miękkie - chwilę przestudzić i przepuścić przez praskę. Do tak przygotowanych ziemniaków dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól i dokładnie wymieszać (nie ugniatać). Z ciasta odrywać kawałki, spłaszczać w rękach, na środek nakładać śliwkę i posypujemy ją ok.1/4 łyżki cukru, po czym zlepiamy dokładnie brzegi ciasta i toczymy chwilę w rękach, żeby uformować ładną kulkę. Gdyby ciasto Wam się
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!masło i dodajemy do miski. Potem mleko. Starannie mieszamy. Teraz przesiewamy do całości mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy wykonując łyżką ósemki, aż powstanie gęste, gładkie ciasto. Przelewamy do tortownicy na śliwki i pieczemy przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Możemy od góry posypać brązowym cukrem i podajemy gorące. Smacznego! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder Manufactureowoce tzw. z odzysku czyli z kompotu :). U mnie wersja z dżemem, a nawet z czterema rodzajami dżemu, którymi obdarowała mnie Ewa: wiśnia, pigwa, wieloowocowy i śliwka :). Trudno jest zepsuć to ciasto, więc polecam wszystkim!, nawet tym, którzy twierdzą tak jak moja siostra, że potrafi upiec tylko zakalca :). Składniki na dużą blaszkę 35x24 cm: 3 szklanki mąki
Apetyczna babeczkaplastry ciasta Filo 1 kubek mleka 4 łyżki masła 8 dużych jabłek cukier puder 1 op masy marcepanowej 1 kubek suszonych śliwek bez pestek 1 jajko 2 łyżki cukru muscovado cynamon goździki cukier waniliowy Przygotowanie: ciasto Filo układamy na mokrym, czystym ręczniku piekarnik nagrzewamy do 175*C każdy plaster smarujemy mlekiem, tniemy ciasto na nieduże trójkąciki jabłka myjemy, obieramy, kroimy(...)kosteczki. Wrzucamy do miski, doprawiamy cynamonem, goździkami, cukrem waniliowym Dorzucamy suszone śliwki masę marcepanową mieszamy z jajkiem, cukrem muscovado, a następnie z jabłkami formę żaroodporną smarujemy masłem, wsypujemy jabłka i przykrywamy trójkącikami z ciasta filo, gdzieniegdzie łyżeczką nakładamy kawałeczki masła Wstawiamy do piekarnika, pieczemy około 25 minut na złoty kolor Serwujemy na gorąco lub na zimno z lodami lub bitą
Luźna KuchniaSkładniki na około 10 bajaderek: 500 dag pokruszonego ciasta (mniej więcej blaszka 20x20) 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka 1/2 szklanki rodzynków namoczonych w ciepłej wodzie 1/3 szklanki płatków migdałowych lub innych orzechów 1/3 szklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki(...)łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta dodajemy kakao i płatki owsiane, mieszamy. Śliwki kroimy w kosteczkę. Dodajemy do suchych składników mleko, dżem, aromat i alkohol oraz bakalie (rodzynki, migdały i śliwki) Wszystko dokładnie ugniatamy na jednolitą masę. Z przygotowanej
Mania Gotowaniasklepie... a że miałam upiec ciasto, to tak wyszło... i miało być z kruszonką, ale strasznie się spieszyłam, więc zostało z cukrem pudrem. Nawet lepiej ;)Jogurtowe ciasta są super bazą pod różne owoce, śliwki, jabłka czy właśnie np. rabarbar, który owocem podobno nie jest ;) W każdym razie ciasto idealnie komponuje się z kwaśnym rabarbarem.Skończyły mi się drewniane patyczki, postanowiłam
Kraina Tysiąca Smakówśliwek węgierek z czekoladą i wanilią tworzy fantastyczną całość, która zachwyca przy każdym kęsie!„Czekośliwkę” można zajadać na kanapki … do naleśników … do ciast i deserów.Smakuje obłędnie! SKŁADNIKI:* śliwki węgierki – 2 kg* cukier – ok. 200 g* czekolada deserowa – 100 g* kakao – 3 łyżki* woda – 1 szkl* wanilia – 1 laskaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkojest dużo wolnego czasu. Jednak na co dzień sprawdzają się proste , które wykonuję się szybko i bez problemowo a rezultat cieszy oko domowników. Ciasto ucierane z truskawkami lub śliwkami czy rabarbarem spełnia wszystkie te warunki. Jest znakomite! SKŁADNIKI: (forma 22x 22 cm) 25 sztuk truskawek 10 dag stopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka(...)cukrem, oraz cukrem waniliowym na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło, śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu ułożyć truskawki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze
RAROSSAciacho śliwkowe na kruchym spodzie posypane kruszonką. No co tu dużo pisać, bardzo smaczne, szybkie i szybko znika. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 40x25 cm. ) śliwki najlepiej węgierki, ale mogą być każde inne ok.1 kg. Ciasto - 45 dkg mąki - 20 dkg cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - kostka masła 25 dkg - 2 zółtka - 1 jajko - śmietana 2 łyżki Kruszonka(...)mąkę i cukier siekam z zimnym masłem, zagniatam i wstawiam do zamrażalnika. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i przekładam na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blaszkę. Na ciasto układam gęsto przekrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Śliwki posypuję delikatnie cukrem i bułka tartą. Na koniec na całośc ścieram na tarce o grubych oczkach zamrożoną kruszonkę. Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze
Kuchnia z widokiem na ogródczasem jednak napada mnie chęć na coś słodkiego. Ostatnio piekłam śliwki pod kruszonką, dzisiaj pora na jabłka. Przepis podobny, nieco inny sposób robienia kruszonki a ciasto zdecydowanie mniej słodkie niż to ze śliwkami. Smaczne i szybkie, jadłam i ciepłe i zimne. Obie wersje bardzo dobre. Polecam!oryginalny przepis z tej stronyskładnikiok 900 g jabłek25 g cukru brązowego
Stare Garyniż cukinia, która również ma wszechstronne wykorzystanie. Pomyślałam więc, skoro cukiniowy chlebek to czemu nie dyniowy?W końcu jednak, porcję ciasta wystarczającą na dwie keksówki przelałam do małej, kwadratowej formy 20x20 cm, nadając kształt placka.Dodatek płatków migdałowych i suszonej śliwki ciekawie wzbogaca smak jak i strukturę.Placek jest wilgotny, a zarazem lekki i delikatny jak chmurka. Pięknie pachnie i rozpływa(...)pieczenia i sodą. Wsypuję sypkie składniki do miski z dynią i dokładnie łączę ze sobą w jednolita masę. Na samym końcu wrzucam posiekane śliwki suszone oraz płatki migdałów. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, wygładzam wierzch. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę 50-55 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po upieczeniu zostawiam placek w uchylonym piekarniku
W kuchni Karmel-itkiJest to placek ,który robiłam w ten sposób ,po raz pierwszy i musicie mi wierzyć, nie po raz ostatni. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione śliwki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać! 1 kostka margaryny PALMA (250 g) 2 i 1/2 szklanki mąki (430 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru pudru(...)może być więcej, ja dałam śliwki-placek ze śliwkami jest genialny ! szczypta soli Żółtka oddziel od białek. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę PALMA pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam CCMajor Kenwood i mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta to zaledwie kilka sekund. Masę przełóż na podsypany
Z Kuchni Do Kuchniwcześniej sparzonych, osuszonych i drobno pokrojonych Wykonanie : Mąkę pszenną przesiałam do miski, wsypałam mąkę żytnią i wlałam wodę i całość wymieszałam. ciasto jest raczej luźne.Odstawiłam na 15 minut. Po tym czasie dodałam zakwas, drożdże, sól i śliwki. Krótko wymieszałam tylko do połączenia składników. Odstawiłam łącznie na 30 minut - w połowie tego czasu krótko wyrobiłam. Długą blaszkę 31x12x8 posmarowałam olejem(...)przełożyłam ciasto - odstawiłam do wyrastania. Kiedy ciasto podwoiło objętość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piekłam 15 minut, temperaturę zmniejszyłam do 200 stopni i piekłam kolejne 30 minut. Chleb z wyglądu jest podobny do chleba razowego z suszoną śliwką na zakwasie, stąd to samo zdjęcie
apetytnapieczeniedużej ilości powietrza - efektem tego będzie pięknie wyrośnięte ciasto w piekarniku podczas pieczenia i wielkie opadnięcie po wyłączeniu piekarnika (nie dotyczy zazwyczaj ciast drożdżowych), Jeśli do ciasta używamy świeżych owoców typu truskawki, śliwki, wiśnie itp., to po ich umyciu i osuszeniu powinniśmy je obtoczyć w bułce tartej - dzięki temu też zminimalizujemy ryzyko powstania zakalca, Formy, blaszki do pieczenia ciast zawsze
psgotujemyskładniki ciast powinny mieć temperaturę pokojową.Jest to przepis na blachę o wymiarach 24x28 cm.Margarynę można zastąpić masłem.Aronię można zastąpić innymi owocami np. jagodami, truskawkami, śliwkami, wiśniami, porzeczkami itp.Owoce do ciasta mogą być świeże lub mrożone.W przypadku dodawania do ciasta owoców mrożonych, nie należy ich wcześniej rozmrażać. Trzeba je wyjąć z zamrażalnika bezpośrednio przed dodaniem do ciasta
Gospodyni Miejska