mnie jakoś za ciężkie (?) nie wiedzieć czemu. Jedynie śliwki mogę jeść i jeść. Kto z Was również lubi śliwki? Jeżeli należycie do tej grupy, zaproszę Was na Cynamonowe ciasto ze śliwkami. Śmiało! Częstujcie się :)"Składniki:3 jajka5 łyżek cukru z cynamonemłyżeczka proszku do pieczenia85 g mąki pszennej15 śliwek węgierekSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wymieszany z cynamonem(...)proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy ją do masy jajecznej.Niewielką, kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie dno wypełniamy umytymi, osuszonymi i przekrojonymi na pół śliwkami. Wierzch zalewamy wcześniej przygotowanym ciastem. Pieczemy w rozgrzanym do 190`C piekarniku przez około 30 minut do złotego koloru.Studzimy w formie - posypujemy cukrem pudrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościtłuszczem blachę ( 25x40 cm ). Drugą połowę podzielić jeszcze raz na pół, do jednej części dodać kakao i zagnieść. Śliwki umyć, osuszyć, przekroić na pół, ułożyć równomiernie na cieście. Na śliwkach ułożyć 1/3 ciemnego i jasnego ciasta „poskubanego” na kawałki. Ubić pianę z białek, dodać resztę cukru i cukier waniliowy. Wyłożyć na owoce. Na pianę „poskubać” resztę ciasta. Piec 50 minut
Świat Smakumożna było z nich zrobić i na szybko wymyśliłam knedle Niestety są trochę pracochłonne ponieważ wcześniej trzeba ugotować ziemniaki (najlepiej dzień wcześniej), następnie po zagnieceniu ciasta każdą śliwkę trzeba zawinąć w ciasto. Warto jednak poświęcić im czas bo smakują rewelacyjnie. Są miękkie i delikatne Do masy dodałam dodatkowo twaróg dzięki temu wg mnie
Marta Gotujeprzepis Izy z bloga Smaczna Pyza. Składniki i wykonanie podaję za autorką. Składniki: - 1 kg ziemniaków- ok. 250g mąki pszennej luksusowej- 3 jajka- szczypta gałki muszkatołowej- 30 szt. śliwek węgierek (miałam inne dawałam po połówce)- 30 kostek cukruDodatkowo:- 2 łyżki bułki tartej- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych- ok. 12g masła- osolony wrzątek do gotowania- do posypania cukier, cynamon(...)śliwki nacinamy z jednej strony (jeżeli to są węgierki, bo duże przekrajamy na połówki – tak, jak u mnie) i wyjmujemy pestki. Wkładamy po kostce cukru i zamykamy śliwkę. Urywamy małe porcje ciasta, rozpłaszczamy na placuszek, kładziemy śliwkę (lub połówkę), otulamy ją ciastem i formujemy kulę. Odkładamy na blat posypany mąką. Każdorazowo lepimy tyle knedli ile nam się zmieści na jeden
mojewypiekiinietylkojesienią to zachwycałam się z Mamą pięknym złocistym lasem, a mi z jesienią kojarzą się śliwki, które kiedyś potrafiłam jeść tylko w postaci nieprzetworzonej, a teraz uwielbiam zapach ciasta ze śliwkami, zapach jesieni, ten zapach sprawia, że odpoczywam i cieszę się tym co jest. Doceniam chłodne wieczory, kubek kawy zbożowej i kawałek placek ze śliwkami, pachnącego wanilią i cynamonem. Składniki(...)dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko cały czas miksując. Formę o wymiarach 25×25 cm natłuścić i wysypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto, na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki. Oprószyć cukrem wanilinowym i cynamonem. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach przez około 35 minut. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.pldziś nadrabiam zaległości i dodaję przepis :) Każdy kto lubi wilgotne ciasta z kawową nutą będzie wniebowzięty, polecam wypróbować :) 400 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 3 łyżki rozpuszczalnej kawy 250 g maślanki 3 jajka 150 g cukru dark muscovado pół szklanki oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia ok. 10 śliwek polewa: 120 g masła 3 łyżki mleka 3 łyżki cukru(...)Mąkę mieszamy z cukrem, kakao, kawą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy je do składników płynnych i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy pokrojone w kosteczkę śliwki. Całość pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto wystygnie przygotowujemy polewę. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mleko, cukier puder, kawę i kakao dokładnie łącząc składniki. Mieszamy przez chwilę nie doprowadzając do zagotowania. Gotową
Mienta blogmąki , proszku do pieczenia , szklanki cukru , żółtek i masła zagnieść kruche ciasto. Włożyć w woreczek foliowy i zostawić na godzinę w lodówce. Połowę ciasta wyłożyć w blaszce , na ciasto ułożyć śliwki. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, pod koniec dodając kisiel. Wylać na śliwki i przykryć drugą częścią ciasta. Ja ścierałam ciasto na tarce. Piec około godziny
Magiczne Życie Martyprostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu. Składniki:500 g śliwek węgierekcynamon mielony700 g ugotowanych ziemniakówjajko250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej)szczypta soli1/2 szklanki(...)wałek o średnicy około 4 cm i kroimy w kawałki po 3 cm. Rozpłaszczamy je je na okrągłe placuszki. Na każdy nakładamy śliwkę, odrobinę masła i szczyptę cukru. Ciasto zlepiamy nad śliwką i mokrymi lub obsypanymi mąką dłońmi nadajemy całości kulisty kształt. W ten sam sposób przygotowujemy knedle z reszty ciasta. Ważne, by ciasta nie trzymać za długo na blacie
Smakowity Blog KulinarnyMuffinki kefirowe ze śliwkami i czekoladą Składniki: ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 cukier waniliowy - 3 jajka - 1/2 szklanki oleju rzepakowego - 1 duży kefir naturalny dodatki: - posypka - Maczek niebieski - posypka - Perełki ecru - śliwki - gorzka czekolada - ubita śmietanka 30% z cukrem pudrem - kruszonka (margaryna+cukier puder+mąka) Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie(...)Ciasto przygotowuję według przepisu Ciasto kefirowe z czereśniami . Ciasto przekładam do papilotek. Jedna łyżka ciasta, na to połówka śliwki bez pestki, znowu łyżka ciasta. Do części wtykam kostkę czekolady, niektóre obsypuję przygotowaną kruszonką. Przekładam wszystkie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około 45 minut Gdy ostygną, dekoruję
Kuchnia co dniaFale Dunaju to ciasto, które kojarzy mi się z dzieciństwem. Zawsze lubiłam się nim zjadać. Tym razem przygotowałam to ciasto w wersji ze śliwkami. Wyszło rewelacyjne. Warto je przygotować, bo jest przepyszne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek 25 dag margaryny 1 szklanka cukru 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki śmietany 18% ½ kg śliwek(...)delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie części. Do jednej dodaję kakao oraz śmietanę, mieszam. Na blaszkę (wymiary 22×30 cm) wylewam ciemne ciasto, wyrównuję. Na to wylewam ciasto jasne i wyrównuję. Śliwki przekrawam na pół. Usuwam pestki. Owoce układam na cieście, lekko dociskając. Ciasto piekę około 45 minut w temperaturze 175 stopni. 2. Krem: Budynie gotuję na mleku. Odstawiam
Tradycyjna kuchnia Kasiprzyprawa do piernika, proszek do p. mieszamy w jednej misce, a mokre czyli: jajka, serek, mleko w drugiej Miksujemy suche składniki z mokrymi ciasto odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie śliwki(...)myjemy, drylujemy i kroimy w kostkę formę do muffinek wykładamy papilotkami najlepiej silikonowymi do papilotek wykładamy najpierw około łyżki ciasta następnie niecałą łyżkę pokrojonych śliwek i znów łyżkę ciasta wstawiamy blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 25-30minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmieszając dodajemy po jednym jajku a potem po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej foremki. Śliwki myjemy i kroimy na połówki. Połówkami śliwek obkładamy ciasto w foremce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 C przez ponad godzinę (do tzw. suchego patyczka
Zainspirowana w kuchniMarcepan, orzechy i jesienne śliwki. Połączenie jak marzenie. Ciasto bardzo puszyste. Szybko znikające więc znaczy że smakuje. Składniki: 200 g margaryny/masła 200 g cukru 4 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 100 g marcepanu 280 g mąki pszennej 100 g tartych orzechów laskowych BackMit 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia 100 g jogurtu naturalnego śliwki cukier puder do oprószenia(...)laskowe oraz jogurt naturalny. Miksować na wolnych obrotach aż masa będzie miała jednolitą konsystencję. Tortownicę o średnicy 28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Na górze ułożyć śliwki skórką do dołu lekko wcisnąć w ciasto. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 170 st. Piec około 1 godziny do suchego patyczka. Ciasto wyjąć, ostudzić i zimne
Ala piecze i gotujeCiasta ze śliwkami mają w sobie coś takiego, co sprawia że zawsze wychodzą pyszne :) Podobnie jest w przypadku tego niesamowicie prostego, ucieranego ciasta, które dzięki dodatkowi mleka skondensowanego ma karmelową nutę, a za sprawą śliwek jest wilgotne i lekko kwaśne. Po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1 i 1/3 szklanki mąki 3 jajka 1 szklanka mleka skondensowanego słodzonego 200g masła 1/3 szklanki(...)Dodać Mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać delikatnie szpatulką, tak by wszystkie składniki się dokładnie połączyły i powstała gładka masa. 5. Śliwki przekroić na połówki i usunąć pestki. 6. Ciasto wylać do formy ( u mnie tortownica 22 cm) i ułożyć na cieście połówki owoców skórką do dołu, lekko je wciskając. 7. Piec 45-60 min w temperaturze
DefinicjaSmakugarnku zagotować masło z makiem i cukrem. Ostudzić. Dodać jajka i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na ciasto. Foremkę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Nałożyć ciasto, wyrównać powierzchnię. Śliwki opłukać, usunąć pestki, pokroić w ćwiartki, rozłożyć na cieście. Piec godzinę w temp. 200 stopni, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 20 min. Do ciasta można
Anioły w kuchni