ciasto z śliwka - 1330 przepisów (strona:54/89)

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką 153

robi, mało zmywania...i szybko się zjada...zdjęcia po upieczeniu niestety brak.. ciasto: 340 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 80 g drobnego cukru 3 jajka 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 300 g jogurtu naturalnego [ u mnie owocowy] dowolne owoce [ u mnie śliwki, nektarynki, jabłko, pomarańcza] 0,5 opakowania cukru wanilinowego kruszonka: 50 g stopionego masła(...)wymieszać..Kruszonka: wszystkie składniki umieścić w misce i rozgniatać między palcami tworząc grudki.Blachę o wymiarach mniej więcej 23-28 wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wyrównać powierzchnię,posypać przygotowana kruszonką.Wystudzony placek można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem

Moje domowe kucharzenie
Chleb wileński z żurawiną i śliwką 199

łyżeczki mielonego kminku Chleb wileński z żurawiną i śliwką pół łyżeczki cukru łyżeczka soli 6 suszonych śliwek duża garść suszonych żurawin przefiltrowana woda W sobotę wieczorem 200 g mąki uprażyć na patelni. Ja robiłam to na dwie raty.    Wyrobić ciasto z uprażonej i zwykłej mąki, zakwasu, soli, cukru, kminku i wody. Konsystencja ma być gęsta, ale taka

Weekendy w domu i ogrodzie
CIasto marchewkowe bez pieczenia, mąki i cukru 204

blaszkę i wstawić do lodówki, jeśli lubicie tradycyjne ciasto marchewkowe to to z pewnością wam posmakuje. Dodatkowo ciasto jest wegańskie i bezglutenowe. Składniki: - 3 szklanki drobno startej marchewki - 1 szklanka orzechów włoskich - 3/4 szklanki szusonych moreli -1/2 szklanki szusonych śliwek Przygotowanie: Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w robocie kuchennym, odciskamy sok, następnie blendujemy namoczone owoce szuszone

zdrowa vege kuchnia
Roboto ty w rękach się pal 161

wsypujemy mąkę, cukier migdałowy i proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodajemy połówki śliwek i znów mieszamy. Na koniec dodajemy porcjami marcepan, po każdym dodaniu mieszając (dzięki temu masa nie sklei się w jedną wielką gulę). Ciasto wlewamy do formy i pieczemy około 40 minut. Po wyjęciu z formy posypujemy cukrem pudrem i jemy! Babka

les mirabelles
Cierpliwość i bakalie. Panpepato z Margot. 168

orzechów (u mnie laskowe i migdały) 200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki) 100 g kandyzowanych skórek owocowych 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. mąki 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta 30 ziaren pieprzu (dałam 40) 10 goździków 5 strączków kardamonu 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu odrobinę startej

KUCHARNIA
Panpepato z Margot bakalie plus walka z własną wolą :) 132

orzechów (u mnie laskowe i migdały)-  200 g suszonych lub kandyzowanych owoców (morele, żurawiny, figi, suszone śliwki)- 100 g kandyzowanych skórek owocowych- 1/2 szkl. cukru- 1/2 szkl. miodu- 1/2 szkl. mąki- 2-3 łyżki kakao + 1 łyżka do oprószenia ciasta- 30 ziaren pieprzu- 10 goździków- 5 strączków kardamonu- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu- odrobinę startej gałki

Basia w kuchni
Chleb czekoladowy z orzechami i rodzynkami 132

książki Emmanuela Hadjiandreou ‘How to make bread’. Mimo, że chleb nie wyszedł mi może idealnie, to mnie -i wszystkich, którzy go spróbowali -zachwycił :)! To coś pośredniego w smaku między ciastem i chlebem :)! Smakuje rewelacyjnie bez niczego ale w kanapkach z miodem, ulubioną konfiturą, masłem orzechowym i bananem też się sprawdzi ;)! Jak zobaczyłam przepis na ten czekoladowy chleb, to od razu(...)dokarmionego 12-24h wcześniejPrzygotowanie:1. Wymieszać rodzynki z orzechami i pokrojonymi śliwkami.2. W drugiej misce przesiać mąkę, sól i kakao.3. W trzeciej -największej- misce wymieszać zakwas z wodą. Do zakwasu dodać wymieszaną mąkę i rodzynki z orzechami i wymieszać łyżką do połączenia składników.4. Wymieszane ciasto przykryć i odstawić na 10 minut.5. Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto: chwytamy

UgotujmyTo.pl
Dietetyczne ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami 267

początek. Na blogu znajdziecie jeszcze jeden, nieco inny przepis na takie ciasto. Gorąco polecam!   Składniki : 400 g marchewki  130 g mąki owsianej  4 jajka 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cynamonu szczypta imbiru 30 g orzechów włoskich 50 g bakalii (rodzynek, żurawiny, śliwek) Polewa: pół opakowania serka kremowego 2 łyżki soku pomarańczowego lub z cytryny(...)proszek.  Wsypać składniki suche do masy jajeczno-marchewkowej i dokładnie wymieszać szkatułka.  Dodać orzechy i bakalie, wymieszać. Formę 30x11 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenna. Wlać ciasto i wyrównać.  Piec 60-70 minut w 170°C. Wyjąć  z formy jeszcze lekko ciepłe. Przełożyć na deskę i wstydzić. Przygotować polewę. Ser przełożyć do miski, dodać cukier

Chocolate Muffin Blog
Ciasto? 146

Wizyta na targu o tej porze roku sprawia, że tracę rozum. Znoszę do domu warzywa i owoce w prawie hurtowych ilościach. Ta malutka porcja śliwek zasiliła

Przysmaki Karolki
Domowe batoniki proteinowe 127

płatków owsianych, płatków pszennych, rodzynek, płatków kukurydzianych, lnu, pestek słonecznika, orzechów laskowych, kawałków daktyli, moreli, fig, śliwek, brzoskwiń) 2-3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego Sposób przygotowania: Mieszamy ze sobą wszystkie składniki przekładamy powstałą masę do pojemnika wyłożonego folią spożywczą rozsmarowujemy równomiernie mocno dociskając ciasto wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc wyciągamy z pojemnika i kroimy bardzo ostrym nożem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Sernik z bakaliami 193

jakieś pół godziny, a potem przystąpić do wyrabiania ciasta. Składniki : 1 kg sera 6-8 jajek (liczba zależna od wielkości jaj) 1/4 kostki masła 3/4 szklanki cukru pudru cukier waniliowy 2 łyżki mąki pszennej szczypta soli skórka starta z limonki skórka starta z pomarańczy (ok. pół łyżeczki) bakalie (rodzynki, suszone śliwki, żurawina itp.) Ser przepuścić przez maszynkę (najlepiej dwa razy

Weekendy w domu i ogrodzie
Dziad 141

ogromną ilością bakalii. Po przekrojeniu go bakalie się wysypują ze środka ciasta. Na tegoroczną Wielkanoc proponuję upiec Dziada zamiast popularnej Baby. Składniki: 700 g mąki 70 g drożdży 200 g masła 150 g cukru 3 jajka 2 żółtka 1 i ⅓ szklanki mleka Nadzienie: 200 g suszonych śliwek 150 g rodzynek 150 g orzechów 100 g suszonych moreli 1 - 2 łyżki(...)sito. Mleko zagrzać z resztą cukru. Mleko ma być ciepłe ale nie może być gorące. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Połączyć wszystkie składniki, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest dość rzadkie. Bakalie posiekać. Do wysmarowanej tłuszczem formy wkładać warstwami ciasto na przemian z bakaliami. Pierwsza i ostatnia warstwa powinna być z ciasta. Odstawić, aby wyrosło. Piec około

Mama Gotuje
Naleśniki w kształcie pancakes z domowymi powidłami śliwkowymi 151

cukru i mieszamy. Następnie wlewamy mleko i olej. Mieszamy bardzo dokładnie, aby w masie nie było żadnych grudek. Konsystencja ciasta powinna być płynna, lecz gęstsza niż na zwykłe naleśniki. Ciasto nabieramy łyżką i wylewamy na rozgrzaną patelnię (z olejem lub bez w zależności od tego, czy przywiera czy nie), po czym rozsmarowujemy je na niej, by uformowało nam się małe(...)kilku chwilach odwracamy na drugą. Po następnych paru chwilach zdejmujemy naleśnika z patelni. Jeśli rozmiar patelni nam na to pozwala, możemy jednocześnie usmażyć kilka małych naleśników.      Śliwki myjemy i rozpoławiamy, aby pozbyć się pestek. Jeśli nie da się zrobić tego palcami, odcinamy nożem kawałki śliwki aż do przedostania się do pestki. Wydrylowane śliwki wrzucamy do garnka

Weganizm infantylny
Babka Alzacka czyli poWeekendowe Lakocie odc.74 211

drożdżową. Przepis podpatrzyłam w "Mojej małej francuskiej kuchni" Rachel Khoo. Całą noc rosła w lodówce a rano przełożyłam ja do foremki i upiekłam. Znowu termoobieg dał radę! Jeśli lubicie ciasta drożdżowe niezbyt słodkie za to bardzo puszyste to ta babka jest dla Was!  Nam smakowała szczególnie pierwszego dnia. Właściwie zniknęła prawie od razu choć z reguły wolimy te wilgotne(...)mleka 1 rozbełtane jajko 70 g miękkiego masła 70 g bakalii (rodzynki, śliwki suszone) 50 ml rumu do posmarowania 1 jajko wymieszane z 2 łyżkami mleka Suche składniki mieszamy w misce mikserem. Robimy wgłębienie i wlewamy mleko z jajkiem. Mieszamy na średnich obrotach ok 6 minut by ciasto stało się elastyczne i miękkie. Po kawałeczku dodajemy masło i dolej mieszamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Proste ciasto ze śliwkami i borówkami 149

pieczenia* śliwki, borówki amerykańskie (mogą tez być dowolne ulubione owoce)Sposób wykonaniaBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż cukier się rozpuści, następnie nie przerywając ubijania dodać żółtka, wlać olej i ubijać do momentu połączenia z masą jajeczną.Następnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać, można mikserem na niskich obrotach.Przełożyć ciasto

Mix smaku

Proponowane wyszukiwania