Dzisiaj pomysł na entremety/monoporcje w jesiennym wydaniu. Nadszedł czas śliwek i jabłek, które są idealne nie tylko do ciast czy przetworów , ale też do mini deserów. MONOPORCJA ŚLLIWKA Z JABŁKIEM W KARMELU Składniki: (na 8 porcji) insert/jabłko w karmelu: 1 jabłko 3 łyżki cukru 1/2 szkl ciepłej śmietany 30% 1 łyżeczka żelatyny + 3 łyżki wody mus śliwkowy(...)foremek silikonowych w kształcie półkul. Odstawiamy do zamrożenia. mus śliwkowy: Śliwki bez pestek podgrzewamy w garnku z odrobiną wody, kiedy zaczną się rozpadać miksujemy blenderem, a potem przecieramy przez sito. Mus studzimy. Śmietanę ubijamy z cukrem oraz serkiem mascarpone. Na końcu dodajemy mus ze śliwek. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego, smarujemy nią boki większych foremek silikonowych w kształcie
Bon appetit mon amiePrzepis dla wszystkich co nie lubią zagniatania drożdżowego ciasta i w ogóle boją się drożdżowego, to się zawsze udaje, a ilość mąki jest tak dobrana aby warstwa ciasta nie była większa od warstwy nadzienia z owocami ;) Krótko mówiąc jeśli nie lubicie grubych ciach to ten przepis jest dla Was ;) Składniki na blaszkę 23 x 23 cm: 150 g przesianej, mąki(...)wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h 5. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasta jest niewiele, ale spokojnie rozciągnijcie je do boków :) 6. Następnie wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy odrobiną cukru i kruszonką, odstawiamy na 20-30 minut na ostatnie podrośnięcie (pod ściereczką) 7. Po lekkim podrośnięciu
Gotowanie...to proste !Pyszny, rozpływający się w ustach sernik z suszonymi śliwkami, powidłami śliwkowymi i ziarenkami z wanilii na spodzie z ciasteczek Oreo. Mniam <3 Sernik inspirowany jest
My Culinary Artcudownych suszonych owoców to nieodzowny ich element. Jedyne czego nie cierpię z suszonych owoców to kompot z wędzonych śliwek. Zapach wędzonki w serach i wędlinach jest super, ale nie w kompocie kojarzącym mi się ze słodkim zdrowym napojem. Keks świąteczny to ciasto na święta, które wytrwa na 100 % do drugiego dnia świąt i będzie równie pyszny co zaraz po upieczeniu(...)olejku śmietankowego 50 ml rumu lub kilka kropel olejku rumowego 100 g rodzynek, u mnie rodzynki Bakal 100 g suszonych fig, u mnie suszone figi Bakal 100 g suszonych śliwek, u mnie suszone śliwki Bakal 100 g suszonych moreli, u mnie suszone morele Bakal Wszystkie produkty na keks z bakaliami muszą być w temperaturze pokojowej. Bakalie siekamy i mieszamy
MamaOskarkamusem śliwkowym to kolejny przepis, który polecam nie tylko dla smakoszy serników, ale również śliwek. Wypróbujcie i na pewno się rozsmakujecie w tym jakże pysznym serniczku. W mojej wersji spód brownie, ale można zrobić swój wypróbowany SKŁADNIKI Ciasto brownie 60 g gorzkiej czekolady 50 g mąki 60 g masła 60 g cukru 1 jajko Masa serowa(...)uzyskania jasnej puszystej masy, a następnie partiami dodajemy roztopioną czekoladę. Gdy składniki się połączą dosypujemy mąkę. Przygotowane ciasto wylewamy do natłuszczonej tortownicy średniej wielkości. Pieczemy z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni ok. 7 -8 minut. Spód przestudzamy. Mus. Śliwki myjemy, pozbawiamy pestek i kroimy na małe kawałki. Zasypujemy cukrem i wszystko umieszczamy w garnku.Dusimy na małym
W kuchennym oknie EwyKlasyczne jesienne ciasto - bardzo łatwe do przygotowania i bardzo smaczne - i to przez kilka dni. Polecam wykorzystanie śliwek węgierek, które naprawdę dobrze komponują się z kakaowym smakiem. Ja przygotowałam to ciasto na weekendowy wyjazd ze znajomymi szukając czegoś co dobrze zniesie podróż i zachowa świeżość przez kilka dni. Zniknęło całe
Milion SmakówKruche ciasto z malinami i pianką Pomysł na to ciasto zrodził się dość nietypowo. W ostatnim czasie była już szarlotka, placek ze śliwkami (niedługo wrzucę na bloga), to pomyślałam, że pora teraz na inne owoce. Lubię kruche ciasto, a przy okazji można z nim robić mnóstwo wariacji. Mam swój sprawdzony przepis, którego zawsze się trzymam. A teraz opowiem
Fabryka pomysłówBiałe ciasto kokosowe bez pieczenia Pyszne białe ciasto bez pieczenia, kokosowa góra lodowa. Szybkie, tanie ciasto, które cieszy nie tylko kubki smakowe, ale i oko. Jak zrobić ciasto z wiórkami kokosowymi? Nowe modne ciasta to na pewno góra lodowa, ta pieczona jak i bez pieczenia. Jasno – ciemne masy oraz czekoladowe wykończenie. Pijana śliwka, gdzie adwokat albo inny alkohol robi
Dieta moja pasjajako baza ciasta czy deseru. Jeśli Wam posmakują, wtedy możecie poznać bardziej wyraziste w smaku sery z porostem pleśni. SERNIK ZE ŚWIEŻEGO KOZIEGO SERA /1 porcja/ 200 g świeżego sera koziego łyżka budyniu waniliowego w proszku (20 g) duże jajko kilka kropli ekstraktu waniliowego łyżeczka masła do natłuszczenia formy łyżka syropu daktylowego (lub innego słodzidła) 2 śliwki węgierki(...)syrop daktylowy. Ponownie zmiksować. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić. Przelać doń masę serową, na wierzchu ułożyć przekrojone na pół śliwki. Piec około 30-35 minut w trybie "ciasto" (grzanie dolne + wentylator). Jeść na ciepło lub zimno. Smacznego
Poranek na słodkodrożdży, mleka, soli i 3 łyżek cukru zrobić zaczyn. Odstawić aż drożdże wyrosną. Z reszty składników oraz wyrośniętych drożdży zrobić ciasto. Odrywać po kawałku ciasta i formować z nich kuleczki które w środku mają śliwki. Uwaga! Kuleczki nie mogą być duże ponieważ zwiększają swoją objętość. Pampuchy dotować w osolonej wodzie aż w środku będą ugotowane, im większe tym dłużej. Podawać
Pychotkaaadoglądać i pielęgnować. Osobiście uwielbiam patrzeć jak kilka prostych składników zamienia się w coś tak niesamowitego. Do tego obserwowanie, jak takie ciasto wyrasta to już dodatkowa porcja magii. Dziś mam dla was przepis na banalnie prosty chleb ze śliwkami. Robi się go na drożdżach, więc nie musicie się zajmować przygotowaniem zakwasu. Wystarczy odrobina cierpliwości i dobrze nagrzany piekarnik. Osobiście uwielbiam(...)ciepłe miejsce, aby zaczął pracować. Oba rodzaje mąki przesiej przez sitko. Dodaj do niej miód, sól, pokrojone w cienkie paseczki śliwki oraz zaczyn. Zacznij wrabiać przy pomocy miksera z hakiem. Stopniowo zacznij wlewać wodę, nieustannie wyrabiając ciasto. Powinna powstać gęsta i dosyć kleista masa. W razie potrzeby dodaj jeszcze łyżkę mąki pszennej. Zbierz ciasto z brzegów miski. Przykryj ją szmatką
okolicepalnika.plbloga: Facebook Instagram Pinterest Sprawdź najnowsze przepisy Sałatka z porem i selerem konserwowym – doskonała na imprezę! Szarlotka z pianką – najlepsza, jaką jadłam! Jabłecznik ze śliwkami Rogowacenie okołomieszkowe – objawy, przyczyny, leczenie Najpyszniejsze ciasta i desery bez cukru – aż 15 przepisów Mini deserki w słoiczkach i pucharkach – 10 PRZEPISÓW Sałatka Taco – warstwowa sałatka z nachos – PRZEPIS
Via Gustołyżeczka śliwki ok. 300 g Mąkę przesiać do miski. Letnie mleko wymieszać z cukrami i drożdżami. Odstawić do podrośnięcia na ok. 5 minut. Śliwki umyć osuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Do mąki dodać podrośnięte drożdże, jajka i cynamon. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lekkiego podrośnięcia. Na rozgrzanej patelni ułożyć połówki śliwek ( przekrojoną częścią do dołu ) i przykryć ciastem. Smażyć
Smaczne mojePyszne ciasto, mego czekoladowe i z dużą ilością śliwek suszonych zamoczonych w rumie. Pyszny nasączony kawą biszkopt i masa dopełnią całości. Jest przy nim trochę pracy ale zdecydowanie warto. Polecam na specjalne okazje czy święta. Jest rewelacyjne.... Zobacz przepis
Swojskie jedzonkopuszysty. Taki prosty przepis na sernik preferuję do dzisiaj, choć zdarza mi się, że zrobię sernik bardziej wypaśny jak sernik z czekoladowym musem i suszoną śliwką . Pomysł na świąteczny sernik – seromak Innym ciastem, które koniecznie muszę upiec na święta to makowiec. Wpadłam kiedyś na pomysł, aby połączyć sernik z makowcem i tak powstał łaciaty seromak . Dwa ciasta w jednym
codojedzeniakwasowości śliwek. Uważam, że lepiej później dosłodzić cukrem pudrem niż przesłodzić powidła. Sposób wykonania czekodżemu śliwkowego. Do wykonania czekodżemu ze śliwek potrzebować będziemy przede wszystkim szerokiego garnka o grubym dnie, aby śliwki nie przywierały. Ja ostatnio użyłam wolnowaru :-), dzięki czemu śliwki ładnie zamieniły się w powidła bez mojego doglądania. Dodatkowo przyda się nóż do przekrawania śliwek, łyżka drewniana oraz mikser(...)rozgotować śliwki, a w drugi gotować z kakao. Śliwki kilkukrotnie płuczę w misce z wodą. Umyte śliwki przekrawam na pół i usuwam pestki oraz ogonki. Następnie kroję na ćwiartki. Pokrojone owoce wrzucam do garnka. Na wierzch wsypuję cukier. Po 15 minutach śliwki puszczą trochę soku. Po tym czasie całość podgrzewam na małym ogniu i co 5 minut mieszam. Śliwki puszczają
Ania gotujeCiasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne
Kuchnia MagdaLenyCiasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne
Kuchnia MagdaLenywięc do sedna. Menu prezentuje się następująco: Zupa krem z zielonych warzyw, ser bursztyn, tosty melba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu z jabłka – bardzo przyjemny i dobry
Pasja Smakuszczypta chili 1 szkl ziaren dyni 1 szkl ziarem słonecznika Składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ziarna dyni i słonecznika wsypujemy do miseczki i mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i formujemy kuleczki wielkości śliwki węgierki, lekko spłaszczamy i maczamy w ziarnach, przyklepujemy i układamy luźno na blaszkach. Pieczemy w 200 st do uzyskania rumianego koloru
Gotowanie jest łatwepotem przez filtr do kawy aby była klarowna, rozlać do butelek, zakorkować. Ostawić na kilka miesięcy aby „dojrzała” choć z tym już może być problem J Śliwek nie wyrzucać można użyć do warstwowego ciasta . Smacznego
Wanilia i Kardamonmieszamy razem. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre: jajka, masło, maślankę. Do składników suchych dodajemy składniki mokre, mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłko oraz pokrojone śliwki, mieszamy. Do formy wyłożonej papilotkami, wykładamy ciasto. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190 oC (do suchego patyczka). Studzimy na kratce. Dobrze schłodzoną śmietanę, chwilę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder, ubijamy
Słodkości na talerzuszybkim sposobem na deser są tarty rustykalne, a kiedy nadziejemy je jagodami, to staje się to deserem idealnym :) Spróbujcie również z dodatkiem innych owocków, malin, porzeczek, śliwek. W każdej wersji smakuje pysznie :) Składniki: CIASTO: 240g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 125g masła 100g cukru pudru DODATKOWO: szklanka jagód kilka łyżek mielonych migdałów cukier puder Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść
Cakes By Kejt