mleka ciepłego7 żółtekduże śliwki Kruszonka 1 szklanka - mąki ½ szklanki - cukru ½ kostki - masłaWykonanie : 1. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże , cukier i cukier waniliowy i 3 łyżki mąki , wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać do miski , dodać rozczyn i żółtka , wymieszać . 3. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. 4. Letnią margarynę wlać do ciasta i wyrabiać(...)będzie odchodziło od ręki . Ciasto odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką ( musi podwoić swoją objętość ) 5. Stolnice podsypać mąką , wyłożyć ciasto i rozwałkować na około 2 cm. 6. Foremką w kształcie kwiatka wycinać bułeczki , na każdą nałożyć po połówce śliwki i posypać kruszonką . Kruszonka : zagnieść podane składniki i pokruszyć na bułeczki . Bułeczki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić
Sama słodycz i szczypta chiliCiasto wykonane na specjalne zamówienie mojego męża, który uwielbia zarówno sernik, jak i suszone śliwki. Łaciaty sernik z suszonymi śliwkami Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytypieczenia, wymieszać z przyprawą do piernika i skórką z pomarańczy. Partiami wsypywać do masy maślano-jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera.Śliwki pokroić w kosteczkę, orzechy grubo posiekać. Dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką.Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto odwinąć z folii, przełożyć na blachę
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki mielonych orzechów Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać pokrojone śliwki i ponownie wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre. Połączyć zawartość obu naczyń i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem i posypać cukrem wymieszanym z orzechami. Piec w temperaturze 200ºC, około 20 - 25 minut, aż będą lekko złociste
Moje domowe kucharzeniejagody jałowca, 4 ziarna pieprzu czarnego, 4 ziarna ziela angielskiego, mała gałązka rozmarynu, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, cebula pierożki: 3 śliski suszone, mięso z rosołu, sól, pieprz ciasto na pierogi: 300 ml mąki, 160 -180 ml ciepłej wody, 1 łyżka roztopionego masła, szczypta soli sól, tłuszcz (najlepiej smalec z gęsi) do smażenia Korpus z gęsi włożyć do garnka(...)miękkie. Mięso wyjąć, wywar przecedzić. Korpus obrać z mięsa ( otrzymałam około 200 g mięsa), zemleć razem ze śliwkami. Mięso doprawić solą i pieprzem. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 160 ml ciepłej wody oraz masło. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować, układać
królestwo garówwyrosło bardzo wysokie, jest puszyste i mięciutkie nawet po 3 dniach zachowuje swoją świeżość. Ciasto znalazłam na blogu DomogródBardzo fajnie komponuje się z nim lekko kwaśnawy rabarbar i pianka kakaowa, niestety nie wyrosła za bardzo ze względu na zbyt wilgotne owoce. Następnym razem wypróbuję ze śliwkami :) Podczas pieczenia po domu roznosił się piękny czekoladowy zapach. PolecamCzas pieczenia
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaLitewską z tradycją Polskiej suszonej śliwki podawanej w Święta Bożego Narodzenia podczas Wigilii. Kruche i delikatne kibiny nadziewane wspaniałą wędzoną śliwką, okraszoną czekoladą, cynamonem, anyżem i laską wanilii. Efekt wspaniały, ale najlepiej będzie jak sprawdzicie sami!.Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk:30 dag mąki20 dag masła1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin2 kopiate łyżki kwaśnej(...)gęstej śmietany szczypta soli 1. Ciasto zagnieść, odłożyć na min. 2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy cienko jak na pierogi, szklanką wycinamy krążki. Nadziewamy masą śliwkową , zlepiamy i układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch
Apetyczna babeczkapomocy mikrofali, z tradycyjnych składników. Musze przyznać, że byłam bardzo mile zaskoczona jego smakiem. Co prawda nie jest to żadne wyszukane ciasto, przypomina klasycznego wilgotnego murzynka, jest naprawde smaczne. Można wzbogacić jego smak, orzechami, żurawiną, czy suszonymi śliwkami, do tego dodać gałkę lodów śmietankowych i już mamy szybki i pyszny deser, co prawda nie w minutę(...)miseczce wymieszać suche składniki ( mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia), w drugiej miseczce skłądniki mokre ( mleko, olej, jajko). Następnie wymieszać suche składniki z morkymi ( nie trzeba miksować). Do ciasta dodać żurawinę razem z syropem. Wymieszać. Nałożyć do szklanek, tak aby ciasto sięgało maksymalnie do 1/2 wysokości. Wstawić do mikrofali na 3-5 minut ( trzeba wyczuć swoją mikrofalę). Lekko wystudzić. Nałożyć
DefinicjaSmakubułki tartej z cynamonem. Knedle ze śliwkami o tej porze roku ? …czemu nie…te suszone również świetnie się spisują.... Składniki: ok. 200 g suszonych , miękkich śliwek bez pestek 1 kg ugotowanych ziemniaków/ 1 szklanka mąki/ w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej/ 1 jajko 1 łyżka oliwy ¼ łyżeczki soli 100 g masła 3 łyżki(...)Dodać roztrzepane jajko i łyżkę oliwy. -Wyrobić rękami na jednolitą masę. -Stolnicę posypać mąką. -Ciasto podzielić na części , uformować w wałeczki i pokroić je na mniejsze części /wielkości piłeczki pimpongowej/ -Każdy kawałek spłaszczyć , zrobić wgłębienie , włożyć śliwkę i zlepić. -Uformować kuleczki. -Knedelki ułożyć na omączonej stolnicy. -W szerokim garnku zagotować
Zakamarki mojej kuchniokazję testować kamień granitowy, który dostałam od firmy Bakero (taki sam kamień możecie kupić tutaj ). Ja, jak to ja - spróbowałam potestować go na swój sposób, czyli zrobiłam na nim ciasto drożdżowe. Wyrosło tak samo jak to pieczone tradycyjnie w formie, ale dużo szybciej. I jest (było?) pyszne! :) Składniki: 500 g mąki tortowej 1 paczka drożdży instant 50 g masła(...)szklanka ciepłego mleka (ciepłego, nie gorącego) 4 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 jajko szczypta soli ok. 800 g śliwek wydrylowanych Kruszonka: 50 g masła 5 łyżek mąki 5 łyżek cukru Rozgrzewamy piekarnik. Jeśli tak jak ja pieczecie ciasto na kamieniu - kamień ma być w nagrzewającym się piekarniku. W misce mieszamy mąkę z cukrem, cukrem waniliowym i drożdżami. Dodajemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!śliwkami, szarlotek i jablecznikow. Czas przepełniony zapachem cynamonu, pomarańczowej skórki, miodu i pieczonych jabłek. Dawniej cynamon kojarzyłam tylko z niedobrym przedszkolnym makaronem. Teraz z radością witam dzień ciepła cynamonowa jaglanką, szczególnie gdy za oknem mgła, deszcz i babie lato. Dzisiaj przedstawię Wam jeden z kilku bardzo stary przepisów stosowanych w mojej rodzinie od lat. Jablecznik na kruchym cieście, z nadzieniem
Zapiski Młodej Żonymomentu utworzenia się okruszków. Foremki do tartaletek smarujemy olejem, a następnie nakładamy czubatą łyżkę ciasta, która następnie ręcznie rozprowadzamy po foremce - ugniatamy.Wstawiamy do rozgrzanego do 180`C piekarnika na około 8-10 minut - pieczemy do złotego koloru. W tym czasie przygotowujemy śliwki:Owoce myjemy, wydłubujemy pestki i wrzucamy do rondelka. Posypujemy cukrem i polewamy wodą. Dusimy pod przykryciem
Słodkie PrzyjemnościCiasto z marmolada (sliwkowo-truskwkowa) i beza ciasto : 100 g miękkiego masła (u mnie margaryna bez mleczna) 10 g cukru opakowanie cukru z wanilią 3 żółtka (u nas od kurek zielononóżek, dozwolonych) 210 g mąki pszennej 2 g proszku do pieczenia marmolada: po 250 g truskawek i śliwek(...)mnie mrożone więc uskuteczniam recykling) 2 łyżki cukru beza: 3 białka (zielononóżek) 100 g cukru Truskawki i śliwki wkładamy do garnka, podlewamy odrobiną wody i gotujemy ok 30 minut tak by się lekko rozpadły a woda odparowała. Słodzimy i studzimy. Przygotowujemy ciasto. W misie miksera ucieramy masło z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia
Dzieje kuchennej WiewióryWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Drożdżówki z śliwkami i kruszonką. Zrobiłam je z mrożonych śliwek, w sezonie możecie zrobić je ze świeżych
Marta GotujeDesernik 'Malinowy Ogród' lub Charlotte z malinami Śliwki i dynie zapowiadają już co prawda nadejście jesieni, jednak lato w ten weekend wyraźnie podkreśliło swoją obecność obłędnym
Pełny talerz