ciasto z śliwka - 1330 przepisów (strona:56/89)

Piernik 205

Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki  Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić.Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Polać polewą lub na gorącym cieście poukładać pastylki dekoracyjne białe i mleczne i wstawić do gorącego piekarnika

Moje domowe kucharzenie
Ciasto orzechowe z węgierkami 138

Idealne wczesnojesienne ciasto, niezwykle aromatyczne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. W mojej kuchni pachniało tak cudownie, że nie mogliśmy się doczekać aż wyjmę je z piekarnika. Połączenie orzechów ze śliwkami to strzał w dziesiątkę :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
szybkowar-śliwki do pączków,naleśników i innych... 208

ogniu, po zakończeniu gotowania spuścić powietrze od razu i zdjąć pokrywę do wyparzonych słoiczków dać śliwki gorące i mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia lubimy owoce w kawałeczkach aby je było czuć i gryźć - nie są za słodkie mocno, można dodać do ciast, naleśników, kisieli, budyniu lub zjeść z tostami na śniadanie............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Hamantaschen 253

ciasto na Rugelach, które z przepisu Moniki (klik) piekłam już niezliczoną ilość razy i które ogromnie nam smakują. Z wyborem nadzienia nie było już tak łatwo. Spośród 10 nadesłanych wersji, miałam ochotę na wszystkie! Przypomniałam sobie jednak żurawinowy post Moniki (klik) i przepiękne zdjęcia jakie w nim umieściła - zatem nadzienie żurawinowe z suszonymi wiśniami, które ja zamieniłam na suszone śliwki(...)minut, co mam nadzieję jest wystarczającą rekomendacją. Żałuję, że działając w porozumieniu z Moniką, zmniejszyłam ilość składników o połowę, bo 4 tuziny kapeluszy ucieszyłyby nas jeszcze bardziej!  HAMANTASCHEN - CIASTO SEROWE /cytuję za M. Goldman - składniki na 12 sztuk/  1/4 filiżanki cukru (użyłam pudru) 1/2 filiżanki masła 1/2 filiżanki twarogu  1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ew. cukier waniliowy

KUCHARNIA
Ekspresowy keks herbaciany 242

Składniki:250 g cukru4 torebki herbaty Earl Grey230 g masła miękkiego4 jajka230 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia80 g żurawiny suszonej Bakalland50 g śliwek suszonych80 g rodzynek Wykonanie:Herbatę zalać 80 ml wrzątku - odstawić na 5 minut. Odsączyć torebki z herbatą.Miękkie masło pokroić w kawałki, ucierać dodając po jednym jajku.Dodać cukier i napar herbaciany - ucierać.Mąkę(...)pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia - dodać do utartego masła.Dokładnie połączyć wszystkie składniki.Na koniec wsypać bakalie - wymieszać.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto keksowe.Piec 35 minut w 180 stopniach C.Upieczony i ostudzony keks wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem, ewentualnie oblać lukrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Keks z bakaliami 133

pomarańczowej, śliwek, fig etc.) ¾ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) *można dodać 1 łyżkę suchego maku *ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladę Lukier:   ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Margarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy wodą i przesypujemy mąką. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy

Smakowy Raj
Marchew do pieca! 228

rozwiązanie, niż zwykły dodatek do dania głównego. Nie będzie tradycyjnej surówki, ani świeżo wyciskanego soku. Udostępnię Wam dziś przepis na ciasto, w którym pierwsze skrzypce gra marchewka.Zajadajcie na zdrowie!Ciasto marchewkowe z bakaliami 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej  szklanka cukru (najlepiej brązowego) pół szklanki miodu szklanka oleju 2 szklanki startej marchwi (na tarce o małych oczkach, odciśniętej(...)żurawina, orzechy, morele lub śliwki suszone Jaja ucieramy z cukrem na puszysta masę. Następnie dodajemy olej bardzo powoli, i stopniowo mąkę przesianą przez sito wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Teraz dorzucamy sparzone i obtoczone w mace bakalie, delikatnie mieszając łączymy z masą.Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika

Sajkofanka smaku
Flatbread, czyli chlebek z patelni 193

Ostatnio gościł na naszym stole tagine z kurczaka z suszoną śliwką. Zastanawiałam się co przygotować jako dodatek do tego dania, ziemniaki, kuskus... ? I wtedy wpadł mi w oko przepis na flatbread, czyli takie nasze podpłomyki. Młodsza córa szybko zagniotła ciasto i oto co nam wyszło: chrupiące i ciepłe chlebki. Będziemy powtarzać :-).Inspiracja Kuchenne wędrówki Shinju.Jeśli

Kulinarne przygody Gatity
Keks świąteczny 258

Keks świąteczny(ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt) Składniki:(na wąską blaszkę ok. 38x11cm)- 25dag mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki) - kostka margaryny- 1,5 szklanki cukru pudru - łyżka stołowa proszku do pieczenia - 6 jajek- 0,5kg bakalii (pokruszone orzechy,migdały,rodzynki,suszone śliwki oraz skórka pomarańczy) lubkupić gotową mieszankę do keksaSposób przygotowania(...)były w mące. Robimy to po to , aby bakalie nie opadły na dno ciasta.3.Nastawiamy piekarnik na 175 C. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Bakalie w mące wsypujemy do ciasta i dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę wlewamy do blaszki i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 50 min. Smacznego ;) No i oczywiście bez tej piosenki

Gotuj Z Muzyką
Kaczka po pekińsku Papy Wana 188

rondelka, zalewamy wodą i podgrzewamy. Dodajemy resztę składników i gotujemy na małym ogniu aż śliwki zaczną się rozpadać. Wtedy wyjmujemy anyż i miksujemy na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy więcej sosu sojowego (dosalamy) lub miodu (dosładzamy). naleśniki Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Używam robota z mieszadłem hakiem. Dzielimy ciasto na 10 równych części i rozwałkowujemy

W kuchni wieczorem
Tort piernikowy z masą śliwkową w czekoladzie. 178

masę. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy do połączenia. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy ok 50 minut w temperaturze 185 stopni. Masa śliwkowa: -2 opakowania budyniu śmietankowego, lub waniliowego -masło ok 170 gram -3/4 szklanki cukru trzcinowego -200 gram suszonych śliwek -mleko około 400 ml -białe wino półwytrawne Śliwki siekamy na małe kawałki i zalewamy białym

BaRepas
Owsianka z jabłkami, żurawiną, suszonymi śliwkami i cynamonem 241

Czas przygotowania: 10 min. Porcja dla 1 osoby Koszt przygotowania: 3,50 zł SKŁADNIKI: 1 miarka płatków owsianych 2 miarki wody 1/2 miarki mleka 2 łyżeczki

kulinarnyJa
Rogaliki drożdżowe z "Idy sierpniowej". 250

mną tarta z jeżynami, ale jak pomyślałam, że mam robić kruche ciasto kiedy temperatura w mojej kuchni przekracza grubo 30 stopni.... uh... Masakra!!! No to sobie pomyślałam, zrobię ciasto drożdżowe i zrobiłam... Moje pierwsze w życiu rogaliki drożdżowe.  Po przepis sięgnęłam do "Łasucha literackiego" Małgorzaty Musierowicz. Jako nastolatka lubiłam czytać jej książki, a jakiś czas temu w księgarni trafiłam(...)książkę i z ciekawości ją kupiłam. Było warto choćby dla tych rogali.... Mniam Mniam!!!  Zrobiłam trzy rodzaje: z jeżynami; kokosowe z serkiem i z domowej roboty nutellą ze śliwek węgierek. Składniki: 1 szkl. mleka; 5 dkg drożdży; 3/4 szkl. + 1 łyżka cukru; 1/2 kostki margaryny; 70 dkg + 1 łyżka mąki; sól; cukier waniliowy; 2 żółtka; 1 całe jajko

Miksturownik
Ciasto jogurtowe z orzechami i owocem 120

jednej cytryny dowolne owoce (u mnie śliwki) orzechy włoskie około 10szt. WYKONANIE: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego jajka z cukrem. W następnej kolejności dodajemy jogurt, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i skórkę cytrynową. Po dodaniu każdego składnika dokładnie zmiksować. Jednolite ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy

Pyry na Gaz
Kopa Pszczyńska z bitą śmietanką i ulubionymi owocami, bez pieczenia :) 240

które upał zniechęca do pieczenia ciast. Przepis wzięłam z głowy, a inspirację zaczerpnęłam od cioci mojego Narzeczonego, która robi świetne kopy :) Mój przepis jest bardzo elastyczny, więc można go dowolnie modyfikować :) Składniki: 200g biszkoptów (lub pokruszonego biszkoptu) 1 szklanka alkoholu (np. wódki lub owocowego likieru) ½ szklanki rodzynek 1 szklanka różnych bakalii (orzechów, migdałów, fig, śliwek, moreli, etc.) Około 1kg różnych(...)śmietan-fixami. Połowę ubitej śmietany dodajemy do reszty składników. Całość mieszamy i przekładamy na talerz lub półmisek. Następnie ozdabiamy resztą śmietany, owocami, płatkami migdałowymi i kolorową posypką. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 2 godziny przed podaniem. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width

Smakowy Raj