należy napowietrzać. Ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy odchodzi od ścianek i pojawią się pęcherzyki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 40 minut. W moim przypadku śliwki umyłam i przekroiłam na pół. Robię kruszynki. Mąkę łączę z masłem. Gdy już się dobrze połączą dodaję cukier
Wołowina od rekinaMokry biszkopt dzięki zawartości tłuszczu idealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam rabarbaru i uzyskałam lekko kwaskowy smak. Wyśmienite do kawy na podwieczorek
To co kochamMokry biszkopt dzięki zawartości tłuszczu idealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam rabarbaru
To co kochamNazwa ciasta mówi sama za siebie. Zamiennie można by używać jeszcze takiej: „Bakaliowe ciasto tylko dla dorosłych”;) To chyba jedno z najbardziej alkoholowych ciast jakie miałam przyjemność próbować. Z kategorii: u cioci na imieninach;) Z tego też powodu ciasto nada się na wszelkie uroczystości rodzinne, no… może poza dziecięcymi urodzinami;) Puszysty biszkopt, na nim rumowo-maślana(...)spróbujcie, na pewno Wam posmakuje. Masę można urozmaicać dodając do niej dowolne, ulubione bakalie – można dać więc trochę podprażonego słonecznika, suszoną żurawinę, suszone śliwki czy inne dobroci. Nie należy tylko przesadzić z ilością, bo ciasto będzie się trudno kroiło – jeśli chcecie dodać do masy inne bakalie, lepiej zmniejszyć ilość pozostałych;) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru drobnego
Smaki Na Talerzugotujemy w osolonej wodzie. Studzimy a następnie mielimy przy pomocy praski. Ziemniaki wykładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę, wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy placuszki i na każdym dajemy po 1 łyżce dżemu ze śliwek. Zalepiamy w kulkę. Gotujemy we wrzątku partiami. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z bułką tartą albo ze śmietaną
Bon Appetit Małgorzatyotulać się ciepłymi kocykami z kubkiem gorącej herbaty w ręku. Jesień to także czas na pyszne sezonowe owoce: jabłka, śliwki, gruszki czy brzoskwinie - teraz smakują najlepiej, dlatego warto je wykorzystać. Stąd właśnie przyszedł mi do głowy pomysł na kruche ciasto z owocami. Tradycyjna wersja jest pewnie wszystkim znana, moje ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej czyli jest bezglutenowe. Idealne(...)kokosowego - 2 jajka - 1 duża łyżka jogurtu greckiego - dowolne sezonowe owoce ( ja użyłam 1 gruszki i kilku śliwek) - tortownica o średnicy 16 cm Wykonanie Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jogurt oraz jajka. Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do ciasta. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy. 2/3 ciasta wykorzystujemy
Health-Fit-Liferozwałkowanym kawałku ciasta wyłóż po łyżeczce nadzienia, a następnie przykryj drugim płatem. Na koniec wykrój ravioli za pomocą specjalnych foremek lub radełka, sklej brzegi widelcem i gotuj przez 2-3 minuty. Pierogi z mięsnym farszem z ciasta francuskiego Pierogi z nadzieniem mięsnym to klasyk wśród polskich dań, ale co powiesz na zastąpienie tradycyjnego ciasta pierogowego na ciasto francuskie? Zacznij(...)ciasto, zawinąć i zapiec w piekarniku przez około 15 minut. Pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem A teraz czas na coś słodkiego! Pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem to idealna propozycja na święta. Całość jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Wystarczy przygotować słodki farsz z suszonych śliwek i cynamonu. Na początek zalej owoce wodą, a następnie dodaj przyprawę, a także cukier
Swojskie jedzonkotroszkę cukru pudru waniliowego Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Obieramy i kroimy jabłka na małe kawałeczki, do których dodajemy pokrojone śliwki, cukier kryształ i cukier waniliowy. Stawiamy na gazie i dusimy aż jabłka zmiękną. Kiedy nadzienie będzie gotowe zabieramy się za ciasto. Najpierw przesiewamy mąkę do której dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Następnie do suchych
Kuchenne WariacjeFit ciasteczka owsiane z bananem i śliwkami suszonymi , bez mąki, bez jajka i bez cukru. Jeśli ktoś liczy dokładnie kalorie i chce zjeść fit ciasteczka owsiane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięETAP II 4-5 dni przed świętami - Ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na kształt blaszki na papierze do pieczenia (ciasto ma mieć
charlotte gotujeodstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, olej, jogurt naturalny, siemię lniane, otręby, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sodę i dokładnie mieszamy. Śliwki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski z ciastem, dodajemy również nasiona słonecznika i całość przelewamy do formy (keksówka o długości 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Mango Papajaciasto przez co później ciasto kruche dobrze się kroi. Potrzebujemy: Kruche ciasto przepis: 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g mąki pszennej tortowej 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany lub jogurtu Warstwa owocowa: garść suszonych owoców (morele, figi, rodzynki, śliwki) herbata owocowa, u mnie herbata Wild Berry TEEKANNE Krem kawowy: 500 ml śmietanki
MamaOskarkaweekend to pora na ciasto, które jest nie tylko słodkie, ale ma też coś chrupiącego, kwaskowatego i kremowego ;) Jeśli jesteście ciekawi to zajrzycie do przepisu, a jest on bardzo prosty :) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm Biszkopt: 4 jajka kl M 80 g mąki pszennej razem z kakao 100 g cukru 1 łyżeczka kawy 1 łyżeczka proszku(...)biszkopt 1. Jajka miksujemy wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Śliwki kroimy na połówki i jeszcze na pół, mieszamy z ciastem. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut. Upieczony studzimy i przekrawamy następnie na 3 blaty. Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego
Gotowanie...to proste !