etapie maksymalnego wykorzystania domowych śliwek (zresztą nie tylko śliwek) z tego powodu po raz kolejny na blogu nie tylko śliwki, ale i tarta. Przepis znalazłam w 36 numerze tygodnika "Twoje imperium", wzbogaciłam go jedynie płatkami migdałowymi. Ciasto 25 dag mąki pszennej 12 dag masła 1 żółtko 1 łyżka brązowego cukru szczypta soli 3 łyżki wody Nadzienie 1 łyżka cukru(...)łyżki wody. Całość szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić na pół godziny w lodówce. 2. Śliwki umyć, wypestkować, pokroić w ćwiartki. Formę do pieczenia wysmarować masłem, wylepić ciastem, ponakuwac w kilku miejscach widelcem i posypać cukrem pudrem. 3. Owoce poukładać na cieście, posypać cynamonem, brązowym cukrem oraz płatkami migdałowymi. Piec w temperaturze
Kuchenne aromatyprzyznaję się bez bicia, robiłam je w pośpiechu i o kruszonce zapomniałam. Przy kolejnym wypieku - na pewno nie pogardę kruszonką np cynamonową, jaką znajdziecie w przepisie na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką . Ahhh zostają u nas na dłużej. Proste w wykonaniu, jak każde muffiny , które znajdziecie na blogu. Składniki: * muffiny: - 4 jajka - 3/4 - 1 szklanka cukru - 4 szklanki
CookYourselfwięc ostrożni! 5. Zaleca się, żeby kamień nagrzewać około 30-60 minut przed położeniem na niego potrawy. Im dłużej - tym lepszy efekt. I poniżej zapowiedź najbliższego wpisu - ciasto drożdżowe ze śliwkami pieczone na kamieniu firmy Bakero ! :) Kamienie firmy Bakero znajdziecie tutaj: http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=2753216 Zachęcam również do odwiedzenia facebookowego profilu kamieni do pizzy BAKERO oraz oczywiście do polubienia profilu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Ostatnie dwa przepisy były na słodko. Bounty i ciasto drożdżowe ze śliwkami w kształcie ślimaka . Teraz trochę witamin:) Bardzo fajna sałatka na lekką kolację lub na posiłek do pracy - przełożyć do pudełka i narobić smaka koleżankom i kolegom :) Składniki: 8-10 liści sałaty lodowej 2 pomidory lub kilka koktajlowych (5-6 sztuk) pierś z kurczaka grzanki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comgruszką;suszoną żurawiną i miodem Ostatniego dnia wakacji masło orzechowe kręciłam, w między czasie przecier do słoików pakowałam i ciasto na focaccie zagniatałam..a i jeszcze kruche ciasto kakaowe ze śliwkami i malinami zrobiłam, a na koniec wodą z wiadra się oblałam(kto to wymyślił?!). Intensywnie, a miało być leniwie, ale miło było, szczególnie w towarzystwie. Dzisiaj placki
More food, love and dreamsdokładnie je odsączamy i osuszamy. Do ciast bezglutenowych lepiej stosować mniejszą ilość owoców, można dodatkowo oprószyć je mąką z dodatkiem proszku do pieczenia. Układając na wierzchu ciasta owoce – np. połówki śliwek, trzeba kłaść je skórką do dołu. Zapobiega to wsiąkaniu soku w ciasto i tworzenia się zakalca pod owocem. Nie otwierać piekarnika w czasie pieczenia. Najlepiej zaglądać do środka
głodny alergikcukier/miód) i dokładnie łyżką wymieszać składniki. Suszone śliwki otoczyć w mące aby wszystkie nie opadły na spód chleba. Można je pokroić albo zostawić w całości. Śliwki dodać do ciasta i wymieszać. Ciasto będzie rzadkie, ale właśnie takie ma być w tym wypadku. Blaszkę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przelać do niej ciasto chlebowe i odstawić w ciepłe miejsce
Ze smakiem i z pasjąspodu (przepisy pojawią się na blogu). Chantel (PRZY KUBKU KAWY) częstowała pysznym ciastem czekoladowym. Marta (RYBKA ZWANA MARTĄ) raczyła swoimi grissini. Grażynka (GRAŻYNA GOTUJE) miała ze sobą ciasto ucierane ze śliwką i placuszkipomidorowe. Mieliśmy okazję gościć dwójkę blogerów, ale niekulinarnych.Macieja ( ZUCH PRÓBUJE RYSOWAĆ ) orazDorotę ( THANK GOD I'M A WOMAN ), która przyniosła serniczek na zimno. ***********************************************************************************Po pikniku, mniejszą niestety już
W kuchni Karmel-itkiodwagę - byłam bardzo mile zaskoczona pozytywną odpowiedzią. W najnowszym numerze znajdziecie wszystko co najlepsze z jesiennych potraw. Z mojej strony kilka słów o śliwce i przepisy z jej wykorzystaniem. Składniki Kruche ciasto 300 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 2 żółtka 100 g cukru pudru szczypta soli 2 łyzki zimnej wody Dodatkowo 300g śliwek węgierek 1 łyżka mąki(...)rozwałkować i wyłożyć dno blaszki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec około 15 – 20 minut na złoty kolor. W między czasie śliwki przekorić na pół, wyciągnać pestki i wymieszać z 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Gotowy spód ciasta posypać startą czekoladą i poukładać owoce. Mniejszy kawałek ciasta zetrzeć na tarce o większych oczkach i posypać ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika
pink envelopeNigdy nie mogę się zdecydować co ze śliwkami lubię bardziej, ucierane ciasto z kruszonką czy drożdżówki :) Tym razem mam dla Was przepis na drożdżówki pełnoziarniste a zamiast kruszonki posypałam je migdałami, polecam! 350 g mąki pszennej z pełnego przemiału 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru trzcinowego 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju ok. 10 śliwek 2 łyżki(...)mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy na około 8 owalnych bułeczek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia a środek każdej ugniatamy. Odstawiamy na około 20 minut. Po tym czasie ponownie ugniatamy środek i układamy na nim pokrojone śliwki. Posypujemy je migdałami. Pieczemy ok. 25 minut
Mienta bloggodzinę do lodówki. Po godzinie ciasto wyjąć i rozwałkować na prostokąt lub kwadrat (mój miał ok 26x26 cm) Najłatwiej ciasto ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć folią spożywczą i wtedy wałkować . Rozwałkowane, nakłuć widelcem i równomiernie obłożyć odsączonymi śliwkami. Posypać płatkami migdałowymi - śliwki ułożyłam w 5 rzędach a migdały rozsypałam pomiędzy rzędami. Piec 30 - 35 min w piekarniku(...)Smacznego i Słodkiego! Uwagi : Być może użycie suszonych węgierek a nie śliwek kalifornijskich, spowodowałoby że placek byłby mniej słodki , w najbliższym czasie raczej tego nie sprawdzę. I jeszcze uwaga z ostatniej chwili - na drugi dzień słodkość gdzieś uleciała ! Tzn nadal ciasto należy do tych słodkich , ale już nie przesłodzonych, jest całkiem niezłe
Stare Garyjaja,szczypta soli,płaska łyżeczka proszku do pieczenia.Wszystkie składniki miksujemy. Niewielką brytfankę lub tortownicę smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszką manną. Wlewamy do niej ciasto. Na wierzch nakładamy pokrojone w kawałki sezonowe owoce. Pasują np. porzeczki, gruszki, śliwki, jabłka itd itp.Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut, do suchego patyczka.Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem
Z butelką mleczka w tleminut w temperaturze 180 °C. Razem ze mną kruche ciasta z dodatkiem owoców piekły: Joanna - Kruche ze śliwkami i nadzieniem żurawinowymAgnieszka -Tartaletki truskawkoweDorota -Galette ze śliwkami,czerwoną porzeczkąIwona -Kruche ciasto z jagodami Lidia - Kruche ciasto z malinami i borówkami Bożena-Tarta z budyniem i owocami
Moje domowe kucharzeniepiekarniku. Aby ciasto nie wyrosło nakłuć widelcem lub położyć na nim folię aluminiową i obciążyć np. fasolą. Budyń ugotować wg przepisu i przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć ciepły budyń. Na budyniu ułożyć połówki śliwek i figi pokrojone w ćwiartkę. Piec jeszcze 30 minut
Monia miesza i gotuje