ciasto ze sliwkami - 6849 przepisów (strona:242/457)

Kruche ciasto z kremem 187

ciasto przez co później ciasto kruche dobrze się kroi.  Potrzebujemy: Kruche ciasto przepis: 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g mąki pszennej tortowej 4 żółtka 150 g cukru pudru 2 łyżki śmietany lub jogurtu Warstwa owocowa: garść suszonych owoców (morele, figi, rodzynki, śliwki) herbata owocowa, u mnie herbata Wild Berry TEEKANNE Krem kawowy: 500 ml śmietanki

MamaOskarka
Kostka Serowo Kajmakowa Z Marakują 32

weekend to pora na ciasto, które jest nie tylko słodkie, ale ma też coś chrupiącego, kwaskowatego i kremowego ;)  Jeśli jesteście ciekawi to zajrzycie do przepisu, a jest on bardzo prosty :) Składniki na blaszkę 17 x 17 cm Biszkopt: 4 jajka kl M 80 g mąki pszennej razem z kakao 100 g cukru 1 łyżeczka kawy 1 łyżeczka proszku(...)biszkopt   1. Jajka miksujemy  wraz z cukrem do białości i zwiększenia objętości, następnie przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Śliwki kroimy na połówki i jeszcze na pół, mieszamy z ciastem. Biszkopt pieczemy w 180 stop przez 20-25 minut. Upieczony studzimy i przekrawamy następnie na 3 blaty.   Wierzchnia warstwę biszkoptu zdzieramy, jeśli tego

Gotowanie...to proste !
Rodzynkowiec 187

dużą ilością rodzynek. Wiem, że nie wszyscy lubią rodzynki (tak, jak chociażby moje dzieci) , ale ostatecznie można je zamienić na suszone śliwki, czy wiśnie z syropu. Oczywiście w takim przypadku trzeba by też zmienić nazwę ciasta ;-) Jednak cokolwiek dodacie, na pewno będzie pysznie :-) Przy okazji dodam, że krem nawet po schłodzeniu w lodówce pozostaje przyjemnie kremowy, w przeciwieństwie do innych

Arabeska waniliowa
Baba drożdżowa „leniwa” z kruszonką 211

Uwielbiam drożdżowe ciasta , ale niestety nie mam cierpliwości do ich wyrabiania.Drożdżowe z kruszonką …Drożdżowe ze śliwkami …Drożdżowe z brzoskwiniami …I zwykłe drożdżowe bez żadnych dodatków!I ten zapach unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto drożdżowe , które absolutnie nie wymaga wyrabiania!Zasypujemy , zalewamy i zostawiamy , żeby pracowało

Ostra na Słodko
Owsianka biszkoptowa 116

namoczonych płatków z mlekiem i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć ciasto owsiane z pianą, wsypać bakalie i starte na tarce jabłko. Gotowe ciasto przelać do formy żaroodpornej i udekorować z wierzchu przekrojonymi i wypestkowanymi śliwkami oraz nerkowcami. Piec 35 minut. Owsianka wychodzi mocno wilgotna, bardzo słodka i naprawdę smaczna, ostatnio jest moim owsiankowym faworytem :) Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką – smak dzieciństwa 33

drugiego. Białko odstaw do posmarowania bułeczek. Ze składników wyrabiaj ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosyp jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość. Nadzienie(...)truskawkami i kruszonką – smak dzieciństwa Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki na słodko: Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis Drożdżowe paluchy z serem Rogaliki maślane z marmoladą Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką Artykuł Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką – smak dzieciństwa pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Tarta z masą śmietanową i śliwkami, pychota! 118

temp. 170 stopni Celsjusza, a następnie ściągnąć papier z ryżem i piec 5 minut, aż ciasto będzie lekko przypieczone. Masa śmietanowo-jogurtowa: -230g śmietany 12% -100g jogurtu naturalnego -90g cukru -2 jajka -1,5 łyżki mąki -800g śliwek bez pestek -garść malin Do miski wlać śmietanę oraz jogurt naturalny, dodać cukier oraz 2 jajka- wszystko energicznie(...)dodawać porcjami przesiewając przez sitko (po każdej porcji mąki mieszamy, żeby nie zrobiły się grudki ;). Na podpieczony spód ułożyć śliwki( skórką do dołu) i zalać masą śmietanowo-jogurtową. Ułożyć na górze garść malin. Na koniec zrobić kratkę z 1/3 ciasta, które nam zostało. Ciasto należy piec 35 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Smacznego

Receptura smaku
Ciasto ucierane z figami 105

drożdżowe ciasta z owocami. Po upieczeniu ciasto jest mięciutkie i dobrze nawilżone. Figi, które są lekko kwaskowate, komponują się w nim doskonale. Takie ciasto ucierane możecie również przygotować z innymi owocami sezonowymi, jak na przykład śliwki, jabłka czy morele. W moim przepisie użyłam naturalnej laski wanilii, jednak gdybyście jej nie posiadali, dosypcie po prostu cukru waniliowego (jednak w takim wypadku

Kuchnia Bazylii
Pierogi z sezonowymi owocami 152

wyobrażam sobie, żeby moje dzieci nie poznały smaków mojego dzieciństwa. Sezonowych owoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi z jabłkami. Jeszcze ich nie robiłam w moim dorosłym życiu i jestem(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki, czereśnie, wiśnie, śliwki, jagody 2-3 łyżki stopionego masła ew. śmietana Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy

bistro mama
Jak odczarować lato porzeczką 140

książce nie wyjaśnia do końca jaka jest ta beza w środku, nie jestem pewna, czy to autor miał na myśli. Moje ciasto miało bezową skorupkę na wierzchu i delikatną piankę w środku, jak na klasycznym placku ze śliwkami mojej mamy. Jak dla mnie to był wielki atut, i z dziką radością pochłaniałam tą tartę do kawy. To jedno z tych

les mirabelles
Tartaletki z suszonymi śliwkami 151

teflonową patelnię z niewielką ilością wody i cynamonem  dusimy na małym ogniu, mieszając i co jakiś czas dolewając wody, aż śliwki zmiękną, a z wody stworzy się coś na kształt syropu mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut rozsmarowujemy ciasto w dwóch silikonowych mini foremkach na tarty wstawiamy do piekarnik nagrzanego do około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 149

Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz z pieczonych buraków Krokiety z kapustą i pieczarkami(...)zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami Pierogi nadziane szczupakiem Kryzysowa wigilia Śledzie w oleju Wigilijna zupa grzybowa cioci Tereni 45 przepisów zebranych w akcji Wytrawne potrawy wigilijne

Weekendy w domu i ogrodzie
sernik z kajmakiem i suszoną śliwką 152

siekamy wszystko nożem. Dodajemy jajko i ponownie siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok 30 min. Po tym czasie ciastem wylepiamy dno, wyłożonej papierem do pieczenia .tortownicy (24 cm średnicy lub małej blaszki). Sernik wychodzi wysoki. Pieczemy w 180 st. C przez ok 15 min. składniki na masę serową(...)czasie pozostawiamy sernik w piekarniku, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia. składniki na wierzch: ok 5 łyżek masy kajmakowej 200 g suszonych śliwek polewa czekoladowa (100 g czekolady deserowej rozpuszczonej z 50 g masła) wykonanie: Śliwki kroimy na cztery części. Na upieczony i wystudzonym serniku rozsmarowujemy równomiernie masę kajmakową, układamy pokrojone śliwki i polewamy polewą czekoladową. Sernik odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżówki ze śliwkami i konfiturą. 48

przesianej mąki: ostudzone mleko z masłem, żółtka a na końcu rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy dokładnie ciasto aż będzie elastyczne i nie będzie się lepić. Następnie przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 minut aby wyrosło. Przygotowujemy nadzienie. Śliwki myjemy(...)pozbywamy się pestek i kroimy na pół. Przygotowujemy również kruszonkę z mąki, masła i cukru. Składniki mieszamy aż powstanie konsystencja ciasta i wtedy kruszymy w celu uzyskania „posypki” czyli kruszonki z ciasta na nasze drożdżówki. Z ciasta formujemy 6 jednakowych kulek które rozpłaszczamy na kształt drożdżówek. Tak przygotowane drożdżówki układamy na plaszce wyłożonej papierem do pieczenia

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania