ciasto zawijane - 500 przepisów (strona:5/34)

Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami 673

pudrubarwniki w proszku: czerwony, czarny Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą wykrawaczki

Słodka Strona
Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween 430

czarnego barwnika)Ciasteczka z Lukrem - Duchy na Halloween - Sposób przygotowania:Masło miksujemy razem z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą wykrawaczki

Słodka Strona
Ciasteczka ze szpinakiem z ciasta francuskiego. 148

kulkę zamiast przepysznych ciasteczek :) Tak więc jak już mamy na stolnicy pierwszą rolkę ciasta rozwijamy je i pokrywamy 1/2 farszu szpinakowego. Na wierzch ścieramy żółty ser i posypujemy oregano. Ciasto zawijamy z farszem w coś z rodzaju rolady i kroimy na plastry grubości ok. 2 cm. Czynność powtarzamy z drugim ciastem. Krążki układamy na blasze, posypujemy czarnuszką i wkładamy

vegetanie
Ślimaki z ciasta filo z dynią i szpinakiem 256

pysznym dyniowym przepisem :)Zainspirowana kuchnią grecką, przygotowałam ślimaczki z ciasta filo nadziewane dynią, szpinakiem i serem feta. Coś na kształt tradycyjnej tarty spanakopita, jednak w fajnej, "zakręconej" formie.Takie zawijanie ciasta nazywane są w grecki strifti pita, a po ang. spiral pie. Choć często robi się je jako duże spirale zajmujące całą formę do pieczenia (albo i cały stół

Chilli Czosnek i Oliwa
Chatka Puchatka 2890

kakaową, na wierzchu układamy drugą warstwę herbatników , pośrodku pionowo nakładamy jasną masę.Formujemy trójkąt , podnosząc folię po bokach ułożonych z 6 herbatników , tak aby zetknęły się u góry.Dociskamy , ciasto zawijamy , wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc ( wtedy herbatniki zmiękną )Przygotowaną polewą polewamy "chatkę" i posypujemy wiórkami kokosowymi i ciasto gotowe :) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka miodowe 179

łyżki miodu-15 dkg masła-2 jajka-aromat-można dodać przyprawy korzenne   Do mąki dodajemy cukier puder, aromat, jajka, miód, pokrojone masłoi zagniatamy ciasto.   Ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 2 godziny odstawiamy do lodówkido wychłodzenia.   Stolnicę delikatnie posypujemy mąką, rozwałkowujemy na niej porcjami ciastona grubość 3-4 mm i wycinamy dowolne kształty

Maminek kulinarny
Bagietka pszenna 171

zmiksować za pomocą haka. Przykryć miskę ściereczką i pozostawić ciasto na co najmniej 12 godzin. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką lekko rozpłaszczyć i zwinąć w tzw kopertę - ciasto zawijamy z czterech stron do środka i pozostawiamy złączeniem na spodzie. Ponownie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 2 godziny aż ciasto podrośnie. Ciasto podzielić na dwie części. Przełożyć na blachę

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto na tartę - przepis II. 295

Masło rozdrobnione na mniejsze kawałki siekamy nożem razem z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy szybko ciasto. Robimy to jak najszybciej aby ciasto nie nagrzało się od ciepła rąk. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30 min. lub w zamrażalniku przez połowę tego czasu.Po schłodzeniu rozwałkowujemy ciasto na szerokość formy. Wykładamy formę ciastem i nakłuwamy

Miksturownik
Słodkie środy - Drożdżówki z serem, żurawiną i jabłkiem 129

drobną kostkę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 części, z każdej formujemy kulkę i rozwałkowujemy na okrągły placek. Na około układamy żurawinę    i pokrojone jabłka    i zawijamy ciasto do środka.    W powstały dołek nakładamy ser.  Ciasto naokoło sera smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ciastka francuskie z kajmakiem 367

wymienione składniki :) No to zaczynamy! Składniki:  1 op. ciasta francuskiego 250 g masy kajmakowej lub mleka skondensowanego* Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy masę kajmakową, dokładnie rozprowadzamy po całym cieście. Zawijamy z powrotem rulon i kroimy na kawałki grubości 2 cm. Układamy na papierze do pieczenia (kawałek papieru jest w zestawie z ciastem). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

My Culinary Art
Proste ciasteczka czekoladowe 247

soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii +czekolada do dekoracji, biała polewa lub lukier Suche składniki mieszamy razem w misce, dodajemy miękkie masło i jajko, zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na min. godzinę. Można je lekko spłaszczyć, żeby szybciej schłodziło się na całej powierzchni. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, około

Ciastkozercy
Pierogi z ricottą i suszonymi pomidorami 159

łyżeczkaFarsz:- suszone pomidory w oleju – 150 g– ricotta – 150 g– sól , pieprz – do smakuSposób przyrządzenia: Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciastoZawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Pomidory kroimy w drobną kosteczkę.  Mieszamy z serkiem ricotta. Doprawiamy solą i pieprzem.  Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą szklanki

Ostra na Słodko
Kruche z domowym dżemem 357

przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy ręcznie. Gdyby ciasto kleiło się do ręki dodajemy po trochu mąkę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Z ciasta formujemy kulę. Odrywamy 1/3 ciasta, zawijamy w folie i wkładamy do zamrażalnika. Formę do pieczenia o wymiarach 22×34 (mierzoną po dnie), wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy większą kulą ciasta, równomiernie rozprowadzamy, ja robię

kulinarnyswiatdomi
Banany w cieście 298

Jeśli kupujecie gotowe ciasto francuskie wystarczy je rozwinąć i pokroić. Kroję na trójkąty - około 10 sztuk.  Układam na każdym po kawałku banana, posypuję startą na tarce czekoladą i zawijam ciasto w podłużne rogale. Z wierzchu smaruję rozmieszanym jajkiem i  wstawiam do piekarnika na jakiś kwadrans przy temperaturze 150-180 stopni. Ciasto zrobi się kruche a z wierzchu przyrumienione

prawdziwe jedzenie
Pierniczki czekoladowe 160

przesiewamy by pozbyć się grudek.Jajka roztrzepujemy, dodajemy je do suchych składników razem z czekoladową mieszanką i zagniatamy (masa będzie klejącą dlatego polecam robić to za pomocą robota kuchennego) - gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki (jeżeli odstawicie na całą noc, masa bardzo stężeje i będzie trzeba ją lekko podgrzać np w misce z kąpielą wodną

Słodkie Przyjemności