ciasto z śliwka - 1330 przepisów (strona:52/89)

Clafoutis z jabłkami 126

cukrem pudrem.             Zaletą tego niby ciasto deseru jest to że błyskawicznie się go przygotowuje i    można użyć do niego owoców jakie mamy pod ręką , mogą to być : śliwki, truskawki jabłka , wiśnie ,itp. W sam raz do kawki i szybko  znika z talerza(...)Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Jabłka obrać i pokroić w kostkę lub ćwiarteczki , jak wolicie. Pokrojone jabłka wyłożyć na spodzie tortownicy posypując je z wierzchu cynamonem i cukrem. Jabłka zalewamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem . Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Podsumowanie akcji "Marchewkowy zawrót głowy" 160

Breath Krem z marchwi i soczewicy. autorka: aannggeellaa89 | blog: mydishesandsweets MAKOWY MARCHEWKOWIEC - bez glutenu, jajek, mleka autorka: garnkofilia | blog: Garnkofilia Ciasto marchewkowo-orzechowe autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera Ciasto marchwiowo - orzechowe inspirowane Wiosną Pięciu Przemian. autorka: Elżbieta Dz | blog: Dieta moja pasja Krem z batatów, marchwi i cukinii autorka: Shabbyeat | blog: ShabbyEat 658. Jogurtowe lody bananowo- marchewkowe z tahini(...)pomelo i mandarynką autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek 661. Marchewkowe batony owsiane, jogurt grecki z syropem klonowym i śliwka autorka: malinowyporanek | blog: malinowyporanek Serowa owsianka pieczona marchewkowo-bananowa autorka: pinkyyy | blog: Kucharka w baletkach MARCHEWKOWE BABECZKI Z KREMEM STRACIATELLA autorka: foodmania | blog: FOODMANIA Ciasto marchewkowe klasyczne | dietetyczne, bez laktozy autorka: iza10023 | blog: Czarna wisienka Kotlety marchewkowe ze słonecznikiem autorka: wegefaza | blog

Weekendy w domu i ogrodzie
Ciasto babkowe z budyniem i owocami 196

inne ciasto. Zawsze się udaje, jest wilgotne, delikatne, jednym słowem pyszne.  Ciasto babkowe 5 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki  1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie (w moim przypadku były czekoladowe) + 1 łyżka mąki ziemniaczanej owoce (ja miałam mrożone śliwki) Budynie ugotować zgodnie z przepisem, dodatkowo dodać łyżkę mąki ziemniaczanej. Następnie budyń wylać

Jadło i czytadło
Otrębowe ciasto z czereśniami 123

Ciasto otrębowe z czereśniami. Je się je bez "wyrzutów sumienia".  Robię je kilka razy w sezonie. Teraz z czereśniami, ale wkrótce morele, brzoskwinie i śliwki. Wychodzi zawsze. Nie zawiera tłuszczu.  0,5 kg czereśni 1 szklanka mąki 1 szklanka pszennych otrąb 3/4 szklanki drobnego cukru 4 duże jaja 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki płatków migdałowych(...)koniec dodaj ze 3 łyżki cukru. Następnie dodaj do piany żółtka i dalej ubijaj, teraz dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec zmieszaj z otrębami. Wylej ciasto na blachę i równomiernie rozprowadź ciasto. Układaj połówki czereśni skórką do dołu. Posyp całość płatkami migdałowymi.Piecz w 180 stopniach ok 40-50 minut. Wystudź i oprósz cukrem pudrem

AZgotuj!
Pomarańczowe ciastka z kremem czekoladowo-śliwkowym 234

wzbogacić ich wartość odżywczą, dodamy też sporą ilość miodu :). Krem to klasyczne połączenie gorzkiej czekolady ze śliwkami - mam nadzieje że zasmakuje. Ciastka najlepsze są na drugi dzień i wtedy też smarujemy je kremem. Zaczynajmy!Porcja dla całej rodzinyCzas przygotowania: 2g40minSkładniki:Ciasto:3 szklanki mąki pszennej tortowej1 szklanka otrębów orkiszowych1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli250g margaryny Bielmar PALMA1,5 szklanki

Kuchnia PROzdrowotna
Bajaderki 128

według mnie również udały się rewelacyjnie. Składniki: 1 kg biszkoptu lub resztek ciast ½ szklanki mleka 4 łyżki kakao 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki margaryny ok. 200 g bakalii ok. 1 słoik dżemu lub konfitur (w moim przypadku były to: konfitura z wiśni, powidła i konfitura ze śliwek z kakaem) 2 kieliszki spirytusu Wykonanie: Biszkopt pokruszyć. Ja część biszkopta pokruszyłam

Mama Gotuje
Świąteczny piernik po świętach 239

śliwki suszone, orzechy włoskie) Wykonanie:Wszystkie składniki zaprawy piernikowej umieścić w garnku z grubym dnem i gotować około 5 minut. Wszystkie składniki muszą się rozpuścić i połączyć. Odstawiamy do wystudzenia.Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Gotową pianę dodajemy stopniowo do zimnej zaprawy piernikowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy do ciasta

Przysmaki Karolki
Keks herbaciany 138

Keks jest jednym z moich ulubionych ciast, więc chętnie piekę go na różne sposoby. Ten przepis jest świetny, ciasto nie wychodzi zbyt maślane, smakuje moim zdaniem idealnie :) Składniki: - 2 szklanki mieszanki bakalii ( figi,suszone morele, rodzynki, suszone śliwki) - 200 g cukru pudru  - 75 g masła w temperaturze pokojowej  - 2 jajka - 200 g mąki krupczatki - 100 g mąki pełnoziarnistej

Corner With Recipes
Chleb pszenny z otrębami owsianymi, śliwkami i żurawiną 113

łyżeczki cukru 380 ml wody 50 g żurawiny 70 g śliwek suszonych Śliwki kroimy na mniejsze kawałki, tzn. jedną śliwkę na trzy kawałki. No i potem to już wszystko do jednej miski wrzucamy i przez 20 minut wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Później przez kilka sekund znów wyrabiamy żeby odpowietrzyć ciasto i przekładamy

Marder&Marder Manufacture
Puszyste ślimaczki z makiem 138

makiem i śliwkami. Ja ponieważ miałam otwartą puszkę z masą makową, postanowiłam ją wykorzystać do drożdżówek lecz bez śliwek bo akurat nie miałam. Drożdżówki   wyszły przepyszne. Niesamowicie puszyste i delikatne. Polecam. Przepis na 12 drożdżówek: Składniki na ciasto: 2 i 1,2 szklanki mąki 15 g suszonych drożdży 4 łyżki cukru 2/3 szklanki mleka 1/3 kostki masła lub margaryny

Na słodko lub wytrawnie
Odwrócone ciasto jogurtowe z czereśniami i kwiatami lipy 164

polecam numer 1 wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie... Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami, a że są to kwiaty jadalne(...)letni olej, sok i skórkę z połowy cytryny, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Ciasto wylać na owoce, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  (funkcja góra-dół) na ok. 40 minut lub dłużej (do suchego patyczka). Jeśli ciasto będzie

SzczyptaSmaQ
Chleb żytni na zakwasie 114

zakwasie, który naprawdę fajnie się je. Lekko wilgotny w środku, z lekko twardawą/chrupiącą skórką. Zaczyn: 125 g mąki żytniej typ 2000 125 ml wody 100 g zakwasu Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g mąki żytniej typ 2000 3 łyżeczki soli 400 ml wody ulubione ziarna lub dodatki Składniki na zaczyn mieszamy ze sobą w misce, miskę zawijamy folią(...)zlikwidowania, tylko właśnie lekkiego zamaskowania) tego smaku są słodkie dodatki. Ja dodałem 50 g posiekanych suszonych śliwek i 50 g suszonej żurawiny. A do tego, tak dla wyrazu małą garstkę suszonych płatków czosnku. Smak naprawdę był doskonały.  Przekładamy ciasto do keksówki, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok. 5-6 godzin. Powinno wyrosnąć mniej więcej dwukrotnie. Raczej

Marder&Marder Manufacture
Placek z maślanki ze śliwkami 169

Ciasto to często jest robione u mnie w domu, ponieważ jest szybkie do zrobienia i łatwe oraz bardzo smaczne. Z każdym owocem jest pyszne nawet z owocami z kompotu domowego ;)  Tutaj wersja ze śliwkami ;)  A o to przepis: Składniki: 3 jajka 1 szkl cukru 1 cukier waniliowy - mały 3 szkl mąki 1 szkl maślanki 3/4 szkl oliwy

Motylkowa Kuchnia
sernik ze śliwkami w galaretce... 167

cukier, 1 mały cukier waniliowy, 1 kg ser sernikowy wiaderko,1 opakowanie budyń waniliowy,1 szklanka rodzynki sparzone, 200 gram herbatniki petit beurry,1/2 kostki miękkie masło, 8 sztuk śliwki bez pestek, 1 opakowanie galaretka pomarańczowa żółtka z cukrem i cukrem waniliowym dobrze ubić na kogel-mogel do masy jajecznej dodać ser z wiaderka, budyń, i dobrze wyrobić mikserem dodać(...)tortownicy wsypać zmiksowane herbatniki z masłem i lekko je ubić do dna formy wlać ciasto i piec w 200C około 45 minut i po upieczeniu w formie dobrze wystudzić na zimny już sernik wokół rantu ułożyć umyte i osuszone połówki śliwek zalać wierzch tężejącą galaretką rozpuszczoną w 400 ml gorącej wody sernik jest po prostu smaczny.......polecam......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
21. Keks napakowany bakaliami 118

Keks jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można przechowywać go bardzo długo. Najlepszy jest po 2-3 dniach, gdyż nabiera wilgoci i aromatu. 150 g rodzynek 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 150 g orzechów, śliwki suszonej, żurawiny 100 ml rumu 200 g masła 150 g cukru pudru 4 jajka 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Rodzynki zalać rumem

Jadło i czytadło