ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:239/457)

Śliwki w czekoladzie z marcepanem 180

Uwielbiam śliwki w czekoladzie, zresztą śliwki w ogóle czy to świeże, suszone, wędzone to już rarytas. Gdy czwarty raz z rzędu trafiłam na wstrętne śliwki w

greenscarf
Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami 138

stopni. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i ziołami. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, dodać je do suchych składników razem z śliwkami. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż.  Piec 40-45 minut, aż skórka

Gotuj Sam!
Szarlotka oraz "Woda różana i chleb na sodzie" 201

grubych oczkach. Ciasto piec ok. 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. (program góra/dół). Ciasto powinno mieć ładny złoty kolor. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy na kratkę. ----- Podobne: Pleśniak ze śliwkami Ciastka "żabie mordki" Jaglana szarlotka ze śmietaną Po przeczytaniu "Zupy z granatów" Marshy Mehran wiedziałam, że po kolejną część też sięgnę. Książka pt. "Woda różana

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto ucierane ze śliwkami 1125

Kolejne ciasto z wykorzystaniem letnich owoców. Tym razem padło na śliwki węgierki, które idealnie nadają się do wypieków. Placek jest bardzo szybki w przygotowaniu, dlatego polecam go leniuchom lubiącym proste i niezawodne przepisy. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Sernik z nerkowców z owocem o tysiącu nazw 141

jest to ser jaki wszyscy znamy, ale masa bardzo go przypominająca, to dziwić może niewielka ilości nerkowców potrzeba do zrobienia tego sernika.  Całość ciasta wieńczy persymona, znana pod nazwą kaki, sharon, chińska śliwka,hebanowiec...itd.(wybierzcie sami swoją ulubioną nazwę) Warto  wspomnieć o jej prozdrowotnych właściwościach jako źródle witaminy A, przeciwutleniaczy czy fitozwiązków przeciwrakowych. Sernik z powodzeniem zaspokoi

Bon appetit mon amie
Piernik z jabłkami na bogato 168

jabłek i wymieszać. Dodać mąkę, kakao, sodę, cynamon i wymieszać.  Rodzynki namoczyć we wrzątku, odcedzić. Daktyle i śliwki pokroić w kostkę. Rodzynki, śliwki i daktyle obtoczyć w mące i dodać do ciasta, wymieszać.  Na końcu dodawać po trochu rozpuszczoną gotującą margarynę. Po wymieszaniu przełożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Piec około 50 minut w temperaturze

talerz przyjemności
Węgierkowa tarta tatin z porterem! 106

SKŁADNIKI: - 300 g węgierek - masło 1/3 kostki - cukier brązowy - przyprawy korzenne - 1 jajo - łyżka lodowatej wody - porter bałtycki Naczynie do tarty wysmaruj masłem, ułoż śliwki posyp cukrem i przyprawami. Z pozostałych składników zagnieć ciasto. Rozwałkuj na blat i przykryj nim owoce. Całość piecz 30 min w temp. 165 stopni C.  Po wyjęciu z pieca ciasto od razu odwróć

SMYKWKUCHNI
Z masą budyniową i śliwkami 104

lodówce znalazłam śliwki, w szafce znalazłam budyń. Pomieszałam dwa przepisy i wyszło mi dobre ciasto, którym zajada się cała rodzinka. Tak wygląda ciasto: A tutaj jest przepis: Biszkopt: 4 jajka pół szkl. mąki pszennej pół szkl. mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia Masa budyniowa: budyń śmietankowy 1 i 1/2 szkl mleka 1/2 kostki margaryny (ja dodałam masło) plus: śliwki Przygotowanie

Motylkowa Kuchnia
Śliwkowy placek 103

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Śliwki to bardzo smaczne i wartościowe owoce. Poprawiają apetyt i działają korzystnie na trawienie. Zawierają duże ilości pektyn (rodzaj błonnika). …

My Blueberry Corner
Ciasteczka owsiane z rodzynkami i suszonymi śliwkami (vegan) 192

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i suszonymi śliwkami to idealna porcja energii.  Są dietetyczne, przygotowane bez dodatku tłuszczu i z niską zawartością cukru. Ponad to poprawiają

kulinarnyJa
Chleb marchwiowy 143

Śliwki pokroić w paski. Mąkę przesiać  i dodać do niej pozostałe składniki, czyli: letnią wodę, sól, cukier, marchew, 2 łyżki oliwy z oliwek, pokrojone śliwki i bazylię, minek i drożdże. Zagnieść bardzo dokładnie ciasto a następnie pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, krótko wyrobić i przełożyć do keksówki

Na słodko lub wytrawnie
Muffinki śliwkowe 113

puszysty krem, dodać jajka i jeszcze chwilę ucierać. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Szybko wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem nie więcej niż do 2/3 wysokości. Na wierzchu ułożyć po połówce śliwki, lekko wcisnąć.Włożyć do nagrzanego piekarnika.Piec w temperaturze 200 stopni, ok. 25 min.Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 min. i wyjąć muffinki z formy.Mo

Mix smaku
Nocny drożdżowiec 308

wymieszaniu ciasto przekładamy na dużą blachę (ja mam 36 cm na 25 cm) wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę.Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę

upichcic
Ucierane ciasto z truskawkami 210

wykładamy ciasto. Układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-40 min. Często takie ucierane ciasto robię w Thermomixie, gdzie wkładam wszystkie składniki i gotowe! Ciasto można zrobić z innymi owocami np.: z jabłkami, śliwkami, malinami, morelami... Prawda że proste? Więc do dzieła

Olikowa kuchnia
Ciasto serowo-kawowe z musem śliwkowym 93

śliwki świeże lub mrożone, a następnie zblendowane i połączone z żelatyną. Całość zwieńcza kawowa masa przygotowana na śmietance kremówce, która znajduje się nie tylko na wierzchu ciasta, ale przede wszystkim dookoła ciasta. Ciasto nie jest przesłodzone i z wielką przyjemnością się po nie sięga. Delikatny biszkopt, do tego słodki i aksamitny sernik przełamany lekko kwaśnym musem śliwkowym, a dopełnieniem jest(...)zimny biszkopt umieszczony w tortownicy. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki na około 2 godz.   Mus śliwkowy: Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestkę, a następnie kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier oraz wodę i gotujemy, aż śliwki rozmiękną. Następnie zdejmujemy z ognia i blendujemy na idealnie gładki mus. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzątku i powoli

Kuchnia MagdaLeny