Pyszne kruche ciasto z owocami, pianą i kruszonką SKŁADNIKI CIASTO: 1 ½ szkl. mąki 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 2 żółtka Szczypta soli Bułka tarta Nadzienie: Śliwki, 1 brzoskwinia Piana z białek: 2 białka 2 łyżki cukru 1 łyżka budyniu waniliowego Kruszonka: 3 łyżki mąki, 3 łyżki masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżka(...)wiórek kokosowych WYKONANIE Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy na wysmarowaną olejem i wysypaną bułką tartą formę żaroodporną do tarty (średnica 27 cm). Nakłuwamy widelcem, posypujemy bułką tartą. Układamy obrane i pokrojone w ćwiartkę śliwki skórką do dołu. Ubijamy pianę z białek na sztywno, dodajemy cukier i budyń. Na śliwkach rozsmarowujemy pianę, na pianie układamy pokrojone w kostkę
słodki bratekMąki, mąki, mąki a z nich mnóstwo pomysłów na ciasto, w czasach gdy na wyciągnięcie ręki mamy tyle zdrowotnych mąk nie wypada zadowalać się mocno zmieloną pszenną tylko puścić wodzę fantazji. Tak o to powstał gryczano-wiesiołkowy murzynek bez cienia glutenu napakowany suszoną śliwką i gotowy by dać nam dobrodziejstwa gryki i wiesiołka. Gryka uraczy nas dużą zawartością aminokwasów które(...)konkretną dawką witamin z grupy B i magnezu. Wiesiołek to bogactwo kwasów GLA, LA czy DHA o których musicie poczytać, bo z wiesiołkiem można schudnąć i nieźle odżywić mózg. Ciasto się robi ekspresowo, ma ono charakterystyczny smak od karobu i wiesiołka, jest odchudzone z dużej ilości tłuszczu przez co nie jest ciężkie i idealnie będzie pasowało z kawką. Zacznijmy
Kuchnia PROzdrowotnaaromatyczne nadzienie, które doskonale komponuje się z kruchym ciastem. Składniki: ciasto kruche jabłka cukier cynamon masło ewentualnie rodzynki Tarta z owocami sezonowymi Tarta z owocami sezonowymi to doskonały sposób na wykorzystanie świeżych owoców dostępnych w danym okresie roku. W zależności od pory roku, możemy wykorzystać truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie, śliwki, jagody, a nawet egzotyczne owoce, takie jak mango czy kiwi
Marcepanowa kuchniaSkładniki; 50 dag mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml mleka 60 g masła 2 czubate łyżki cukru + 2-3 łyżki do śliwek 2 jajka ok. 40 dag śliwek mleko do posmarowania bułeczek Lukier; 4 łyżki cukru pudru 1 łyżka wody posypka do dekoracji Przygotowanie; Mleko podgrzewamy, ma być ciepłe ale nie gorące. Wkładamy drożdże , po łyżce cukru(...)wyrobione ciasto zostawiamy w misce na około 40 min. aby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Ciasto przykryć ściereczką. Po tym czasie ciasto wyjmuję delikatnie zagniatam. Następnie rozwałkowuję na gtubość około pół cm i wykrawam kubkiem koła. Śliwki drylujemy i osuszamy na sicie. Na jedno kółko nakładam porcje śliwek, posypuje delikatnie cukrem i zlepiam z drugim kółkiem. Tworząc kształtną bułeczkę
Radość kipiąca uśmiechem.odrobinę czekoladowego smaku. Można również wykorzystać herbatniki maślane, wtedy nie będzie dodatkowego smaku i jeszcze bardziej wyczuwalny będzie rabarbar. Mało wymagające ciasto, które przygotuje bez problemu każdy. Rabarbar można również zastąpić dowolnymi owocami, szczególnie polecam jabłka, gruszki lub śliwki. Ilość porcji: 16 Czas przygotowania: 50 minut + chłodzenie Forma: 33 cm x 23 cm x 7 cm Składniki na ciasto
Kuchcik gotujewięcej pół szklanki cukru 125 gram masła - reszta składników potrzebna do przygotowania ciasta: 500 gram mąki (z tego odjąć 4 łyżki) pół szklanki mleka pół kostki margaryny pół szklanki cukru (z tego odjąć 2 łyżki) 3 duże jajka szczypta soli dodatkowo dowolne owoce mrożone lub świeże, jak śliwki, porzeczki, truskawki. Ze wszystkimi owocami placek wychodzi pyszny. Przygotowanie: Na początku przygotowujemy(...)minut, można ręcznie drewnianą łyżką lub mikserem z uchwytami do ciasta drożdżowego. Ciasto należy napowietrzać. Ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy odchodzi od ścianek i pojawią się pęcherzyki. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 40 minut. W moim przypadku śliwki umyłam i przekroiłam na pół. Robię kruszynki. Mąkę łączę z masłem. Gdy już się dobrze połączą dodaję cukier
Wołowina od rekinaMokry biszkopt dzięki zawartości tłuszczu idealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam rabarbaru i uzyskałam lekko kwaskowy smak. Wyśmienite do kawy na podwieczorek
To co kochamMokry biszkopt dzięki zawartości tłuszczu idealnie pasuje do różnych sezonowych owoców. Robię go z truskawkami, malinami, jabłkami, śliwkami i innymi. Złota zasada to obtoczenie owoców w mące ziemniaczanej przed położeniem na ciasto. Nie opadają wtedy na dno i nie robi się z nich marmoladka. Tym razem zamiast owoców użyłam rabarbaru
To co kochamNazwa ciasta mówi sama za siebie. Zamiennie można by używać jeszcze takiej: „Bakaliowe ciasto tylko dla dorosłych”;) To chyba jedno z najbardziej alkoholowych ciast jakie miałam przyjemność próbować. Z kategorii: u cioci na imieninach;) Z tego też powodu ciasto nada się na wszelkie uroczystości rodzinne, no… może poza dziecięcymi urodzinami;) Puszysty biszkopt, na nim rumowo-maślana(...)spróbujcie, na pewno Wam posmakuje. Masę można urozmaicać dodając do niej dowolne, ulubione bakalie – można dać więc trochę podprażonego słonecznika, suszoną żurawinę, suszone śliwki czy inne dobroci. Nie należy tylko przesadzić z ilością, bo ciasto będzie się trudno kroiło – jeśli chcecie dodać do masy inne bakalie, lepiej zmniejszyć ilość pozostałych;) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru drobnego
Smaki Na Talerzugotujemy w osolonej wodzie. Studzimy a następnie mielimy przy pomocy praski. Ziemniaki wykładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę, wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy placuszki i na każdym dajemy po 1 łyżce dżemu ze śliwek. Zalepiamy w kulkę. Gotujemy we wrzątku partiami. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z bułką tartą albo ze śmietaną
Bon Appetit Małgorzatyotulać się ciepłymi kocykami z kubkiem gorącej herbaty w ręku. Jesień to także czas na pyszne sezonowe owoce: jabłka, śliwki, gruszki czy brzoskwinie - teraz smakują najlepiej, dlatego warto je wykorzystać. Stąd właśnie przyszedł mi do głowy pomysł na kruche ciasto z owocami. Tradycyjna wersja jest pewnie wszystkim znana, moje ciasto powstało na bazie mąki kukurydzianej czyli jest bezglutenowe. Idealne(...)kokosowego - 2 jajka - 1 duża łyżka jogurtu greckiego - dowolne sezonowe owoce ( ja użyłam 1 gruszki i kilku śliwek) - tortownica o średnicy 16 cm Wykonanie Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier, jogurt oraz jajka. Olej kokosowy rozpuszczamy i dodajemy do ciasta. Całość zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągamy. 2/3 ciasta wykorzystujemy
Health-Fit-Liferozwałkowanym kawałku ciasta wyłóż po łyżeczce nadzienia, a następnie przykryj drugim płatem. Na koniec wykrój ravioli za pomocą specjalnych foremek lub radełka, sklej brzegi widelcem i gotuj przez 2-3 minuty. Pierogi z mięsnym farszem z ciasta francuskiego Pierogi z nadzieniem mięsnym to klasyk wśród polskich dań, ale co powiesz na zastąpienie tradycyjnego ciasta pierogowego na ciasto francuskie? Zacznij(...)ciasto, zawinąć i zapiec w piekarniku przez około 15 minut. Pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem A teraz czas na coś słodkiego! Pierogi z suszonymi śliwkami i cynamonem to idealna propozycja na święta. Całość jest wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Wystarczy przygotować słodki farsz z suszonych śliwek i cynamonu. Na początek zalej owoce wodą, a następnie dodaj przyprawę, a także cukier
Swojskie jedzonkotroszkę cukru pudru waniliowego Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Obieramy i kroimy jabłka na małe kawałeczki, do których dodajemy pokrojone śliwki, cukier kryształ i cukier waniliowy. Stawiamy na gazie i dusimy aż jabłka zmiękną. Kiedy nadzienie będzie gotowe zabieramy się za ciasto. Najpierw przesiewamy mąkę do której dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Następnie do suchych
Kuchenne WariacjeFit ciasteczka owsiane z bananem i śliwkami suszonymi , bez mąki, bez jajka i bez cukru. Jeśli ktoś liczy dokładnie kalorie i chce zjeść fit ciasteczka owsiane
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię