puszysty. Taki prosty przepis na sernik preferuję do dzisiaj, choć zdarza mi się, że zrobię sernik bardziej wypaśny jak sernik z czekoladowym musem i suszoną śliwką . Pomysł na świąteczny sernik – seromak Innym ciastem, które koniecznie muszę upiec na święta to makowiec. Wpadłam kiedyś na pomysł, aby połączyć sernik z makowcem i tak powstał łaciaty seromak . Dwa ciasta w jednym
codojedzeniakwasowości śliwek. Uważam, że lepiej później dosłodzić cukrem pudrem niż przesłodzić powidła. Sposób wykonania czekodżemu śliwkowego. Do wykonania czekodżemu ze śliwek potrzebować będziemy przede wszystkim szerokiego garnka o grubym dnie, aby śliwki nie przywierały. Ja ostatnio użyłam wolnowaru :-), dzięki czemu śliwki ładnie zamieniły się w powidła bez mojego doglądania. Dodatkowo przyda się nóż do przekrawania śliwek, łyżka drewniana oraz mikser(...)rozgotować śliwki, a w drugi gotować z kakao. Śliwki kilkukrotnie płuczę w misce z wodą. Umyte śliwki przekrawam na pół i usuwam pestki oraz ogonki. Następnie kroję na ćwiartki. Pokrojone owoce wrzucam do garnka. Na wierzch wsypuję cukier. Po 15 minutach śliwki puszczą trochę soku. Po tym czasie całość podgrzewam na małym ogniu i co 5 minut mieszam. Śliwki puszczają
Ania gotujeCiasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne
Kuchnia MagdaLenyCiasto jogurtowe, które zawsze się sprawdza! U mnie w wersji z rabarbarem i kruszonką, ale tak naprawdę jest to ciasto uniwersalne i pasują do niego prawie każde owoce - truskawki, maliny, borówki, porzeczki, wiśnie, śliwki, morele - co kto lubi... Za każdym razem można je upiec z innymi owocami. Ciasto jest wilgotne i ciężkie, a w smaku trochę przypomina drożdżówkę. Tak pyszne
Kuchnia MagdaLenywięc do sedna. Menu prezentuje się następująco: Zupa krem z zielonych warzyw, ser bursztyn, tosty melba z czosnkiem, olej rzepakowy Pierogi z kaczką, sos z wędzonych śliwek, ananas, kolendra, chili Zapiekana mozzarella, burak, ciasto francuskie, orzechy, pomidorki koktajlowe, rukola Zapiekane gruszki, karmelowy sos, kruszonka, sorbet cytrynowy Powitani zostaliśmy amuse-bouche w postaci musu z jabłka – bardzo przyjemny i dobry
Pasja Smakuszczypta chili 1 szkl ziaren dyni 1 szkl ziarem słonecznika Składniki wkładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ziarna dyni i słonecznika wsypujemy do miseczki i mieszamy. Ciasto nabieramy łyżką i formujemy kuleczki wielkości śliwki węgierki, lekko spłaszczamy i maczamy w ziarnach, przyklepujemy i układamy luźno na blaszkach. Pieczemy w 200 st do uzyskania rumianego koloru
Gotowanie jest łatwepotem przez filtr do kawy aby była klarowna, rozlać do butelek, zakorkować. Ostawić na kilka miesięcy aby „dojrzała” choć z tym już może być problem J Śliwek nie wyrzucać można użyć do warstwowego ciasta . Smacznego
Wanilia i Kardamonmieszamy razem. W drugiej misce łączymy ze sobą składniki mokre: jajka, masło, maślankę. Do składników suchych dodajemy składniki mokre, mieszamy. Następnie dodajemy starte jabłko oraz pokrojone śliwki, mieszamy. Do formy wyłożonej papilotkami, wykładamy ciasto. Pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 190 oC (do suchego patyczka). Studzimy na kratce. Dobrze schłodzoną śmietanę, chwilę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder, ubijamy
Słodkości na talerzuszybkim sposobem na deser są tarty rustykalne, a kiedy nadziejemy je jagodami, to staje się to deserem idealnym :) Spróbujcie również z dodatkiem innych owocków, malin, porzeczek, śliwek. W każdej wersji smakuje pysznie :) Składniki: CIASTO: 240g mąki pszennej 2 żółtka 1 jajko 125g masła 100g cukru pudru DODATKOWO: szklanka jagód kilka łyżek mielonych migdałów cukier puder Przygotowanie: CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść
Cakes By KejtSkładniki: (na 2 porcje) Masa bakaliowa: 300 ml mleka skondensowanego 50 ml mleka 80-100 g cukru laska cynamonu 2 garście orzechów laskowych-posiekanych garść śliwek suszonych pokrojonych na małe kawałki 1 łyżeczka masła Ciasto: Jak na naleśniki podstawowe: mąka pszenna pół szklanki woda pół szklanki szczypta soli szczypta cukru Polewa: 3 łyżki kajmaku/masy krówkowej z puszki 2 łyżeczki kefiru(...)masło. orzechy i śliwki i mieszać aż cukier i masło się rozpuszczą 3. Podgrzewać na małym ogniu masę od 30-60 minut mieszając często by masa nie przywarła do garnuszka. 4. Masa bardzo zgęstnieje i zrobi się karmelowa z koloru. 5. Odstawić masę z ognia przełożyć do naczynia w którym ostygnie, masa jeszcze bardziej zgęstnieje. Ciasto. 1. Mieszać ze sobą
KreatywnePinyjajka, 3/4 szklanki cukier, 1 łyżeczka wanilia mielona Royal Brand + 1 łyżka cukru, 2 szklanki mąka tortowa, 1 łyżeczka proszek do pieczenia NADZIENIE: 6 sztuk jabłka starte, 6 sztuk śliwki, 1 opakowanie budyń waniliowy, 1 opakowanie galaretka wiśniowa wanilia mielona wymieszana z cukrem i mamy wspaniały cukier waniliowy jajka, cukier i cukier waniliowy utrzeć z tłuszczem mikserem z 5 minut(...)stężenia masa będzie "zważona" ale to ma tak być wsypać przesianą mąkę z proszkiem i z 2 minuty mikserem wyrabiać ciasto ma być gęste - do rozsmarowania umyte jabłka zetrzeć na tarce grubsze oczka razem ze skórką z umytych śliwek usunąć pestki i pokroić je w kostkę i wszystko wymieszać z budyniem - nadzienie nie puści soków do ciasta tortownica 24cm
W Mojej Kuchni Lubięsię go nie gniecie, tak, tak, tak,Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak. Teraz śliwki poukładam, W natłuszczonej tortownicy I do pieca włożę ciasto Na około pół godziny, A gdy będzie już gotowe, Znaczy chrupkie i rumiane, To zaproszę koleżanki, Babcię, dziadka, tatę, mamę. " do kompletu zaserwuję
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzepyszne ciasto, zachwycające smakiem, a jednocześnie łatwe i szybkie do zrobienia - kruchy spód przykryty lekko kwaśną masą śliwkową i delikatną słodką bezą oraz chrupiącymi migdałami. Doskonały pomysł na wykorzystanie śliwek, zwłaszcza w sezonie. składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru cukru cukier waniliowy(...)stolnicy łączę mąki, proszek do pieczenia, cukier, wanilię, masło i żółtka. Zagniatam i wyrabiam na gładkie ciasto. Ciastem wylepiam dno i brzegi blaszki o wymiarach 26 x 21 cm. Wstawiam do lodówki na czas przygotowania masy śliwkowej i bezy. Śliwki myję i pozbawiam pestek. Wrzucam do garnka, podlewam odrobiną wody i zasypuję cukrem. Doprowadzam do wrzenia i często mieszając gotuję
babka w formieprzepis sprawił, że ciasto w zasadzie robi się samo. To idealny przepis dla kuchennych leniuszków takich jak ja. Składniki (na dużą blachę 38cmx25cm): 10 dag drożdży, 1 szklanka cukru, 1 szklanka oleju, 4 jaja, 3/4 szklanki mleka, cukier waniliowy, 5 szklanek mąki, garść rodzynek (lub suszonej żurawiny), 100 g skórki pomarańczowej, 1 kg śliwek. kruszonka: 60 g masła(...)spiralnymi końcówkami. Dodać rodzynki, skórkę pomarańczową. Przygotować kruszonkę rozcierając palcami masło, cukier i mąkę, tak aby powstały różnej wielkości grudki. Gotowe ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej bułą tartą formy. Na wierzchu ułożyć dość gęsto śliwki pokrojone w ćwiartki (skórką do dołu), posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piec około 40 minut
Moja kraina smakówciepłym mlekiem, dodajemy sól i 0,5 łyżeczki cukru, czekamy aż wyrosną. Do mąki dodajemy olej i drożdże, wyrabiamy ciasto, odstawiamy na pół godziny. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy krążki, nakładamy śliwkę, do dziurki po pestce wsypujemy 0,5 łyżeczki cukru, wkładamy 0,5 kostki czekolady, zalepiamy. Pierogi układamy na papierze do pieczenia, smarujemy mlekiem, wstawiamy
Gocha gotuje!jedynie widelca i kilka podstawowych składników. Zadziwiające jest to, że mimo iż ciasto nie jest wyrabiane mikserem na puszystą masę, wyrasta puszyste i miękkie. Do ciasta możemy dodać sezonowe owoce np. gruszki czy śliwki, to co lubimy. Jednak najlepsza jest kruszonka <3 Uwielbiam ją <3 SKŁADNIKI: jaja 3 szt. śmietana 12 % (kwaśna) 3/4 szkl. cukier(...)pieczenia 3 łyżeczki owoce: gruszki 2-3 szt. (w zależności od wielkości) Kruszonka: smalec 1 łyżka margaryna 1 łyżka cukier 3 łyżki mąka 5 łyżek Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce. Dokładnie mieszamy widelcem do połączenia się składników. Masa powinna być jednolita i bez grudek. Blachę o wymiarach ok. 25 x 35 cm. wykładamy papirusem. Wylewamy ciasto
Kuchnia Paulettesdzisiaj najbliższe kilka wpisów będzie z jeżynami w roli głównej. Miałam, musiałam zużyć więc poszło serią ;)) Na pierwszy rzut idą rożki z ciasta francuskiego z jeżynami właśnie. Była tez druga wersja ze śliwkami, ale zniknęła ;) Rożki robi się ekspresowo i są bardzo smaczne :) Zainspirowały mnie te tutaj ( clik ). Polecam, bo są naprawdę super :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego jeżyny cukier
kruche babeczkiśliwki) skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Sparzyć i namoczyć rodzynku w olejku rumowym na około 1 godziny (nie za długo, ponieważ później w pieczeniu ciasta za bardzo dominuje aromat rumu). Bakalie (orzechy, migdały, morele, śliwki) drobno pokroić. Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem. Oprószyć rodzynki i pozostałe bakalie mąką. Ubić
Ciastka - domowe słodkości