stopni GÓRA-DÓŁ. Ciasto równamy i wykładamy maliny. Teraz jeżeli są kwaśneposypujemy lekko cukrem.Pieczemy ok .35 minut/200 st.Metodą patyczka sprawdzamy gotowość ciasta do zjedzenia.Powinien być suchy.Oczywiście zamiast malin mogą być śliwki, wiśnie, jabłka,gruszki. Co kto lubi.Na małą tortownicę będzie to odpowiednio- 3 jaja, 120 gr.masła, 5 łyżek cukru, 10 łyżek mąki, 1/2 łyżeczki proszku
Pasje JolkiZrób zagłębienie w mące, wlej rozczyn i odstaw w ciepłym miejscu, aby drożdże ,,ruszyły,,. Gdy rozczyn zacznie pracować, dodaj wszystkie ziarna, otręby i pokrojone śliwki. Stopniowo dolewaj wodę i wyrabiaj ok. 10 minut. Następnie ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, do czasu, aż wyraźnie zwiększy swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przełóż do dwóch form keksowych i odstaw na 15 minut
Apetyczna babeczkamiksujemy. Odstawiamy misker. Dodajemy partiami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszamy całość drewnianą łyżką. Na górę wykładamy wydrylowane, przepołowione na pół śliwki (skórką do dołu). Uwaga- ja swój zrobiłam z..kruszonką! Ciasto pieczemy przez ok. 50-60 min. w temp. 160 stopni (należy sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone). Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem
Z Kuchni Do KuchniNutella śliwkowa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżką z słoika. Świetnie się sprawdza jako dodatek do gofrów, naleśników, ciast i deserów. Zachęcam do zrobienia, póki mamy sezon na śliwki Post Powidła śliwkowe z czekoladą pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeDojrzewał rzeczywiście długo, bo aż cztery tygodnie, ale warto poczekać. Ciasto wyszło bardzo aromatyczne, aczkolwiek jakby nieco nie dopieczone, ale nic mu to nie ujmuje w smaku:) Na początku ciasto jest dość twarde, ale z dnia na dzień jest coraz bardziej miękkie, dlatego lepiej upiec je na kilka dni przed Świętami. Inspiracja Składniki: 500g mąki pszennej, 250g miodu(...)przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól i korzenne przyprawy. Suszone śliwki posiekać, wraz z resztą bakalii dodać do masy. Wyrobić gładką masę. Ciasto przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 3-4 tygodnie. po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, po czym podzielić
Z miłości do słodkościjajko* 1 żółtko* szczypta soli* śliwki Sposób wykonaniaSkładniki na zaczyn połączyć ze sobą w kubku lub szklance i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.Mąkę przesiać najlepiej do większej miski, dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać. Dodać jajko, żółtko, letnie mleko oraz wyrośnięty zaczyn i wymieszać wszystko łyżką, następnie dobrze wyrobić ciasto już ręcznie (można to zrobić również(...)przed robieniem bułek, aby się nieco zagrzało.przed formowaniem bułek ciasto odgazować (lekko zagnieść). Odrywać porcje ciasta wielkości jajka lub nieco większe w zależności jakie duże mają być bułki (moje to małe bułeczki, których wyszło 18), uformować kulkę, rozpłaszczyć na placuszek, położyć wypestkowaną śliwkę (ewentualnie inne nadzienie) dokładnie zalepić i układać w ok 3 cm odstępach zlepieniem do dołu
Mix smakuKeks to jedno z popularniejszych ciast na polskich stołach. Każdy kto uwielbia bakalie - również zakocha się w tym cieście. Mocno bakaliowy wypiek, z przeróżnymi dodatkami począwszy od suszonych moreli, śliwek, daktyli, kandyzowanych ananasów, rodzynek a skończywszy na orzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm...Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki:szklanka mąki(...)wsypujemy łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy starając się, aby mąka pokryła każdą bakalie - dzięki temu zabiegowi podczas pieczenia suszone owoce oraz orzechy nie opadną na dno.Bakalie dodajemy do przygotowanego ciasta i dokładnie mieszamy. Masę wlewamy na wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy keksowej (12cm x 20cm). Wyrównujemy brzegi i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Pieczemy
Słodka Stronawymiarach 22 x 33 cm (lub większą: ciasto będzie niższe, lub tortownicę minimum 26 cm) wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzch wyłożyć opłukane i osuszone owoce, jeśli używamy moreli lub śliwek to układamy je rozciętą stroną ku górze.Piec w temperaturze 160ºC ( ja piekłam w 180 stopniach) przez około 50 – 60 minut
UgotujmyTo.plgalette z nadzieniem migdałowym i brzoskwiniami (przepis - klik), ale można do tego wypieku wykorzystać dowolne sezonowe owoce, np. jabłka, gruszki, śliwki, rabarbar. Warstwa nadzienia migdałowego (typu frangipane) wchłania sok z owoców i zabezpiecza kruche ciasto przez rozmięknięciem. Termin galette pochodzi z Francji i pierwotnie oznaczał tartę z nadzieniem z masy migdałowej zmieszanej z paseczkami skórki pomarańczowej, którą przygotowywano
Chilli Czosnek i Oliwajest tradycyjna to z pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów włoskich pół szklanki płatków migdałów 2-3 łyżki cukru wg. uznania kandyzowana skórka cytrynowa pół szklanki(...)minut w 180 stopniach C. Z pozostałego ciasta wycinamy gwiazdki. Pieczemy aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni C. Masa makowa: Mak wsypać do garnuszka, zalać woda tak aby był zanurzony i gotować na małym ogniu około 30 minut. Zdjąć z gazu i odcedzić. Mak zmielić w maszynce 2 dwukrotnie. Śliwki posiekać na dowolne kawałki. Rodzynki i śliwki namoczyć
Pyry na Gazczekoladą ubijamy, uważając aby się nie zważyła. Powidła podgrzewamy w rondelku razem ze skórką pomarańczową oraz pokrojonymi w malutką kosteczkę śliwkami. Gotujemy przez około 5 minut. Aby masa była bardziej zbita możecie dodać pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Ciasto przecinamy wzdłuż na pół. Przekładamy powidłami. Wierz oraz boki pokrywamy dokładnie kremem czekoladowym. Przechowujemy w lodówce, przed podaniem najlepiej wyciągnąć wcześniej
Mania Gotowaniamyślę, że tak naprawdę każde owoce, które nie są za bardzo wodniste, świetnie się nadadzą. Składniki (na 6 porcji): 2 arkusze ciasta filo (45 x 36 cm) owoce, np: jabłka, banany, gruszki, granat, truskawki, borówki, kiwi, śliwki... cukier puder do posypania Przygotowanie: Ja zaczęłam od przygotowania czegoś do zawinięcia moich paczuszek. Użyłam cieniutkiego drucika owiniętego folią aluminiową. Podobno istnieją takie
Zakręcony Widelecsmażymy, aż się zeszkli, ewentualnie dodajemy trochę wody, żeby się nie spaliła usmażoną cebulę dodajemy do sera i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku ciasto na pierogi robimy tak jak w przepisie na pierogi ze śliwkami i lepimy ;) pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy na małym ogniu 5-6 minut od wypłynięcia szynkę kroimy w kostkę
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpowidła śliwkowe, szczyptę sody i dokładnie mieszamy. Wylewamy na banany i pieczemy około 25 minut. Jemy na zimno. Wiem, wiem- nic w tym cieście naszego (śliwkowa nutella była przez nas robiona, ale z kupnych śliwek). Ale ta tarta jest odpowiedzią na moje dzisiejsze nieszczęścia, a że wyszła zacna, to pragnę się nią podzielić. Kombinacja lekko wytrawnej czekolady z śliwką
les mirabelles