podanego przepisu wyszła mi jedna duża keksówka ciasta. Składniki: 120 g mąki pszennej 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 3 jajka 2 łyżeczki olejku waniliowego 100 g czekolady gorzkiej ( 70 % kakao) 100 g suszonych śliwek 100 g orzechów włoskich 30 g kandyzowanej skórki(...)puszystą masę, pod koniec ucierania dodać stopniowo jajka, olejek waniliowy i rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę. Mąkę przesiać, dodać kakao, proszek do pieczenia i dodać do pozostałego ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać. Śliwki i orzechy pokroić na mniejsze cząstki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki, Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około
Na słodko lub wytrawniearomatem likieru. Składniki masy migdałowej powinny mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć z cukrem, dodać jajka a następnie mielone migdały i likier. Piekarnik rozgrzać do 190 °C. Śliwki osączyć. Na wystudzone ciasto nałożyć krem, powciskać owoce. Piec około 50 min, aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. W małym rondelku wymieszać konfiturę morelową z 1 łyżką likieru pozostałego(...)namaczania śliwek. Całość lekko podgrzać tak by składniki połączyły się. Każdą śliwkę posmarować powstałą glazurą. Dzięki temu sprytnemu zabiegowi śliwki zyskają nie tylko na wyglądzie ale i na smaku. Smacznego! :-) Toffik przez cały czas rozmarzony wpatrywał się w ciasto i co jakiś czas wymownie spoglądał jakby chciał powiedzieć: kiedy skończycie robić te zdjęcia i w końcu będziemy
maniapieczeniażałuję. Zapewniam Was, że do tego przepisu będę wracać jeszcze, oj będę:) Składniki ciasta przerobiłam trochę "pod siebie":) Składniki: 180 g masła; 160 g cukru pudru; 4 jajka; 1/2 łyżeczki esencji waniliowej; 225 g mąki pszennej; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; szczypta soli; około 15 śliwek lub moreli; 2 łyżki cukru pudru; Wykonanie: Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty(...)waniliową i przesianą przez sito mąkę pszenną oraz sól. Wszystkie składniki dokładnie połączyć ze sobą. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem pergaminowym formy do pieczenia (28x20 cm), wierzch ciasta lekko wyrównać. Śliwki lub morele umyć, osuszyć i przepołowić na pół, wyjąć pestki. Owoce układać na cieście przeciętą stroną do góry. Ciasto piec w 180 st.C około 30 minut. Po upieczeniu
In my kitchenpomysł na coraz dłuższe i chłodniejsze wieczory – śliwki z cynamonem pod orzechową kołderką w otoczeniu niezwykle kruchego ciasta. Mniam! Składniki Ciasto (porcja na 2-3 tarty) Ciasto można podzielić na porcje i zamrozić, nie będzie trzeba zagniatać następnym razem J ¼ kg mąki pszennej ¼ kg mąki krupczatki ½ szklanki cukru pudru 1 kostka masła roślinnego 3 żółtka ¼ szklanki śmietany(...)uzyskać konsystencję mokrego piasku. Dodać resztę składników i zagnieść elastyczne ciasto. Wstawić do lodówki na 20 minut. W tym czasie pokroić na ćwiartki śliwki, posypać cukrem i cynamonem. Odstawić na 10 minut. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wylepić formę do tarty. Ciasto powinno być cieniutko rozwałkowane – ok. 3 mm . Podpiec ciasto przez 10 minut w temperaturze
Kulinarne Inspiracjewyjętą 1/4 część ziemniaków z powrotem wrzucamy do miski, dodajemy 2 jajka i całość wyrabiamy. Ja akurat miałam śliwki zamrożone już rozpołowione i wypestkowane. Urywam kawałek ciasta, spłaszczam, umieszczam połówkę śliwki, dodaję pół łyżeczki cukru i zlepiam brzegi. W dłoniach formuję z ciasta kulki. Knedle gotuję w osolonej wodzie około 8 minut (na średnim ogniu) od wypłynięcia na powierzchnię. Knedle
upichcicmisce. Dolać podgrzane mleko i wymieszać 6-8 minut do otrzymania gładkiego, elastycznego ciasta . Dodac pokrojone w małe kawałki miękkie masło i zagniatać dalej. Ciasto przykryć folią i na całą noc umieścić w lodówce śliwki(...)pokroić w kostkę, zalać rumem i pozostawić na całą noc foremkę wysmarować masłem, wysypać mąką. W każde zagłębienie w foremce ułożyć po 1 migdale wyrośnięte ciasto wyjąć z lodówki i ocieplić. Wymieszac ze śliwkami. Uformować i ułożyć w foremce. Pozostawić przykryte folią na 1 godzinę, by wyrosło piekarnik rozgrzać do 200`C. Ciasto posmarować mlekiem i piec 30 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blogu Pieczarka Mysia wypatrzyłam przepis na ślimaczki i postanowiłam się z nimi zmierzyć, do czego i Was serdecznie zachęcam, bo warto ! Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Składniki na ok. 17 szt Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniego mleka 3 czubate łyżki cukru 1 jajko 50 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży Na nadzienie(...)przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Ciasto ponownie zagniatamy a potem musimy je rozwałkować na prostokąt o grubości 0,5 cm. Ciasto smarujemy roztopionym masłem, posypujemy przyprawami, a na koniec śliwkami. Następnie zwijamy je w roladę wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 2 cm plastry. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Kulinarne przygody GatityOstatni już przepis z wykorzystaniem naszych węgierek. Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Uwielbiam zapach drożdżowego ciasta, który wypełnia kuchnię. Lubię patrzeć jak bułeczki rumienią się w piekarniku. Lubię je jeść jeszcze ciepłe, czasami gorące, delikatnie oprószone cukrem pudrem nie rzadko wymieszanym z cynamonem. Tak właśnie pachnie jesień w mojej kuchni... Składniki na drożdżówki ze śliwkami(...)szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 125 g rozpuszczonego masła szczypta soli KRUSZONKA: 50 g masła 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru NADZIENIE: 500 g śliwek (umytych, osuszonych, wydrylowanych, podzielonych na 4 części) 1 żółtko do posmarowania cukier puder do posypania Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy w niej dołeczek. Drożdże rozcieramy
Rozpustne gotowanieSezon na śliwki trwa więc dziś proponujemy knedle z węgierkami. Miękkie ciasto otulające podgotowaną śliwkę i dodatek cynamonu tworzą pyszny obiad w formie deseru
Milion SmakówSezon na śliwki trwa a my robimy tunele śliwkowe, można ciasto zwinąć i zrobić roladę ale ja wolę je w formie tunelu. Wygląda trochę inaczej ale jest tak samo pyszne :) Przygotowanie ciasto to tylko 20 minut a do kawy jest idealne . Składniki: ciasto 8 żółtek 4 białka 80 g mąki uniwersalnej 20 g maki ziemniaczanej 100 g cukry(...)łyżki śmietany 18% 0,5 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 300 g śliwek bez pestek pokrojonych w ćwiartki Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodajemy kolejno żółtka, następnie powoli dodajemy cukier i makę cały czas ubijając. Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem pergaminowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Niezły Młyneksuszone śliwki – mniam – samo zdrowie w BARDZO przystępnej formie Składniki: 150 ml oleju rzepakowego śliwki suszone (tyle sztuk ile wam wyjdzie mufinek choć ja miałam małe śliwki więc dałam po dwie na sztukę) 250 g mąki 60 g płatków owsianych 6 łyżeczek przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody sól 2 jajka(...)składniki łaczymy z mokrymi i mieszamy łyżką aż wszystkie składniki będą wilgotne. Foremki wypełniamy ciastem do połowy. (należy zostawić ok 1/3 ciasta) Do każdej foremki wkładamy suszoną śliwkę i przykrywamy łyzka ciasta. Muffinki pieczemy w 180 C ok 20-25 minut. Po wyjęciu z foremek posypujemy cukrem pudrem i nasze zdrowe muffinki gotowe ! A dlaczego tak podkreślam, że są zdrowe
Kulinarna Patilogiakrótko zmiksować, wlać stopione, wystudzone masło i krótko zmiksować na gęste ciasto tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie smarować, do blaszki przełożyć ciasto i położyć mrożone śliwki piec w 200C około 45 minut, ciasto wyjąć z blaszki wystudzone ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem, ciasto jest łatwe, bardzo smaczne i można je upiec z różnymi mrożonymi
W Mojej Kuchni LubięWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Ciasteczka z ciasta francuskiego z śliwką są ekspresowe i bardzo proste do wykonania. Wystarczą 2 składniki z których można wyczarować pyszny deser. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłe, polecam. Post Francuskie ciastka z śliwką pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeświeżutkie borówki prostu z ogrodu. Jak je wykorzystać ? Polecam bardzo proste ciasto ucierane z borówkami i śliwkami. składniki na dużą blachę o wymiarach 32 x 42 cm: 250 g borówek amerykańskich 4 duże śliwki 300 g masła typu osełka 375 g mąki tortowej 9 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g cukru pudru(...)masę. Piekarnik nastawiamy na 175 C (termoobieg). Blachę smarujemy masłem. Wykładamy na nią ciasto (będzie dość rzadkie i bardzo klejące). Wygładzamy powierzchnię , układamy równomiernie borówki oraz śliwki pokrojone na małe segmenty (skórką do ciasta). Pieczemy ok 35 minut do suchego patyczka. Opcjonalnie można posypać kruszonką lub cukrem pudrem
noteskulinarnyfigaokazję wystąpić w Jej programie "Ewa gotuje":) Przepis na sernik odziedziczyłam po babci, jednak udoskonaliłam go dodając nasze ulubione śliwki węgierki. Spód jest dość nietypowy, ponieważ nie zawiera jajek. A sernik po prostu rozpływa się w ustach... Ciasto:150 g mąki pszennej, 80 g margaryny, 50 g cukru pudru, 2 łyżki śmietany 18%. Mąkę przesiać, dodać cukier puder(...)zmielić. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać do twarogu, krótko zmiksować. Delikatnie wmieszać białka ubite na sztywną pianę oraz proszek budyniowy. Na podpieczonym cieście ułożyć przepołowione i wypestkowane śliwki. Zalać masą serową. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Ostudzić w formie. Polewa: 100g białej czekolady, 150 ml śmietanki 30%, 2 łyżki cukru pudru. Śmietankę zagotować
Z miłości do słodkości