gorzkiej i mlecznej czekolady Sposób przygotowania: Na blat przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, płatki owsiane – mieszamy. Usypujemy kopiec i wbijamy żółtka. Dodajemy masło i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Do rondelka wlewamy śmietankę, wrzucamy dwie łyżki masła, a następnie wrzucamy pokruszoną czekoladę. Ciągle mieszamy do momentu, aż składniki(...)pomocą ostrego przyrządu - u mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe zawijasy. Śmietankę ubijamy bez dodatku cukru, wstawiamy w miseczce pod przykryciem do lodówki. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na około 0,5 mm. Przekładamy do formy na tarte z ruchomym dnem, wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika na około
Słodkie Przyjemnościpłyn. Teraz w żaroodpornym naczyniu wykładamy ciasto francuskie, nie zapominając o ówczesnym posmarowaniu naczynia oliwą tylko delikatnie, chodzi o to, aby ciasto nam nie przywarło do naczynia. Po ułożeniu ciasta nakłuwamy dno nożem, aby wilgoć miała ujście. Nakładamy warstwami pieczarki z cebulą i kurki, powinny wyjść dwie warstwy pieczarek i jedna kurek. Oczywiście możecie proporcje odwrócić, jeśli macie ochotę, albo(...)ścieramy ok. 15 dkg sera żółtego i ponownie mieszamy, aby powstała jedna masa :) Masę serowo-jajeczną wylewamy na grzyby i dobrze ją rozprowadzamy po grzybach, aby tarta ładnie wyglądała. Zawijamy ciasto na brzegach w rulonik i posypujemy całość tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę odetchnąć
vegetaniepłyn. Teraz w żaroodpornym naczyniu wykładamy ciasto francuskie, nie zapominając o ówczesnym posmarowaniu naczynia oliwą tylko delikatnie, chodzi o to, aby ciasto nam nie przywarło do naczynia. Po ułożeniu ciasta nakłuwamy dno nożem, aby wilgoć miała ujście. Nakładamy warstwami pieczarki z cebulą i grzyby leśne. Powinny wyjść dwie warstwy pieczarek i jedna grzybów leśnych. Oczywiście możecie proporcje odwrócić, jeśli macie(...)ścieramy ok. 15 dkg sera żółtego i ponownie mieszamy, aby powstała jedna masa :) Masę serowo-jajeczną wylewamy na grzyby i dobrze ją rozprowadzamy po grzybach, aby tarta ładnie wyglądała. Zawijamy ciasto na brzegach w rulonik i posypujemy całość oregano. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C na ok. 20 min. Po wyjęciu z piekarnika dajmy zapiekance chwilę odetchnąć
vegetanieschłodziło.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy cienko i kroimy na paski o szerokości około 2cm. Z każdego paska tworzymy wałeczek. Foremki do rurek smarujemy tłuszczem (olej, masło lub margaryna). Ciasto zawijamy dookoła każdej foremki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Do białka dodajemy po odrobinie pieprzu, curry i papryki słodkiej, roztrzepujemy, by pozbyć się grudek z przypraw.Wierzch każdej rurki(...)trochę zgęstnieje.Zdejmujemy z ognia i studzimy.Zimnym farsz nakładamy do wystudzonych rurek.Jak już pisałam wcześniej, marchewki można podać na ciepło lub na zimno.Przed podaniem dekorujemy sałatą.SMACZNEGO! :))Przepis na ciasto do rurek pochodzi z bloga BaBy w kuchni
Czerwona Porzeczkacukru kryształu cukier puder do posypania ciastek konfitura brzoskwiniowa Sposób przygotowania: Przygotuj foremki o średnicy 8 cm Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy migdały, masło, cukier i cukier wanilinowy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy godzinę w lodówce. Rozwałkowujemy (podsypując mąką) na grubość około 3 mm i wycinamy okrągłe ciasteczka. Za pomocą mniejszej foremki (np. kieliszka) wycinamy dziurki
WojnaNaSmaki.plkroimy w paski o wymiarach ok 4 x 15 cm. Na każdym pasku ciasta układamy plasterki pieczarek, sera, cebuli, papryki i wędliny (tak jak na zdjęciu poniżej). Ciasto zawijamy w tzw. ślimaczki i układamy w formie do pieczenia mufinek. Pieczemy 30 - 35 minut w temperaturze 170 stopni. Podajemy gdy są jeszcze ciepłe
Jadło i czytadłocukru pudru 230 g mąki pszennej szczypta soli 2 łyżki cynamonu 40 g mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy korzennej Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zarabiamy ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok.30 minut. Po tym czasie wyjmujemy i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
Chocolate Muffin Blogminut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka wiórków startego parmezanu, oraz ostudzone 2 lub 3 połówki szparagów tak przygotowane ciast zawijamy w rożek i pieczemy ok 15-20 minut w temp 200-220"C Smacznego
Luźna Kuchniaminut ciasto tniemy w nieduże kwadraciki, na których układamy po pół plasterka szynki, plasterek mozzarelli lub kilka wiórków startego parmezanu, oraz ostudzone 2 lub 3 połówki szparagów tak przygotowane ciast zawijamy w rożek i pieczemy ok 15-20 minut w temp 200-220"C Smacznego! P.S Zapiekane szparagi są przepyszna zarówno na ciepło jak i na zimno, dobry pomysł
Luźna Kuchniafalse false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni C. Ucieramy masło z cukrem, dodajemy miód, mąkę, przyprawę i sodę, zagniatamy wszystko ręką. Ciasto zawijamy w folię, wkładamy na 20 minut do lodówki. Potem na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-4 mm i wycinamy ciastka. Pierniczki pieczemy ok 8 minut
noteskulinarnyfigaczęści. Każdą z nich cienko rozwałkowujemy.Na każdym placku układamy osuszone jabłko, wrzucając do środka trochę rozgniecionych orzechów i kawałki suszonych wiśni wierzch posypujemy szczyptą cukru cynamonowego. Ciasto zawijamy w koło jabłka tak, aby utworzyło zamkniętą całość, inaczej sok może wypłynąć podczas pieczenia.Jabłka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościkroimy na drobne kawałki.Ciasto francuskie rozwałkowujemy na blacie obsypanym mąką pszenną. Kroimy na 12 kawałków. Na każdy z nich układamy parę kawałeczków banana, nektarynki i ananasa. Rogi ciasta zawijamy tak, aby powstały koła. Ciasteczka przekładamy na formę wyłożona papierem do pieczenia i posypujemy każde z nich szczyptą cukru cynamonowego.Pieczemy około 10 minut - do zarumienienia. Podajemy na ciepło
Słodkie Przyjemnościposypujemy mąką i lekko rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części szerokich prostokątów - z jednej strony lekko nacinamy, z drugiej układamy około dwóch, trzech łyżeczek owocowego farszu. Całość zlepiamy - rozciągnięte ciasto zawijamy na spód ciastka.Piekarnik rozgrzewamy do 200`C. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy w lekkich odstępach ciastka i pieczemy około 15-20 minut - do zarumienienia.Studzimy.Smacznego
Słodkie Przyjemnościnakładamy masę makową. Pozostawiamy na wszystkich brzegach około 2 cm bez masy. Ciasto zwijamy, boki zakładamy , by masa podczas pieczenia nie wypłynęła. Przygotowujemy papier do pieczenia- smarujemy oliwą. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia- zostawiamy małą szparę :) około 1 cm. Pieczemy na 180 C - 30-40 min.Makowiec gotowy :)Lukier rozrabiamy w miseczce- jak zacznie tężeć polewamy makowiec - dekorujemy.Smacznego
Smaki EdytyZYCZE SMACZNEGO !Uwagi:ciasto jest bardzo ekonomiczne, swietnie nadaje sie do zamrazania.Wystudzone pokrojone ciasto zawijam w pergamin,pakuje do woreczkow i zamrazam.Rozmrazac w mikrofali lub wyjac 30 minut wczesniej,a rozmrozi sie w temperaturze pokojowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!