ciasto zawijane - 500 przepisów (strona:3/34)

Grzebyki 180

szklanki mąki, ¾ kostki margaryny, ¾ szklanki śmietany 18%, 1 łyżka cukru waniliowego, marmolada, jajko do posmarowania. PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję margarynę, cukier waniliowy oraz śmietanę. Zagniatam ciasto. Zawijam je w folię i wkładam do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkowuję na grubość 4 mm. Na brzegu ciasta rozsmaruję marmoladę. Zwijam w rulon. Odcinam pozostałe ciasto. Rulonik kroję na kawałki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Wianek drożdżowy z jagodami i kruszonką 147

mieszamy do połączenia się składników - ciasto powinno być miękkie i elastyczne.Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. A następnie każdą z nich rolujemy na blacie, lekko obsypanym mąką. Z gotowego ciasta zawijamy warkocz a końcówki zlepiamy ze sobą - zlepieniem do dołu. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem i posypujemy "na bogato" jagodami.Przygotowujemy kruszonkę:Miękkie masło rozgniatamy, dodajemy cukier i mąkę i zagniatamy tworząc

Słodkie Przyjemności
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 187

posypani Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem i zagniatamy szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kruszyło, można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do zamrażalki na 20 minut. Mleko przelewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy będzie ciepłe dodajemy do niego czekoladę. Mieszamy cały czas lekko

Mania Gotowania
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 175

łyżeczka listków tymiankusól, pieprz, czosnek.Wszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno byc elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cieńki placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście odciskamy cztery foremki

Mia Cucina Sofieta
Tartinki z figami, ricottą i szynką 182

sól, pieprz, czosnek. 4/5 figWszystkie składniki na kruchy spód wyrabiamy. Ciasto powinno być elestyczne, gładkie i nie klejące się do rąk. W razie potrzeby należy dodać trochę wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię, chłodzimy w lodówce przez 30min. Po tym czasie ciasto wałkujemy na cieńki placek, pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Na rozwałkowanym cieście odciskamy sześć foremek

Mia Cucina Sofieta
Ciastka serowo-cebulowe 206

cebulę i paprykę i mieszamy.  Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy śmietanę.Do miski z mąką dodajemy masło, 2 żółtka i jajko oraz śmietanę z drożdżami.Zagniatamy ciasto.   Zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut.   Ciasto dzielimy na dwie części,cienko rozwałkowujemy i kroimy na paski o szerokości

Maminek kulinarny
Sernik kawowo-śmietankowy z cynamonową pianką 165

szklanka cukru - cynamon Najpierw robimy spód do sernika. Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, jajka, proszek do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem wyrabiamy w robocie dodając schłodzone kawałki masła. Gotowe ciasto zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągamy i wałkujemy na wielkość foremki. W między czasie robimy masę serową. Najpierw miksujemy jajka z cukrem

Kuchenne Wariacje
Szarlotki z kruszonką i brandy 239

łyżek cukru Dodatkowo: cukier puder Ciasto Na stolnicy wysypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko i brandy i szybko siekamy wszystkie składniki, tak, aby uformowały zwarte ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do piekarnika. Po 30 minutach ciasto dzielimy na 4-6 części (w zależności od wielkości tartaletek) i wkładamy do piekarnika nagrzanego

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Wegetariański kulebiak z brokułami i zielonym groszkiem. 197

kopca na całej długości ciasta. Następnie przykrywamy kopczyk drugim ciastem. Z obydwu boków pozostanie nam trochę ciasta, więc przed zawinięciem, kładziemy na całej długości słupki żółtego sera i wtedy zawijamy ciasto. Da to fajny efekt, kiedy po bokach będzie zapieczony żółty ser. Ciasto na koniec smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy czarnuszką. Nacinamy jeszcze, aby wilgoć miała ujście i wkładamy

vegetanie
Cynamonowe palmiers, czyli karmelizowane ciasto francuskie 254

położyć na wysypanej cukrem stolnicy. Delikatnie wałkować, tak by cukier przyczepił się do ciasta. Obrócić na drugą stronę i znów wałkować, tak by ciasto było dokładnie oblepione cukrem. Ciasto zawijać z obu stron do środka, tak by obok siebie powstały dwa ruloniki. Ciasto pokroić na 1-centymetrowe plastry i delikatnie je rozwałkować, po czym ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia

W poszukiwaniu inspiracji
Drożdżowe ślimaczki z jabłkami prażonymi 280

zaczynając od krótszego boku z farszem a kończąc na boku bez jabłek - im więcej warstw zawiniętego ciasta w rulonie, tym większe będą drożdżówki. Jeśli mamy ochotę na mniejsze drożdżóweczki - zawijać ciasto w rulon od dłuższego boku. Dobrze skleić ostatni brzeg z resztą ciasta, aby jabłka nie wypływały podczas pieczenia. Rulon kroić na 3-4cm plastry. Plastry układać

Grunt to przepis!
Słoneczna tarta z kremem waniliowym i brzoskwiniami/ Cukiernia Lidla 190

miski. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy (nie wyrabiamy ciasta zbyt długo, tylko do momentu połączenia składników). Ciasto zawijamy w folię, a następnie wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim formę do tarty (średnica

upichcona
Krucha tarta biszkoptowa z czereśniami 172

ciastoDo miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka, dosypujemy cukier i mieszamy. Gdy masa się ze sobą połączy dodajemy masło i dalej ucieramy.Do tak przygotowanej masy dosypujemy mąkę i ugniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika

Słodkie Przyjemności
Tarta z orzechowo-czekoladowym ganaszem 195

orzechów laskowych1 duży suchy wafelekSposób przygotowania:Masło, mąkę i cukier wrzucamy do miski, dodajemy ekstrakt pomarańczowy, żółtka i jajko i całość szybko zagniatamy ręcznie, bądź za pomocą robota. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowujemy i przekładamy do formy od tarty. Ciasto lekko nakłuwamy aby nie urosło w trakcie

Słodkie Przyjemności
Tarta dyniowo-mandarynkowa 172

octu jabłkowego)Kruche ciasto:300 g mąki150 g masła100 g cukru2 żółtkaSposób przygotowania:Kruche ciasto:Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy  na oprószonym mąką blacie. Ciasto przekładamy na formę od tarty (jeżeli

Słodkie Przyjemności