tutaj idealnie, ale można je zastąpić innymi owocami (myślę, że pyszne by było ze śliwkami). Migdałowa kruszonka jest chrupiąca, maślana i niesamowicie pyszna. Całość smakuje wyśmienicie, i znika w niewiarygodnie szybkim tempie. Polecam, bo robi się je bardzo łatwo, a efekt jest fantastyczny.Migdałowe ciasto z figami na maślanceSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)250 ml maślanki3 jajka125
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMój pierwszy keks. Gdy tylko wyjęłam go z piekarnika, zachciało mi się ryczeć. Totalna klapa!- pomyślałam. Jednak po dniu leżakowania w celofanie, okazało się, że
bastalenapłynny dodajemy masło, a następnie owoce. Proces taki sam jak podczas przygotowywania deseru z figą i śliwką w karmelu Owoce dusimy w karmelu na najmniejszym natężeniu palnika przez ok 20 - 30 minut. Mieszamy je jak najrzadziej, uważając, by się nie rozpadły. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Nawijamy je ostrożnie na wałek i przekładamy na patelnię, zakrywając jabłka. Jeśli ciasto się porwie
Taste Of My Daysmaku i aromatyczną f ocaccię z czarnuszką . O d czasu do czasu skuszę się na dobrą drożdżówkę ze śliwkami i kruszonką, ale musi być ze sprawdzonych źródeł. Najlepiej jednak kiedy jest to domowe ś liwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Od dawna "chodziły" za mną i wreszcie dzisiaj zrobiłam je po raz pierwszy, proziaki są przepyszne
Moja smaczna kuchniagórskich 200 g mąki kukurydzianej 100 g cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka bakalie (rodzynki, posiekane orzechy, suszone śliwki…) Wykonanie: Suche składniki (płatki, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i bakalie) wymieszać. Dodać jajka i zagnieść ciasto. Z ciasta formować niewielkie kulki, spłaszczyć je i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Aby ułatwić sobie lepienie ciastek, warto
Mama Gotujelubię najbardziej. Żal nie kupić i nie zrobić z nich czegoś pysznego. Dlatego proponuje ekstra szybkie i ekstra proste dwukolorowe ciasto z owocami. Tak naprawdę możecie je zrobić z każdymi owocami jakie macie, nadadzą się wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, jagody. Każde się nadadzą i z każdymi smakuje pysznie. Zapraszam. Przepis koleżanki. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCzy byliście kiedyś tak na kogoś wściekli, że prawie płakaliście ze złości? ja właśnie tak mam raczej usnąć nie będę wstanie, więc chociaż pożytecznie wykorzystam ten
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpieczenia aż do Bożego Narodzenia, ale to ciasto z okładki czasopisma kulinarnego urzekło mnie tak, że postanowiłam jeszcze raz spróbować z wypiekami. I udało się, a jak na sernik to po prostu wspaniale - bo nie tylko urósł, nie pękł, nie oklapł, ale jeszcze wyszedł niesamowicie delikatny i puszysty. A smak śliwek węgierek pozostawił w ustach tęsknotę za upalnym sierpniem(...)też ktoś dodaje) i śmietanką. Krótko zmiksować i wylać do formy. Na wierzch ułożyć pozostałe śliwki ze skórką. Piec w temperaturze 180°C ok. 50-60 min. Ja piekłam dłużej, bo nie miałam tortownicy i musiałam zrobić w keksówce, ale i tak się udał. ;) Ciasto zgłoszone do akcji
Kuchnia Prezydentowejtartę będę robiła drugi raz w ten weekend, bo za pierwszym razem nie zdążyłam zrobić zdjęć…;) Ciasto z rabarbarem na maślance jest bardzo delikatne, a kwaskowy rabarbar bardzo to podkreśla. Mam również ochotę wypróbować ten przepis z dodatkiem truskawek lub śliwek ale nie wiem czy się zdecyduję… bo z rabarbarem jest takie dobre…:) Nie można mieć wszystkiego(...)coś zmienią i z planów na grilla znowy będą nici…:( No cóż, trzeba będzie zadowolić się czymś słodkim na pocieszenie! A zapomniałam napisać o niebezpieczeństwie związanym z tym ciastem na maślance – nie można przestać sięgać po następny kawałek, bo przy każdym kolejnym kawałku chcesz sprawdzić czy jest tak samo dobry jak ten poprzedni! Ciasto z rabarbarem na maślance
UgotujmyTo.plDziś przedstawiam Wam super prosty przepis na ciasto drożdżowe. Bez mieszania, długiego ugniatania, bez masła a na oleju :) Przepis poniżej :) Ciasto to praktycznie robi
Jemy Pijemyżadnego z dostępnych przepisów. Jak to ja - postanowiłam je zrobić po swojemu. Wykorzystałam dwa sprawdzone przepisy na Ciasto czekoladowe Patrycji i na bezy . Środek babeczek napełniłam powidłami śliwkowymi - chciałam uzyskać smak zbliżony do moich ulubionych śliwek w czekoladzie. Składniki: Na babeczki: 4 jajka 1 masło (prawdziwe) 2 gorzkie czekolady 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki łyżeczka
Kulinarne Inspiracjesuszonych śliwek. Ale się rozmarzyłam a to dopiero początek grudnia. Dzisiaj barbórka więc życzenia śle do wszystkich górnikówSkładniki:ciasto50 g drożdży3/4 szklanki mleka1/2 szklanki cukru2 jajka500 g mąkiopakowanie przyprawy piernikowej200 g rodzynekpolewa3/4 szklanki cukru1/4 szklanki wody2 łyżki masła1/2 szklanki śmietany kremówki 30%Wykonanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do wysokie naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajka
ciastkarnia na kruchym spodzieNic bardziej nie przywodzi na myśl Świąt, jak pięknie pachnący piernik, przełożony powidłami śliwowymi, oblany gorzką czekoladą. Pyszności! Jeżeli chcecie zdążyć przed Wigilią, radzę zacząć przygotowania
My Culinary ArtCześć!Ciasto, które dzisiaj prezentuję, to ciasto, które zaserwowałam swojej rodzince na święta.Wyborny piernik, pełen pysznych bakalii, pokryty polewą czekoladową i pokryty kolejną porcją bakalii
Pora coś zjeśćKorzystajmy póki są...pyszniutkie śliweczki- i pieczmy pyszne, najlepiej proste ciasta. Te właśnie takie jestSkładniki:20 dag mąki 15 dag cukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka aromatuwaniliowego kostka margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 60dag śliwek węgierek kruszonka: 6 łyżek mąki 4 łyżki cukru 2 łyzki margaryny
Z Majeczką w kuchni