ciasto zawijane - 500 przepisów (strona:6/34)

Pierogi z soczewicą 147

minut. Po tym czasie dwukrotnie płuczemy , a następnie gotujemy do miękkości ( ok. 20 – 30 minut ) w osolonej wodzie. Z mąki , jajka , oleju , wody i soli zagniatamy ciastoZawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 15 minut. Cebule kroimy w drobną kosteczkę.  Podsmażamy chwilę na oleju i dodajemy ugotowaną soczewicę. Dorzucamy posiekaną natkę. Doprawiamy solą i pieprzem

Ostra na Słodko
Fasolka szparagowa z mozarellą na cieście francuskim 207

dość drobną kostkę. Gdy fasolka przestygnie, mieszamy ją w miseczce z serem, doprawiamy jarzynką bądź solą i dość sporą ilością pieprzu, po czym gotową masę wykładamy na ciasto. Boki ciasta zawijamy nieco do góry, z resztek, które zostały nam po wykrawaniu wycinamy paseczki i układamy na górze. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Kulinarne zapędy Kokosa
KRUCHE CIASTO BEZGLUTENOWE - BAZA 205

ciasto. Jeśli nie łączy się zbyt dobrze dodajemy 2 łyżki śmietany lub wody.Ciasto bezglutenowe ma inną konsystencję niż zwyczajne ciasto kruche - bardziej pęcznieje i szybciej wysycha. Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika lub do lodówki, ale wtedy musi leżeć dłużej. Nam czasem zdarza się nie schładzać wcale (jedynie pozostawioną na kruszonkę

Wypisz Wymaluj
Cydrowe ciasteczka z jabłkami 147

Składniki: 25 dag margaryny 1/2 szklanki cydru, ok 120 ml 3 szklanki mąki pszennej szczypta soli Dodatkowo: 4 średnie jabłka 2-3 łyżki miodu 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folie do żywności i odkładamy do lodówki na min. 2 godziny, choć ja proponuje odłożyć je na całą noc.2. Jabłka obieramy i kroimy na drobne płaskie kawałki, dodajemy

Apetyczna babeczka
Tarta z czarnymi malinami 190

robota wrzucamy mąkę, cukier, jajko, śmietanę i mieszamy. Następnie dorzucamy maliny – ilość malin zależy od tego jaki kolor ciasta chcemy osiągnąć. Na końcu dodajemy masło i wyrabiamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po wyjęciu cista z lodówki wałkujemy go i wykładamy nim formę do tarty. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni

Kuchenne Wariacje
Pierogi z kaszanką 149

Dziś mam dla Was kolejne smakowite pierogi – tym razem wersja rzadziej spotykana na naszych stołach!Co nie znaczy oczywiście , że mniej smakowita!Zachwyci napewno wszystkich

Ostra na Słodko
Kruche Bezowe Ciasteczka z Konfiturą 175

cukru, cukier waniliowy umieszczamy w misie miksera i za pomocą haka do ciasta kruchego łączymy składniki, tak aby powstało nam zbite ciasto. Możemy również ugnieść ciasto ręcznie. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy powoli łyżka po łyżce 100 g cukru. Kolejną łyżkę cukru dajemy wtedy

Made By Mom And Son
Tarta limonkowa 596

wrzątkiem i ścieramy skórkę.Mieszamy w misce wszystkie suche składniki na ciasto.Dodajemy miękkie masło, jajka, skórkę z limonki i dokładnie zagniatamy. Dobrze wyrobiona masa powinna mieć konsystencję miękkiej plasteliny.Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 minut.W dużej misce miksujemy na gładką masę serek i żółtka.Mleko kondensowane mieszamy dokładnie z mąką ziemniaczaną i sokiem wyciśniętym

Ciastkozercy
Tarta cukiniowa 177

czosnku- puszka krojonych pomidorów- 1 jajko i białko- olej- 2 łyżki śmietany kwaśnej- 25 dkg sera żółtego- przyprawy: bazylia, oregano,słodka mielona papryka, sól, pieprzPrzygotowanie:Z przygotowanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.Cukinię (nie musimy obierać), cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oleju,dodajemy czosnek i podsmażamy. Dokładamy

Zainspirowana w kuchni
Słodkie środy - walentynkowe deserki z kasztanami i jabłkami 159

jabłek  opcjonalnie łyżka cukru pudru do nadzienia cukier puder do posypania Mąkę mieszamy z cukrem. Dodajemy sól, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtko i zagniatamy szybko ciasto. Ciasto zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na pół godziny do lodówki, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniada nasienne, ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)patelni. Dodajemy do niego  dżem jabłkowy i ewentualnie cukier puder jeśli chcemy dosłodzić. Całość mieszamy, następnie dodajemy cynamon, posiekane drobno orzechy włoskie i kasztany. Kokilki smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 3 mm i wycinamy z niego kółka większe od kokilek, aby wyłożyć nim ich dno i boki. Na ciasto wykładamy masę jabłkowo-cynamonowo-kasztanową, aż po brzegi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babeczki z grzybowym farszem 194

Jeszce 1 roztrzepane jajko do smarowania babeczek.   Do mąki dodajemy 2 żółtka i jedno jajko, margarynę, śmietanę, szczyptę soli,  przygotowany rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciastoZawijamy  w folię spożywczą i wkładamy do lodówki  do czasu przygotowania farszu.   Dowolnie kroimy cebulę i świeże pieczarki.   Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, przyprawioną(...)gotowane, smażone i bułki.   Dodajemy 2 jajka, przyprawiamy warzywkiem i pieprzem.Mieszamy i stopniowo dodajemy bułkę tartą, aby nasz farsz zgęstniał ( ok. 2 garści bułki tartej ).   Ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę.   Rozwałkowujemy na cienkie placki.   Wycinamy krążki, odpowiadające wielkości foremek.   Z części ciasta wycinamy paseczki do ozdoby babeczek

Maminek kulinarny
Paszteciki z grzybami 186

soli-1 łyżka wody   Drożdże, cukier i mąkę mieszamy.Drożdże nie muszą rosnąć.   Wszystkie składniki ciasta razem z drożdżami mieszamy i zagniatamy ciasto.   Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówcena czas przygotowania farszu.   Cebulę kroimy w grube plastry.Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie a następnie odciskamy.Cebulę podsmażamy na niewielkiej(...)Mielimy przez maszynkę.   Farsz przyprawiamy warzywkiem i pieprzem do uzyskania wyrazistego smaku,przekładamy na patelnię z olejem i podsmażamy na niewielkim ogniu do zrumienienia.   Ciasto wyjmujemy z lodówki i cienko rozwałkowujemy.    Wycinamy prostokąty.   Nakładamy farsz  i zwijamy paszteciki.Przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia.   Smarujemy roztrzepanym białkiem jajka

Maminek kulinarny
Babeczki z budyniem 151

łyżki mąki ziemniaczanejziarenka z dużej laski wanilii100 g cukru4 żółtkacukier puder do posypania babeczekSposób przygotowania:Mąkę, cukier i zimne masło wrzucamy do miski, dodajemy żółtka i całość szybko zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 30 minut.Do miseczki wlewamy 3/4 szklanki mleka, dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka – mieszamy.W rondelku gotujemy pozostałą ilość mleka, dodajemy cukier(...)kuchenki i wlewamy masę jajeczną – ciągle mieszając. Po chwili ponowne stawiamy na palnik i jeszcze chwilę gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje. Pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. W tym czasie ciasto dzielimy na pół i pierwszą część rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką i wycinamy koła (np. za pomocą szklanki), którymi wypełniamy foremki na babeczki (dostępne w każdym większym hipermarkecie).Na ciasto

Słodkie Przyjemności
Tarta migdałowa z gruszkami 163

ciasto. Do robota wrzucamy mąkę, migdały i cukier i wszystkie składniki razem mieszamy. Następnie dodajemy żółtko i mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło i wyrabiamy ciasto w robocie. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Teraz robimy nasz farsz gruszkowy. Gruszki obieramy i kroimy w grubą kostkę. 2 gruszki kroimy na połówki. Gruszki wkładamy(...)Jeżeli gruszki puszczą nam za dużo soku to ten sok odlewamy przed dodaniem migdałów. Migdały w płatkach wrzucamy na gorącą patelnię i chwilę je prażymy do lekkiego zrumienienia. Gotowe ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 160 stopni i pieczemy 20 minut. Następnie wyciągamy tarte układamy na niej połówki gruszki które posypujemy

Kuchenne Wariacje
Podwójnie czekoladowa tarta 381

gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy jajko. Dodajemy kawałki masła i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy na około 30 minut do lodówki. W tym czasie do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy masło, a gdy ono się rozpuści wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy(...)około 0,5 mm. Przekałdamy do formy n tartę z wyjmowalnym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około 15-20 minut - do zarumienienia.Na ostudzone kruche ciasto wylewamy krem czekoladowy - wyrównujemy. Tą samą czynność powtarzamy podczas wylewania bitej śmietany. Wierzch ciasta posypujemy czekoladowymi wiórkami. Odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.Smacznego

Słodkie Przyjemności