cukru brązowego 4 łyżki syropu klonowego 1 dużo jajko 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki sodki 1/2 szklanki mąki pszennej razowej 1 szklanka płatków owsianych 1 szklanka bakalii ; ja dałam śliwki i morele suszone- pokrojone oraz ziarna słonecznika. Do kawy upiekłam c iasteczka owsiane, bogate w błonnik, a w smaku mało słodkie(...)Masę pozostawić na około 30 min, by płatki nasiąkły ( ja dodałam jeszcze 2 łyżki mleka, bo moja masa była sucha i obawiałam się, że całość się nie połączy) Z ciasta formować ciasteczka wielkości orzecha włoskiego ( ja nabierałam na dużą łyżkę, a małą umoczoną w wodzie rozpłaszczałam na blaszce na papierze do pieczenia ) Piec około 10-12 min. w temp
Proste Potrawypieprzem i wyrabiamy na pulchną masę. Robimy farsz I: cebulę siekamy, pieczarki kroimy na plastry i dusimy na maśle. Dodajemy bułkę, sól, pieprz i mieszamy. Robimy farsz II: śliwki układamy na sicie, przelewamy wrzątkiem, studzimy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzane masło, dodajemy bułkę tartą, mieszamy, chwilę smażymy. Studzimy. Z mięsnej masy robimy płaskie mięsne placki. Na środek kładziemy trochę(...)ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko sól Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy, przeciskamy przez praskę, łączymy z jajkiem, mąką i szczyptą soli. Zagniatamy ciasto i dzielimy na kilka porcji. Z każdej porcji robimy niezbyt gruby wałeczek i kroimy ukośnie na kawałki. W garnku gotujemy osoloną wodę. Kopytka wrzucamy partiami na wrzątek, delikatnie mieszamy drewnianą łyżką
Marder&Marder Manufacturepewnie wszyscy czekają na tort... Niestety, muszę Was rozczarować - tortu nie będzie. Nie dzisiaj. W niedzielę mamy w planie przyjęcie urodzinowe, i to wtedy na naszym stole pojawi się ciasto wybitnie urodzinowe, które mam nadzieję, uda mi się sfotografować. W tajemnicy Wam wyznam, że kilka dni temu mi się przyśniło - dokładnie wiem, jaki efekt chcę osiągnąć, i miejmy nadzieję(...)przypalonego ryżu, dodałam kremówkę. I wiecie co? To był strzał w dziesiątkę! Śmietana bowiem nadaje całości niewiarygodnej więc, cudownie kremowej konsystencji. Rewelacja! Musicie tego spróbować!W ramach urozmaicenia wystąpiły śliwki, które akurat zalegały w naszej zielonej, owocowej misce. Wyszło pysznie.Waniliowy pudding ryżowy z karmelizowanymi śliwkamiSkładniki:(na 4 porcje)125 g ryżu750 ml mleka55 g cukru1 laska wanilii200 ml śmietany kremówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJedliście takie? Uwielbiałam zgrzytanie cukru i słodycz z jaką stapiał się z masłem. Zrobiłam sobie taką niedawno. Chciałam sprawdzić czy nadal tak samo smakuje. Zabrakło jednak zapachu dojrzewających śliwek, czterech par rąk i ciepłego uśmiechu pani Wandy. Są smaki, których nie da się odtworzyć. Nawet jeśli są najprostsze, już na zawsze karmić będą tylko naszą pamięć(...)mąki 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki kakao 75 g zimnego masła 3 łyżki mleka 1 łyżka miodu szczypta soli Wszystkie składniki przełożyć do miski i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Schłodzić w lodówce przez min.1-2 godzin. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 2-3 mm i wycinać krakersy dowolnego kształtu. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdym
KUCHARNIAjakie możemy przyrządzić są muffiny dyniowe. Składniki: 0,7 - 1 kg surowej dyni garść rodzynek / żurawiny 1 starte jabłko lub 100 g przetworów owocowych (dżem, duszone owoce,... - ja wykorzystałam śliwki jakie pozostały po odcedzeniu Nalewki śliwkowej) 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 2 jajka 3/4 szklanki(...)stopniach ok 25 minut, jednak przed wyjęciem z piekarnika sprawdzamy patyczkiem, czy środek muffinków jest suchy (upieczony). Jeśli patyczek po wyjęciu z ciastka będzie mokry, z pozostałościami surowego ciasta, to znak że jeszcze kilka minut powinny zostać w piekarniku. Smacznego
Taste Of My DayMasę makową można kupić w sklepie ..ale można także zrobić samodzielnie i będzie o wiele lepsza niż ta z puszki..Ja czasem kupuję i tą w
Moje domowe kucharzeniezakochał się w nich od pierwszego kęsa, a i mi bardzo posmakowały. Delikatne, ale stosunkowo sycące, cudnie pachnące migdałami, z chrupiącymi płatkami na wierzchu, i soczystą truskawką zatopioną w cieście... Pyszności.Tym razem białek miałam więcej, za to truskawek permanentny brak. Znaczy się - w sklepie można znaleźć, ale co to za truskawki...? Nie, zdecydowanie się nie nadają. I wtedy mnie(...)przez 25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Właśnie zaczął się listopad - wierzycie w to...? Czas pędzi jak szalony, a tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia... Na blogu brakuje jabłek, gruszek, śliwek... A przecież to wszystko jest w mojej kuchni! Tylko czasu na opowieści brak
Pożeraczka, czyli raz adobrzezewnątrz z płynną czekoladą i karmelem w środku. Idealny deser dla smakoszy czekolady. Mam nadzieję, że Wam posmakuje:) Deser idealnie smakuje z lodami waniliowymi, może również dodać gorące śliwki, wiśnie, maliny. Ja jednak tym razem pozwoliłam sobie na odrobinę szaleństwa w czystej postaci tylko z dodatkiem posypki z kakao, zostałam na moment uśmiercona dla otaczającego świata i oddałam(...)wysokości. Na środek kładziemy po łyżce masy kajmakowej. Boki mają być ścięte, natomiast środek ma pozostać płynny. Piec: 10-15 min w temperaturze 220 stopni Talerz i wierzch ciasta posypujemy obficie kakao. Podajemy na ciepło, od razu po wyjęciu z piekarnika Smacznego
KreatywnePinypogoni za słońcem - coraz wcześniej schodzącym ze sceny reżyserem. Balet motyli - lekki, delikatny, jakby nieświadomy swojego piękna. Tylko w słońcu, tylko na chwilę, tylko tam, gdzie przejrzałe śliwki nakarmią artystów ostatnimi kroplami słodkiego nektaru. Zastygam z zachwytu. Siedzę bez ruchu. Staję się częścią sceny, na której zaczynają się pojawiać najbardziej nieśmiali wykonawcy. Dzięcioł - elegancki, jak na artystę przystało(...)znak i rozpoczynamy nasze vendemmiamo. Wrześniowy performance, w którym my, publiczność, możemy brać udział. Rubinowym sokiem malujemy usta i palce. "Przy jednym ze stołów kobiety formują z ciasta płaskie chleby i układają na nim winogrona. Obficie posypują winogrona cukrem - białym i brązowym wymieszanym w równych proporcjach - a następnie świeżo zmielonym pieprzem. Potem wsuwają chleby do pieca opalanego drewnem stojącego
KUCHARNIAJest to idealny pomysł na prezent: pudełko z czekoladkami. Planowałam zrobić jeszcze więcej rodzajów pralinek ale czekoladowe serduszka nie udały się a na śliwki w czekoladzie brakło mi czasu :) Zrobiłam kakaowe bajaderki, kokosanki o smaku rafaello oraz pralinki z białej czekolady i żurawiny. Każdą pralinkę układałam w papierowych foremkach do pralinek i zapakowałam w ozdobne pudełko(...)łyżki rumu 1 żółtko (ze sparzonego jajka)100 g wiórek kokosowychcukiereczki cukiernicze do obtoczenia lub mielone migdały albo wiórki kokosowe.Herbatniki rozkruszamy w blenderze albo wałkiem do ciasta na piasek. Miękką margarynę wymieszać ze 100 g wiórek, żółtkiem (surowe jajko wkładamy na parę sekund do wrzątku, by sparzyć je), rozkruszonymi herbatnikami, kakaem, cukrem waniliowym, cukrem pudrem i alkoholem
Bon Appetit Małgorzatyciasto. Odstawiamy je pod przykryciem na 1,5 godziny do wyrastania, i w międzyczasie musimy je raz lekko odgazować, uformować w kulę i znowu odstawić.Po upływie 1,5 godziny ciasto wyjmujemy z miski, odgazowujemy, z grubsza formujemy i zostawiamy na blacie na 10-20 minut. Formujemy okrągły lub podłużny bochenek, który przekładamy na 1,5 godziny do wyrastania(...)swiatprzepisow.com/chleb-kukurydziany-na-zaczynie-drozdzowym-poolish-j-hamelmana/ Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-jhamelmana.html Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html Olimpia http://www.pomyslowepieczenie.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-czyli-chleb.html Śliwka http://smakowitychleb.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli-polskim-rozczynie-drozdzowym/ Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.html Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Kulinarne przygody GatityDieta oczyszczająca , oprócz oczywistej korzyści jaką jest oczyszczenie naszego organizmu z toksyn i poprawę jego funkcjonowania , posiada skutki uboczne do których zaliczamy: -
IzaGotujewybrałam opcję z sokiem z cytryny Uwaga: Kremu starczy na około 10-15-20 sztuk w zależności od wielkości ptysiów i ilości kremu jaki położycie na ptysiu. Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się(...)krem na 1-2 h do lodówki. Nakładaj szprycą z końcówką gwiazdki na ostudzone i przepołowione ptysie. Smacznego:) * Sprawdź również podobne przepisy: Ptysie z bitą śmietaną i gorącymi śliwkami oraz Profiteroles nadziewane kremem pomarańczowym z advocatem w polewie czekoladowej
KreatywnePinywszystkich smakołyków serwowanych w cukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje(...)przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała Cukierenkawszystkich smakołyków serwowanych w cukierni najbardziej przypadły im do gustu właśnie babeczki. Stały się one dla nich taką tradycją. Ich smak zależał od pory roku, jesienią były podawane ze śliwką, cynamonem i galaretką. Latem oczywiście z truskawkami i malinami. Później w małżeństwie moja mama piekła podobne babeczki, a na 40. urodziny mojego taty upiekła 40 takich smakołyków! Cukiernia dalej istnieje(...)przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała Cukierenka