gości. Placek jest uniwersalny i możecie do jego przygotowania użyć dowolnych owoców, które akurat macie pod ręką. Ja ostatnio z córką dodałam jabłko, śliwkę oraz solidną garść borówek. Wyszło naprawdę pysznie! Owoce, mięciutkie ciasto z orzechowym posmakiem oraz chrupiące płatki migdałowe... Koniecznie spróbujcie! Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami - składniki: (Forma o średnicy około 26-29 cm) 125g masła(...)śliwka 1 garść borówek 1 garść płatków migdałowych Ponadto: cukier puder do posypania Placek ucierany z masłem orzechowymi i owocami - przygotowanie: Masło/margarynę z ksylitolem utrzeć na puszystą masę i nie przerywając miksowania stopniowo połączyć z jajkami oraz masłem orzechowym. Następnie do masy należy partiami dodać mąkę uprzednio przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko. Ciasto przełożyć do formy
Di gotujeciasto warte zapomnienia się, ale nie tym razem. Warte jednak tego by je upiec. Zachwycić się jego mocno migdałowym smakiem, miękką struktura, wyrazistością. Migdały stanowią znaczną część sypkich składników, więc ciasto nimi pachnie intensywnie, smakuje wyraziście i wygląda pięknie. Wrócę do tego przepisu nie raz, wykorzystując inne dodatki. Sprawdzą się śliwki, lub groszki z gorzkiej czekolady
Kronika PiekarnikaKeto brownie podwójnie dyniowe w polewie dyniowo – jogurtowej Najlepsze ciasto dyniowe ever No czegoś takiego dawno nie było… Moja mama przygotowała ciasto dyniowe , które pobiło wszelkie inne dyniowe propozycje , które kiedykolwiek mieliśmy okazję próbować… Pamiętacie, jak przy okazji babki jogurtowej ze śliwkami wspominałam, że dobrze, że nie pokusiłam się o ciasto dyniowe , bo moja mama zrobiła…? To właśnie było
Modern Cave Girlsosem rabarbarowym ciasto z rabarbarem i truskawkami i maślanką ciasto z rabarbarem czerwona porzeczką i maślanką ciasto drożdżowe z rabarbarem A także kruche ciasto jak w dzisiejszym wpisie ale ze śliwkami Dzisiejsze wariacje są również z tym kwaskowatym warzywem. Składniki: 6-8 łodyg rabarbaru 250g konfitury truskawkowej 3 szklanki mąki 1,5 kostki margaryny 4 żółtka niecała
potrawyregionalneŚliwkowe ciasto z chałwą i kruszonką to wspaniały deser na koniec lata. Teraz śliwki dojrzewają na drzewach i smakują najlepiej. … Przeczytaj cały artykuł Artykuł <span>Śliwkowe ciasto z chałwą</span> i kruszonką pochodzi z serwisu My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerwszelkie plony postanowiłam podzielić się przepisem na proste, tradycyjne, letnie ciasto drożdżowe z rabarbarem. Oczywiście możecie użyć innych owoców np. moreli, jabłek czy śliwek w zależności od pory roku. Plusem tego przepisu jest fakt, że ciasta nie trzeba zarabiać, przez co zaoszczędzicie trochę czasu. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaCeremonia przyrządzania bigosu jest niczym angielska tradycja parzenia herbaty. Z tym, że trwa znacznie dłużej Każdy mężczyzna lubi bigos, jest też jeden, który potrafi go fenomenalnie
Ania i Marcin gotująjest szklista a cukier rozpuszczamy porcjami dodajemy żółtka oraz przesiane mąki i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 50 minut w 180 C. Wystudzony biszkopt kakaowy kroimy na pół. Dzień wcześniej zalewamy śliwki rumem i odstawiamy. Następnie śliwki odsączamy i kroimy w kostkę. Pół szklanki mleka odlewamy(...)Studzimy. Miękkie masło ucieramy i porcjami dodajemy przestudzony budyń i pokrojone śliwki. Krem dzielimy na dwie części. Rum, który pozostał z namoczonych śliwek rozcieńczamy z wodą i pączujemy nim blaty. Możemy teraz zacząć składać ciasto. Na początek biszkopt ciemny, masa, biszkopt jasny, masa, biszkopt ciemny a na wierzch ulubiona polewa ( u mnie oczywiście ta z ciasta królewiec). Gotowe ciasto
Zainspirowana w kuchniPyszne ciasto drożdżowe z owocami, miękkie, puszyste i bardzo pyszne. Upiekłam je z owocami sezonowymi i kruszonką. Polecam przepis. SKŁADNIKI : 50 g swieżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 4 łyżki cukru 1 jajko 1 cukier waniliowy 500 g mąki pszennej 5-6 łyżek oleju(...)ciasta było zbyt luźne dosypię jeszcze trochę mąki, wsypuję również jeden cukier waniliowy. Ciasto jest bardzo ładnie wyrobione elastyczne, teraz pozostawię je na około godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia ciasto nakrywam ściereczką, wyrośnięte ciasto rozkładam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na ciasto kładziemy sezonowe. Owoce, mogą to być truskawki śliwki
Kulinarne Fantazje MarioliŚliwki należą do tych owoców, z których przygotować można zarówno słodkie jak i wytrawne dania. Sprawdzają się świetnie nie tylko w ciastach ale także jako składnik wielu dań mięsnych. Ja śliwkami nadziewam szynkę, robię z nich sos do polędwicy i faszeruję karkówkę. W daniu poniżej połączyłam śliwki z wołowiną , dodałam także ketchup i sos pomidorowy, które wraz ze śliwkami utworzyły
MeCooksznaczy, że nie można sobie trochę podogadzać... Jak wiecie ja tam słodkie lubię mieć na co dzień, więc i tydzień możemy zacząć porządną porcją ciasta ;) U mnie od wczoraj w lodówce sernik ze śliwkami i jeszcze szarlotka od Teściowej, więc i kawa będzie lepiej smakować przed południem... Dla Was mam za to przepis na ciasto kakaowe z gotowaną masą sernikową
Kuchnia w czekoladzieNajzwyklejsze ciasto drożdżowe, a jakie pyszne, bardzo puszyste, z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku, nic dziwnego że nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała(...)rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 na 25-30, jak się nie będzie dało to rozciągnąć na stolnicy, poukładać śliwki, zawinąć wzdłuż dłuższego boku, jak dywan
moj przepis naNajzwyklejsze ciasto drożdżowe, a jakie pyszne, bardzo puszyste, z chrupiącą skórką, mięciutkie w środku, nic dziwnego że nawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała(...)rozczyn, sól, wymieszać, wyrobić gładkie ciasto. Po koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 na 25-30, jak się nie będzie dało to rozciągnąć na stolnicy, poukładać śliwki, zawinąć wzdłuż dłuższego boku, jak dywan
moj przepis nanawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała mi koleżanka Ania , troszeczkę go zmodyfikowałam. Składniki na dwie keksówki (10×30 cm liczone na dole(...)masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 na 25-30, jak się nie będzie dało to rozciągnąć na stolnicy, poukładać śliwki, zawinąć wzdłuż dłuższego boku, jak dywan, powstanie długi rulon, rulon przekroić na dwa mniejsze rulony. Przełożyć do keksówek, wysmarowanych
moj przepis nanawet małe smyki wyciągają rączki po więcej :). Pierwotnie miałam z niego zrobić pampuchy – czyli takie bułeczki drożdżowe, gotowane na parze, ale ciasto było tak klejące, że nie dałam rady uformować bułeczek. Powstał więc placek ze śliwkami i pyszną pełnoziarnistą kruszonką. Przepis dała mi koleżanka Ania , troszeczkę go zmodyfikowałam. Składniki na dwie keksówki (10×30 cm liczone na dole(...)masło. Dokładnie wyrobić jeszcze raz, można za pomocą robota. Ostawić do wyrośnięcia, ma podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 40 na 25-30, jak się nie będzie dało to rozciągnąć na stolnicy, poukładać śliwki, zawinąć wzdłuż dłuższego boku, jak dywan, powstanie długi rulon, rulon przekroić na dwa mniejsze rulony. Przełożyć do keksówek, wysmarowanych
moj przepis na