wiem jeszcze jak, ważne, że razem :) Przygotowałam już nawet ciasto z tej okazji, ale jeszcze tężeje w lodówce. Aby mimo wszystko podzielić się z Wami nowym przepisem, pochwalę się dzisiejszym deserem. Bez dodatku cukru, więc jak najbardziej OK. Polecam dla smakoszy jesiennych smaków."Składniki:kiść winogronmus z 0,5 kg śliwek (mogą być węgierki)400 ml śmietanki 30%crunchy
Słodkie Przyjemnościmasła szklanka suszonych owoców ( morele, rodzynki, śliwki ) 1/4 szklanki cukru jajko Lukier: 10 łyżek cukru pudru łyżka wrzątku łyżka soku z cytryny Sposób wykonania: Wymieszać mleko, cukier i drożdże. Kiedy zaczną rosnąć dosypać mąkę , cynamon i pokrojone w kostkę masło. Następnie dodać jajko i posiekane owoce suszone. Wyrobić ciasto ( można robotem kuchennym ). Przykryć ciasto ściereczką i odstawić
Słodkości i nie tylkoinnych. Tak naprawdę to najbardziej lubię z truskawek dżem. Robić. Bo mój ulubiony dżem to jagodowy oraz powidła śliwkowe. :) No ale jak tu nie zrobić dla ukochanego czy rodziny ciasta z truskawkami, muffinek, czy panny cotty z musem z tych ślicznych owoców, nawet jeśli samej się nie szaleje..? Po prostu trzeba, tym bardziej, jeżeli prowadzi się bloga. Bo mimo wszystko(...)blogowiczów kulinarnych oraz wszystkich innych gotująco-piekących. Truskawek w kuchni nie może zabraknąć w truskawkowym sezonie. I w mojej też jeszcze będą. :) Bazowałam na przepisie na muffinki ze śliwkami . Składniki na 12 muffinek: 300 g truskawek 250g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego lub kilka kropel pomarańczowego aromatu 2 łyżki otartej
Kuchnia Prezydentowejnucie. Lody, serniki, ciasta ucierane, drożdżówki, desery - co tylko chcecie. Jeśli macie jakieś oryginalne pomysły na wykorzystanie rabarbaru - podzielcie się nimi koniecznie! Sezon w końcu nie trwa wiecznie, i trzeba go wykorzystać najlepiej, jak się da. Za chwilę oszalejemy na punkcie truskawek, malin, jagód, porzeczek, wiśni, żeby ze strachem zauważyć, że na straganach już tylko jabłka, śliwki i gruszki. Potem(...)wody 50 g cukru sok z 1/2 cytryny Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z cukrem pudrem. Dodać zimne masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na prostokąt nieco większy od formy. Wyłożyć ciastem formę, formując brzegi. Nakłuć
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleka przelej do rondla, dorzuć daktyle lub śliwki. Całość podgrzej, przełóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Do drugiej miski przełóż uzyskaną słodką masę, dodaj też rozgniecione banany oraz szklankę mleka. Mokre składniki przelej do miski z suchymi składnikami i całość starannie połącz ze sobą. Na koniec wmieszaj w ciasto posiekane orzechy i czekoladę. Papilotki kolejno wypełniaj
Roślinna - blog wegańskipłatków migdałów 25 g (2 spore) suszone śliwki Przygotowanie: 1. Masło ucieramy z cukrem na gładką masę. 2. Ciągle mieszając dodajemy jajko, wsypujemy posiekane/zmielone orzechy, słonecznika i resztę dodatków. Mieszamy. 3. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z płatkami owsianymi i proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy sypkie składniki do masy. 4. Ciasto wyrabiamy aż będzie gęste i ładnie połączone. 5. Wstawiamy
Malowane smakiemrabarbar, śliwki, truskawki, jabłkaŻółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem trzcinowym. Z drożdży zrobić zaczyn z małymi ilościami cukru, mąki i mleka (ale nie trzeba) drożdże można rozrobić z żółtkami. Pozostałe składniki prócz mąki(masło, mleko, oliwę) zagrzać i gorące wymieszać z mąką, żółtkami i zaczynem. Dobrze wyrobić (w moim przypadku chwila, nigdy nie wyrabiam długo ciasta drożdżowego i zawsze
Smaczne ZdroweWiem, wiem... miałam napisać przepis na paluszki rybne... strasznie długi i zawiły... a dopiero wróciłam do domu z podróży do stolicy naszej kochanej. Teraz ciasto, potem
Dzieje kuchennej Wiewióryzajadam malinowe pomidory na przemian ze śliwkami. A cukinię przerabiam na przetwory... I słodkie pomidory, i zielona cukinia świetnie smakują na cienkiej pizzy z aromatycznym sosem. W dodatku udało mi się zdobyć mąkę typ 00, która jest przeznaczona do wypieku pizzy. Dzięki niej oraz odpowiednim proporcjom wody, soli i cukru ciasto jest cieniutkie, kruche idealne do lekkiej pizzy. Wypróbujcie koniecznie
DefinicjaSmakuprzełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić ciasto pod szczelnym przykryciem do ponownego wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. Piec ok. 1,5 godziny w temperaturze ok. 180 stopni C. Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia. ------------ Podobne: Chleb amarantusowo-żołędziowy Chleb z sorgo i aramantusem Chleb wileński z żurawiną i śliwką
Weekendy w domu i ogrodzieherbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą)4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych50 g roztopionego masła5 łyżek wódki lub alkoholu o smaku orzechowym½ szklanki ulubionych bakalii (rodzynek, śliwek suszonych, daktyli itp.)½ szklanki ulubionych orzechów, pokrojonych bardzo drobno lub zblendowanych w malakserze (na drobne kawałki, nie na mączkę)3 łyżki kakao¼ szklanki mleka4 łyżki kremu orzechowego typu Nutellaaromat orzechowy(...)najlepiej za pomocą blendera. Przekładamy do dużej miski.Jeśli używacie rodzynek, najlepiej namoczyć je wcześniej w ciepłej wodzie. Do ciastek dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Wszystko dokładnie zagniatamy rękami, ciasto będzie miękkie, ale po schłodzeniu w lodówce stężeje.Formujemy z masy okrągłe kuleczki, następie schładzamy w lodówce przez około 20 minut.W tym czasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Orzechy wysypujemy
Mania GotowaniaW tym roku,dzieki wyjatkowej operacji slonecznej owoce sa niezwykle smaczne, slodkie i aromatyczne.Korzystajmy zatem z ich dobrodziejstw,bo lato jest takie krotkie.Kupilam dzis koszyczek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a
My Culinary ArtDzisiaj zapraszam na pyszne, banalne w wykonaniu ciasto, idealnie nadające się na Święta. Do przygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a
My Culinary ArtPrawdę mówiąc to ciasto robiłam jakiś czas temu...ale zapomniałam wstawić przepis...Pyszne było..szybko zrobione i szybko zjedzone...u mnie wszystko na szybko...nawet nie obejrzałam się i zleciało 4 lata blogowania...i całkiem o tym zapomniałam..co roku był jakiś konkurs z tej okazji..a w tym roku ..nie ma..w sumie to konkurs na blogu jest(...)łyżeczka proszku do pieczenia szczypta dowolnego barwnika lub kilku barwników 500 ml śmietanki kremówki 3 -4 łyżki żelatyny 125 ml gorącej wody 3 łyżki cukru pudru suszone śliwki, daktyle , rodzynki Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku.W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem
Moje domowe kucharzeniemałym ogniu, aż całość się rozpuści. Dać śliwki, wymieszać.Na dobrze ostudzony sernik wylać polewę i wyrównać.Dać w chłodne miejsce i do zastygnięcia. Minimum ok. 2-3 godzin. Mój stał całą noc.Smacznego :DUwagi:*Można dodać więcej cukru do masy serowej bo nie wyszła za słodka Mi pasowała, nie lubię słodkich ciast, ale jak ktoś woli słodsze to śmiało, może
Moje pyszne gotowanie