lekko kwaskowymi śliwkami. Oj mówię Wam - niebo w gębie :) Jeśli macie tylko drożdże w domu i śliwki - do dzieła - nie będziecie żałować. Do tego zapach pieczonego drożdżowego ciasta i pieczonych śliwek, rozniesie się Wam po całym mieszkaniu. 'ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką' Składniki: - 5,5 szklanki mąki - 1,5 szklanki cukru + 1 łyżka stołowa - 35 g świeżych drożdży(...)dodać do mąki. Wyrobić hakiem do ciasta przez ok 5 minut. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Odstawić do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, na ok. 1h. Śliwki umyć i wypestkować. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch wyłożyć śliwki, skórką na dół. W każdą dziurkę po pestce, można opcjonalnie, nasypać trochę cukru wymieszanego z cynamonem (jeśli
CookYourselfŚliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałówSkładniki: 600 g dużych, słodkich śliwek 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki masła + masło do wysmarowania formy 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki drobnego, białego cukru 1 szklanka płatków migdałów Przygotowanie: Ciasto piekłam na blasze o wymiarach 26 cm x 30 cm Masło(...)pieczenia oraz 4 jajka, cały czas ucieramy. Gdy masa będzie gładka i gęsta ciasto jest gotowe. Do wysmarowanej masłem blachy wlewamy ciasto, wygładzamy, na wierzchu układamy kawałki śliwek. Ciasto pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 st. Gotowe posypujemy płatkami migdałów, możemy podać z lodami waniliowymi
Moja smaczna kuchniaPrzepis na szybkie i proste ciasto? Się robi! A że sezon na śliwki trwa - szkoda ich nie wykorzystać :) Składniki: 200 g mąki 40 g cukru pudru szczypta soli 2 żółtka 100 g masła opcjonalnie: 2-3 łyżki zimnej wody ok. 1 kg śliwek (po usunięciu pestek powinno(...)Wyrobione ciasto wkładamy na ok. 30 minut do lodówki, po czym wyjmujemy, wałkujemy na kształt koła. Wykładamy formę* tak, żeby brzegi ciasta wystawały poza nią. Na tak przygotowane ciasto wykładamy śliwki, które z wierzchu posypujemy cukrem pudrem i cynamonem. Wystające brzegi ciasta zakładamy na śliwki. Pieczemy przez około 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. *Wiecie co jest najlepsze
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!mąkę, mieszając dużą łyżką, gdy mieszanie będzie szło już opornie zagnieść ciasto na gładką masę, nielepiącą się do dłoni. Śliwki umyć i ostrożnie wypestkować, tak aby nie przeciąć całej śliwki. Ciasto dzielić ta kulki takiej samej wielkości jak śliwki (sprawdzona przeze mnie wielkość), każdą kulkę rozpłaszczyć dłonią Umieścić na środku śliwkę I zawijać z czterech stron Jak widać dziecinne proste
greenscarfrazu postanowiłam, że zrobię ją na niedzielę. Jestem zadowolona ze smaku, kruchości ciasta i świetnie komponujących się śliwek z masą budyniową. Nie macie pomysłów na ciasto ze śliwkami? Polecam ten. tarta przed włożeniem do piekarnika Źródło przepisu: "Życie na gorąco", nr 34/2013.Składniki:Kruche ciasto: 250 g mąki sól pół łyżeczki proszku do pieczenia 75 g cukru pudru(...)gęsty budyń. Śmietanę rozkłócić z jajkami i wmieszać do ciepłego budyniu, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty. Na ciasto wylać masę budyniową, na której trzeba ułożyć ćwiartki śliwek. Piec 45 minut w rozgrzanym do 160 st.C piekarniku. Podawać schłodzoną
Pasja Smakuucierane jest bardzo uniwersalny, można je przygotowywać z różnymi owocami. Najważniejsza sprawa, to ciasto z owocami zawsze wychodzi. Tym razem do przygotowania wykorzystane zostały owoce sezonowe: jabłka i śliwki. Polecam to Ciasto z owocami i kruszoną. Składniki na ciasto: 10 sztuk dużych śliwek, 2 jabłka 1 kostka margaryny palma z murzynkiem, 1 op. cukru wanilinowego Winiary 2,5 szkl. mąki(...)mleko i połowę opakowania cukru z prawdziwą wanilią, pod koniec wsypujemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułka tartą. Na ciasto wykładamy połówki śliwek skórką do dołu, oraz plastry obranych jabłek bez gniazdek nasiennych, posypujemy drobną kruszonką zrobioną z mąki, cukru, cukru wanilinowego, i margaryny. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w temp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPiernik z suszonymi śliwkami to szybkie ciasto, które w przeciwieństwie do tradycyjnych pierników, nie potrzebuje leżakować - ani przed, ani po upieczeniu. Konsystencja piernika jest lekko wilgotna i puszysta, podobna do tej w typowych ciastach ucieranych. Nie jest to ciężki, zbity czy suchy piernik, więc jeśli nie przepadacie(...)takimi, polecam Wam serdecznie poniższy przepis.Jak przystało na piernik, w jego składzie nie zabrakło miodu i przypraw korzennych, a dodatkami, według mnie bardzo świątecznymi, które wzbogacają smak ciasta, są śliwki suszone oraz ekstrakt i skórka z pomarańczy.Piernik przygotowałam w małej tortownicy o średnicy 17cm, można go też zrobić w keksówce o wymiarach 20x11x7,5cm, lub w większej tortownicy/formie zwiększając
Smakołyki Berenikiśliwek; 10 dkg zmielonych migdałów; 10 dkg pokruszonych biszkoptów; Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć pestki. Połówki śliwek ułożyć na masie serowej. Migdały wymieszać z pokruszonymi biszkoptami i posypać śliwki. Ciasto ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze około 40 minut w temperaturze 180 o C. Po upieczeniu wystudzić i dobrze schłodzić w lodówce
In my kitchenPleśniak to połączenie jasnego i ciemnego ciasta przełożonego aromatycznymi śliwkami. Lubię w nim te wyłaniające się za każdym kęsem różnej wielkości kawałki ciasta, pychunia :)Składniki:- 2 szklanki mąki- 1 kostka margaryny- 2 łyżki cukru- 1 łyżka proszku do pieczenia- 4 jajka- 1 opakowanie cukru waniliowego- 2 łyżki kakao- 2 łyżki cukru pudru- 1 kg śliwek lub słoik powideł śliwkowychPrzygotowanie(...)zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część rozwałkowujemy i wylepiamy nią blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto kładziemy przygotowane śliwki lub powidło śliwkowe. Drugą część ciasta zagniatamy z dwoma łyżkami kakao, rwiemy je na małe kawałki i kładziemy na śliwki. Białka, które pozostały z ciasta ubijamy na sztywną
Zainspirowana w kuchniPrzepis na to ciasto znalazłam tutaj: klik! , robiłam je już kilka razy i znalazłam swoje proporcje składników. Można użyć tutaj innych soczystych owoców, niż śliwki. Ciasto zawiera w sobie amarantus (szarłat), który nie jest u nas specjalnie rozpowszechniony. Jest jednym z najstarszych roślin uprawnych świata. Zawiera więcej składników mineralnych, niż pszenica (szczególnie duża zawartość żelaza, największa spośród wszystkich roślin). Poza(...)plasterkami masła, na to ułożyć połówki śliwek. Miejsce pomiędzy śliwkami, w małych ilościach, polać mlekiem. Piec ok. 25 minut w 200 stopniach z termoobiegiem. Ciasto będzie gotowe kiedy amarantus i mąka się przyrumienią, a śliwki się rozpłyną
Corner With Recipeszaręczam, że Wasze kubki smakowe oszaleją. A! I jeszcze muszę wspomnieć o cieście, które nawet na drugi dzień jest idealnie kruche, a jak widać na zdjęciach, śliwki trochę soków puściły :) Składniki: Na kruche ciasto: 1,5 szklanki mąki pół łyżeczki soli 2 łyżki cukru 150 g zimnego masła 2-3 łyżki zimnego jogurtu Na nadzienie: pół kg śliwek 2 łyżki(...)Przełożyć do miski, posypać cukrem i delikatnie wymieszać. Następnie ułożyć je na rozwałkowanym cieście zaczynając od środka w kształt przypominający muszlę ślimaka, zostawiając 5 cm margines. Zawinąć brzegi ciasta na śliwki tworząc zgrabny krążek. Wierzch ciasta posmarować wodą i posypać cukrem. Ciasto wraz z papierem przenieść na blachę z piekarnika. Piec przez ok. 40-45 min. Po wyjęciu ciasta
Domowa Cookierenka AgiCiasto ze śliwkami i czekoladą (oryginalny przepis z kolorowo-torcikowo ) Składniki: ciasto: - około 3 szklanki mąki - 200g margaryny roślinnej - 2 jajka - 4 łyżki cukru - 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: - około 1kg śliwek - 1 łyżka cukru - opakowanie cukru waniliowego - tabliczka gorzkiej czekolady - rodzynki Jumbo (kwaskowate) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy - cukier puder do posypania Forma: kwadratowa(...)cukrem waniliowym. Czekoladę ścieram na tarce. Po pół godzinie dzielę ciasto na pół i wałkuję. Na posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze wykładam cienko rozwałkowane ciasto. Na to układam śliwki, rodzynki i posypuję czekoladą. Wszystko przykrywam druga częścią ciasta i sklejam dokładnie.Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 35 minut Jeszcze ciepłe posypuję cukrem
Kuchnia co dniaJeszcze tylko zostawię przepis na ciasto ze śliwkami i kruszonką i zmykam na trzy dni. Delikatne w smaku, na wierzchu z chrupiącą kruszonką. Dokładnie takie jak lubię. Ciasto na maślance ze śliwkami i kruszonką Składniki: 3 szklanki mąki 3 jajka 2/3 szklanki cukru ½ szklanki oleju 1 szklanka maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia zapach waniliowy 30 – 40 dag śliwek(...)będzie gotowa dodać do niej resztę składników i dokładnie wymieszać. Tortownicę ( najlepiej z kominem) wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wlać do przygotowanej tortownicy gotowe ciasto. Wyjąc pestki ze śliwek, pokroić w talarki i ułożyć na cieście Przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki wymieszać i zalać gorącym roztopionym masłem. Przygotowaną kruszonkę ułożyć na wierzchu ciasta Wstawić do nagrzanego piekarnika
Na słodko lub wytrawniełyżki zimnej wody KREM 1 duże opakowanie śmietany (może być 12%) 1 opakowanie budyniu 2 jajka 1/3 szklanki cukru pudru 1/2 kg świeżych śliwek WYKONANIE Mieszamy mąkę z cukrem, dodajemy posiekane masło, żółtko i zagniatamy ciasto. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 1h. Chłodne ciasto rozkładamy w formie (można go wcześniej rozwałkować) na dnie i po bokach formy(...)obciążyć suchą fasolą lub grochem, aby uniknąć ewentualnych wybrzuszeń w cieście). Miksujemy składniki na krem, wylewamy je na upieczone ciasto i na wierzchu układamy pokrojone na pół lub ćwiartki śliwki. Ciasto wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na 35 minut
ZofianaDzisiaj przepis na ciasto śliwkowe, nooo mogłabym nawet powiedzieć, że śliwki z ciastem ;);) Zapraszam na ciasto baaaaardzo śliwkowe 200 g masła 200 g cukru 3 jajka 1 cukier waniliowy 240 g mąki tortowej 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 słoiczek powidła śliwkowego 800 g śliwek cukier puder do posypania brązowy cukier cynamon Nagrzewamy(...)dodajemy pozostałe składniki na ciasto i wyrabiamy, następnie wykładamy ciasto na blachę wcześniej posmarowaną masłem. Przekrawamy śliwki na pół i wyciągamy pestki. Powidło rozprowadzamy równomiernie po całym cieście, układamy bardzo gęsto śliwki. Posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Pieczemy 10 minut w temp. 150 stopni C (termoobieg), a następnie 25 minut w temp. 175 stopni C. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem
noteskulinarnyfiga