tydzień zdecydowanie będzie pod znakiem śliwek;) Są to owoce, które pasują nie tylko do ciast. Mięso w ich towarzystwie również może bardzo dobrze smakować. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie wszyscy są fanami łączenia mięsa z owocami. Dla tych, którzy jednak lubią – polecam:) 3-4 duże pojedyncze piersi kurczaka około 60-70 g sera pleśniowego (np. rokpol(...)lazur) 150-200 g wędzonego surowego boczku w plastrach olej sól, pieprz sos: 500 g śliwek węgierek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne Przekrojone na pół, pozbawione pestek śliwki umieszczamy w misce. Dodajemy do nich sos sojowy, sok z cytryny, miód, pieprz oraz
Smaki Na TalerzuCiasto wyszło przepyszne! Bardzo, ale to bardzo mięciutkie, idealnie słodkie, a rozpadające się podczas jedzenia śliwki dopełniają cudowny smak. Ostatnio dość często mieszam mąkę gryczaną z ryżową , a to dlatego, że mam ich spory zapas, który czas najwyższy pomniejszać. Razem dają świetne połączenie, które w ciastach czy muffinkach pasuje perfekcyjnie. Składniki: 220 g mąki gryczanej 200 g mąki ryżowej
Zdrowie na języku :Pmałym ogniu, aż zrobi się gęsta. Tak przygotowaną polewą polać ostudzony piernik. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Murzynek → Piernik z suszonymi śliwkami → Kostka piernikowa z marcepanem i powidłami → Pierniczki → Ciasto czekoladowe z cukinii z orzechami włoskimi Artykuł Piernik na Guinnessie pochodzi z serwisu Oryginalny smak
Oryginalny smakrazem brownie z dodatkiem śliwkowej, puszystej pianki. Intensywnie gorzka czekolada wspaniale komponuje się z kwaskowatą śliwką, dlatego musiałam tego spróbować. Pyszne połączenie! Muszę o tym wspomnieć, tym razem przy zdjęciach pomagała mi córeczka :) Brownie z pianką śliwkową Składniki: Ciasto: 1) 180 g czekolady gorzkiej(...)garnuszku roztapiamy masło i czekoladę i odstawiamy do ostygnięcia. 2. Ze śliwek usuwamy pestki, kroimy je, zasypujemy 4 łyżkami cukru i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut, aż cukier się rozpuści. Następnie śliwki miksujemy aż powstanie mus. 3. Przygotowujemy śliwkową piankę: 2 jajka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Następnie dodajemy
Na kulinarnym poligoniedodatkiem malin dla zabarwienia owoców. Czas przygotowania 15 minut + 10 minut pasteryzacja. Nic skomplikowanego i mamy znakomity dodatek do deserów i ciast. Powidła śliwkowe (4 słoiki 0,2 l): 2 kg śliwek węgierek (dojrzałych i słodkich) 1 pomarańcza 100 g cukru (jeżeli śliwki będą słodkie to nie koniecznie) Cynamon (najlepiej kora) Przygotowanie: Śliwki myjemy, usuwamy pestki. Pomarańczę(...)małym ogniu doprowadzamy do zagotowania co jakiś czas mieszając. Gdy śliwki się rozpadną i zaczną gęstnieć wtedy częściej mieszamy. Pod koniec smażenia powideł dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i cynamon. Gorące powidła rozkładamy do słoików. Jabłka karmelizowane - 5 składników, trochę czasu i kolejny genialny, domowy dodatek do ciast i deserów trafia na półkę :) Konfitura truskawkowa z czekoladą mleczną to ciekawa
SzczyptaSmaQmielonego twarogu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek kaszy manny 20 dag gotowej masy makowej (bez bakalii) śliwki Połowę masła kroimy na kawałeczki. Dodajemy do niego 10 dag cukru, mąkę i jedno jajko. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy z niego kulę i wkładamy na 30 minut do lodówki. Rozbijamy pozostałe 4 jajka. Oddzielamy żółtka od białek. Pozostałe(...)ciasto na przemian nakładamy duże porcje masy serowej i maku. Obie masy lekko przemieszamy widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 stopni. Pieczemy ok. 40 minut. Ze śliwek wyjmujemy pestki i układamy je na podpieczonym marmurku. Pieczemy jeszcze ok. 30 minut. Studzimy. Smacznego
Pyszności SłodkościCiasto gryczane o obłędnym czekoladowym zapachu i bogatym wnętrzu. Idealne na deser dla osób dbających o linię :) Składniki : 180 g kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody 5 jajek 150 g cukru trzcinowego 120 g mąki pełnoziarnistej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 150 g czekolady gorzkiej 25 g posiekanej suszonej żurawiny 25 g posiekanej suszonej śliwki(...)ponownie miksujemy, aby rozbić grudki. Wsypujemy mąkę i łączymy szpatułką. Dodajemy orzechy oraz żurawinę i mieszamy. Formę 30 x 11 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką pszenną. Przelewamy ciasto i wyrównujemy. Piec 50-60 minut z termoobiegiem w 180*C. Wyjąc, pozostawić do ostudzenia. Smacznego
Chocolate Muffin BlogPierożki okazały się hitem w moim domu, domownicy mówili, że lepszych pierogów nie jedli. Śliwki suszone i morele otrzymałam od firmy TARGROCH , za co ślicznie dziękuję. Przepis na te pyszne pierożki, został zaczerpnięty z kuchni Lidla. Składniki na 2 osoby Ciasto : mąka - 80 g gotowana woda(...)sól- szczypta Nadzienie : żółtka - 1 szt masa marcepanowa - 50 sok z cytryny - 2 łyżki morele suszone - 50 g śliwki suszone - 50 g Polewa : migdały mielone - 1 łyżka cukier -1 łyżka cynamon - szczypta masło - 1,5 łyż ki Przygotowanie : Ciasto: Mąkę wysypać do miski, zalać gorącą wodą, mieszając łyżką. Zagnieść ciasto, włożyć do foliowej torebki i odstawić. Nadzienie : Do miski dodać
Kuchnia Danusisię odbyć bez propozycji na pyszne keto ciasto z mojej strony! :D Nie zostawiłabym Was tak bez żadnego pomysłu na jego świętowanie... :) A że keto ciasto drożdżowe z rabarbarem wyszło przepyszne, to nie było sensu zwlekać z przekazaniem Wam przepisu... To keto ciasto z pewnością przypadnie do gustu wszystkim fanom drożdżówek, drożdżowych ciast i babek, jak również owoców! Wyszło pulchne(...)jest kwaśny), ale generalnie zdecydowanie udane! Ciasto drożdżowe z tego przepisu wypróbowałam już kilkakrotnie przy okazji eksperymentów z keto pączkami . Niestety, nie do końca sprawdziło się w przypadku smażenia w oleju... :( Za to pieczone bułeczki i ciasta wychodzą z niego niczego sobie! :) Keto ciasto drożdżowe z rabarbarem - składniki 🥧 Keto ciasto drożdżowe Czyli ciasto, które rośnie w wyniku fermentacji drożdży
Modern Cave Girlherbaty z imbirem, miodem i cytryną, idealnie sprawdzi się pyszna domowa drożdżówka. Na przykład ze śliwką węgierką i kruszonką. Zapraszam! :) Składniki na rozczyn: 1/2 szkl ciepłego mleka 50 g drożdży 1 łyżeczka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej, typ 500, np. TOTA Składniki na ciasto: 600 g mąki pszennej, typ 500, np. TOTA 1 jajko 3 żółtka 1/2 szkl ciepłego(...)szkl mąki pszennej, typ 500, np. TOTA 70 g masła 1/3 szkl brązowego cukru 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: śliwki węgierki płatki migdałowe Wykonanie: Rozczyn: Ciepłe mleko wymieszać z drożdżami, cukrem i mąką. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Ciasto: Masło rozpuścić na małym ogniu. Przestudzić. Żółtka utrzeć z cukrem. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól, rozczyn, mleko, całe
Trufelkowolubi, tego chyba zachęcać dalej nie trzeba :) A czekośliwkę warto mieć w swojej spiżarni, bo ma wiele zastosowań: smarowidło do kanapek, naleśników, do przekładania ciast, tortów i…. do wyjadania ze słoika :D Składniki: 3 kg śliwek węgierek (waga bez pestek) 1 kg cukru 100 g gorzkiego kakao 2 łyżki ekstraktu waniliowego Wykonanie: Umyte, wypestkowane śliwki wrzucamy do dużego garnka
MyCookBook.plsię zdecydować co z nich zrobić. Wybór padł na maślane ciasto. Uwielbiam wypieki na maśle. Są takie aromatyczne! Ciasto na maśle z czerwoną porzeczką to typowe ciasto ucierane. Miękkie masło ucieram z cukrem na puszystą masę, a potem dodaję jajka. Maślana masa jest bardzo puszysta. Nic dziwnego, że to ciasto jest takie mięciutkie. Dodałam sporo cukru i dobrze zrobiłam(...)moje ulubione. Zwłaszcza w sezonie sprawiają mi tyle przyjemności. To takie wspaniałe iść do lasu po jagody, albo do ogrodu zerwać jabłka , maliny czy śliwki , a za godzinę cieszyć się pachnącym i świeżo upieczonym ciastem. Maślane ciasto z porzeczką 10 porcji, okrągła forma o średnicy 23 cm Składniki: 200 g masła, temperatura pokojowa 250 g cukru 3 jajka 1 łyżeczka
codojedzeniaWyrabiać ciasto przez 10 minut, stopniowo dodając masło. Wyrobione ciasto powinno być miękkie i nieklejące. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Farsz: 750 g kiszonej kapusty z marchewką (odciśniętej) 50 g suszonych grzybów 80 g suszonych śliwek 1 cebula 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna jałowca 1 łyżeczka majeranku(...)ogniu przez ok. godzinę. Odstawić do ostudzenia, usunąć przyprawy (poza majerankiem oczywiście ;) ). Śliwki pokroić dodać razem z grzybami i cebulą do kapusty. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tarta Dno formy do tarty 25-26 cm z wysokim brzegiem (lub tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. 1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na placek. Wyłożyć nim dno i boki formy. Nałożyć
Pełny talerzJest jakiś plus tych panujących od kilku dni upałów: ciasto drożdżowe rośnie w tej temperaturze jak szalone :P A wokół tyle pysznych śliwek, więc połączyłam jedno z drugim i raz dwa powstały pyszne drożdżówki ze śliwkami, polecam są naprawdę smaczne! :) Składniki na ok. 9 drożdżówek: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru 200 ml ciepłego mleka 1 jajko(...)odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę, aby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować kulę a potem spłaszczyć ją na kształt placka, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego placka poukładać umyte i pokrojone śliwki. Posypać je delikatnie cynamonem. Na czas nagrzewania piekarnika do 180 stopni C, odstawić
Simply Foodpotem wystarczy tylko upiec i możną ją kroić od razu po wyjęciu z piekarnika. Tak naprawdę jabłka można zastąpić innymi owocami, jak np gruszki, śliwki, maliny, brzoskwinie. I za każdym razem smak ciasta będzie inny. Pysznie, szybko i tanio... czyli tak jak lubię ;) Babka z jabłkami - składniki na keksówkę o długości 30 cm: * 180 g mąki pszennej * 5 jajek
Zrób to smacznieprzepis Babka pigwowa - przepis Budynowiec z jabłkami - przepis Chmurka czereśniowa z galaretką - przepis Choinka w serniku - przepis Ciasto kokosowe z borówką - przepis Ciasto migdałowe - przepis Cytrynowiec jabłkowy - przepis Cytrynowiec ze śliwkami - przepis Czekoladowiec chałwowo – borówkowy - przepis Deser cappuccino z borówką - przepis Deser kokosowy z wiśniami - przepis Drażetkowiec - przepis Extra
Ciastka - domowe słodkościCiasto z płatkami owsianymi… Próbowaliście upiec kiedyś takie ciasto? Jest pyszne! Dodam, że jest to ciasto z cukinią , bez dodatku rafinowanego cukru. Cukier oczywiście jest, ale pod postacią miodu, czekolady i suszonych moreli. Oh, jest go całkiem sporo. To ciasto można zjeść na deser ale i na śniadanie zamiast tradycyjnej owsianki . To ciasto jest bardzo proste w przyrządzeniu. Wystarczy(...)jedną całość. Cukinię jak zwykle ścieram na tarce , posypuję solą i odstawiam na 20 minut, a potem odciskam. Nie martwcie się, ciasto i tak będzie wilgotne. Do ciasta można dodać dodatkowo orzechy, czy suszone morele zamienić suszonymi śliwkami lub daktylami. Również masło orzechowe można wybrać te, które lubi się najbardziej lub akurat ma się w domu. Ja mam zawsze
codojedzeniaLekkie, delikatne ciasto do którego pasują każde owoce: zarówno świeże jak i mrożone. Składniki 1,5 szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła lub margaryny 4 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 % 4-5 łyżek cukru Piana: 4 białka szczypta soli pół szkl. cukru 1 budyń śmietankowy Blaszka(...)ciasto mieszamy i zagniatamy, zagniecione ciasto dzielimy na 2 części (nie muszą być równe). Jedną częścią ciasta wylepiamy blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia (ciasto nakłuwamy widelcem), druga część ciasta ląduje w zamrażalce. Blachę z jedną częścią ciasta wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C ( pieczemy aż się zrumieni). Kiedy ciasto będzie podpieczone układamy owoce (jakie kto woli) ja dałam śliwki
Wasze Przepisyniego rózne owoce i przyprawy, a od razu zmieni swój charakter – w ten sposób możemy za każdym razem, bazując na jednym przepisie, robić różne ciasta. Co powiecie na prosty chlebek bananowy ze śliwkami? Read More Artykuł Prosty chlebek bananowy ze śliwkami pochodzi z serwisu Fly me to the spoon - Dorota Domino
Flymetothespoondomowe, pyszne, które przygotujesz w kilka chwil, przez cały rok. Są puszyste, delikatne, najlepiej smakują gorące z dodatkiem cukru pudru, miodu lub konfitur owocowych. Do ciasta na placki możesz dodać posiekane owoce, np. śliwki, morele czy jabłka. Polecam przepis Maślankowe placuszki SKŁADNIKI: 40 g masła roztopionego, wystudzonego 2 jajka łyżka soku pomarańczowego lub soku wyciśniętego z cytryny/pomarańczy szklanka maślanki
Zasmakuj Kuchniciasto około 45 minut. Gotowe ciasto można polukrować lub posypać cukrem pudrem. Pozostałe białka można wykorzystać piekąc bezy lub zamrozić i użyć przy innej okazji. Ciasto można wzbogacić, dając na powidła śliwkowe pokrojone śliwki (suszone, nie wędzone). Glinicki przekładaniec drożdżowy - kuchnia podkarpacka Zapraszam na podkarpackie drożdżówki i inne regionalne specjały do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzAndrzejki 2017 tuż tuż! Pora zaprezentować Wam moje pomysły na tegoroczne Andrzejkowe Party! Czy jesteście gotowi? Zaczynamy! Ciasto na pizzę Kule z bananem i suszonymi śliwkami Kulki mocy z masłem orzechowym, chia i płatkami owsianymi Sałatka jajeczna Sałatka jajeczna z kukurydzą i oliwkami Hummus Hummus z suszonymi pomidorami Mus czekoladowy z awokado Mus czekoladowy z aquafaby Mus czekoladowy z mascarpone
Moja smaczna kuchniacukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas ubijając dodaję po jednym jajku. Na koniec wsypuję mąkę i posiekane orzechy, mieszam starannie na niskich obrotach. Śliwki kroję w kostkę i dodaję do masy. Ciasto nakładam do foremek i piekę około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakują na ciepło
babka w formieprzez sitko – w ten sposób się ja napowietrza i placuszki będą pulchniejsze – następnie dodać je do pozostałej masy i krotko zmiksować razem. Dołożyć pokrojone śliwki i wymieszać łyżką, aby dokładnie połączyć je ciastem. Smażyć na rozgrzanym oleju, nakładając ciasto łyżką. Gotowość oleju sprawdzać kropką nałożonej masy na środek patelni, jak się szybko zacznie smażyć, można nakładać placuszki. Jeśli masę
Grunt to przepis!prawda ale ja jem je po prostu dla walorów smakowych. Uwielbiam je za charakterystyczną słodycz i niesamowity wyraźny smak. Rewelacyjnie smakują w połączeniu z suszonymi śliwkami i fetą , stanowią też ciekawy dodatek do ciasta . Zupa buraczkowa od zawsze należała do najbardziej uwielbianych przeze mnie zup. Jako, że idzie wiosna, to chciałam spróbować jednak nieco lżejszej wersji tej zupy. Krem
Pobite gary BarbaryBanalnie proste rogaliki z ciasta francuskiego z domowym nadzieniem z żurawiny i śliwek. Do tego gorąca piernikowa czekolada i mamy idealne śniadanie na zimowe poranki! Po przepis wpadajcie na facebook V-mag klik
wegetalerzeBardzo lubię tworzyć nowe wypieki w mojej kuchni. Z dużym wyborem mak mogę kombinować na wszystkie sposoby. Tym razem upiekłam ciasto z maki jaglanej, dodatkowo dodałam mak i śliwki. Coś pysznego! Składniki: 2 jajka 1 banan 4 łyżki mąki jaglanej 10 tabletek słodziku szczypta proszku do pieczenia 1 płaska łyżka maku 4 suszone śliwki aromat Sposób przygotowania: Jajka ucieramy
Truskawkowa Fiestamnie woka, to mój pierwszy wypiek w tym naczyniu i wiem już, że nie ostatni! Na początku miałam zrobić słodkie bułki z nadzieniem czeko-śliwka, ale jak zaczęłam w domu już przygotowywać ciasto, okazało się, że nie mam w domu masła ;-(. Ech no tak, bo ja masła używam tylko do pieczenia i do smażenia czasami. Więc swoje zamiary musiałam
SMYKWKUCHNIsosem chrzanowym*, brokuły (vegan) *z mleczka kokosowego i chrzanu kluski śląskie z sosem pieczarkowym (vegan) pierogi gryczane z farszem z czerwonej fasoli-suszonych śliwek-tahini (vegan) muszę jeszcze popracować nad gryczanym ciastem, bo fajne, ale strasznie kruche mi wyszło, co widać po nie do końca ładnych pierogach, ale dobre :D tortilla z marchewką, kapustą, awokado, pieczonymi falafelami
More food, love and dreamsJak nazwa wskazuje za przygotowanie tego piernika należy się zabrać na trzy tygodnie przed świętami. Przepis jest prosty i nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych. Pochodzi z
Polska Zupaproszku do pieczenia Mąkę, gumę guar, len, cukier/stevię i proszek mieszamy. Dodajemy mleko do odpowiedniej konsystencji (powinna być gęsta). Następnie dodajemy pokrojone drobno śliwki. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością oleju, wykładamy ciasto i smazymy na małym ogniu z obu stron (pod przykryciem). Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! :) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zapraszam na nowego wegańskiego bloga JEDZ ROŚLINY Jeśli jeszcze go nie zaobserowałaś
breakfast of dreamsszukam, przeglądam i znajduję takie perełki jak http://meblohand.eu/ , wszystko w jednym miejscu, można kombinować ;) Poszukiwania mebli, dodatków i tym podobnych, warto umilić sobie pysznym ciastem. Dziś mam dla Was ucierany placek ze śliwkami i kruszonką, uwielbiam. Smak dzieciństwa w najlepszym wydaniu. Bardzo polecam :) Składniki: 100 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli
Domowa cukiernia Ewy