Dzisiaj połączymy kilka naszych przepisów z naszego bloga i powstanie zupełnie nowe danie obiadowe, smaczne, dietetyczne i ciekawe. Składniki na farsz:-ok
Maminek kulinarnymąką i rozwałkowujemy na prostokąt o wielkości ok. 35 x 30. Po rozwałkowaniu rozsmarowujemy na cieście przygotowane wcześniej nadzienie, a po rozsmarowaniu posypujemy nadzienie startą skórką z pomarańczy i zawijamy ciasto w roladę pamiętając żeby nie rozciągać ciasta. Zawijamy ciasto od dłuższego boku. Następnie tak zwinięte ciasto tniemy ostrym nożem na plastry o grubości ok. 6 centymetrów. Tak pocięte kawałki
Kuchenne Wariacjebałkański. Jeśli macie niezbyt zwarty to możecie pokruszyć go. Wszystko mieszamy. Wyciągamy ciasto z lodówki i na rozłożone nakładamy cały farsz zostawiając trochę wolnej części na dłuższym boku ciasta. Zawijamy ciasto tworząc coś w rodzaju strucli. Pamiętajcie, że zawijamy dłuższą częścią. Po zwinięciu ciasto przekładamy na blachę i zawijamy w wieniec. My ciasto smarujemy oliwą z oliwek
vegetaniepokrywamy nim ciasto, zostawiając jeden dłuższy róg pusty na ok. 1-2 cm a resztę rogów na nie więcej niż 1 cm (zapobiegnie to wyciekaniu farszu na boki). 10. ZAWIJANIE CIASTA (2 min): ciasto rolujemy zaczynając od szerokiej strony wypełnionej farszem w kierunku tej, która ma 2 cm pustej przestrzeni. Jeśli farszy wycieka nam bokami, wpychamy go palcami do środka(...)Ciasto zawijamy bardzo ciasno, wtedy mamy pewność, że rolada nam się nie rozleci. Na rysunku widać to dokładniej. Przyznamy się, że my popełniliśmy błąd, stosując folię aluminiową, ponieważ przykleiła nam się do ciasta i trochę czasu zajęło nam odrywanie jej od lepkiego, serowego ciasta. Dlatego zalecamy użycie papieru do pieczenia, którym powinniście sobie pomagać w trakcie zawijania rolady i zdejmować
Nerds Kitchenroztopione masło, dodajemy sól i żółtko. Zagniatamy. Do ciasta stopniowo dodajemy wodę, tak by powstało gładkie ale niezbyt miękkie ciasto.Wyrabiamy przez pare minut( u mnie 5), aby ciasto nabrało elastyczności. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jeśli wasza lodówka nie ma odpowiednio niskiej temperatury, proponuję wydłużyć czas leżakowania ciasta we wszystkich etapach(...)szerokość jak ciasto maślane, ale być trzy razy dłuższe. Pośrodku ciasta kluskowego kładziemy ciasto maślane, zawijamy górną i dolną krawędź, rozwałkowujemy na prostokąt i ponownie składamy na trzy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut( najlepiej 1 h). Wałkowanie i składanie ciasta powtarzamy przynajmniej 3 razy( u mnie 4, najlepiej 6). Ciasto
Mia Cucina Sofietałyżeczki cukru-łyżka wody-jedno jajko do smarowania Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka, masło, śmietanę oraz drożdżeutarte z cukrem i wymieszane z wodą.Zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na czas przygotowania farszu. Mięso, marchew, czosnek i odciśniętą, namoczoną bułkę mielimy.Dodajemy jajka i przyprawy do smaku.Dokładnie wyrabiamy. Farsz(...)części.Rozwałkowujemy na cienkie placki.Tniemy długie pasy o szerokości ok. 4 cm. Układamy tak, aby na siebie zachodziły na ok. 1 cm.Na brzegu układamy uformowaną porcję farszui zawijamy ciasto na jeden raz. Odcinamy rurkę. Odcięty brzeg musi znaleźć się pod spodem rurki, kiedy będziemy układać je na blaszce. Rurki układamy na papierze do pieczenia
Maminek kulinarnygorzkiej czekolady Wszystkie składniki na spód tarty umieszczamy w malakserze i miksujemy pulsacyjnie do połączenia się składników (oczywiście ciasto można też zagnieść ręcznie – aż otrzymamy jednolitą kulę z ciasta). Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto pomiędzy dwoma płatami papieru do pieczenia tak, aby było odrobinę większe od formy (pieczemy
Poezja smakuniego prostokąty, można w nie zawijać owoce lub nadzienie, można przygotować szybkie domowe rogaliki. A go tego jest baardzo proste w użyciu :) Poniżej podam przepis na 10 parówek zawijanych w ciasto, bo mniej więcej tyle można przygotować z jednego opakowania ciasta francuskiego. Ja przygotowałam ich pięć, a z pozostałego ciasta zrobiłam PODUSZECZKI Z NUTELLĄ. TUTAJ znajdziecie moje pozostałe przepisy(...)CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Z ciasta francuskiego wykrawamy 10 prostokątów o takim samym rozmiarze, plasterki sera kroimy na pół i układamy po jednym kawałku na cieście. Zawijamy parówki i bardzo dokładnie zaciskamy miejsce łączenia ciasta. Nacinamy w kilku miejscach, smarujemy roztrzepanym żółtkiem (dzięki temu ciasto zrobi się złociutkie), posypujemy sezamem i pieczemy 20 -25 minut
My Culinary Artprzekładamy do miski z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości.Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, sól, wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 2-3 h do lodówki. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na blat, a następnie cienko rozwałkowujemy.Każdy ze szparagów zawijamy w ciasto
Słodkie Przyjemnościłyżki słodkiej śmietanki- 3 łyżki rumu- esencja migdałowa Do przesianych sypkich składników ścieramy na tarce margarynę. Rozcieramy palcami na drobną kruszonkę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i łączymy, szybko zagniatając. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki, najlepiej na noc (a minimum – 2 godziny). Orzechy, do masy, zawsze wcześniej podpiekam na patelni lub w piekarniku, wydobywa(...)podwijamy delikatnie pod spód. Smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta i masy. Gotowe rolady wkładamy w papierze do dużych keksówek. Papier lekko zawijamy, aby ciasto za bardzo się nie przyrumieniło. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 50 minut. Po wyjęciu – studzimy i polewamy lukrem. Jeżeli chcemy zamrozić, mrozimy bez lukru.Ciasta
mojewypiekiinietylkoprzez koleje 10 minut. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po czym z ciasta formujemy kulę, zawijamy szczelnie w folię spożywcza i wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości 1 cm i wkładamy(...)urzędowy list). Ciasto wałkujemy na prostokąt, ponownie składamy na 3, obracamy o 90 stopni i ponownie wałkujemy na prostokąt. Czynność wałkowania i składania należy powtórzyć czterokrotnie.Złożone ciasto zawijamy w folię spożywcza i wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie wałkujemy je na pasmo o szerokości 20 cm i grubości 5 mm. Ciasto tniemy na trójkąty o podstawie
Kulinarne przygody Gatityostygnięciu sos gęstnieje bardzo mocno).Pomidory wyławiamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki.Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na 9 kawałków. Każdy z nich zawijamy tak aby stworzyć ramkę z ciasta( zawijamy każdą ze stron na około 0,5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek ciasta układamy przekrojone wzdłuż szparagi, posypujemy porwanymi listkami bazylii i pokrojonymi pomidorkami
Słodkie Przyjemnościfrancuskie ciacha ze śliwką."Składniki:opakowanie ciasta francuskiego12 śliwek1/3 kostki masłacukier waniliowySposób przygotowania:Ciasto rozwałkowujemy, kroimy na 12 kawałków. Każdy z nich zawijamy tak aby stworzyć ramkę z ciasta ( zawijamy każdą ze stron na około 0,5 cm). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego ciastka układamy przekrojone na cząstki umyte i wydrylowane śliwki, dodajemy pół
Słodkie Przyjemnościłyżeczka cynamonu¼ łyżeczki goździkówłyżeczka ekstraktu z goździków/cynamonuSposób przygotowania:Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części (3:1) większą część cienko rozwałkowujemy (0,5 cm) mniejszą zawijamy w folię i wstawiamy ponownie
Słodkie Przyjemności