Tartaletki z orzechowym nadzieniem z białej czekolady 239ciasto:100 g masła80 g cukru200 g mąki2 jajka20 g orzechów laskowych – do dekoracjiSposób przygotowania:Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki
Słodkie Przyjemności
Biszkoptowa tarta żurawinowa 214miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka, dosypujemy cukier i mieszamy. Gdy masa się ze sobą połączy dodajemy masło i dalej ucieramy.Do tak przygotowanej masy dosypujemy mąkę i ugniatamy. Przygotowane ciasto zawijamy w folie spożywczą i wstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i układamy w formie na tartę. Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika
Słodkie Przyjemności
Tartaletki z sosem żurawinowym 264łyżki cukru pudrupół porcji sosu żurawinowegoKruche ciasto100 g masła80 g cukru200 g mąki2 jajkaSposób przygotowania:Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i wycinamy koła, którymi wypełniamy foremki na tartaletki.Foremki wstawiamy
Słodkie Przyjemności
Świąteczne ciasteczka cynamonowe 242Mąkę mieszamy z mielonymi migdałami.Dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy, cukier puder, jajko oraz cynamon.Wszystkie składniki delikatnie łączymy w misce za pomocą palców.Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 1,5 h.Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość 4-5mm.Używając foremek, wycinamy ciasteczka.Gotowe ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy
Kredowe Menu
Pierniczki z witrażami 317mąkę z sodą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy płynne składniki i dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy hakiem robota (lub ręcznie łyżką), aż ciasto stanie się błyszczące i gładkie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i rozwałkowujemy je cienko (im ciasto grubsze tym pierniczki będą miększe
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szarlotka z karmelizowanymi jabłkami 234czasie wyrabiamy ciasto. Mąke z proszkiem do pieczenia drobno siekamy z masłem i cukrem, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę, ekstrakt z wanilii i wodę. Zagniatamy ciasto. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy na kilka minut do zamrażarki, a w tym czasie pozostałym ciastem wykładamy spód i ścianki natłuszczonej formy. Spód ciasta nakłuwamy widelcem i posypujemy niewielka ilością bułki tartej
Zawsze głodna!
"Słodkie środy" - Kruche babeczki z musem brzoskwiniowym 219sól PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy na stolnicę dodając szczyptę soli, następnie wkrawamy margarynę i wszystko siekamy do uzyskania drobniutkiej "kaszki". Dodajemy cukier puder i żółtka i-wyrabiamy na jednolite ciasto, zawijamy kulkę w folię aluminiową i pozostawiamy do schłodzenia w lodówce na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy (ja użyłam foli spożywczej) na około 4 mm i nakładamy na foremki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Fistaszkowe ciastka z żurawiną 193pieczenia - można to również robić ręcznie, ale to dłużej trwa :)Do gotowego ciasta wrzucamy pokruszone fistaszki i żurawinę i dalej wyrabiamy.Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rolujemy. Gotowe ciasto zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.Po tym czasie ciasto kroimy na 0.5 cm plasterki, które następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. wstawiamy
Słodkie Przyjemności
Tarta orange curd 193pomarańczkiSposób przygotowania:Kruche ciasto:Mąkę razem z cukrem, mieszamy i wsypujemy do miski, dodajmy pokrojone na małe kawałki masło i zagniatamy, następnie dodajemy jajka, całość szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywcza i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy spód formy do pieczenia tart. Ciasto nakłuwamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym
Słodkie Przyjemności
Polędwica w cieście i cebulowo-orzechowej kołderce 202samej patelni szklimy cebule posiekane w piórka. Studzimy. Orzechy obieramy. Płat ciasta rozwijamy i układamy na nim przestudzoną polędwicę. Na mięsie układamy cebulkę. Całość posypujemy orzechami włoskimi. Zawijamy ciasto pozostawiając łączeniem do dołu. Wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy w 210 stopniach C przez około 20 minut (do zarumienienia
Pyry na Gaz
Plecionka ze śliwkami 229wzdłuż, układamy przygotowane śliwki formując podłużny kopczyk Boki ciasta ukośnie nacinamy tak, by powstały paski, które należy zapleść krzyżując je na śliwkach. Ma powstać coś na wzór warkocza. Boki ciasta zawijamy w taki sposób, żeby nam śliwki nie uciekły :) Nagrzewamy piecyk do 180 st. C Wierzch ciasta smarujemy jajkiem Pieczemy około 45 min w temp 190 stopni Po wystygnięciu
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciasteczka z sezamem 216studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, mąką ziemniaczaną, aromatem i 3 łyżkami mąki pszennej. Dodajemy pozostałą mąkę, zagniatamy ciasto.Dosypujemy sezam i zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy porcje ciasta.Wycinamy dowolne kształty ciasteczek i układamy na blaszce z papierem do pieczenia
Maminek kulinarny
Słodkie różyczki na Dzień Chłopaka... 185cukrem i cukrem wanilinowym. Dodajemy szczyptę soli oraz masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Jeśli jest taka potrzeba można dodać łyżkę zimnej wody. Wyrobione ciasto zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy ok godziny w lodówce. Po tym czasie wyciągamy, oddzielamy niewielką część ciasta i zostawiamy na listki. Stolnicę podsypujemy lekko mąką, i rozwałkowujemy większą część
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 295witrażami.Składniki:300 g mąki100 g cukruszczypta soli1 płaska łyżka kakao1 jajko200 g zimnego masłaokoło 20 kolorowych landrynekPrzygotowanie:Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki lub szablonu wyciętego z papieru
Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z gruszką i szpinakiem 251intensywnie palcami. Ciasto ugniatamy szybko i energicznie, gdyż ciasta kruche nie lubią długiego ugniatania. Kiedy ciasto będzie gładkie dzielimy je na dwie części: większą (około 70%) i mniejszą (30%). Ciasto zawijamy w folie spożywczą i umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po godzinie wyjmujemy większą część schłodzonego ciasta z lodówki i umieszczamy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wałkujemy
Kolizje Smaków