ciasto z śliwka - 1330 przepisów (strona:57/89)

Odczarowujemy grysik | Pyszna kasza manna pieczona ze śliwkami 156

owoców , które mamy pod ręką. Jeśli nie macie ochotę piec to ---> TUTAJ macie przepis na ciasto z kaszy manny z bakaliami i polewą czekoladową, ale bez pieczenia. SKŁADNIKI 2 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny 1 jajko 2 łyżki cukru ok.1/2kg śliwek (lub innych owoców) płatki migdałowe (do dekoracji) tłuszcz do wysmarowania formy WYKONANIE Grysik gotujemy z mlekiem, dodając

Zofiana
Biszkopt z jabłkami - szybkie ciasto na weekend 499

Najszybszym ciastem jakie robiła nam mama w dzieciństwie (i jednym z ulubionych) był biszkopt z jabłkami. Dosłownie każdy owoc pasuje do niego. W lato truskawki/maliny, na jesień śliwki/jabłka. Czytaj więcej

Ana Mari's world
pyszny "oszukany sernik" na śliwkach kisielowych z wanilią mieloną... 135

rozłożyć jeszcze ciepłe śliwki w kisielu - biszkopty nasiąkną i zmięknąna śliwki wyłożyć masę jogurtową i na wierzchu można dodać śliwkipiec w 200C około 50-60 minutpo upieczeniu zostawić najlepiej na kilka godzin lub na noc w chłodnym miejscu do wystudzenia za mało ostudzone ciasto przy wyjmowaniu się połamieciasto smacznie pachnie wanilią, i jest w smaku jak sernik, wilgotne, pyszne.......POLECAM

W Mojej Kuchni Lubię
Bakaliowa bomba nr 2 /Keks/ 127

wczoraj przygotowanym ciastem ciasto jest przesycone bakaliami, bo prawdę mówiąc poza paroma dodatkami nie ma w nim nic poza nimi ;) samo zdrowie ;) Składniki: 4 szklanki ulubionych bakalii, ja dałam: - 1 szklankę żurawiny - 0,5 szklanki rodzynek - 0,5 szklanki pokrojonych daktyli - 0,5 szklanki pokrojonych moreli - 0,5 szklanki pokrojonych fig - 0,5 szklanki pokrojonych śliwek - 0,5 szklanki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Bakaliowa bomba - Ciasto z suszonych owoców - /Keks/ 98

lepszego do popołudniowej kawy niż te ciasto! cudowny odpoczynek po świątecznych porządkach, właśnie doświadczam tej przyjemności! ;) owoce suszone same w sobie mają trochę kalorii, ale przepis, który Wam podaję jest przede wszystkim zdrowy! ;) długo się zastanawiałam nad składnikami i już odliczałam dni kiedy w końcu je zrobię, w pełni spełniło moje oczekiwania! ;) Składniki: 3 jajka 1 szklanka płatków(...)pokrojonych daktyli - 0,5 szklanki żurawiny (plus kilka sztuk śliwek) Sposób przygotowania: Do mieszanki owoców dodajemy cynamon, miód, goździki, imbir, proszek do pieczenia, wrzątek (żeby miód ładnie rozprowadził się po owocach), wszystko mieszamy dodajemy zmielone płatki owsiane i jajka, jeszcze raz wszystko mieszamy przekładamy ciasto do małej blaszki (moja miała 25x15 cm) wyłożonej papierem

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Rustykalna tarta z rabarbarem (galette) 173

jest bardzo prosty i choć wygląda trochę nieporadnie, smakuje świetnie. Kruche ciasto świetnie kontrastuje z miękkim, kwaskowym rabarbarem i chrupiącym, słodkim cukrem kandyzowanym. Do tego migdały i słodki syrop, który dopełnia całości. Galette można zrobić niemal z każdymi polskimi owocami. Zamiast rabarbaru świetnie sprawdzą się jabłka, gruszki, śliwki, wiśnie, truskawki, jagody czy porzeczki. Rustykalna tarta z rabarbarem(...)migdałowe (garść) cukier kandyzowany (do deserów) lub perlisty listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z obu mąk, masła, żółtka, jogurtu, cukru pudru i soli zagniatamy jednolite ciasto (można wszystko wrzucić do malaksera i pulsacyjnie wymieszać). Odkładamy ciasto na godzinę do lodówki, przed pieczeniem musi być dobrze schłodzone. W tym czasie przygotowujemy farsz. Rabarbar kroimy

Poezja smaku
Cake pops z pijanych śliwek suszonych- Walentynki 97

Wyglądem przypominające popularne cake pops'y w środku kryją miłą niespodziankę w postaci mocno rumowych śliwek. Myślę, że to fajny pomysł na walentynkową niespodziankę. Składniki: 20

Tradycyjna Kuchnia
Lekka rolada śliwkowa 191

   Na półce z wekami cała masa słoików.... a do lata coraz bliżej.Wśród przetworów prym wiodą śliwki, są powidła, są śliwki marynowane, są śliwki

kolorowotorcikowo
Serowa tarta z brzoskwiniami 191

różnymi owocami, ja wykorzystałam brzoskwinie, które teraz są najlepsze, ale świetne będą także śliwki lub maliny. Ps. w akcji gotowanie za głosowanie był remis mojito: arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu:) Składniki: Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru

Fabryka pomysłów
Ciasteczka Hamantaschen – „Uszy Hamana” 298

suszonych śliwek, morelowe i daktylowe. Ja zdecydowałam się na nadzienie z konfitur: truskawkowej, ananasowej i pomarańczowej.Składniki: 2 jajka2/3 szklanki cukru1/4 szklanki oleju1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej1 łyżeczka aromatu waniliowego2 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1 do 5 łyżeczek wody (tylko w razie potrzeby)Nadzienie:konfitury wg uznaniaPonieważ gotowe ciasto dość szybko wysycha

Świat Ciasta
Piernik 168

Heliośliwka suszona Helioskórka cytrynowa Heliorodzynki  Wszystkie bakalie wymieszać razem, śliwki i daktyle pokroić.Składniki suche wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej, a następnie wymieszać razem.Dodać bakalie , wymieszać i przełożyć do keksówki.Piec około 1 godzinę w temperaturze 200 stopni.Polać polewą lub na gorącym cieście poukładać pastylki dekoracyjne białe i mleczne i wstawić do gorącego piekarnika

Moje domowe kucharzenie
Ciasto orzechowe z węgierkami 111

Idealne wczesnojesienne ciasto, niezwykle aromatyczne, bardzo proste i szybkie w wykonaniu. W mojej kuchni pachniało tak cudownie, że nie mogliśmy się doczekać aż wyjmę je z piekarnika. Połączenie orzechów ze śliwkami to strzał w dziesiątkę :) Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
szybkowar-śliwki do pączków,naleśników i innych... 177

ogniu, po zakończeniu gotowania spuścić powietrze od razu i zdjąć pokrywę do wyparzonych słoiczków dać śliwki gorące i mocno zakręcić, postawić na zakrętkach do wystudzenia lubimy owoce w kawałeczkach aby je było czuć i gryźć - nie są za słodkie mocno, można dodać do ciast, naleśników, kisieli, budyniu lub zjeść z tostami na śniadanie............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Hamantaschen 215

ciasto na Rugelach, które z przepisu Moniki (klik) piekłam już niezliczoną ilość razy i które ogromnie nam smakują. Z wyborem nadzienia nie było już tak łatwo. Spośród 10 nadesłanych wersji, miałam ochotę na wszystkie! Przypomniałam sobie jednak żurawinowy post Moniki (klik) i przepiękne zdjęcia jakie w nim umieściła - zatem nadzienie żurawinowe z suszonymi wiśniami, które ja zamieniłam na suszone śliwki(...)minut, co mam nadzieję jest wystarczającą rekomendacją. Żałuję, że działając w porozumieniu z Moniką, zmniejszyłam ilość składników o połowę, bo 4 tuziny kapeluszy ucieszyłyby nas jeszcze bardziej!  HAMANTASCHEN - CIASTO SEROWE /cytuję za M. Goldman - składniki na 12 sztuk/  1/4 filiżanki cukru (użyłam pudru) 1/2 filiżanki masła 1/2 filiżanki twarogu  1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ew. cukier waniliowy

KUCHARNIA
Ekspresowy keks herbaciany 213

Składniki:250 g cukru4 torebki herbaty Earl Grey230 g masła miękkiego4 jajka230 g mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia80 g żurawiny suszonej Bakalland50 g śliwek suszonych80 g rodzynek Wykonanie:Herbatę zalać 80 ml wrzątku - odstawić na 5 minut. Odsączyć torebki z herbatą.Miękkie masło pokroić w kawałki, ucierać dodając po jednym jajku.Dodać cukier i napar herbaciany - ucierać.Mąkę(...)pszenną połączyć z proszkiem do pieczenia - dodać do utartego masła.Dokładnie połączyć wszystkie składniki.Na koniec wsypać bakalie - wymieszać.Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.Wylać ciasto keksowe.Piec 35 minut w 180 stopniach C.Upieczony i ostudzony keks wyjąć z formy. Posypać cukrem pudrem, ewentualnie oblać lukrem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Keks z bakaliami 97

pomarańczowej, śliwek, fig etc.) ¾ szklanki rodzynek (+ 1 łyżka mąki) *można dodać 1 łyżkę suchego maku *ewentualnie pokrojoną w kosteczki czekoladę Lukier:   ok. 4 łyżek cukru pudru + 3 łyżeczki mleka na lukier Margarynę ucieramy z cukrem na pianę dodając kolejno jajka, proszek do pieczenia, mąkę i sól. Bakalie kroimy. Rodzynki przelewamy wodą i przesypujemy mąką. Wszystko dodajemy do ciasta, mieszamy

Smakowy Raj