czekoladowych smarowideł. Zainspirowałam się przepisem, na który natknęłam się u Gosi. Gorąco namawiam do ich przygotowania. Zimą będzie to wspaniały dodatek do naleśników czy ciast :) Mnie najlepiej smakuje ze świeżo wypieczonym chlebem :) Składniki: 2 kg śliwek, 1 kg cukru, 3 czubate łyżki kakao. Śliwki myjemy i kroimy na pół i pozbywamy się pestek. Zasypujemy cukrem i gotujemy przez godzinę
Delicious TitbitsNiezawodny przepis na keks. W smaku jest idealny. Lekko rumowy, bakaliowy, maślano-piaskowy. Do keksu dodajemy różne bakalie: rodzynki, figi suszone, morele suszone, śliwki suszone, można też dodać orzechy (jak ktoś lubi). Polecam bo ciasto jest naprawdę bardzo dobre. Niech dowodem na to będzie fakt, że nie zdążyliśmy zrobić więcej zdjęć jak to, które zamieściłam poniżej. ;) Keks PRZEPIS
coolinarnastrefa.blogspot.comprzygotowuję zazwyczaj w piątek wieczorem, koło 22 i daję mu wyrosnąć przez noc. Robię chleby z przewagą mąki żytniej i żytniej razowej, dlatego też nie stosuję podwójnego wyrastania - takie ciasto jest na to za ciężkie. Po wyrobieniu od razu wkładam je do docelowej formy. Rano, przed godziną ósmą, włączam piekarnik, by nagrzał się do temperatury 250 stopni i zaczynam pieczenie(...)praktykę.Składniki:150 g zakwasu żytniego razowego200g mąki żytniej razowej (2000)65g mąki żytniej chlebowej (720)100g mąki pszennej (550)10g soli350ml wody100g śliwek kalifornijskichziarna słonecznika do posypania wierzchu (można też dodać 100g do ciasta)masło i otręby do wysmarowania i posypania formy lub papier do pieczenia do wyłożenia formySposób przygotowania:Wieczorem, w dzień poprzedzający poranne pieczenie przygotować ciasto. Wymieszać
W kuchni wieczoremmąką żytnią, dodajemy otręby, zioła i sól. Wlewamy letnią wodę, następnie zakwas i mieszamy ręką lub mikserem do połączenia się składników. Dodajemy śliwki i lekko mieszamy. Keksówke o długości 25 cm natłuszczamy i posypujemy otrębami. Przekładamy ciasto chlebowe, wygładzamy, posypujemy otrębami, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto jest bez dodatku drożdży, wiec najlepiej zostawić do podrośnięcia przez noc. Wyrośnięte(...)ciasto wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut. Na dno piekarnika wstawiamy pojemnik z wodą. Sprawdzamy patyczkiem czy chlebek jest upieczony. Wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. * Inspirowałam się przepisem z bloga ‚White Plate’, wyeliminowałam z przepisu drożdże, zamieniłam niektóre zioła oraz sposób wykonania. The post Chleb na Zakwasie ze Śliwkami appeared first
Made By Mom And Sonproszku do pieczenia 400 g bakalii w tym- 200 g śliwek suszonych KRESTO + garść kandyzowanych owoców tropikalnych Skworcu- u mnie – ananas, melon, mango, posiekane orzechy włoskie. Dajecie na wagę i dopełniacie do 400 g mieszanką Cynamonowy Raj od Ziarenkowo- zawiera cynamon, który absolutnie musi być w tym rajskim cieście. Brązowy cukier trzcinowy Diamant do posypania po wierzchu WykonanieOdmierz bakalie(...)dodawaj mąkę i miksuj. Kolejno proszek do pieczenia, owoce tropikalne. Odłóż miksr i pozostałe składniki czyli śliwki suszone Kresto i ziarna od Ziarenkowo wymieszaj już ręcznie, łopatką, aż składniki ładnie się połączą ze sobą. Przełóż do keksówek, i piecz około godziny czasu, aż ciasto będzie twarde z wierzchu. Wyjmij, wystudz i wyłóż z formy na ściereczkę . Ciato idelane na drugi
Z Kuchni Do Kuchnizdrowa!Niesamowicie pachnie … a moja mama stwierdziła, że smakuje jak przepyszny sernik!Polecam!SKŁADNIKI:* kasza jaglana – ok. 2 szkl* śliwki – ok. 250 g* borówki – 100 g* cukier wanilinowy – 1 op* olejek waniliowy do ciast – 1 łyżeczka* cukier – do smaku – ok. 0,5 szkl* jajko – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy(...)wodzie.Dodajemy cukier, cukier wanilinowy, olejek waniliowy i jajko, a następnie dokładnie mieszamy.Naczynie do zapiekania/ keksówkę delikatnie natłuszczamy.Na spód wyciągamy połowę kaszy, wygładzamy, pokrywamy połową borówek i połową wypestkowanych śliwek.Przykrywamy resztą kaszy i układamy resztę owoców.Górę dodatkowo posypujemy łyżką cukru.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 25-30 minut.Podajemy lekko przestudzoną.Smacznego
Ostra na Słodkoinnego..no ale ciasto z orzechami jest ..proste do zrobienia ...nawet mikser nie potrzebny...a do ciasta pyszna kawa...a o kawie będzie wpis później.. 2 szkl.mąki 4 jajka 6 jabłek 1 szkl.dowolnych bakalii [ suszone ananasy,imbir, daktyle i śliwki, mix keksowy, orzechy ] 3/4 szkl. cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Jabłka obrać(...)jabłek. Dodać jajka i wszystko wymieszać łyżką.Przełożyć na blachę.Piec około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Razem ze mną ciasto z orzechami piekły: Joasia Marzenka
Moje domowe kucharzeniewidelca. Dodajemy ziemniaki, mąkę i jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy na miękkie ciasto. W razie potrzeby, dosypujemy mąki.Ciasto wyrabiamy na kształt walca i dzielimy na równe części. Każdą z wydzielonych porcji spłaszczamy. Na środek układamy śliwkę i zawijamy. Formujemy na kształt kulki. Gotowe układamy na stolnicy oprószonej mąką.Knedle przekładamy pojedynczo do gotującej i wrzącej wody
kulinarnyJapuree z dynii Hokkaido4 jajka3 łyżki mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowy40 dkg śliwek 2 łyżki posiekanych orzechów laskowychWykonanie:składniki na spód sernika zagnieśc razem na jednolita masę.dużą tortownicę o przekroju 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia,a bok wysmarować masłem.Dno tortownicy wyłożyć przygotowanym ciastem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180`C około 10 minut ser zmiksować(...)ZYCZE SMACZNEGO!Uwagi:śliwki pokroiłam w małe kawałeczki z obawy,by nie zatopiły się w trakcie pieczenia.Nietety część odwrócona skórkami do góry przypiekła się.Sliwki wystarczyłoby pokroić w ósemki i koniecznie wszystkie ułożyć skórkami do dołu,a ciasto spokojnie je utrzyma na powierzchni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wypróbowałam wskazówki Zdzisławy Skrodzki z "Kompoty, marynaty, dżemy " i powstało smarowidło, powidło...Tylko nie wiem czy mogę napisać, że moje powidło to jeszcze powidło :)A to dlatego, że śliwki smażyłam według przepisu 3 kolejne dni po około 20-30 min. dziennie i kiedy na trzeci dzień zaczęły mi się przywierać ( bałam się, że pomimo grubego dna w garnku - przypalą(...)ostatnim dniu dodałam ...cukier żelujący.W smaku powidła były super, nie za słodkie, nie za kwaśne, w sam raz do przekładania słodkich ciast, albo po prostu do smarowania pieczywka z masłem :)Składniki : 1 kg i 80 dag śliwek węgierek - moje były bardzo słodkie 20 dag cukru żelującego Przygotowanie : Umyte śliwki pozbawiłam pestek, pokroiłam drobno i rozparowałam pod przykryciem, mieszałam często
Proste PotrawyWykorzystując ostatnie śliwki, które o tej porze są naprawdę wyjątkowo słodkie, zrobiłam dziś na obiad knedle ze śliwkami, ale nie takie tradycyjne ziemniaczane, tylko serowe i jeszcze dosypałam do ciasta otrąb owsianych. Podałam je s sosem jogurtowym i cynamonem. Były przepyszne. Coraz bardziej się do nich przekonuję (knedli oczywiście, a nie otrąb bo te jak wiecie wciskam gdzie się
Wiem co jemlodówce, miałam ochotę na coś prostego z ich udziałem jako deser do obiadu. Słoneczna pogoda stanowczo mnie zdemotywowała do ciasta, więc postawiłam na crumble, czyli owoce pod kruszonką, którą wzbogaciłam o otręby. Poza tym wersja ze śliwkami należy do moich ulubionych – po upieczeniu są one lekko kwaśne i świetnie komponują się ze słodką górą. Oczywiście, możecie dać inne owoce
Fabryka pomysłówByły bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami. Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne(...)składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-28 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić
Mała CukierenkaByły bałwanki na patyku, czyli „cake pops”, kruche ciasteczka ułożone w choineczki, babeczki choineczki, pierniczki, babeczki prezenty. Wszystkie przepisy znajdziecie na stronie Nasze Ciasto, a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami. Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne(...)składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę pomarańczową, aromat i mleko. Dokładnie wymieszać do połączenia składników (można łyżką). 4. Ciasto przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC) przez około 25-28 minut. Piekłam
Mała Cukierenka