żółtkową, wymieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia, przesiać do piany, wymieszać. Przełożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy. Śliwki umyć, osączyć, wypestkować,oprószyć mąką.połówki śliwek ułożyć na cieście. Piec w 170 stop.przez 35 minut. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Kuchnia Danusimiksera na najmniejsze i stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy żółtka, przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao i delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki/łyżki. Na koniec dodajemy śliwki i ponownie delikatnie mieszamy je z ciastem. Przekładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia/posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/silikonowej (ja użyłam silikonowej), wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy(...)również można włożyć miskę do zamrażarki), dodajemy śmietan-fixy i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy do smaku cukier puder i kawę. Następnie dodajemy posiekane suszone śliwki i mieszamy szpatułką. Dekorujemy ciasto polewą: ~100g czekolady deserowej ~2 łyżki masła ~2 garści orzechów włoskich (do kupienia w OWOCOWY RAJ - KLIK ) Czekoladę i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy
chili & sugarpszennej 150g cukru 150ml oleju 150ml mleka 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki mleka 350g pokrojonych na kosteczkę jabłek (lub innych owoców, np. wiśni, śliwek) Wykonanie ciasta: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Po ubiciu wlewać powoli olej
Mania Wypiekaniadomu marudzenie o szarlotkę. Ja wiem, że to ulubione ciasto moich Chłopaków, ale nie lubię piec tego samego zbyt często. Jesień to rzeczywiście najlepszy czas na jabłeczniki albo ciasto ze śliwkami bo teraz te owoce są najsmaczniejsze. Jednak śliwki zostały przetworzone na powidła a jabłek było za mało żeby upiec blachę szarlotki więc zrobiłam coś zupełnie innego a jednocześnie trafiłam
Smaczna Pyzabyło i wytrawnie.A na moim stoliku znalazły się: * muffinki marchewkowe z biała czekoladą * muffinki brownie z kremem czekoladowym i malinai * piernik z cukinii ( lub kabaczka ) * kruche ciasto ze śliwkami i czekoladą * ciasteczka owsiane * koktajl mango-brzoskwinia * kompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki z czekoladą i cynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać się przepisy na owe smakołyki. Pozostałe
kolorowotorcikowoMoje pierwsze ślimaki drożdżowe, bardzo smaczne, idealne do kawy lub mleka. Powstały bardzo spontanicznie i miały być pierwotnie zwyczajnym ciastem drożdżowym ze śliwkami i kruszonką. Ale chyba nikt nie będzie miał im za złe, że przybrały taką postać. One same wydają się też być zadowolone, chociaż zniknęły w ciągu kilku godzin(...)homogenizowanego (ilość w zależności od konsystencji, jeśli jest rzadzy, trzeba wziąć nieco mniej) 40 g masła 2 żółtka (białka zachowujemy do posmarowania ciasta) szczypta soli skórka otarta z jednej sparzonej cytryny Nadzienie: 600 g twardych śliwek 100 g płatków migdałowych 5 łyżek brązowego cukru 3 łyżki bułki tartej lub pokruszonych herbatników (najlepiej razowych lub owsianych) kilka kropel aromatu migdałowego
Kuchnia PrezydentowejZaczyna się sezon owocowych wypieków. Nie ma nic lepszego niż drożdżowe ciasta z śliwkami czy truskawkami, nie wspomnę o czereśniach, które bardzo lubię i czekam na nie niecierpliwie. Tym razem jednak moim łupem w sklepie padł rabarbar. Kto z was nie jadł go w dzieciństwie? maczany w cukrze smakował najlepiej. No dobrze, sprawdzał się jeszcze pysznie na cieście drożdżowym. Myślałam
ciastkarnia na kruchym spodzieroztrzepać rózgą wsypać przesianą mąkę z proszkiem i sodą i wymieszać "byle jak" foremki silikonowe 4x7cm - do każdej foremki włożyć do połowy ciasta - 1 łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki - 1 łyżkę ciasta na wierzch piec w 200C około 20-25 minut - zostawić do do wystudzenia żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody mieszając i ostudzić zimną śmietanę ubić z cukrem
W Mojej Kuchni LubięCiasto robi się ekspresowo. W zamrażalniku zalegają jeszcze śliwki, postanowiłam je wykorzystać by zrobić miejsce nowym, świeżym owocom . Ciasto delikatnie wilgotne, a w smaku obłędne.. Warte spróbowania. Zapach unoszący się z piekarnika podczas pieczenia, pięknie otulił cały dom, smakiem słodyczy i śliwek. Inspiracje zaczerpnęłam od Ani z "Kto ugości moich gości" . Proporcje troszkę zmienione ;) Składniki(...)mnie śliwki mrożone - uprzednio rozmrożone i odsączone. Przygotowanie: spód formy wysmarować tłuszczem i posypać bułka tartą. Wszystkie składniki umieścić w misce, zmiksować i wylać do formy, śliwki układać skórką do ciasta, by miąższ by na wierzchu. Piec w 180*C około 30-40 minut - najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem gotowość ciasta. Posypać cukrem pudrem, gdy ciasto ostygnie
Garnkowe fanaberieByło już szybkie ciasto ze śliwkami teraz przyszła pora na wersję z jabłkami :) Składniki:2 szklanki mąki,1 szklanka cukru,4 jaja,10 łyżek oleju,10 łyżek gorącej wody, 2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżki kakao,cukier waniliowyjabłkacynamon Wykonanie:Żółtka ucieramy z cukrami i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia(...)Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim kawałki jabłek wymieszane z cynamonem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. Do pozostałego ciasta dosypujemy kakao i wykładamy na podpieczone ciasto , po wierzchu posypujemy resztą jabłek. Pieczemy dalej ok. 25 minut.Można posypać cukrem pudrem
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaZwykłe ciasto ze śliwkami nabiera tu całkiem nowego charakteru, a to za sprawą zdrowszych zamienników jego głównych składników. Chodzi przede wszystkim o mąkę: zwykła pszenna została zamieniona na zmielone migdały oraz mało u nas znaną mąką kasztanową (z kasztanów jadalnych nieuprawianych w Polsce), która nadaje wspaniałego orzechowego posmaku. Mimo, iż ten rodzaj mąki nie jest u nas popularny i raczej(...)niełatwo dostępny stacjonarnie (czasami znajdziemy ją w sklepach ekologicznych, ale głównie w internetowych) zachęcam do wypróbowania jej w ciastach. Także dodatek ksylitolu oraz oleju kokosowego świadczy o tym, że wypiek ten nie należy do typowych słodyczy, ale stanowi pożywną owocową przekąskę
Milion Smakówpojawił się pomysł na pyszne, puszyste ciasto migdałowe nadziane czereśniami i śliwką. Już wkrótce na blogu przepis. Są chętni na taki przysmak do kawy lub herbaty? ... migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką jest jeszcze gorące, właśnie wyjęłam je z piekarnika, a już kusi by je od razu zjeść
Słodkie okruszkirozłożymy jego przygotowanie na raty, a jest to możliwe - ułatwimy sobie pracę i skrócimy ten czas. A potem… pozostanie nam już tylko delektowanie się smakiem tartaletek sernikowych ze śliwkami. Składniki na ciasto: - 500 g mąki tortowej- 250 g margaryny (może być masło)- 1 szklanka cukru pudru- 1 jajko + 2 żółtka- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany- 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)szklanki cukru pudru- 4 łyżki mleka w proszku (instant)- 1 galaretka cytrynowa- 200ml wrzątku do rozpuszczenia galaretki- ekstrakt waniliowy Dodatkowo:- 10 śliwek- 3 łyżki cukru brązowego- 3 łyżki wody- 1 łyżka masła Kruche ciasto zagniatamy zgodnie z przepisem, jak na jabłecznik z budyniem. Ponieważ miałam do zużycia 2 kostki margaryny, zarobiłam więcej ciasta. Dzielimy na porcje, przekładamy do woreczków
mojewypiekiinietylkotego ciasta dodałam tylko łyżkę cukru bo śliwki takie słodkie, że byłoby przesłodzone. 1 szklanka pszennych otrąb - u mnie Dobra kaloria. Lubię je bo są bardzo lekkie. 1 szklanka mąki 4 jajka w pokojowej temperaturze ok 1 kg śliwek 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon płatki migdałowe Oddziel żółtka od białek. Białka ubij(...)koniec ubijania dodaj bardzo miałki cukier ok 3 łyżek stołowych. Dadaj żółtka. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia a na koniec otręby. Ciasto wylej na blachę ułóż śliwki skórką do dołu, posyp migdałami. Wierzch posyp cynamonem. Piecz w 170 stopniach 40 minut. W dołek po pestce można
AZgotuj!Kolejna propozycja drożdżowych wypieków żeby wykorzystać owocowy sezon tak więc dzisiaj drożdżóweczki ze śliwkami i kruszonką Składniki: 1. Ciasto: - 250g mąki pszennej - 75g mleka - 40g cukru - 4g suchych drożdży - 30g miękkiego masła - 1 jajko - 1/4 łyżeczki soli - 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 2. Kruszonka: - 30g masła (roztopionego) - 3 łyżki cukru - 1/4 szklanki mąki - 2 łyżeczki cukru z cynamonem(...)Owoce – wypełnienie: - 150g śliwek - łyżka bułki tartej - 1 jajko Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, mieszamy, wysypujemy na stolnicę i zagniatamy do momentu aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić do rąk. Tak wyrobione ciasto wkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką. Ostawiamy na jakąś godzinę aby wyrosło. Po tym czasie bierzemy nasze
Kuchenne Wariacje