ciasto z śliwka - 1330 przepisów (strona:43/89)

Nocny drożdżowiec 366

wymieszaniu ciasto przekładamy na dużą blachę (ja mam 36 cm na 25 cm) wysmarowaną margaryną i posypaną delikatnie bułką tartą, do zimnego piekarnika. Teraz na ciasto układamy owoce jakie lubimy, mogą to być porzeczki, śliwki czy jabłka, a ja czasem robię bez owoców; na wierzch kładę tylko samą kruszonkę.Piec w 180 stopniach ok 50 minut (grzałka ustawiona na górę

upichcic
Ucierane ciasto z truskawkami 266

wykładamy ciasto. Układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-40 min. Często takie ucierane ciasto robię w Thermomixie, gdzie wkładam wszystkie składniki i gotowe! Ciasto można zrobić z innymi owocami np.: z jabłkami, śliwkami, malinami, morelami... Prawda że proste? Więc do dzieła

Olikowa kuchnia
Ciasto owocowe na kruchym spodzie, z kawowym budyniem i chrupiącą kruszonką 224

zdarza mi się często ;) Zasmakowało mi połączenie kawowego budyniu, kwaskowatych owoców i kruchego ciasta...mniammm....Składniki:kruche ciasto - możecie zerknąć do >tego przepisu<dowolne owoce - ja wykorzystałam kilka śliwek, gruszkę, jabłko i 3 średnie brzoskwinie,2 - 3 łyżki brązowego cukru (w zależności jak kwaśne są owoce),2 łyżki masła(...)każdą śliwkę przekroiłam na 4 części i resztę owoców pokroiłam w podobnej wielkości kawałki.Masło roztopić na patelni i wrzucić owoce. Przesmażyć na większym ogniu, dosypać brązowy cukier i wlać sok z cytryny. Przemieszać i po około minucie odstawić z ognia. Lekko przestudzić.Formę do zapiekania wyłożyć papierem i na dno zetrzeć kruche ciasto na grubość

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jesienne ciasto owocowe. 221

Ciasto super łatwe ,szybkie i smaczne. Mix owoców jesiennych-jabłka ,śliwki ,gruszki ,winogrona. Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy 1 łyżeczka cynamonu 300 ml śmietany kremówki na wierzch Na dno średniej ,wysmarowanej  tortownicy wsypać pokrojone owoce i posypać cynamonem. Ja dno tortownicy obsypałem posiekanymi bardzo drobno orzeszkami

Kulinarny karnet Christophera
Słodko-kwaśno, krucho i puchato! 562

Ledwo dosięgając do stołu uwielbiałam zagniatać ciasta, wycinać ciasteczka z foremek i próbować pysznych mas. Tak zostało do dziś. No, może trochę urosłam :) Kruche ciasta mają to do siebie, że pasuje do nich mnóstwo połączeń. Śliwki, jabłka, truskawki, maliny, gruszki, aronie.. Cynamon, wanilia, kakao,bakalie... Kombinacji smakowych jest mnóstwo.  Dziś jednak przywołując lato w moim nadzieniu znalazły się

Sajkofanka smaku
Keks / ciasto na białkach z borówką amerykańską 185

Kolejny fajny pomysł na wykorzystanie zalegających w zamrażalniku białek. Zamiast piec kolejną pavlovą (klik) czy bezy, proponuję Wam wypróbowanie tego przepisu. Ciasto wychodzi bardzo puszyste, a owoce, to kwestia Waszego wyboru - maliny, borówki, śliwki itp. Spróbujcie. Ja wiem, że następnym razem, dodam więcej borówek, bo przyznam się bez bicia, ale sceptycznie podchodziłam do takiej ilości borówek i zmniejszyłam ich ilość

CookYourself
Knedle ze śliwkami, rozmarynem i Nestea 170

gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy a następnie mielimy przy pomocy praski. Ziemniaki wykładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę, wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy placuszki i na każdym dajemy po 1 łyżce dżemu ze śliwek. Zalepiamy w kulkę. Gotujemy we wrzątku partiami. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podajemy z bułką tartą albo ze śmietaną

Bon Appetit Małgorzaty
Muffinki małopolski smak – z jabłkami i śliwkami 190

troszkę cukru pudru waniliowego Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Obieramy i kroimy jabłka na małe kawałeczki, do których dodajemy pokrojone śliwki, cukier kryształ i cukier waniliowy. Stawiamy na gazie i dusimy aż jabłka zmiękną. Kiedy nadzienie będzie gotowe zabieramy się za ciasto. Najpierw przesiewamy mąkę do której dodajemy cukier, cynamon, sól, sodę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Następnie do suchych

Kuchenne Wariacje
Piernik staropolski ETAP II i III 192

ETAP II 4-5 dni przed świętami -  Ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na kształt blaszki na papierze do pieczenia (ciasto ma mieć

charlotte gotuje
Dietetyczne ciasto dyniowe 251

odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dodajemy mąkę, olej, jogurt naturalny, siemię lniane, otręby, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sodę i dokładnie mieszamy. Śliwki kroimy na mniejsze części i wrzucamy do miski z ciastem, dodajemy również nasiona słonecznika i całość przelewamy do formy (keksówka o długości 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Mango Papaja
Baba drożdżowa „leniwa” z kruszonką 267

Uwielbiam drożdżowe ciasta , ale niestety nie mam cierpliwości do ich wyrabiania.Drożdżowe z kruszonką …Drożdżowe ze śliwkami …Drożdżowe z brzoskwiniami …I zwykłe drożdżowe bez żadnych dodatków!I ten zapach unoszący się w domu jeszcze przez długie godziny!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto drożdżowe , które absolutnie nie wymaga wyrabiania!Zasypujemy , zalewamy i zostawiamy , żeby pracowało

Ostra na Słodko
Pierogi z sezonowymi owocami 194

wyobrażam sobie, żeby moje dzieci nie poznały smaków mojego dzieciństwa. Sezonowych owoców, z których mama wyczarowywała nie tylko ciasta kruche i ucierane z prodiża, ale też letnie obiady na słodko. Ryż z truskawkami, makaron z serem i jagodami, knedle ze śliwkami. Bardzo, ale to bardzo mile wspominam pierogi z jabłkami. Jeszcze ich nie robiłam w moim dorosłym życiu i jestem(...)family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 3-4 łyżki jogurtu naturalnego ½ szklanki ciepłej wody szczypta soli oraz: w sumie ok. 700 g sezonowych owoców: np. truskawki, czereśnie, wiśnie, śliwki, jagody 2-3 łyżki stopionego masła ew. śmietana Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy

bistro mama
Jak odczarować lato porzeczką 189

książce nie wyjaśnia do końca jaka jest ta beza w środku, nie jestem pewna, czy to autor miał na myśli. Moje ciasto miało bezową skorupkę na wierzchu i delikatną piankę w środku, jak na klasycznym placku ze śliwkami mojej mamy. Jak dla mnie to był wielki atut, i z dziką radością pochłaniałam tą tartę do kawy. To jedno z tych

les mirabelles
Tartaletki z suszonymi śliwkami 196

teflonową patelnię z niewielką ilością wody i cynamonem  dusimy na małym ogniu, mieszając i co jakiś czas dolewając wody, aż śliwki zmiękną, a z wody stworzy się coś na kształt syropu mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut rozsmarowujemy ciasto w dwóch silikonowych mini foremkach na tarty wstawiamy do piekarnik nagrzanego do około

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jak zrobić przepyszne knedle? 233

dodajemy jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, wyrabiamy ciasto na jednolitą masę i przekładamy na stolnicę posypaną wcześniej mąką pszenną.  Z kuli ciasta formujemy wałek i kroimy, tak jak kopytka. Z każdego formujemy placek, na którym układamy śliwkę, całość sklejamy i formujemy kulkę.  Gotowe knedle układamy na desce posypanej mąką pszenną.  Gotujemy w dużym garnku wodę na knedle

Moja smaczna kuchnia