Sprawdzony przepis na placek drożdżowy. Ciasto musi wyrastać pod przykryciem w ciepłym miejscu.… Czytaj dalej Placek drożdżowy ze śliwkami
Pij soki wyciskanedużo dzielę się z sąsiadami i rodziną. I tak owoce się nie marnują i każdy jest zadowolony. Mogę tylko marudzić, że niektóre gatunki śliwek szybko się skończyły. Dziś przepis na pyszne ciasto z jabłkami i orzechami nazywane Wiewiórką. Najlepsze jest na drugi dzień, ale i zaraz po upieczeniu jest niczego sobie. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieNaleśniki bananowe „Fit przepisy od Baletnicy„ Lawasz z serem Kruche ze śliwkami „Fit przepisy od Baletnicy Sezonowo„ Babeczki marchewkowe „Fit przepisy od Baletnicy„ Ciasto z owocami „Fit przepisy od Baletnicy„ … Czytaj dalej Gotuję z Baletnicą
czarrna od kuchnimirabelki. W Polsce śliwki, obok jabłek, to najczęściej spotykane owoce w sadach. Wykorzystuje się je w kuchni do przygotowywania m.in. konfitur, dżemów, kompotów, knedli, ciast, a także nalewek oraz sosów i marynat do mięs. Jednak śliwka jest niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne. Większość osób nie zdaje sobie sprawy jakie właściwości lecznicze oraz składniki odżywcze i witaminy posiada
Kuchnia MagdaLenymirabelki. W Polsce śliwki, obok jabłek, to najczęściej spotykane owoce w sadach. Wykorzystuje się je w kuchni do przygotowywania m.in. konfitur, dżemów, kompotów, knedli, ciast, a także nalewek oraz sosów i marynat do mięs. Jednak śliwka jest niedocenianym owocem, jeżeli chodzi o właściwości zdrowotne. Większość osób nie zdaje sobie sprawy jakie właściwości lecznicze oraz składniki odżywcze i witaminy posiada
Kuchnia MagdaLenyWkładać bardzo gorące śliwki do wyparzonych słoików i mocno zakręcać. Słoiki odstawić do powolnego studzenia. Przechowywać w piwnicy w dolnych szafkach w kuchni. ----- Podobne: Ciasto śliwkowo-kokosowe Powidła śliwkowe bez cukru Fale Dunaju ze śliwkami Wpadłam ostatnio w amok czytania i zdarza mi się przeczytać dwie książki dziennie :) Uzależnienie mi nie grozi, bo po ponad siedmiu miesiącach w domu wróciłam
Weekendy w domu i ogrodziedodajemy 1,5 szklanki mąki pszennej, mąkę ziemniaczaną, jajka i wstępnie zagniatamy.Dosypujemy stopniowo pozostałą mąkę i wyrabiamy jednolite ciasto. Z ciasta formujemy wałek. Tniemy na porcje, w zależności od wielkości śliwek ( 20-25 porcji ). Porcje spłaszczamy na placuszki, nakładamy śliwki wypełnione odrobiną cukrui formujemy kulki. Na patelni, na niewielkim ogniu podsmażamy
Maminek kulinarnysezamem HELIO, domowo, smacznie, prosto! SKŁADNIKI: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej, przesianej 1 i 1/3 szklanki letniej wody 30 g świeżych drożdży szklanka pokrojonych na cztery suszonych śliwek HELIO 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki masła roztopionego masła 1 małe roztrzepane jajko do posypania sezam HELIO olej i bułka tarta do przygotowania formy (opcja: papier(...)PIECZENIE CHLEBA: W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól, ostudzone roztopione masło. Zagniatam ciasto – klei się do rąk. Dodaję posiekane suszone śliwki HELIO Przekładam do keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Smaruję jajkiem i posypuję sezamem HELIO . Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Chlebek wyrośnie
Zasmakuj Kuchnigranic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek. Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich 75 g orzechów laskowych 75 g orzechów ziemnych(...)piana będzie sztywna i lśniąca, odkładamy mikser i łączymy ją z uprzednio przygotowanymi bakaliami. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Morele i śliwki również. Tak by nie połamać zębów :) Rozkładamy bezę równomiernie na uprzednio wystudzonym cieście i zapiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 160 stopni. Tak by beza nam się zezłociła
Karczma Honoriettygranic. I dziś trzeba było powtórzyć wypiek. Składniki na ciasto: 200 g mielonych migdałów włoskich 200 g mąki pszennej 150 g masła łyżeczka proszku do pieczenia Delecta 3 żółtka 2 łyżki śmietany 18% Składniki na bakaliową bezę: 150 g suszonych moreli 150 g suszonych śliwek kalifornijskich 150 g orzechów włoskich 75 g orzechów laskowych 75 g orzechów ziemnych(...)piana będzie sztywna i lśniąca, odkładamy mikser i łączymy ją z uprzednio przygotowanymi bakaliami. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Morele i śliwki również. Tak by nie połamać zębów :) Rozkładamy bezę równomiernie na uprzednio wystudzonym cieście i zapiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 160 stopni. Tak by beza nam się zezłociła
Karczma Honoriettyśliwkami czy jabłkami i posypane kruszonką.Składniki:1 szklanka mąki2 jajka0,5 szklanki cukru0,5 kostki masła1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaśliwkikonfitura śliwkowaSkładniki na kruszonkę znajdziecie tu Masło wyciągamy z lodówki, kroimy na mniejsze kawałki i odstawiamy, żeby zmiękło. W misce mieszamy mąkę cukier i proszek. Dodajemy jajka oraz masło i dokładnie zagniatamy całą masę.Ciasto wałkujemy na stolnicy(...)szerokości kilku centymetrów (w zależności od brzegu foremki) i dokładamy do spodów.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Wnętrza tarteletek smarujemy konfiturą. Śliwki myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i kładziemy na konfiturę. Całość przykrywamy cienkimi paskami ciasta i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 15-20 min.Smacznego!ciastkożercy
Ciastkozercyformowania kształtu, więc zrobienie ryby nie stanowiło problemu. Jest to obłędnie pyszne brownie piernikowe z suszonymi śliwkami, które przełożyłam delikatnym kremem z mascarpone, kremówki i cynamonu. Wycięłam dwa blaty w kształcie ryby z ogonem (bez płetw), przełożyłam je kremem, a górną, trzecią warstwę ciasta "dosztukowałam" z resztek brownie, tak, by ryba nie była płaska od góry, lecz zaokrąglona. Całość obłożyłam(...)czekoladowej, zmiksuj dobrze, po czym dodaj mąkę i szczyptę soli, i ponownie zmiksuj całość krótko na gładko. Do masy dodaj posiekane drobno śliwki suszone i wymieszaj. Przelej masę na blachę i piecz brownie przez około 30 min (ciasto ma pozostać wilgotne w środku, ale nie surowe). KREM CYNAMONOWY: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodając w połowie ubijania cukier puder
Słodko-Słony Świat Ilonykandyzowanego aloesu SKWORCU 1 gruszka 100 g suszonych śliwek 1/2 cytryny 3/4 szklanki cukru pudru kilka orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy(...)dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy, na kształt koła. Tniemy na 8 części. Kandyzowany aloes, śliwki i obrana gruszkę miksujemy na masę, nie musi być całkiem gładka. Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce, z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkimascarpone 100 g cukru pudru trzcinowego 2 jajka skórka z 1 cytryny 10 śliwek robaczywek ;) CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie suche składniki na spód mieszamy ze sobą. Dodajemy zimną wodę i pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagniatamy na jednolite ciasto (nie za długo, żeby nie ogrzać za bardzo masła), formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy(...)Ciasto wyciągamy z lodówki, nakrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy ryżem lub grochem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie wyciągamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 4. Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Mascarpone, jajka, pozostały cukier oraz skórkę cytryny wkładamy do miski i dokładnie razem ubijamy. Następnie przekładamy masę na upieczony spód. Śliwki kroimy
My Culinary Art