brioszki z kajmakiem i jabłkami Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Drożdżówki z karmelizowanym rabarbarem i imbirową kruszonką Szwedzkie bułeczki cynamonowe Drożdżowe bułeczki ze śliwkami Drożdżowe ciasto z gruszkami i śliwkami Proporcje na formę o wymiarach 24 x 30 cm Czas przygotowania: 160 minut Składniki: 2 szklani mąki pszennej szczypta soli 1/4 szklanki cukru(...)omączony blat i wałkujemy na prostokąt o wymiarach 24 x 30 cm. Ciasto przenosimy na wałku do formy i układamy na nim owoce, lekko je dociskając, śliwki układamy wycięciem do góry. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto posypujemy cynamonem, kardamonem i kruszonką. Pieczemy około 30 minut
Kulinarne przygody GatityPrzyszła taka pora roku, że należy piec ciasta z owocami. Tym razem w ruch poszły piękne śliwki. Ponieważ chciałam, aby ciasto było maxymalnie wilgotne wymyśliłam, że zrobię je na jogurcie. Poszperałam po przepisach i połączyłam dwa w jeden.Składniki:3 jajka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 szklanki mąki 1,5 szklanki cukru1/2 szklanki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru(...)skórka z 1 cytrynyJajka zmiksowałam z cukrem, potem dodałam stale miksując olej, jogurt, cytrynę i mąkę wymieszną z proszkiem i cukrem waniliowym. Jeszcze chwile pomieszałam i ciasto było gotowe. Czas wykonania: minuta osiem :)Śliwki pokroiłam na 4 (miałam bardzo duże) i obtoczyłam w mieszance cukru waniliowego, cynamonu i przyprawy do piernika. Ułożyłam na cieście. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego
Z butelką mleczka w tlecały czas miksując .Mąkęwymieszać z proszkiem do pieczenia ,dodać do margaryny i wymieszać .Podokładnym wymieszaniu dodać cynamon i zamieszać .Blachę wyłożyćpapierem do pieczenia ,łyżką wyłożyć ciasto .Na cieście ułożyćgęsto połówki wydrylowanych śliwek wstawić do piekarnika o temp,185-190 stopni i piec 45-50 minut
Anioły w kuchnimasła schłodzonego - 3 żółtka schłodzone - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 200 g cukru zmielonego (kryształ się nie rozpuści! ) - 3 łyżki jogurtu - plus mąka do podsypywania - 5 jabłek - 500 g śliwek Ciasto za pomocą noża zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. dodatkowo: -3 białka - 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka ubij na sztywną(...)pianę, dodaj mąkę ziemniaczaną i 1 łyżkę cukru. Schłodzonym ciastem wylep dno i brzegi , ułóż pokrojone w plasterki jabłka, na to ćwiartki śliwki, posyp 2 łyżkami cukru i cynamonem, wyłóż pianę z białek, ułóż na wierzchu pozostałe ciasto np. w formie długich paseczków. Pieczemy: 55-60 minut w nagrzanym piecu. Smacznego! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI
SMYKWKUCHNIpory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika firmy Skworcu i muszę przyznać , że przyprawy tak pięknie pachną , że moja szafka , gdzie je przetrzymuje przy każdym jej otwarciu , zachęca do częstego ich korzystania :)Przepis znalazłam(...)cukrem. Stopniowo dodajemy po jednym jajku. Mąkę przesiewamy , wsypujemy zmielone orzechy i proszek do pieczenia. Masę jajeczną łączymy ze składnikami suchymi i dodajemy jogurt. Przygotowane ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki myjemy , kroimy na pół i każdą obtaczamy w przyprawie do pierników , następnie układamy na cieście. Wkładamy foremkę do nagrzanego piekarnika do temp. 180 i pieczemy
Słodkości i nie tylkoJuż kiedyś pisałam jak bardzo zauroczyła nas baba drożdżowa z dodatkiem dyni- baba na bani, tym razem poszłam krok dalej i stworzyłam na tym przepisie ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek i kruszonki, no ba cóż by to było za ciasto drożdżowe bez kruszonki... W cieście nie ma ani grama produktów zwierzęcych więc może być ciastem wegańskim, dla mnie(...)Oetkera (nie trzeba)Składniki kruszonki:- 170g mąki orkiszowej typ750- 50g stopionego oleju kokosowego- 100g ksylitolu- 30g płatków migdałów- 1 łyżka mleka owsianego lub ryżowegoDodatkowo:- płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba)- śliwki, ilość wg uznaniaWszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem.*Przecier dyniowy:Możemy go przygotować
Smaczne Zdrowezamieszczam go do ogólnej wiadomości i ewentualnego wypróbowania, jest łatwy, a ciasto naprawdę smaczne i szybkie do wykonania.Składniki : 1 szklanka maślanki 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia owoce- najlepiej świeże, u mnie śliwki Wykonanie : Całe jajka ubić mikserem z cukrem Dodać stopniowo maślankę i ucierać W następnej kolejności(...)olej ( konsystencja ciasta jest wtedy rzadka, ale tak ma być) - ucierać Teraz dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia Po dokładnym połączeniu składników wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki Na wierzch kładziemy owoce, u mnie śliwki - ale mogą to być również pokrojone jabłka, gruszki- posypać kruszonką (po upieczeniu gdzieś mi uciekła:) Ciasto upiekłam w prodiżu, urosło dość wysokie Jeśli
Proste Potrawyblasze 30x40cm lub średniej tortownicy rozsmarować połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao ,25 g cukru i 3 łyżki mleka ,wymieszać . Na białe ciasto, nałożyć kleksami ciemne , robiąc marmurek. Na wierzchu ułożyć gęsto połówki śliwek ,posypać je cukrem waniliowym. Piec w temp.175 stop.40-50min. Na zimne ciasto nałożyć ubitą śmietanę
Kulinarny karnet Christopheraminutę utrzeć na gęste ciasto tortownica 24 cm - wysmarować masłem i posypać tartą bułką w blaszce rozsmarować połowę ciasta i położyć dość duże banany resztę ciasta rozsmarować na bananach i poukładać wypestkowane śliwki piec w 200C około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem i można zajadać ze smakiem do kawki, herbatki...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięprzepisu od Truskawkowej Ani, z jej książki. Ciasto jest niezwykle puchate i niech nie korci Was, aby dodawać więcej mąki. Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant ok 250 ml mleka 0,5 szklanki cukru 100 g masła szczypta soli 2 jajka 1 żółtko śliwki, jabłka kruszonka: 60 g mąki 40 g masła(...)ciepłe masło i nadal wyrabiać. Ciasto będzie dość mokre, ale elastyczne. Odstawić miskę pod przykryciem do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu położyć owoce (śliwki przekrojone, skórką w dół). Z masła i mąki wyrobić palcami kruszonkę. Dodać cukier i wymieszać. Gotową kruszonkę wysypać
Sto kolorów kuchnichętny? ;-) Obłędna "szarlotka" z polskimi jabłkami, śliwkami i gruszkami, z dodatkiem waniliowej bezy. Idealna kruchość ciasta, soczyste i aromatyczne owoce i miękka beza. Hmmm Moja dieta została złamana i kawałeczek zjadłam nie dało się oprzeć ale od razu następnego dnia nadgoniłam kolejnym treningiem i biegiem ;-) Kilka słów o cieście kruchym... MUSICIE TO WIEDZIEĆ .... - stosunek wagowy tłuszczu do mąki waha(...)zagniatamy, robimy to jak najszybciej. Ciasto owijamy folią i schładzamy w lodówce minimum 40 minut. Ciastem wylep dno i boki tortownicy, zostaw część ciasta na wierzch. Na cieście ułóż pokrojone i wydrylowane śliwki, jabłka i gruszki. Z ciasta wytnij paski. Pianę z białek ubij an sztywno, dodaj cukier, ubijaj aż się rozpuści, następnie dodaj proszek- budyń. Wymieszaj delikatnie
SMYKWKUCHNIśliwkami, upiekłam i ja!!!Moje pierwsze ucierane ciasto... Mało tego smakowało wszystkim, którzy próbowali :))Przepis znalazłam w: "Przyjaciółka poleca: Książka kucharska - 600 przepisów na każdą okazję". Ciasto ucierane ze śliwkami. Składniki na tortownicę 24 cm.: 350 g mąki; 4 jaja; 200 g margaryny o temperaturze pokojowej; 200 g cukru pudru; 1 łyżeczka soku z cytryny; 1/2 opakowania cukru waniliowego(...)sztywno (ze szczyptą soli - łatwiej :)). Dodajemy po jednej łyżce piany do pozostałej masy i bardzo delikatnie mieszamy. Do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, przekładamy ciasto. Na wierzch układamy połówki śliwek skórką do dołu, posypujemy owoce cukrem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i pieczemy około 1 godziny; do suchego patyczka. Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem
Miksturowniktemu piekłam je z jagodami ze słoiczka >klik!<, dzisiaj ze śliwkami. Jakby nie patrzeć, mamy jesień, a śliwka to jeden z głównych jej owoców. Grzechem byłoby nie wykorzystać jej do ciasta :)Ciasto jogurtowe jest dość wilgotne, na drugi dzień (o ile wytrzyma tyle) można je bez obaw podać - niewiele traci na swojej(...)Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać stopniowo do reszty składników, delikatnie mieszając i wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta delikatnie obsypać mąką - można zrobić to używając sitka. Na wierzchu ułożyć cząstki śliwek, które dzięki mące nie opadną na dno. Piec przez około godzinę w temperaturze 180 stopni.Jeśli ułożycie mniej owoców, wtedy ciasto
Codzienna kuchnia niecodziennadłuższego czasu chodziło za mną ciasto ze śliwkami i wreszcie znalazłam chwilkę, żeby je upiec. Przepis poleciła mi siostra, która wypatrzyła je na Kwestia Smaku. Oryginał był z morelami, a kruszonka z samymi migdałami. Przeliczyłam na małą blaszkę (nie była to mądra decyzja!), dosypałam orzechów do kruszonki, a do samego ciasta dodałam mniej cukru. No i owoce jesieni(...)Masło trzeba roztopić w rondelku, a kiedy wystygnie wymieszać z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta. 2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy owoce - jabłka obieramy i kroimy w "ósemki", śliwki kroimy na pół. 3. Oddzielamy białka od żółtek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę
Kraina Tysiąca Smaków